symptomen van stress?

Wat doet stress met je lichaam? En hoe kan ik stress voorgoed laten verdwijnen?

Lichamelijke of psychische symptomen van stress zijn vaak klachten waar geen direct aanwijsbare reden voor te vinden is. Dit zijn de bekendste stress symptomen!

Stress heeft een ongekend grote invloed op ons leven. Hoe meer stress we ervaren, hoe meer fysieke en psychische klachten we hiervan ondervinden.

Als stress geen strobreed in de weg wordt gelegd, zal het zich kunnen ontwikkelen tot een ware vijand met alle symptomen van dien.

Zelfs de bekendste stress symptomen kunnen zich echter verhullen als een symptoom van tal van andere zaken. Door van deze klachten op te hoogte te zijn, kan jij achterhalen of het stress is dat jouw leven beheerst.

Inhoudsopgave

Wat is stress en hoe komt het dat we stress hebben?

Voor veel Nederlanders is stress altijd aanwezig. Waar ze ook gaan en staan, het is er altijd en het gaat nooit weg. Wereldwijd zijn duizenden psychologen, dokters en onderzoekers bezig dit probleem aan te pakken. Per jaar neemt het aantal personen met stress tevens aanzienlijk toe.

Maar wat is stress eigenlijk? Hoe ontstaat het en hoe kan het toch dat het ons zo in de greep kan houden?

Stress is eigenlijk niets meer dan een continue overspanning van de geest en het lichaam vrijwel altijd veroorzaakt door emotionele instabiliteit. Het lichaam blijft een stofje aanmaken (cortisol) dat grote invloed heeft op jouw leven.

Cortisol heeft in normale hoeveelheden geen negatief effect op ons. Maar wanneer deze hoeveelheden te hoog zijn, lukt het ons niet meer om te ontspannen en voelen we ons continu gestrest.

Tijdens de meest normale activiteiten is ons lichaam vervolgens onnodig veel actief wat ons geen moment van rust geeft. Een boek lezen? Als je gestrest bent kan zelfs dit met grote moeite gepaard gaan.

Lichamelijke stress symptomen

De meest voorkomende stress symptomen kunnen in twee categorieƫn onderverdeeld worden: lichamelijk en geestelijk. Veel van deze klachten kunnen ook aan andere oorzaken toegewezen worden.

Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn is een goed voorbeeld van een van de potentiƫle stress symptomen dat ook door een groot aantal andere redenen veroorzaakt kan worden. Het is dan ook een van de meest verborgen symptomen van stress. Doordat bijna een vijfde van de Nederlanders wel minimaal een keer per week hoofdpijn heeft, is het een zeer lastig te verbinden symptoom.

vrouw met hoofdpijn

Misselijkheid en braken

Ook misselijkheid met braken tot gevolg zal door velen erkend worden als een symptoom van stress. Het kan echter ook met honderden andere oorzaken te maken hebben.

In de meeste gevallen zal misselijkheid bij stress niet in extreme vorm terugkomen. Toch staat het te boek als symptoom bij diverse vormen van stress.

Spierpijn

Zoals eerder besproken staat jouw lichaam onder continue spanning door de aanmaak van cortisol. Dit zorgt ervoor dat jouw spieren ook aanzienlijk meer onder spanning staan. Het is dan ook niet vreemd dat je hier op termijn spierpijn van kunt krijgen, met pijnlijke en stijve spieren als gevolg.

Maar dat is niet de enige reden, want doordat je lichaam moe is wordt de energievoorraad van jouw spieren voor andere plekken gebruikt. Hierdoor zijn je reserves sneller leeg en heb je dus ook eerder last van spierpijn omdat jouw spieren binnen korte tijd door de energiereserves heen zijn.

Geestelijke stress symptomen

Geestelijke stress symptomen komen nadrukkelijker naar voren toe bij mensen met chronische stress. Vooral lusteloosheid en slapeloosheid staan bekend als grootste symptomen hiervan. De invloed van psychische (geestelijke) symptomen zijn enorm. Van het niet meer zin hebben in werken of studeren tot een daadwerkelijke burn-out.

Je futloos voelen

Dit zal voor velen het meest herkenbare stress symptoom zijn: je lusteloos en futloos voelen. Je hebt geen zin om uit bed te komen en op zondag kijk je alweer op tegen de rest van de week. De weekenden gaan voorbij zonder iets te hebben gedaan waar je echt gelukkig van wordt.

De lust is uit het leven verdwenen en dat maakt het alleen maar erger. Nergens meer zin in hebben lijkt in het begin iets tijdelijks, totdat je beseft dat het een van de grootste stress symptomen is.

vrouw is moe

Depressie

Depressie is veruit de gevaarlijkste deelnemer van de stress symptomen.

Doordat depressie per persoon kan verschillen, is het altijd verstandig om een specialist te zoeken als jij denkt dat je hier last van hebt. Gevoelens van depressiviteit kunnen namelijk tijdelijk zijn maar zich ook ontaarden in een chronische depressie.

Vergeetachtigheid en verlies van controle

Doordat stress jou de hele dag in zijn greep weet te houden, zorgt dit ervoor dat jouw brein hier ook voornamelijk mee bezig is. De kans is hierdoor groot dat je steeds meer dingen vergeet. Vergeetachtigheid is dan ook een serieus symptoom dat een duidelijke connectie met stress heeft.

Op termijn kan dit verder leiden tot het verlies van controle. Je krijgt gaandeweg het gevoel dat je niets meer kunt doen dat je in eigen hand hebt. Zelfs de meest normale zaken voelen alsof je iedere keer aan je lot overgelaten wordt.

Deze eindeloze frustraties zullen uiteindelijk bijdragen aan nog meer stress Ć©n symptomen hiervan. De vicieuze cirkel van deze zeer serieuze psychische aandoening zet zich dan ook in een ongenadig hoog tempo door.

Wat kan je aan stress doen?

Je zal ondertussen al redelijk wat pogingen hebben gedaan om stress aan te pakken. Mogelijk ben je al meer gaan bewegen of loop je bij een psycholoog.

Uiteindelijk zal het doel moeten zijn om de reden van jouw stress te achterhalen. Zelf is stress namelijk pas te verhelpen als jij weet wat hier precies de oorzaak van is. Alle stress symptomen zullen, tot zover ze hier aan gelinkt kunnen worden, dan pas verdwijnen.

Er is altijd een of meerdere oorzaken aan te wijzen van jouw stress. Per persoon kunnen deze oorzaken (en de besproken symptomen) dan ook sterk verschillen. In de meeste gevallen is er een persoonlijke oorzaak te koppelen.

Van problemen op het werk tot frustraties binnen de relationele sfeer. Door diep te durven graven naar de veroorzaker van al jouw stress symptomen kan je deze oorzaak uiteindelijk in de kern aanpakken.

Dus nooit geen zorgen of stress meer, dat is juist ook wat we willen bereiken. Dat klinkt als muziek in de oren.

Mindfulness voor het dagelijks leven!

Artikel symptomen van stress. Je leest hier wat stress doet, en wat er allemaal nog bij kan komen aan problemen. Wat kun je er aan doen?

Als het nou gaat om een depressie-burnout-of misschien raak je al overspannen? Rolf van Happy With Yoga. Rolf weet precies wat stress doet en de symptomen rondom stress. Zijn cursus heeft al vele mensen geholpen, onverklaarbare klachten die niet zomaar verdwijnen?

Van alles geprobeerd maar steeds weer lukt het niet in jou leven? Lees dan hier eens over de onderwerpen en oplossingen die jou kunnen gaan helpen. Dit kan wel eens de oplossing voor je zijn!

Wil je meer informatie over mindfulness cursus of lezen over Rolf zijn verhaal wat de oorzaken zijn en wat je er aan kunt doen? Hieronder vind je meer informatie!

Mindfulness-cursus-cover-compressor
  • Een leven zonder stress?
  • Of heb je altijd al gedroomd over een zorgeloos leven?
  • Misschien is dit wel iets voor jou?
JA! Ik wil direct naar de kortingspagina!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.