Wat te doen bij een depressie?

Hoe kun je een depressie voorkomen of genezen?

Hoe kun je een depressie voorkomen of genezen? Yoga als mogelijk middel tegen een depressie. Waarom heeft yoga een positieve werking op ons lichaam? De antwoorden vind je hieronder!

Wat zou het fijn zijn als we een depressie de baas zouden kunnen zijn. Als we de controle zouden kunnen krijgen over onze geestelijke gezondheid en gemoedstoestand.

Welnu, we hebben misschien niet alle touwtjes in handen als het gaat om een gelukkig leven. Maar er zijn wel degelijk middelen om de boel een handje te helpen. Denk aan yoga!

1 miljoen Nederlanders

Depressie is een serieus feit. Maar liefst een miljoen Nederlanders kampen volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek met een depressie. Een miljoen…! Dat is pakweg een op zeventien personen.

Grote kans dat er op jouw kantoor of in jouw familie dus iemand rondloopt die zich in deze ronduit vervelende situatie bevindt…

Vooral vrouwen en 40- tot 50-jarigen

Uit het rapport komt bovendien dat vrouwen vaker een depressie hebben dan mannen. Immers, als we de getallen voor antidepressiva mogelijk geloven: 8% van de vrouwen neemt antidepressiva tegenover 4% van de mannen.

puzzel-stukjes-depressie-e1563697567585

Tevens komt naar voren dat het grootste gedeelte dat kampt met een depressie zich in de leeftijdsklasse tussen de 40 en de 50 jaar bevindt.

Overigens zijn het vaker laagopgeleiden dan hoogopgeleiden die hiermee te maken krijgen.

Wereldwijd probleem

Depressie is een serieuze ziekte die tot langdurig uitval kan leiden. Een onwenselijke situatie bovendien voor alle betrokkenen in de omgeving van de persoon die kampt met deze ziekte. Familie, vrienden, collega’s, iedereen krijgt ermee te maken.

Het is een wereldwijd probleem dat leidt tot nog meer problemen: relationele conflicten, afname van de werkproductiviteit en bovendien: een onprettige leefsituatie voor de patiënt.

Waar komt depressie vandaan?

Maar hoe ontstaat zoiets? Een depressie? Voor onwetenden lijkt het misschien iets dat ‘gemakkelijk’ wel even opgelost kan worden.

Die zullen iets zeggen als: “Je moet het leven gewoon van de zonnige kant inzien!” Een onjuiste stelling die duidt op onwetendheid.

Je kunt net zo goed tegen een persoon in een rolstoel zeggen dat die “gewoon even moet opstaan”. Precies. Lukt ook niet.

Zo voelt het zeer waarschijnlijk voor een persoon die zich gedurende langdurige tijd in een depressie bevindt.

Tussen de oren

Depressie is namelijk in vele gevallen geen keuze. Het is een mankement in de hersenen, net als allergie of insomnia. We zijn namelijk allemaal weleens ongelukkig, dat is een onvermijdelijk feit.

Maar mensen die echt kampen met depressieve klachten, zijn hier niet binnen een paar dagen weer uit. Zij bevinden zich al langer in een dal met een gebrek aan energie, levenslust en wilskracht.

Stemmingsstoornis

De term depressie wordt veelal gebruikt om een langdurige ‘dip’ aan te duiden. Deze valt binnen de psychische aandoeningen onder de tak ‘stemmingsstoornissen’.

Het betreft een ongewone hoeveelheid verlies van interesse in het dagelijks leven of een onvermogen om plezier te maken.

Depressieve personen raken niet meer enthousiast of blij, maar bevinden zich in een diep dal. Taken beginnen zwaarder aan te voelen totdat op een gegeven moment weinig levenslust overblijft.

Energie

Alhoewel we niet volledig onder controle kunnen hebben of we dan al niet depressief raken, zijn er wel een aantal maatregelen die we kunnen nemen.

Misschien nog wel de belangrijkste daarvan, is letten op ons energieniveau. In het geval van een depressie is de energie in ons lichaam namelijk niet juist gereguleerd, waardoor deze niet op een gezonde manier door het lichaam stroomt.

Basis voor een goede energie

We kunnen het nu uitgebreid over ‘chakra’s’ gaan hebben die in je lichaam zitten, maar laten we niet zover inzoomen op de yogaleer. En laten we maar meteen tot actie komen.

zonsondergang-e1563697838782

Wat te doen voor een goed energielevel? Je kunt moeiteloos eindeloos koffie blijven drinken. Of nou ja, dat kan wel, maar zal op de termijn weinig effect hebben.

Waarschijnlijk liggen een aantal dingen al voor de hand. Genoeg slaap. Ja. Matig leven. Niet roken, niet al te veel alcohol drinken. Check. Oké. En verder?

Wetenschappelijk bewezen middel tegen depressie

Heb je yoga weleens beschouwd als een mogelijkheid om meer energie te krijgen? Om je opgewekter te voelen?

Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat yoga een positief effect heeft op klachten die te maken hebben met langdurige somberheid.

De prestigieuze Boston University publiceerde niet voor niets een onderzoek waaruit bleek dat twee yogasessies per week de kans op een depressie zouden kunnen verminderen.

Hoe kan yoga van dienst zijn?

Maar hoe werkt dat dan precies? Hoe kan het dat die posities waaronder de zonnegroet en ‘downward dog’ ons kunnen helpen om gelukkig en vitaal te blijven?

Om het beste resultaat in dit opzicht te bereiken, is het nuttig om minstens twee keer per week yoga te doen, zo blijkt.

Deze dynamische vorm van lichaamsbeweging zet de ‘chakra’s open en is bevorderlijk voor de energiebanden van gewrichten, spieren en geest.

Ademhalingsoefeningen

Het zijn overigens niet enkel de yoga-oefeningen die werken tegen geestelijke stressklachten. Ook ademhalingsoefeningen zouden naar verluidt effectief zijn op dit gebied.

Deze methodiek werkt immers vaak goed voor een rustige geest. En dat zorgt op zijn beurt weer voor een gelukkiger, meer ontspannen leven. En dus tegen een depressie.

Welke dan precies?

Maar niet alle posities en oefeningen zijn geschikt om depressiviteitsklachten te verminderen. Onderzoek van yoga-expert Elena Brower geeft zes houdingen die hier het meest effectief voor blijken.

Het betreft: de foetushouding, de voorwaartse buiging, de benen tegen de muur-oefening, de katpositie, de holle rug en de hoofdstand.

yoga-meditatie-e1563698054268

Geen wondermiddel

Een mooie conclusie dus: dat een activiteit die zo ontspannen en – voor velen – prettig kan zijn als yoga, ons kan helpen om niet alleen fysiek sterk te blijven.

Maar ook mentaal. Er moet echter wel bij vermeld worden, dat yoga geen wondermiddel is.

Dat het kan helpen, wil nog niet zeggen dat het per definitie zal helpen. Ben jij benieuwd wat yoga voor jou kan betekenen? En ben je benieuwd wat het kan doen met jouw lichaam en geest?

Vergeet ook niet te kijken op Happy With Yoga. Met de online cursus Yoga Stap Voor Stap, zijn al veel mensen weer geholpen. Het aanpakken van een depressie is bij deze cursus dan ook heel goed mogelijk.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Zit jij misschien in een depressie?
  • Je wilt er vandaag nog van af?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • Gegarandeerd resultaat!
Ga direct na de kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *