Symptomen burn-out? Bekijk hier de oplossing!

Symptomen burn-out! Wanneer weet je nu precies of je een burn-out hebt?

Een burn-out en de symptomen ervan zijn niet altijd bekend bij iedereen.

Ben ik nou gestrest of overspannen? Laat het dan geen burn-out worden! Maar hoe dan? Lees hier gerust verder.

[intro] De burn-out is een veelgehoord ziektebeeld van de huidige tijd. Daarbij is ook een veelvoorkomende vraag van de huidige tijd: hoe weet je nu of je een burn-out hebt?

Psychologen, huisartsen en lifecoaches krijgen de vraag vaak genoeg. We voelen ons immers allemaal weleens opgebrand.

Daarom gaan we je middels dit artikel duidelijk maken wat de meest voorkomende symptomen zijn van een burn-out.

 

Psst, een burn-out…

De kans is zeer groot dat het weleens is voorgevallen op jouw werk. Een collega die ineens onverwachts uitvalt. De reden? “Een burn-out”, wordt gefluisterd.

Misschien merk je dat er een beetje mysterieus over wordt gedaan.

Verschil burn-out en overspannen

‘Overspannen’, wordt vaak als ouderwetse term gebruikt. ‘Burn-out’, betekent vrijwel hetzelfde. Het is in feite modernere term om naar de situatie te kijken.

De term overspannen wordt meestal toegepast om een gestreste situatie van kortere duur aan te duiden.

man met zorgen

Burn-out betekent eigenlijk dat je gedurende lange tijd overspannen bent. Ofwel: merk je dus dat je enkele dagen of weken erg nerveus, gestrest en zorgelijk bent?

Dan is het nog niet te laat om het tij te keren en te zorgen dat het niet overgaat in een burn-out. Een burn-out kan namelijk maanden, of soms jaren, duren.

Geen paniek

Het is daarom dus aan te raden om waakzaam te blijven en je gezondheid en spanningslevel in de gaten te houden. Want in de meeste gevallen is een gespannen leefsituatie nog goed omkeerbaar.

Wees gerust, een burn-out komt niet zomaar uit de lucht vallen en de kans dat een langdurige gespannen situatie zich daadwerkelijk in een opgebrande situatie, is niet direct aanwezig.

Taboe

De burn-out out is om meerdere redenen een moeilijk onderwerp. Ten eerste vanwege het taboe, ten tweede vanwege de onduidelijkheid van de symptomen.

Helaas wordt er vaak nog argwanend of soms zelfs lacherig gedaan bij het nieuws dat een bekende in de omgeving een burn-out heeft.

Werknemers worden in vele gevallen nog niet serieus genomen door hun baas of collega’s. Een vervelende situatie.

Want behalve een zeer onprettig ziektebeeld, is de patiënt hiermee vaak ook nog onderworpen aan oordelen.

Pas recent erkend

Waar komt het sceptische rondom een burn-out vandaan? Het heeft mede te maken met de tijdsgeest. Vroeger werd een burn-out niet als zodanig bestempeld.

Men raakte misschien wel met een soortgelijk ziektebeeld geconfronteerd, maar praatte er niet over, en bovendien werd het onder artsen nog niet zo genoemd.

Maar met de huidige kennis en veranderende maatschappij is het wel degelijk een alom erkend probleem.

Overdrijven

Toch heerst vaak nog een beeld dat de patiënt van een burn-out misschien overdrijft, of al snel een stempel op zijn vermoeidheid laat plakken.

Misschien heb je – in het geval van die overspannen collega – dan ook wel een andere, sceptische collega dingen horen zeggen als: “Nou, ik ben ook weleens moe. Maar dat noem ik niet meteen een burn-out.”

Maar hoe weet je het dan?

Die onduidelijkheid van de burn-out symptomen, is een andere bekende reden waardoor dit fenomeen zo’n moeilijk bespreekbaar onderwerp is.

Want waar je bij een gebroken enkel of keelontsteking nog duidelijke fysieke symptomen hebt die hiernaar verwijzen, is een burn-out vaak nog wat vager om te diagnosticeren.

overspannend werkend

Hoe weet je nou precies wanneer je een burn-out hebt? Hoe kun je ervanuit gaan dat die collega niet gewoon een paar goede nachtrusten nodig heeft?

Daadwerkelijke symptomen

Eigenlijk is het best wel vreemd. Dat we criteria nodig hebben om een bepaalde aandoening in een hokje te kunnen plaatsen.

Maar toch willen we het allemaal graag weten; wat is een burn-out nou precies? Wat voel je als je daadwerkelijk dit fenomeen ondergaat?

Vermoeidheid

Het eerste symptoom ligt voor de hand. Een burn-out merk je door langdurige vermoeidheid. Je energielevel daalt tot een niveau dat je niet alleen niets meer wilt doen.

De langdurige druk die er op je hersenen heeft gestaan, zet zich om in fysieke malaise.

Je wordt bedlegerig en ook al probeer je om te blijven te functioneren, je lichaam laat je in de steek. Hier ligt tevens het verschil met een depressie.

Depressieve mensen voelen zich bij het opstaan ’s ochtends al vermoeid, mensen met een burn-out, daarentegen, hebben nog wel de drive om op te staan, maar vallen later op de dag ‘om’. Ofwel: met een depressie wil je niks meer, met een burn-out kun je niks meer.

Gebrek aan slaap

We hebben allemaal weleens zo’n nachtje dat je de slaap maar niet kunt vatten. Maar voor mensen met een burn-out, is dit een dagelijks probleem.

In het geval van deze mentale ziekte, ga je elke avond vermoeid naar bed. Maar ongeacht die vermoeide staat, lijkt in slaap vallen maar niet te lukken.

Het piekeren over alle verantwoordelijkheden eist zijn tol. Terwijl slaap in vele gevallen juist de remedie is voor een hoop fysieke problemen, is dit juist het moeilijkst te bereiken.

Fysieke pijnen

Niet voor niets merken masseurs vaak aan de rug- en nekwervels het spanningsleven van een persoon. Hier bouwt zich namelijk de meeste stress op.

Maar weinigen weten dat een hele hoop fysieke pijnen ook een oorzaak kunnen zijn van een burn-out.

Die denken juist dat die klachten worden veroorzaakt door een slechte houding achter de computer of sportblessures. Maar stress heeft vaak een directe link met deze punten in het lichaam.

Verlaagde weerstand

“Meldt hij zich nou weer ziek?”, kun je ook weleens horen. Daar rinkelt een alarmbelletje. Want iemand die een burn-out heeft, zal sneller vatbaar zijn voor een griepje dan een gezond en energiek persoon.

vrouw met zorgen.

Dat komt doordat je met een burn-out een lagere weerstand ontwikkelt die zich kan uiten in meerdere soorten ziektebeelden. Verkoudheid, koortsachtigheid, noem het maar op. Het zijn allemaal neveneffecten.

Psychische uitschakeling

Behalve die directe lichamelijke klachten laat een burn-out ook zijn sporen na op de gedachtestroom.

Mensen met een burn-out hebben vaak concentratieproblemen, zijn vergeetachtiger dan normaal, en hebben moeite om de focus op een bepaald doel te behouden.

Vraag de arts

Bovenstaande kwalen zijn derhalve de fysieke en geestelijke symptomen die vaak gepaard gaan met een burn-out.

Maar dat maakt ze niet meer vaag qua klachten. Want niet alle grieperigheid, geïrriteerdheid of slapeloosheid is een oorzaak van een burn-out.

Zo blijft de onduidelijkheid dus bestaan. Een bezoek aan de huisarts om de precieze fysieke toestand te bespreken, is dan ook raadzaam. Bekijk ook de online cursus Mindfulness voor het dagelijks leven.

Deze cursus van Happy With Yoga heeft al vele mensen geholpen om een burn-out te voorkomen en aan te pakken.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Je wilt graag meer informatie hierover?
  • Of deze symptomen aanpakken?
  • Hier kun je lezen hoeveel mensen er al vanaf zijn gekomen.
  • De resultaten liegen er niet om!
Ja! Ik wil graag direct van mijn burn-out af!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *