Positief in het leven staan? Hier lees je hoe dit moet!

Hoe kun je positief in het leven staan? Wat helpt mij wel en niet voor meer positiviteit?

Positief in het leven staan is iets wat veel mensen zouden willen. Het leven gaat lang niet altijd over rozen en een dipje is dan ook geen enkel mens vreemd.

Sterker nog, soms vinden we het best fijn om ons even onder te dompelen in die gedrukte stemming. Maar heb je vaak last van negatieve gedachten, dan heeft dat op je lichaam en geest een negatieve impact.

Gebeurtenissen heb je niet altijd in de hand, maar de manier waarop je naar ze kijkt wel! Positief in het leven staan is te leren.  

Inhoudsopgave

Angst als slechtste raadgever

Ben je kritisch op jezelf? Denk je vaak dat je niet goed genoeg bent? Zie je uitdagingen als dreigingen? In tegenstelling tot mensen die positief in het leven staan, denk jij in moeilijkheden in plaats van in mogelijkheden.

Niet alleen bekritiseer je je eigen gedrag, maar interpreteer je dan van anderen naar jou toe ook negatiever dan daadwerkelijk het geval is.

Je wilt wel positief in het leven staan, maar op een of andere manier lukt het niet. De oorzaak van die negatieve gedachten? Angst. En laat dat nou net je allerslechtste raadgever zijn.

Maar waar komt die angst toch vandaan?

Bovenstaande vraag is moeilijk te beantwoorden. Iedereen is immers anders. Heb je moeite met positief in het leven staan en ervaar je veel negatieve gedachten?

Dan kan dat ten eerste veroorzaakt worden door gebeurtenissen die je in de loop van je leven hebt meegemaakt.

Gebeurtenissen die je niet goed hebt kunnen verwerken, zijn veelal de aanleiding voor het ontstaan van negatieve gedachtepatronen: bepaalde overtuigingen die je hebt. Over jezelf, maar ook over alles en iedereen daarbuiten: je partner, je ouders, je collega’s en misschien zelfs wel de buurvrouw.

Hoe je brein je probeert te sturen

denken

Op zich is het bovenstaande helemaal niet zo gek. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat je hersenen van nature een neiging hebben zich op het negatieve te focussen.

So far voor positief in het leven staan, zul je misschien denken. Maar onthoud, je kunt je hersenen een hoop leren. Ondertussen proberen zij jou flink voor de gek te houden.

Jouw brein ziet wat het wil zien, op basis van jouw gedachten. Want realiteit en overtuiging moeten toch overeenkomen? En dus is die blik van je collega toch een boze?

Tijd voor positieve gedachten

Dus: als je brein jou deze dingen kan wijsmaken, waarom zou jij je brein dan niet van positieve gedachten voorzien? Je huidige negatieve gedachten heb je namelijk zelf gecreëerd.

Dat is natuurlijk iets anders dan te zeggen dat het jouw schuld is. Maar wat het wel wil zeggen, is dat je het positief in het leven staan zelf in de hand hebt.

In principe bepaal jij wat je denkt en daarmee wat je hersenen registreren en aan jou bevestigen. Dus: tijd voor andere, positieve gedachten! Negatief denken creëert namelijk gevoelens die jou totaal niet dienen.

Negatief denken en het negatieve zelfbeeld

Voordat je hieronder verder leest over enkele tips over positief in het leven staan, is het belangrijk om je er bewust van te zijn dat negatief denken vaak hand in hand gaat met een negatief zelfbeeld.

Een negatief zelfbeeld leidt direct tot negatieve emoties, zonder dat daar dus ook maar een directe aanleiding voor hoeft te zijn.

Je negatieve gedachten kunnen ertoe leiden dat je jezelf als minder dan anderen beschouwt, het gevoel krijgt niets te kunnen en een buitenproportionele angst voor afwijzing ontwikkelt. En zeg nou zelf, dat verdien je toch niet?

De vicieuze cirkel

Ongetwijfeld heb je wel eens gehoord van de self fulfilling prophecy. Niet alleen zet je je eigen brein op het verkeerde been, ook op anderen in je omgeving kun je zo ongewenst een verkeerde indruk maken.

Geen gesprek durven aanknopen met die leuke man of vrouw die je steeds weer in de supermarkt tegenkomt en in plaats daarvan liever wegkijken?

Je kunt je wel voorstellen hoe de ander dit interpreteert. En met je pet naar de lessen gooien uit angst het toch niet te kunnen? Daarmee gooi je inderdaad geen hoge ogen bij je leraar.  

Positief in het leven staan doe je ten eerste door je gedachten in kaart te brengen

Lukt het positief in het leven staan je maar niet? De eerste stap die je moet nemen, is op zoek gaan naar de oorsprong van je negatieve gedachten. Deze ligt niet zelden een stuk dieper dan alleen de gedachten zelf.

Stel jezelf waarom je je precies zo voelt wanneer je een negatieve emotie ervaart. Waar komt die angst, boosheid of jaloezie vandaan? Achter alles zit een diepere betekenis, namelijk het beeld dat jij van jezelf hebt en onbewust in stand houdt.

Eenvoudige tips om positiever te denken

Positiever leren denken leidt dus rechtstreeks tot positief in het leven staan. Je kunt dit stapje voor stapje bereiken met praktische tips waarvan je de waarde pas ziet wanneer je ze toepast.

drinkbeker

Denk eens wat vaker bewust aan dingen waarop je trots bent, of sta jezelf toe om elke dag op een vast moment positief over jezelf en je leven te denken.

Vraag eventuele huisgenoten of gezinsleden om je erop te attenderen wanneer je in een negatieve spiraal dreigt te vervallen. Maar ook: zorg voor jezelf. Slaap voldoende en eet goed.

Las een piekermoment in

Hoe paradoxaal het ook klinkt: wil je positief in het leven staan, zorg er dan voor dat er dagelijks ook een moment bestaat waarop je negatieve gedachten mag toelaten.

Dit noem je het piekermoment. Spreek met jezelf af dat je elke dag een half uurtje mag piekeren, bijvoorbeeld wanneer je van je werk naar huis reist. Zelf ken je het hiervoor meest geschikte moment.

Dat betekent dus ook dat intrusieve gedachten in de loop van de dag mogen worden afgewezen. Zij komen later vandaag aan de beurt. Nu heb je geen ruimte voor ze.

Positief in het leven staan doe je ook door in relaties te investeren

Een kenmerk van mensen die positief in het leven staan, is dat zij openstaan voor interactie met anderen. Sociale interactie is ontzettend belangrijk en creëert voor iedereen een leuker en betekenisvoller bestaan.

Degenen die je om je heen hebt, kunnen je dus helpen een wezenlijk verschil te maken. Persoonlijke banden zoals vriendschappen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor jouw geluksgevoel.

Spreek dus regelmatig af met mensen die voor jou belangrijk zijn. Zo brengen ze je gezelligheid en een effectief hulpmiddel tegelijk!

Laat anderen een niet te grote rol spelen

Sociale interactie is van wezenlijk belang, we kunnen het eigenlijk niet genoeg benadrukken. Houd daarbij echter wel de scheidslijn tussen jezelf en anderen in ogenschouw. Ook degenen met de beste intenties hebben altijd wel hun mening klaar.

Alhoewel constructieve feedback op zijn tijd helemaal geen kwaad kan, moet je er altijd voor blijven waken dat je de mening van iemand anders sterker laat worden dan die van jezelf.

En in lijn daarmee: probeer jezelf ook zeker niet te vergelijken met anderen. Jij leeft je eigen leven.

Wees je bewust van het sterke verband tussen lichaam en geest

Vandaag de dag weten we allemaal dat onze gedachten invloed hebben op onze lichamelijke gezondheid. Maar omgekeerd is die invloed net zo sterk. Daarom kan ook niet vaak genoeg benadrukt worden, hoe belangrijk het is om lichamelijk actief te blijven.

hardlopen

Dit betekent niet per se zweten in de sportschool, maar kan ook een ommetje door het park in jouw wijk betekenen.

Positief in het leven staan wordt een stuk makkelijker door dit soort kleine gedragsveranderingen, hoe onbelangrijk ze in eerste instantie misschien ook lijken.

Negatieve gedachten als symptoom van onderliggende psychische problemen

Kortom, negatieve gedachten zijn aangeleerd en kunnen om diezelfde reden dus ook omgebogen worden in positieve gedachten.

Weer leren positief in het leven te staan is echter makkelijker voor degenen die ‘niet zo lekker in hun vel zitten’ of ‘tijdelijk een dipje ervaren’. Omdenken wordt in je eentje echter een stuk lastiger wanneer er sprake is van een onderliggend psychisch probleem.

In de toekomst weer positief in het leven staan betekent dan ook vaak de noodzaak tot hulpverlening. Denk je te maken te hebben met depressie of een burn-out, neem dan contact op met je huisarts.

365 dagen positief

Zou jij wel wat meer zelfvertrouwen willen hebben? Of wat luchtiger tegen bepaalde dingen aan willen kijken? Voor positief in het leven staan zijn gelukkig geen dure therapieën nodig.

Het programma ‘365 dagen positief’ is een verfrissende en laagdrempelige manier om positiever te leren denken. Door het dagelijks volgen van de berichten die elke dag met jou gedeeld worden, voel jij meer positiviteit en harmonie in je leven.

Met dit programma kun je het hele jaar rekenen op een bemoedigend duwtje in de rug. Zo gaat positief in het leven staan jou zeker lukken!

  Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

365 dagen positief

  • Wil jij ook positief in je leven staan?
  • Negatieve gedachten voorgoed laten verdwijnen?
  • Het kan zomaar de oplossing voor je zijn.
  • Gegarandeerd resultaat!

 

Ja! Ik wil direct na de pagina!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.