Trots op jezelf zijn: hoe doe je dat?

Hoe word ik weer trots op mezelf? Wat heb je hier wel en niet voor nodig?

Jezelf bij elke kleinigheid op de borst kloppen is natuurlijk niet nodig. Sterker nog, mensen die dat doen zien we als behoorlijk irritant. Personen die hoog van de toren blazen roepen negatieve gevoelens bij ons op.

Maar ergens zijn we misschien ook wel een tikkeltje jaloers op ze. Want trots op jezelf zijn leidt tot tevredenheid en dus ook tot een geluksgevoel.

Waarom zou je jezelf dat willen ontnemen? Nooit trots op jezelf zijn betekent ook nooit tevreden zijn. Niet met jezelf, niet met je leven. En dus ook nooit gelukkig kunnen zijn.

Waarom we ‘trots’ zo een vies woord vinden

Wij Nederlanders vormen maar een calvinistisch volkje. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Streven en ambitieus zijn worden gewaardeerd, maar vervolgens mag je het geluksgevoel dat je successen teweegbrengen niet tonen?

Trots op jezelf zijn is ineens een slechte eigenschap in een maatschappij waarin de druk op presteren ligt. Een dubbele standaard, niet? Een standaard die we zo langzamerhand dus ook maar eens los moeten laten.

Trots op jezelf zijn is namelijk belangrijk voor een geluksgevoel. En gepaste trots is heel iets anders dan arrogantie. Weg met die schaamte dus!

Hoe het voelt om niet trots op jezelf te zijn

Bescheidenheid is als een sieraad, maar wanneer dit te ver doorslaat, heeft dit een negatieve consequentie voor jou, je leven en je ontwikkeling. Trots op jezelf zijn is een positieve emotie die op een succes volgt.

Ontbreekt het je hieraan, dan interpreteer je successen als toevalligheden. Jouw acties hebben er vast niet aan bijgedragen. Dat examen waarvoor je een negen scoorde?

Ze zullen wel een foutje over het hoofd hebben gezien. Het compliment van je leidinggevende? Dat gaf hij vast om me extra werk te bezorgen, niet vanwege mijn kwaliteiten.

Trots op jezelf zijn houdt voor velen geen verband met prestaties

sterke houding

Trots op jezelf zijn houdt geen verband met prestaties. Tenminste, dat geldt voor degenen die denken zoals op bovenstaande manier werd omschreven.

Successen zijn niet aan jou toe te schrijven en toevallige tegenslagen vaak juist weer wel. Het gekke is dat veel mensen zelfs niet trots op zichzelf kunnen zijn wanneer ze goed functioneren, doelen behalen of dingen presteren.

Het feitelijk leveren van prestaties –alhoewel ook dat niet eens nodig is om trots op jezelf te zijn- leidt voor velen nog steeds niet tot een gevoel van trots. Hoe kan dat?

Trots, zelfvertrouwen en geluk

Waartussen wetenschappelijk bewezen onomstotelijk een verband bestaat, is tussen trots op jezelf zijn en de mate van zelfvertrouwen waarover je beschikt.

Deze twee dingen hebben enorm veel met elkaar te maken. Ben je onzeker van aard, dan is trots op jezelf zijn nog moeilijker. Je onzekerheid leidt tot een kritische manier van denken ten opzichte van jezelf en zo bestaat er voor trots geen ruimte.

Wanneer je constant in de veronderstelling leeft dat je je moet bewijzen, kun je niet meer genieten van het dagelijks leven. Het gevolg? Je bent ook nog eens een stuk minder gelukkig.

Denkfout 1: je vergelijkt jezelf met anderen

Onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen maken het trots op jezelf zijn voor velen van ons een behoorlijk lastige opgave. Hoe dat komt? Er zijn verschillende denkfouten te onderscheiden.

De eerste is het jezelf vergelijken met anderen. Volgens jou is iedereen beter dan jij. Je bent soms jaloers op wat anderen bereiken of misschien wel bezitten en benadrukt alleen maar wat jij niet kunt of hebt.

Een enorme valkuil waarmee je het trots op jezelf zijn praktisch onmogelijk maakt. Er is namelijk altijd wel iemand te vinden die het volgens jou beter doet.

Denkfout 2: je bekijkt jezelf door een donkere bril

Niet alleen vergelijk je jezelf met anderen, je bekijkt jezelf ook nog eens een stuk negatiever dan nodig is. Kun jij genoeg mensen opnoemen met wie je zou willen ruilen?

Die jij een stuk interessanter, mooier, intelligenter, humoristischer en geslaagder vindt dan jijzelf? Misschien wordt het eens tijd om die donker gekleurde bril af te zetten.

Focus in plaats daarvan eens op de positieve kanten van jou. Wat heb je wel bereikt? Welke uitdagingen ben jij aangegaan in je leven? Denk na en trots op jezelf zijn wordt een stukje makkelijker.

Denkfout 3: je onthoudt te weinig positieve ervaringen

Wanneer je denkt dat jij in je leven maar weinig positieve ervaringen hebt opgedaan als gevolg van jouw capaciteiten, is dat hoogstwaarschijnlijk te wijten aan de manier waarop jij over die positieve ervaringen denkt.

Het denkpatroon dat er bij jou stiekem in is geslepen, zorgt ervoor dat jij je krachten en vaardigheden haast vergeet, maar dat je alle negatieve zaken tot in detail herinnert.

Trots op jezelf zijn wordt erg moeilijk wanneer je je geheugen zo selectief gebruikt. Duik in die grijze massa en schrijf desnoods eens op wat je daar tegenkomt!

Het gevaar van perfectionisme

te veel werk

Ook perfectionisme vormt een gemeen addertje onder het gras. We lijken deze eigenschap nodig te hebben om alles uit onszelf te kunnen halen, maar vergeten vaak dat we daarmee ook aan onszelf voorbijgaan.

Als je perfectionistisch bent ingesteld, zijn je prestaties voor jou eigenlijk nooit goed genoeg. Je legt de lat onrealistisch hoog en schept zo voor jezelf een wereld vol ‘gevaren’ en vol teleurstellingen.

En trots op jezelf zijn wil natuurlijk niet echt lukken wanneer je jezelf teleurstelt. De dingen stap voor stap aanpakken is een goed motto. Ook kleine doelen betekenen vooruitgang.

Wat moet je wél doen: focussen op positieve dingen

Trots op jezelf zijn bereik je ook door je op het positieve te focussen. Zeker weten dat je ooit van de term self fulfilling prophecy hebt gehoord.

En anders leggen we het nog even kort uit: jouw gedachten en overtuigingen hebben een invloed op de realiteit. Je richten op negatieve zaken leidt tot meer negativiteit.

Maar jezelf richten op positieve zaken leidt andersom tot succeservaringen. Het klinkt misschien wat simpel, maar deze ‘law of attraction’ is altijd en overal aanwezig. Positief denken leidt tot meer kracht en dus positieve gebeurtenissen.

Wat je ook moet doen: jezelf alleen met jezelf vergelijken

Elk mens is uniek en jij bent jij. Dat betekent dus ook dat jij als enige de maatstaf voor jezelf kunt zijn. Dingen waar anderen trots op zijn hoeven niet dezelfde dingen te zijn die jou gelukkig maken.

Trots op jezelf zijn betekent dat je doelen nastreeft die ook echt bij jou horen. Heb je een jarenlange angst voor autorijden? Dan is dat ritje naar de supermarkt voor jou een prestatie.

En streef je ernaar dertig kilo af te vallen? Dan mag je ook om elk pondje trots op jezelf zijn.

Wat je ook moet doen: erken je kwaliteiten en beschouw ze niet als vanzelfsprekend

Heb je moeite met trots op jezelf zijn, dan vind je het waarschijnlijk ook moeilijk om je talenten of zelfs maar goede eigenschappen te benoemen.

Terwijl je ondertussen misschien wel weet dat je wordt gewaardeerd om je unieke humor, je muzikale kwaliteiten of vanwege het feit dat je altijd voor iedereen klaarstaat.

Vind je trots op jezelf zijn moeilijk, dan beschouw je deze eigenschappen als vanzelfsprekend. Zo ben je nu eenmaal. Maar probeer je nu eens te bedenken wie wel wat van jouw kracht zou kunnen gebruiken.

Wees goed voor jezelf

Wil je trots op jezelf zijn, dan is het belangrijk dat je aan je onzekerheid werkt en daarmee ook wat vriendelijker en accepterender voor jouw eigen persoon wordt.

Goed zijn voor jezelf betekent daarmee ook goed zijn voor je lichaam. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verzorg jezelf goed, trakteer jezelf eens op een extraatje, slaap genoeg en eet gezond.

En ook niet geheel onbelangrijk: zorg voor voldoende beweging. Daar komen ook nog eens gelukshormonen bij vrij. Je ziet het: trots op jezelf zijn is van zoveel zaken afhankelijk!

Trots op jezelf zijn: waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

Trots op jezelf zijn, doe je dat nu alleen om met een beter gevoel door het leven te gaan? Zeker niet! Trots op jezelf zijn is ook van groot belang voor je persoonlijke groei.

Dit geldt zowel voor het professionele vlak als het privévlak. Over des te meer zelfvertrouwen je beschikt, des te trotser je bent en des te meer toekomstplannen durf je te maken.

Werkgevers weten het maar al te goed: trotse werknemers zijn loyaler en productiever. Wil jij ook op privévlak stappen zetten? Wees dan die werkgever voor jezelf.

De online cursus Zelfvertrouwen Vergroten

Voel jij die onzekerheid in je werkende of privéleven? Is trots op jezelf zijn een streven dat nu nog ver weg lijkt? Dan is de e-cursus blijvend zelfvertrouwen iets voor jou.

Deze praktische online training zorg voor meer kracht, rust en zelfwaardering. De cursus duurt twaalf weken. Elke week krijg je per e-mail een les toegestuurd.

Het tempo mag je echter helemaal zelf bepalen. Het gevolg van deze cursus? Meer zelfvertrouwen, minder zelfkritiek en trots op jezelf zijn. Al vanaf de eerste les merk je de resultaten.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

blijvend zelfvertrouwen
  • Wil jij ook trots op jezelf worden?
  • Je wilt positief denken en stoppen met het negatieve?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!
Ja! Ik wil direct naar de kortingspagina!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *