Het beste uit jezelf halen? Dat kan in deze blog!

Hoe kun je het beste uit jezelf halen? Wat kan ik het beste wel of niet doen?

Het beste uit jezelf halen begint met geloven in jezelf. Of dat nu als partner, ouder, werknemer of in een andere rol is.

Kun jij het beste uit jezelf halen, dan behaal je betere resultaten, ervaar je meer plezier in je dagelijks leven en zul je vanzelf merken ook een stukje trotser op jezelf te kunnen zijn.

Het beste uit jezelf halen heeft overigens niets te maken met het streven naar perfectie of het maximaal haalbare. Wie gewoonweg het beste uit zichzelf durft te halen, wordt een tevredener en gebalanceerder mens.

Zelfvertrouwen is de sleutel tot succes

Arrogant worden ze nogal eens genoemd. De mensen die zelfvertrouwen hebben en dat ook nog eens uitstralen. Maar zijn ze echt zo vervelend of zou je stiekem willen dat je ook zo kon zijn?

Zonder twijfel zijn er voldoende mensen die er iets teveel van hebben, maar een gezond portie zelfvertrouwen heeft nog nooit iemand beschadigd.

Zelfvertrouwen heeft te maken met verschillende factoren en daardoor zijn er ook verschillende manieren om deze een boost te geven.

Lees hieronder over enkele tips waarmee je je zelfvertrouwen vergroot en zo dus ook meer uit jezelf kunt halen.

Over zelfvertrouwen

sterke vrouw

Tsja, zelfvertrouwen…. daar zouden we allemaal wel een snufje meer van willen toevoegen aan onszelf en ons dagelijks leven. Het vertrouwen dat je in jezelf hebt, geeft aan in hoeverre je van jezelf denkt de taken en hindernissen van het leven aan te kunnen.

Het beste uit jezelf halen lukt alleen met voldoende zelfvertrouwen: wanneer er een juiste balans is tussen je vaardigheden en de waardigheid die je voelt.

De vroegste grondleggers van de moderne psychologie zagen het al: een juiste hoeveelheid zelfvertrouwen leidt tot meer successen. Zo kun je het beste uit jezelf halen.

Waardoor ontstaat een gebrek aan zelfvertrouwen?

Het mag duidelijk zijn: het beste uit jezelf halen is onlosmakelijk verbonden met de waarde die jij jezelf toekent. Maar waarop is die waarde dan weer gebaseerd?

Je zelfvertrouwen ontwikkel je in je kinderjaren. Je opvoeding en je sociale omgeving voorzien jou, bewust en onbewust, van denkbeelden over de wereld en in hoeverre jij capabel bent.

Ontwikkel je als kind weinig zelfvertrouwen, bijvoorbeeld omdat je heel beschermd bent opgevoed, dan ga je dat later in het leven merken. De negatieve spiraal ligt al gauw op de loer. Hoe kun je dit voor zijn?

Weet waar je krachten liggen

De juiste dosis zelfvertrouwen betekent dat je een realistische kijk op jezelf hebt. Een modellencarrière nastreven wanneer je 1.60 bent of dromen van een loopbaan als profwielrenner terwijl je met windkracht 2 al niet meer vooruitkomt….. daar doe je jezelf geen plezier mee.

Maar realistisch blijven en zo het beste uit jezelf halen betekent natuurlijk ook het onderstrepen en benutten van je krachten.

Het gebruiken van je sterke eigenschappen is veel effectiever dan het verbeteren van je zwakke. Zet al je taken en verantwoordelijkheden eens op een rijtje. Passen ze bij jou?

Onthoud het belang van sociale interactie

groep mensen

Ook al trek je je soms het liefst even helemaal terug, wij mensen zijn in de basis sociale dieren.

Vrijwel iedereen zal het erover eens zijn dat een leven waarin sprake is van verbondenheid met anderen een stuk mooier is dan een leven waarin je alleen bent.

En dan gaat het heus niet alleen om die liefdesrelatie, maar ook om betekenisvolle vriendschappen, betrouwbare kennissen en je collega’s.

Omgaan met anderen geeft je niet alleen een goed gevoel, je sociale contacten kunnen ook een bron van steun zijn tijdens het beste uit jezelf halen.

Daag jezelf uit

Daag jezelf uit en wees een nieuwsgierig mens. Ken je die personen die altijd roepen ‘stilstand is achteruitgang? Je hebt je er misschien wel eens aan geërgerd, maar in feite is dit de keiharde waarheid.

Wil je het beste uit jezelf halen, zorg er dan voor dat er altijd ontwikkeling is. Draai je op de automatische piloot? Wordt je kantoorbaan voor jouw gevoel alsmaar saaier?

Jammer, want doordat je zo niet het beste van jezelf kunt laten zien, loopt je zelfvertrouwen ook een deukje op. Het beste uit jezelf halen lukt alleen als je die prikkeling opzoekt.

Durf eens nee te zeggen

Nee wordt vaak gezien als een negatief woord. Zeker door mensen met een lager zelfvertrouwen.

Mogelijke afkeuring, teleurstelling of boosheid van anderen schrikken je af. Maar ook willen we anderen geen slecht gevoel bezorgen. Zeker als degene die de vraag stelt iets voor je betekent.

Blijf je echter altijd realiseren dat ‘nee’ een belangrijk woord is om persoonlijke groei te kunnen doormaken. Het beste uit jezelf halen lukt nou eenmaal niet wanneer je jezelf wegcijfert. ‘Ja’ zeggen tegen het ene is namelijk ook automatisch ‘nee’ zeggen tegen iets anders.

Neem eens een risico en laat je verrassen door de uitkomst

Nog riskanter dan ‘nee’ zeggen voelt het waarschijnlijk voor je om een ‘echt’ risico te nemen. Dit gaat dus verder dan alleen jezelf uitdagen. Stap eens op die leuke man of vrouw in de kroeg af. Trek je mond eens open tijdens die teamvergadering waar je je altijd muisstil houdt.

Of loop tijdens die rondreis op de bonnefooi eens binnen bij een hotelletje in plaats van dat je je hele programma van tevoren uitstippelt. Het zijn zomaar een paar voorbeelden. Het beste uit jezelf halen betekent ook uit je schulp kruipen.

Zorg goed voor je buitenkant

Nee, hiermee bedoelen we niet dat je een modellenlichaam moet nastreven. Integendeel. We bedoelen hier niet de manier waarop je lichaam eruit zou moeten zien, maar de manier waarop je het zou moeten verzorgen.

vrouw met een banaan

Het verdient namelijk het beste. Je lichaam is je woning, de plek waar jij als enige leeft. Dus maak het een aangename leefomgeving voor jezelf. Zorg voor voldoende slaap, ontspanning, gevarieerde voeding, pamper jezelf eens.

Zo maak je ook positieve stoffen aan. Aan het beste uit jezelf halen dragen deze indirect bij.

Onthoud dat perfectie niet bestaat

Die wespentaille is alleen voor Barbie weggelegd en de politieke top wordt door maar weinig mensen bereikt. Blijf dromen, maar blijf ook realistisch.

Perfectionisme is dan ook een eigenschap die je eerder hindert dan helpt. Het beste uit jezelf halen is een stuk moeilijker voor personen die een perfectionistisch karakter hebben. Perfectionisme is heel iets anders dan ambitie.

Een ambitieus persoon voelt blijheid en opluchting wanneer hij iets bereikt. Een perfectionist zal altijd direct meer willen. Streven naar het bijna onhaalbare is een gevaarlijke valkuil. Tegenslag en teleurstelling zijn dan onvermijdelijk.

Ga constructief om met tegenslagen

Wil je het beste uit jezelf halen, dan moet je dus realistische doelen stellen. Nog steeds wil dat natuurlijk niet zeggen dat tegenslag niet mogelijk is. We zijn allemaal mensen.

Ons leven wordt gekenmerkt door successen en tegenslagen. Lukt het je toch niet om die leuke baan te bemachtigen?

Wil het hardlopen maar niet vorderen en blijf je hangen in dat rondje van twee kilometer? Is je beste vriendin voor de derde keer op rij je verjaardag vergeten? Dat laatste is dan misschien een externe factor, maar het is aan jou hoe je ermee omgaat.  

Hoe gewoontes je leven bepalen

Gewoontes, zowel constructief als destructief, bepalen ons leven. Het integreren van bovenstaande tips in je dagelijks leven moet je dus in feite zien als het moeten aanleren van nieuwe gewoontes.

Het beste uit jezelf halen vergt tijd en geduld, maar heb je wel in eigen hand. Gewoontes zijn gedragingen die je regelmatig hebt herhaald en daarom zijn ingesleten.

Herhaling is dus het sleutelwoord dat op de termijn jouw kwaliteit van leven zal bepalen. Het beste uit jezelf halen kun je dus zien als het proces van het ontwikkelen van goede gewoontes die jou vooruit helpen.

De fases van gedragsverandering

Bij het ontwikkelen van nieuwe gewoonten ga je door verschillende fases heen. Wil je het beste uit jezelf halen en probeer je enkele zaken anders aan te pakken, dan voel je in het begin misschien angst of schaamte. Of misschien vind je het simpelweg lastig.

In de tweede fase raak je langzaam maar zeker vertrouwd met de nieuwe manier van doen. De derde fase is de fase van volhouden.

Na een tijdje raakt het nieuw aangeleerde gedrag ingesleten en daardoor automatisch. Iedereen gaat door deze fases heen. Laat deze gedachte je sterken.

Volg een e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen

Twijfel je over de keuzes die jij maakt? Voel je je onzeker over jezelf en vraag je je alsmaar af wat anderen van je denken? Wil je het beste uit jezelf halen, dan helpen deze gedachten je zeker niet.

De cursus Zelfvertrouwen Vergroten is dan iets voor jou. Deze praktische online training geeft je kracht, rust en zelfwaardering. Hij werd ontwikkeld door een professionele trainer en coach Frank de moei.

De in totaal dertien lessen doorloop je op geheel eigen tempo. Het resultaat? Meer zelfvertrouwen en zelfrespect en minder zelfkritiek. Het beste uit jezelf halen lukt optimaal met deze cursus.

  Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

blijvend zelfvertrouwen

E-cursus Blijvend Zelfvertrouwen

  • Wil jij het beste uit jezelf halen?
  • Meer zelfvertrouwen en onzekerheid voorgoed laten verdwijnen?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!
Ja! Ik wil direct naar de kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *