Genieten van het leven: je leert het hier!

Leer meer over de e-cursus voor de sleutel van geluk en succes

Genieten van het leven! Waarom genieten zo belangrijk is? Wat je wel en wat je absoluut niet wilt doen om op de juiste manier te gaan genieten van de mooie dingen in het leven.

Vraag mensen om zichzelf te omschrijven, dan zullen velen het woord ‘levensgenieter’ laten vallen. Levensgenieter. Wat is dat nu echt? Wat betekent ‘genieten’ precies?

Het heeft veel positieve connotaties, zoveel is duidelijk. Maar als we sommige lifecoaches mogen geloven, heeft een leven met het doel ‘genieten’ ook weer veel valkuilen.

Wat houdt genieten in werkelijkheid in  en, in welke frequentie is het van belang en vooral: hoe doen we het?

In de Van Dale wordt ‘genieten’ als volgt omschreven: ‘genot hebben, zich vermaken’. Genieten draait dus om een tijdverdrijf dat wordt ervaren als prettig, amuserend, fijn, leuk, mooi, lekker. In feite draait genieten om het beleven van plezier.

Genot en geluk

Echter, genot en geluk worden vaak met elkaar in verwarring gebracht. Het is daarom belangrijk om het verschil tussen beide fenomenen te verklaren. Genot is iets kortstondigs.

man-en-vrouw-op-een-bank-e1568317377113

Het is een fijn moment dat je krijgt als je na een lange werkdag hongerig thuiskomt en een hap neemt van je favoriete lasagne.

Het is het plezier dat je beleeft aan een prachtige bestemming die je tegenkomt bij het wandelen, waarbij de zon precies op het juiste moment onder lijkt te gaan op de hei.

Geluk: waakvlam

Geluk daarentegen, is iets anders dan genot. Geluk heeft niet te maken met een korte ‘high’ van emoties. Geluk is een sluimerende tevredenheid die als rode draad door je leven loopt.

Soms krijgt deze een knik, door de vervelende dingen die op ons pad komen.

Maar als we het goed doen, zorgen we dat geluk altijd enigszins ‘aanstaat’ en we hierop terug kunnen vallen.

Ook op de momenten dat genot ver te zoeken is – bijvoorbeeld met pijn en somberheid. In andere woorden: genot is een kortstondige steekvlam die snel dooft, geluk is een continue waakvlam.

Op zoek naar plezier

Echter, zoals je al merkt aan bovenstaande voorbeelden, betekent ‘genieten’ voor iedereen weer iets compleet anders. Wat voor de een ‘genieten’ betekent is voor de ander weer iets heel anders.

Waar de een geniet van uitgebreid uit eten gaan met vrienden, is dat voor de andere vanwege de sociale obligatie en de lange zit misschien weer de hel op aarde.

Het is dan ook belangrijk om te kijken welke dingen jij van kunt genieten.

liggen slapen
liggen-slapen-e1568318079539

Bron van genot

Ook is het belangrijk dat we in ons leven continu op zoek zijn. Niet naar genot, want genot is geen goede waarde om je complete leven op te baseren. Maar wel naar de bron voor dat genot. En daar zo nu en dan aan toe te geven. Regelmatig genot is belangrijk.

Geniet je stiekem enorm van dansen? Misschien is het dan wel een leuk idee om een proeflesje te doen bij het lokale cultuurcentrum. Oftewel, genot is heel persoonlijk.

Over het algemeen zijn we gelukkiger als we precies weten waar we van genieten en daar met mate ook gehoor aan geven.

Oftewel: geniet, maar geniet met mate! Genieten is een onderdeel van het leven. Maar het is niet de manier hoe we om al onze keuzes op te baseren.

Voorbeeld: elke dag een dancefeest bezoeken klinkt misschien leuk, maar zal je op den duur parten gaan spelen.

Cliché, maar waar: geniet van kleine dingen

Toch is er een manier van genieten die veel meer succes boekt voor ons geluk op de langere termijn. Namelijk: genieten van kleine dingen. In het huidige tijdperk lijkt het vaak alsof iedereen ‘een groots en meeslepend leven’ als de ultieme vorm van genieten ervaart.

mensen-die-genieten-e1568317594876

Grote reizen, bijzondere plekken, een prachtig ingericht huis, een meet en greet met een beroemd persoon… Het lijken dingen waar de gemiddelde mens van kan genieten. Maar geluk zit er pas in als je kunt genieten van de kleine dingen van het leven.

Instelling en houding

Psychologen ontdekken vaak dat als zij met hun cliënten op onderzoek gaan naar de dingen die hen echt gelukkig maken, het vaak hele alledaagse zijn waar zij dat effect mee kunnen bereiken: een cappuccino in de tuin, een telefoongesprek met een goede vriend, een grappig televisieprogramma, een warme douche na een stuk fietsen… Cliché, maar waar: geluk zit in de kleine dingen.

Uiteindelijk zijn het dus niet de grote successen en grote gebeurtenissen die ons blij maken. Maar de levenshouding waarmee we genieten van de schoonheid van alledag.

Tips

Hoe leer je jezelf zo’n houding aan? Zo’n houding waarbij je geniet van de kleine dingen?

  1. Sta stil bij genot. Signaleer je iets moois? Een bijzondere vogel in je straat, of een mango die perfect rijp is? Neem de tijd om ervan te genieten. Wees met niks anders bezig en geef het element van je genot de pure aandacht. Vertel jezelf in je hoofd wat je hier zo bijzonder aan vindt.
  2. Accepteer dat genot niet altijd aanwezig is. Het leven kan niet alleen maar leuk zijn. Een reeks aan hoogtepunten is onhaalbaar, het is veel zinvoller om van tijd tot tijd stil te staan bij genot en het vaak genoeg in te plannen.
  3. Ontdek waar jouw genot ligt en probeer nieuwe dingen. Het is altijd mooi om te ontdekken dat je ergens heel blij van wordt zonder dat je dat aanvankelijk ooit had gedacht.
  4. Nog beter: deel je genot met iemand anders. De reden dat mensen vaak het liefst samen nieuwe dingen beleven in plaats van alleen, ligt vaak aan het feit dat zij hun genot kunnen delen met degene naast hen. Gedeeld plezier is altijd twee keer zo groot als plezier in je eentje. Twee hebben meer dan een. Je krijgt daardoor ook betere relaties met iedereen.
  5. Pick your moments: plan genotsmomentjes tijdig in. Want dan worden ze iets om naar uit te kijken! Boek bijvoorbeeld die fijne massage over twee weken, of koop kaartjes voor een leuk concert waar je je op kunt verheugen.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Geniet jij wel genoeg in je leven?
  • Of weet je het even niet meer?
  • Zoveel mensen genieten weer door deze cursus.
  • Gegarandeerd resultaat!.
Ja! Ik wil direct naar de kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *