Beïnvloed angst je dagelijks leven en wil je er vanaf? Wij helpen je daarbij. Lees hier meer over angsten en krijg tips om jouw angsten te overwinnen
Leven met mentale problematiek is niet eenvoudig. Veel mensen ervaren het, stuiten op onbegrip en weten zelf ook niet hoe ze beter kunnen worden. Psychische problematiek is onzichtbaar en ontastbaar, dat maakt het vaak lastig te herkennen en ook te erkennen.
Er is niets te zien, dus is er dan wel iets aan de hand? Mentale klachten leiden soms ook tot lichamelijke klachten. Angsten liggen veelal ten grondslag aan mentale problemen en klachten. Angst is een negatief gevoel wat gekoppeld kan worden aan een gebeurtenis, persoon of situatie.
Dan kan er een patroon ontstaan wat ook nog eens kan worden versterkt waardoor het patroon moeilijker te doorbreken is. Er zijn veel verschillende soorten en vormen van angst. Zoals een fobie of trauma.
Inhoudsopgave
Angst- en piekerstoornissen
Mensen die kampen met een angst- en piekerstoornis zijn in principe altijd bang. Zij ervaren altijd angst en angstgevoelens. Een andere benaming is daarom een gegeneraliseerde angststoornis.
Als u te maken heeft met een gegeneraliseerde angststoornis dan maakt u zich constant zorgen om allerlei dingen en gebeurtenissen in uw dagelijkse leven.
Zorgen over uw familie en vrienden, uw werk of financiën. Dagelijks heeft u veel te maken met angst, overal loopt u dat tegen het lijf. Deze stoornissen ontstaan vaak geleidelijk. U gaat situaties en mensen uit te de weg om de angstgevoelens te mijden.
Wat is een trauma?
Men spreekt van een trauma wanneer iemand een schokkende gebeurtenis, of meerdere, meemaakt en deze gebeurtenissen niet goed zijn verwerkt.
Hierbij kunt u denken aan een ongeluk of brand, een sterfgeval of geweld. Deze ervaringen kan men opdoen in een privésfeer of tijdens het werk, bijvoorbeeld als politieagent of in het leger.
Uiteraard kan iedereen ten alle tijden slachtoffer worden van een heftige gebeurtenis die uiteindelijk leidt tot een trauma waar men blijvend last van heeft. Problemen treden bijvoorbeeld op in relaties met anderen.
Kenmerken van een trauma
U lijkt geen controle meer te hebben over uzelf, niet over uw gevoelens of over uw gedrag. Het kan zijn dat u somber wordt en dat u in uzelf keert. Of u wordt uitbundig en vraag teveel van uzelf. Deze verschillen maken het natuurlijk lastig om een trauma snel te herkennen. Andere kenmerken zijn:
- Lichamelijke klachten zoals, woede, schaamte en hyperactiviteit.
- Nachtmerries, concentratieproblemen, het herbeleven van de gebeurtenis.
- Prikkelbaar, onbegrepen en miskend voelen, spanningsklachten, schrikachtig, afwezig, of dromerig.
- Isolement, relatieproblemen, problemen op het werk, toevlucht zoeken in alcohol of drugs.
- Bij kinderen: bang om gescheiden te worden van de ouders of opvoeders, terugloop in schoolprestaties, opvallende veranderingen in het gedrag.
Wat is een fobie?
Van een fobie spreek men bij een specifieke angst. Een angst voor een bepaald ding of dier, of een situatie. Deze angst gaat gepaard met lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, zweten en paniekgevoel.
Hoewel men vaak weet dat de angst niet rationeel is is het niet mogelijk de angst en de reactie erop onder controle te krijgen. Op het moment dat deze angst het dagelijks leven belemmert spreekt men van een fobie.
Wat kan ik er aan doen?
Heeft u angstklachten dan is het belangrijk dat u de juiste hulp krijgt om de angsten te overwinnen. Wij hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet om zelf aan uw angststoornis te werken en leren ermee om te gaan.
Allereerst is het belangrijk dat u zelf erkent dat er wat aan de hand is en dat u last heeft van angsten.
En dat dat ook kan en mag. U stelt zich niet aan. De lichamelijke reactie die u ervaart is het bewijs. Praat erover. Neem iemand in vertrouwen en praat over uw gevoelens, angsten en wat dat met u doet.
Zoek hulp, het feit dat u op deze pagina terecht bent gekomen is al een stap in de goede richting. Beweging. Bewegen is goed voor lichaam maar zeker ook voor uw mentale gezondheid. Beweging zorgt ervoor dat u beter slaapt, uw humeur verbetert en u krijgt meer energie.
Ook kan sporten structuur en regelmaat aan uw week geven. En het leegt vaak uw hoofd, in geval van angst is dat natuurlijk een zeer welkome bijkomstigheid. Pak de fiets in plaats van de auto of spreek af met vrienden om naar de sportschool te gaan.
Let op uw eet- en drinkpatroon. Gezond eten, voldoende verse groente en vers fruit verbeteren uw humeur. Alcohol en cafeïne kunt u beter laten staan, deze maken u juist somber en moe, lusteloos. Naar buiten. Ga de deur uit.
Dat kan een enorme opgave zijn vooral als u kampt met mentale problemen. Het lijkt een onmogelijke opgave maar het is zeker de moeite waard. De zon, de wind, frisse lucht, het heeft allemaal een goede invloed op uw geestelijke gezondheid.
Goede nachtrust. Slapen en uw nachtrust zijn belangrijk. Let dus op dat u voldoende slaapt, maar ook niet te veel. Om beter in slaap te komen zijn er een aantal dingen die u kunt doen of laten.
Let op met beeldschermen, deze prikkels maken het lastiger om in slaap te komen. Probeer een warm bad of warme douche, een kop lekkere thee en een boek. Maak van uw slaapkamer een rustige en veilige plek waar u tot rust komt.
Ervaar wat het doet. U mag huilen, heel hard zelfs. Dat lucht op en zorgt misschien ook dat u beter voelt wat er gebeurt in uw lichaam en wanneer. Geeft het de ruimte om te zien wat er allemaal aan de hand is. Hoe meer u zelf weet over de angst, de herkomst en uw reactie hoe gerichter u aan de slag kunt om de angst aan te pakken.
Trainingen en cursussen. U kunt door de huisarts worden verwezen naar een hulpverlener. Maar u kunt ook zelf aan de slag als u dat eerst wilt proberen. Er zijn verschillende methodes om angst te lijf te gaan die u kunt proberen.
Hoe vind ik de oplossing voor mijn angsten?
Een manier om uw angsten aan te pakken is NLP. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en deze methode komt uit het bestuderen van mensen met bijzondere kwaliteiten. De basis van NLP is het onderzoek naar welk gedrag en welke gedachtepatronen en emoties naar succes leidden of juist niet.
Welke onbewuste strategieën werken motiverend en stimuleren en welke juist demotiveren en remmend? Met NLP leert u hoe en waarom u de dingen doet die u doet en hoe u daar verandering in kunt aanbrengen.
Online training NLP om uw angsten de baas te zijn
Wilt u dat uw angsten niet meer de baas zijn over uw leven en relaties? Bent u er klaar mee dat angsten u beperken in uw dagelijks leven en op het werk?
Met de online cursus NLP krijgt u weer grip op uw leven. U leert patronen herkennen en waar zij vandaan komen. Ook leert u deze te veranderen. Werk in uw eigen vertrouwde omgeving aan uw angsten, in uw eigen tempo.
Wil je nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!
NLP cursus online
- Wil jij graag van je angsten af, maar je weet niet hoe?
- Voel jij ook nog steeds die angst?
- Zeg vaarwel tegen jouw angst!
- Duizenden profiteerden vóór jou!
Voor je weg gaat, hier krijg je 30 gratis tips voor meer ontspanning en minder stress!
Vul hieronder je naam en mailadres in en ontvang 30 gratis tips om meer te ontspannen en stressvrij te leven!