Rode vlekken op je huid door stress? Dit kan jouw helpen!

Heb jij rode vlekken op je huid door stress? Wij helpen jouw er vanaf!

Last van rode vlekken op je huid? Dat kan komen door stress. Stress heeft behoorlijk wat invloed op je lichaam en dus je gezondheid.

Stress is iets waar veel mensen nu last van hebben. De snelheid waarmee alles gaat, het altijd en overal bereikbaar zijn.

Thuiswerken en werken op vakantie. Het draagt allemaal bij aan de hoeveelheid stress die wij ervaren.  Alles wat je wil weten over stress en lichamelijke klachten lees je in dit blog.

Wij zijn op onderzoek uitgegaan over de invloed van stress op je lichaam, inclusief rode vlekken. Maar ook hoe wij deze vervelende klachten kunnen bestrijden en voorkomen.

Wat doet stress met jouw lichaam?

Stress ervaar je bij druk en spanning. Dat kan privé of werkgerelateerd zijn. Door alle nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen is de werkdruk in veel gevallen hoger, je bent altijd bereikbaar door je mobieltje en het internet.

Alles bij elkaar zorgt ervoor dat wij veel te maken hebben met stress en wij vaker ziek worden door stress. En daarom is het ook tijd om er iets aan te gaan doen. Hoewel stress uiteraard iets mentaals is is jouw lichaam een goede indicatie hoe het met je gesteld is.

Je lichaam heeft veel ingebouwde waarschuwingsmechanismen en ook bij stress of met name een teveel aan stress geeft je lichaam signalen af. Wij hebben enkele van deze signalen op een rijtje gezet. Zo weet je waar je op kan letten en hoe je dus kan erkennen wanneer je teveel stress hebt.

Veel voorkomende lichamelijke klachten bij stress

hoofdpijn

Er zijn meerdere lichamelijke klachten die voorkomen bij stress. Met name hoofdpijn wordt veel genoemd. Stress is niet de enige oorzaak voor hoofdpijn. Stijve spieren en klachten in nek en schouders gaan vaak samen met de hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn is een vervelende klacht die je behoorlijk kan beperken in je functioneren. Misselijkheid is een tweede indicator. Spanning en zenuwen zorgen voor een knoop in je maag waardoor je misselijk bent en geen trek hebt.

Slecht slapen en flink zweten horen er ook bij. Je hoofd maalt en je kan de slaap niet vatten, tot overmaat van ramp wordt je badend in het zweet wakker. Zweten zonder dat er iets aan de hand is, is een duidelijke aanwijzing dat je stress ervaart.

Huidaandoeningen bij stress

Onder invloed van stress produceert je lichaam het hormoon Cortisol. Cortisol regelt de vlucht-, of vechtreactie in je lichaam en helpt je uit een bedreigende situatie te komen. Het is een overlevingsmechanisme wat door stress wordt aangewakkerd.

Door stress is dit hormoon dus continu aanwezig waardoor je altijd in deze staat verkeert. Hierdoor komt je immuunsysteem tijdelijk op een lager niveau te staan en dat leidt ertoe dat je gevoeliger bent voor allerlei aandoeningen.

Heb je al een gevoelige huid dan komen aandoeningen aan je huis ook sneller voor. Veel mensen hebben daarom last van eczeem als zij lijden onder stress. Maar er zijn meer reacties op je huid die veroorzaakt worden door stress.

Rode vlekken op je huid door stress

Veel mensen zijn bekend met het probleem. Je komt in een situatie terecht waarbij je stress ervaart en als gevolg daarvan krijg je rode vlekken. Bijvoorbeeld als je een presentatie moet geven of een lastig gesprek te voeren hebt.

De meeste mensen krijgen rode vlekken in hun gezicht en hals. Maar ook op de rest van je lichaam kunnen rode vlekken komen. Je hals, rug, buik of benen, alles kan. In tegenstelling tot blozen ontstaan deze plekken door stresshormonen en niet door een reactie in het zenuwstelsel.

Wat zijn stresshormonen?

Als je stress ervaart maakt je lichaam stoffen aan. En deze stoffen zijn niet echt goed voor je huid. Bijvoorbeeld cortisol wordt bij stress aangemaakt. Dit hormoon veroorzaakt rode vlekken op de huid en draagt bij aan ontstekingen op je huid.

acne

Een ander hormoon, histamine, wordt ook door stress geactiveerd. Deze stof is de veroorzaker van rode vlekken die opeens verschijnen. Heb je al last van je huid, dan maken deze twee het helaas alleen maar erger.

Wat kan ik doen tegen rode vlekken door stress?

Vooral als je opeens last krijgt van die opvallende rode vlekken is je eerste idee natuurlijk om deze te bedekken zodat niemand ze kan zien.

Ook zijn er zalfjes om je huid te kalmeren, bijvoorbeeld met kamille. Een bruinere huid is ook handig want dan zijn de rode vlekken minder zichtbaar. Maar met deze middelen los je het probleem niet op.

Wil jij die rode vlekken op je huid direct aanpakken? Dan heb ik goed nieuws voor je, want in de  ‘Nooit Meer Acné Methode’ is bewezen dat je binnen 4 dagen jouw acné kunt laten verdwijnen. En het blijft dan ook weg voorgoed!

Hoe voorkom ik rode vlekken door stress?

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker ook voor de rode vlekken én stress. Allereerst kijken we hoe we de rode vlekken kunnen voorkomen daarna hoe je stress kan voorkomen.

Omdat de rode vlekken onder andere door histamine worden veroorzaakt is het handig om voeding met deze stof te mijden. Histamine zit bijvoorbeeld veel in mango en avocado. Heb je veel last van rode vlekken? Dan kan je de avocado beter even niet in je gezonde maaltijd verwerken.

Verminder stress om rode vlekken te voorkomen

Omdat de rode vlekken uiteindelijk gewoon komen doordat je last hebt van stress is het voorkomen of verminderen van stress natuurlijk dé manier om rode vlekken te voorkomen. Dus wil je geen rode vlekken meer in je gezicht, dan moet je stress aanpakken.

Maar hoe doe je dat? Het begint met het in kaart brengen van de momenten waarop je last hebt van de vlekken. Als je een patroon ziet weet je dus in welke situaties je last krijgt van stress. Bekijk dan wat de oorzaak is en hoe je dit kan aanpakken. Wees de situatie de baas.  

Leer tot rust te komen

Er zijn behoorlijk wat manieren om ervoor te zorgen dat je minder stress hebt en meer rust krijgt. Een manier om meer rust in je hoofd te krijgen is om mindful door het leven te gaan. Leven in het moment is een manier om dingen van je af te zetten en meer rust te krijgen.

Een makkelijke manier om meer te leren over mindfulness is door een thuisstudie te doen. Happy With Yoga, heeft een online cursus, Mindfulness Voor Het Dagelijks Leven.

Zo kan je op je eigen tempo ontdekken hoe je weer controle over je lichaam en geest krijgt zodat ook de rode vlekken in je gezicht door stress tot het verleden behoren.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

Mindfulness

  • Je hebt stress, maar je weet niet wat je moet doen?
  • Wil jij die rode vlekken op je huid voorgoed laten verdwijnen?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 1500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil van die rode vlekken afkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *