Een onzeker gevoel bij het lopen: wat is het en hoe kom je ervan af?

Een onzeker gevoel bij het lopen, veel mensen denken dan aan een lichamelijke oorzaak. Maar een gebrek aan vertrouwen komt bij veel meer mensen voor, om verschillende redenen.

Ook een onzeker gevoel bij het lopen is een gevoel dat je op elke leeftijd kan overkomen. Dat je je af en toe onzeker voelt, is niet vreemd.

Er is geen enkel persoon die honderd procent van zichzelf overtuigd is. Maar heb je op dagelijkse basis last van je onzekerheid, dan wordt het tijd om daar iets aan te doen.

De grens tussen het normale en het beperkende

Zoals we al zeiden, is onzekerheid niemand vreemd. Onzekerheid is een twijfel die je over jezelf voelt. Het wordt veroorzaakt door een laag zelfvertrouwen.

Heb je een laag zelfbeeld, beïnvloedt dit je op diverse vlakken en ervaar je een onzeker gevoel bij het lopen?

Dan kan dit je behoorlijk in de weg gaan zitten. Het kan leiden tot piekeren, frustraties, twijfel bij het nemen van beslissen en knagende twijfel nadat je eenmaal beslissingen hebt genomen. Ook de vraag of anderen je wel waarderen draagt bij aan onzekerheid.

Waar komt die onzekerheid vandaan?

twijfelen

Een onzeker gevoel bij het lopen en onzekerheid in het algemeen hebben te maken met angt. Voel je je onzeker bij het lopen, dan draag je bewust of onbewust misschien de vraag met je mee of je als persoon wel mooi of goed genoeg bent.

Daardoor neemt het vertrouwen –dat vooral vanaf je puberteit verandert- in jezelf af en kan dit zelfs leiden tot een onzeker gevoel bij het lopen.

Je lage zelfwaardering leidt tot twijfels, onzekerheid en daardoor tot een manier waarop je in het leven staat waarmee je zelf ook niet gelukkig bent.

Oorzaak 1: je hecht te veel waarde aan de mening van anderen

Een onzeker gevoel bij het lopen en onzekerheid in het algemeen kunnen worden veroorzaakt door verschillende gedachte- en gedragspatronen die jij in de loop der tijd onbewust hebt ontwikkeld.

Eén daarvan is het teveel waarde hechten aan de mening van anderen. Iedereen wordt gelukkig van goedkeuring en waardering van anderen. Maar als de behoefte daaraan te groot wordt, dan vergeet je wie je zelf bent. Je wilt graag betere relaties met iedereen, maar ondek eerst wat jij wilt en kunt in je leven.

Best een griezelige gedachte, toch? Je gaat door het leven als een robot die geprogrammeerd is op de wensen en eisen van de omgeving.

Oorzaak 2: je stelt te hoge eisen aan jezelf

Heb je een onzeker gevoel bij het lopen? Dan hecht je waarschijnlijk niet alleen te veel waarde aan wat anderen eventueel van jou denken, maar je legt ook de lat voor jezelf nog eens veel te hoog.

Het teleurstellen van anderen probeer je koste wat kost te voorkomen, maar ook tegenover jezelf wil je je bewijzen. Het resultaat?

Het nooit goed genoeg kunnen doen. Als je prestaties nooit goed genoeg zijn, zal ook je zelfvertrouwen niet groeien. Integendeel. Een onzeker gevoel bij het lopen ligt op de loer.

Oorzaak 3: je laat je (te) sterk beïnvloeden door recente gebeurtenissen

Sta je niet stevig in je schoenen en ervaar je een onzeker gevoel bij het lopen? Veel mensen die deze gevoelens ervaren, laten zich te veel beïnvloeden door recente gebeurtenissen in hun leven.

En natuurlijk weten zij deze gebeurtenissen flink te filteren. Die promotie die je op je werk hebt gemaakt was toeval, of ‘ze zullen wel niemand anders hebben’, terwijl die date die uiteindelijk nergens op is uitgelopen geheel te wijten is aan het feit dat je niet genoeg indruk hebt kunnen maken. Probeer eens positiever te denken!

Oorzaak 4: je focust je alleen op negatieve gebeurtenissen

Heb je een onzeker gevoel bij het lopen? Grote kans dat je niet alleen een kei bent in het focussen op negatieve zaken, maar dat je deze ook onder een vergrootglas legt. ‘Mislukkingen’, zo noemen velen die een onzeker gevoel bij het lopen hebben deze dingen.

positief of negatief

Anderen zouden ze misschien ‘kleine tegenslagen’ noemen. Nog steeds kan je dat moment te binnen schieten waarin je tijdens een vergadering van tijd geleden helemaal vastliep.

Of toen je een grap vertelde en werkelijk niemand lachte. Of die deadline die je niet hebt gehaald. Successen lijken niet te bestaan.

Oorzaak 5: je vergelijkt jezelf met anderen

Niet alleen is de mening van anderen voor jou van groot belang, je ziet anderen vaak ook als een maatstaaf wanneer je een onzeker gevoel bij het lopen ervaart. Waarom? Zijn zij de standaard?

Weten zij het allemaal beter? Het vergelijken van jezelf met anderen is weggegooide tijd en weggegooide energie. Iets waarmee je nooit zelfvertrouwen zult opbouwen.

Probeer het leven niet als een wedstrijd te zien, maar aan jezelf te werken zonder invloeden van buitenaf een te grote rol te laten spelen.

De verborgen vijand: perfectionisme

Bijna iedereen die een onzeker gevoel bij het lopen ervaart, wordt gekenmerkt door een bepaalde eigenschap.

Een eigenschap die we op het eerste gezicht als positief ervaren –het helpt je immers toch om het beste uit jezelf te halen?- maar stiekem een heel groot nadeel heeft.

Perfect bestaat niet en het streven daarnaar zal alleen maar tot teleurstellingen leiden. Ook een onzeker gevoel bij het lopen is vaak iets wat voortvloeit uit het dalende zelfvertrouwen waartoe je perfectionisme bij jou heeft geleid. Stel lagere doelen en waardeer jezelf ook als dingen minder goed gaan.

Onzekerheid bij het lopen en het spotlight effect

Voel je onzekerheid bij het lopen? Dan herken je vast ook het gevoel dat alle aandacht op jou gericht is. Niet omdat je jezelf zo bijzonder voelt, maar juist omdat je het idee hebt dat anderen je wel eens flink zouden kunnen bekritiseren op wat je draagt, hoe je eruitziet en wat je doet.

Ook hier speelt perfectionisme een rol. Het spotlight effect is een door psychologen geïntroduceerde term die aangeeft hoe sterk onze tendens is om te denken dat anderen op ons en onze fouten letten.

Wat heeft dit alles te maken met een onzeker gevoel bij het lopen?

Onzekerheid, perfectionisme en op basis hiervan ontwikkelde gedachtepatronen kunnen ertoe leiden dat je je op een gegeven moment onzeker voelt op elk gebied van je leven.

Ook een onzeker gevoel bij het lopen kan daarbij komen kijken. Bij sommige mensen is die onzekerheid alleen van binnen aanwezig. Anderen tonen een onzeker gevoel bij het lopen ook aan de buitenkant.

Bijvoorbeeld door hun schouders te laten hangen en naar beneden te kijken. En die lichaamstaal geeft weer een verkeerde boodschap af aan jouw omgeving.

De self-fulfilling prophecy

Door het gedrag wat hierboven is beschreven, kun je zonder dat je het wilt en zonder dat je het merkt in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Een lage zelfwaardering en een onzeker gevoel bij het lopen maken de negatieve gedachten die je over jezelf hebt, steeds sterker. En het vervelende is dat wanneer je denkt dat je onvoldoende kwaliteiten hebt, jezelf ook nooit prikkelt om uitdagingen aan te gaan.

En dat gebrek aan vooruitgang, beloning en trots bevestigt weer jouw negatieve gedachten. Ook in je interactie met anderen speelt dit een rol. Tijd om dit patroon te doorbreken!

Tips om die onzekerheid te lijf te gaan

Een onzeker gevoel bij het lopen heeft altijd een oorzaak. Ga eens op een rustige plek zitten en probeer voor jezelf uit te zoeken waar je nu precies zo onzeker over bent.

vrouw in het bos

Laat anderen daarbij buiten beschouwing. Wordt het wat inzichtelijker waarom je een onzeker gevoel bij het lopen hebt, sta dan ook eens stil bij wat je allemaal wel kunt en goed in bent.

Misschien vind je dit nog moeilijker dan het benoemen van je onzekerheden. Maar ook jij hebt talenten en kwaliteiten om trots op te zijn.

Aan de slag met je onzekere gevoelens

Zit je eenmaal wat lekkerder in je vel, dan zul je dat ook aan de buitenkant uitstralen. Je krijgt het gevoel weer dat je er mag zijn en durft met je schouders rechtop en een geheven hoofd te lopen.

Doordat je kleine succesjes erkent en positiever over jezelf begint te denken, ebt een onzeker gevoel bij het lopen langzaam weg.

Twijfel over het maken van de juiste keuzes en het alsmaar proberen na te gaan wat andere van je denken eveneens. Het proces duurt even, maar het resultaat mag er zijn. Aan de slag dus!

Cursus Zelfvertrouwen Vergroten

Hoe jij weer positiever in het leven gaat staan en een onzeker gevoel bij het lopen tot het verleden laat behoren? De e-cursus blijvend zelfvertrouwen kan je daarbij helpen.

De cursus is ontwikkeld door een professionele coach en trainer Frank de moei en bestaat uit dertien lessen. Elke week krijg je een nieuwe les toegestuurd, maar je bepaalt zelf het tempo waarop je werkt.

Elke les bevat vragen en opdrachten die je in de praktijk kunt toepassen. De systematische, effectieve methode geeft je de zelfwaardering die je verdient en maakt een eind aan een onzeker gevoel bij het lopen.

 Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

blijvend zelfvertrouwen
  • Wil jij het gevoel van onzekerheid bij het lopen, direct stoppen?
  • Ben jij opzoek naar meer zelfvertrouwen?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan.
Ga direct naar de kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *