Met welke sport verbrand je het meeste buikvet?

Wil jij gaan sporten voor vetverbranding? Welke oefeningen zijn dan goed of fout om te doen?

Vetverbranding, wie is er niet mee bezig? Iedereen wil wel de ideale vorm van zichzelf zijn. Daar hoort een fit lichaam ook bij.

Dit is van belang voor onze fysieke en mentale gezondheid, maar ook zeker voor de look. Zou het niet leuk zijn als je naar jezelf in de spiegel kunt kijken en blij bent met wat je ziet?

Vaak volgen mensen die met overgewicht kampen strikte en beperkende diëten waarbij ze veel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Het is dan ook niet zo gek dat deze mensen in eerste instantie vrij snel afvallen.

Maar eigenlijk is dit één van de hardnekkigste valkuilen die er is wanneer het op vetverbranding aankomt. Natuurlijk is het motiverend wanneer je in enkele weken, kilo’s aan gewicht kwijtraakt.

Het probleem komt echter pas daarna. Want hoe houd je een dieet vol, als je consistent te weinig voedingsstoffen binnen krijgt? Het antwoord is simpel. Dat houdt niemand vol. Het gevolg is dus dat je weer net zo hard (of zelfs harder) aankomt en al je lijden voor niets is geweest.

Vetverbranding hoeft niet te betekenen dat je afvalt. Vaak is het doel van vetverbranding juist dat je spieren beter zichtbaar worden. Het verlagen van je vetpercentage wordt ook wel droog trainen genoemd. Krachttraining is een zeer effectieve en efficiënte manier om dit te bereiken. Het idee bij krachttraining is dat je namelijk progressief traint.

Dat wil zeggen dat je doet wat nodig is om steeds sterker en fitter te worden, oftewel om progressie te maken. Iedere keer weer een beetje meer. Je verbrandt hierbij vet, maar bouwt tegelijkertijd spiermassa op.

Als je dit op de juiste manier doet, zul je merken dat je al binnen de kortste keren mooie resultaten zult boeken. En het mooie is dat deze resultaten blijvend zullen zijn. Maar wat is dan de juiste manier? Lees gauw verder!

Vetverbranding door krachttraining

krachtraining vrouw

Het opbouwen van je droomlichaam kost tijd en energie. Als je blijvend vet wil verbranden is het belangrijk dat je je levensstijl permanent omgooit. Van Crash diëten en een maandje buffelen in de sportschool kun je niet verwachten dat je een blijvend Godenlichaam zal krijgen.

Als je geen jojo effecten wil veroorzaken doe je er dus goed aan om met je volle concentratie bezig te zijn met jouw trainings -en voedingschema. Dit geldt voor zowel mannen als voor vrouwen.

Het is een veelvoorkomende misvatting dat krachttraining niet voor vrouwen is weggelegd. Dit is klinkklare onzin. Juist omdat je met een trainingsschema werkt dat op jouw specifieke situatie is aangepast, maakt het niet uit hoe groot, klein, dik, of dun je bent. Helaas schrikt het werken met gewichten vrouwen vaak evengoed af.

Ze zijn bang om op den duur zo kolossaal te worden dat ze er mannelijk uit gaan zien. Dit is ook een onjuiste aanname. Vrouwen hebben namelijk helemaal niet genoeg testosteron om dezelfde spiergroeipotentie te hebben als mannen.

Zonder anabole steroïde zal het een vrouw dus nooit lukken om een body builder lichaam te krijgen. Het enige dat krachttraining doet is dat het het beste van jouw lichaam naar de voorgrond brengt.

Je houdt er dus niets anders dan een strak lichaam aan over, met mooie vrouwelijke rondingen. Laat dat nu net het trainingsdoel van de meeste vrouwen zijn!

Verschil in krachttraining tussen mannen en vrouwen

Hoewel de meeste mannen juist het tegenovergestelde doel hebben van vrouwen, namelijk om zo breed en kolossaal mogelijk te worden, zijn de verschillen in krachttraining tussen mannen en vrouwen helemaal niet zo groot.

Het principe van krachttraining is voor iedereen relatief hetzelfde. Het idee is dat je met gewichten gaan werken en dat je daarmee steeds de grens van jouw spierkracht stukje bij beetje verlegt.

In het algemeen wordt vaak gedacht dat vrouwen harder moeten werken om evenveel progressie te maken als mannen. Uit een onderzoek aan de Universiteit van Goias in Brazilië bleek dat vrouwen na 10 weken dezelfde krachttraining te volgen, relatief even snel groeiden in spierkracht als mannen.

Het verschil tussen krachttraining voor vrouwen en voor mannen zit hem dus puur in de waardes binnen het trainings -en voedingsschema.

Voor iedereen geldt dat compound oefeningen, waarbij je verschillende spiergroepen tegelijk traint, in verhouding vaker in het trainingsschema moeten voorkomen dan isolatie oefeningen.

De isolatie oefeningen dienen puur als extraatje voor als je bijvoorbeeld een blessure hebt (gehad), of een bepaalde spiergroep graag wat meer wil trainen.

Natuurlijk zorgen de verschillen in doelstellingen tussen mannen en vrouwen wel voor wat variatie tussen de trainingsschema’s.

Mannen zijn wat meer gebaat bij oefeningen die zich richten op de biceps, schouders en rug, terwijl vrouwen vooral geïnteresseerd zijn in oefeningen voor strakkere billen, dijen en triceps. Natuurlijk is er wel veel overlap en train je met veel oefeningen een heleboel spiergroepen tegelijk.

Neem bijvoorbeeld de Deadlift. Bij deze oefening train je voornamelijk je hamstrings en onderrug, maar ook onder andere je buik, billen, kuiten en armen.  Deze oefening gaat als volgt.

 • Zet je voeten ongeveer op heupbreedte neer met je tenen onder de stang van de barbell.
 • Buig je heupen naar achteren en houdt je knieën gebogen.
 • Pak de stang van de barbell vast en houdt hierbij je armen op schouderbreedte
 • Je ene hand houdt de stang vast met de handpalm naar beneden en de andere hand met de handpalm naar boven
 • Span je buik -en bilspieren en houd je rug recht.
 • Til de barbell (langzaam!) op tot aan je knieën.
 • Strek je knieën
 • Beweeg je schouderbladen naar elkaar toe en je heupen richting de stang, zodat je de barbell nog hoger kan tillen
 • Laat de barbell langzaam weer zakken

Vetverbranding door Cardio

Veel mensen denken dat Cardio de beste manier is om vet te verbranden. Vooral vrouwen doen in de sportschool vaak (bijna) alleen maar Cardio oefeningen.

Dit is zonde, want hoewel je met Cardio wel degelijk vet verbrandt, raak je al je mooie vormen ook kwijt. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar voor een mooi strak lichaam met mooie vormen, is het belangrijk dat je wel wat vet behoudt, zodat je dit kunt omzetten in spiermassa.

Als je teveel Cardio doet, blijft er haast niks over om jouw droomlichaam mee te kunnen bouwen. Sterker nog, een te laag vetpercentage is ook ontzettend ongezond. Zorg er daarom voor dat je in verhouding minder Cardio doet dan krachttraining.

Tip: Houdt je progressie bij

Meten is weten. Als jij niet bijhoudt wat je vetpercentage is gedurende je trainingsprogramma, kun je ook niet weten of je vet hebt verbrand. Houdt dus goed al je waarden bij. Er zijn verschillende apps beschikbaar die hier geschikt voor zijn.

Je kunt het natuurlijk ook in een schriftje neerpennen. Een andere manier om je resultaten heel duidelijk te kunnen zien is door before foto’s van jezelf te (laten) maken. Maak vervolgens periodiek foto’s van jezelf vanuit dezelfde hoeken.

Zeker als je nog nooit aan krachttraining hebt gedaan is dit echt een aanrader. Als je voor het eerst begint met krachttraining kun je namelijk na een maand al wat verschillen zien.

Tot slot is de allerbeste manier om je progressie bij te houden natuurlijk hoe je je voelt.

Zit je goed in je vel? Ben je energiek en is je stemming positiever? Dan is dat een teken dat je goed bezig bent.

Goed van start met het Droog Trainen Protocol

Bij Droog Trainen Academie kun je al in 8 – 16 weken effectief vet verbranden via het Droog Trainen Protocol.

Dit protocol is speciaal ontwikkeld voor mensen die graag met krachttraining willen beginnen, maar door de bomen het bos niet meer zien. Het protocol bestaat uit drie hoofdonderdelen, namelijk:

 • Hoe om te gaan met voeding voor vetverlies,
 • Hoe om te gaan met krachttraining en cardio
 • Progressie meten en het plan bijstellen  

Voor ieder onderdeel ontvang je een e-book waarin alles staat uitgelegd wat je moet weten om succesvol te kunnen trainen. Als bonus ontvang je tevens een Macrocalculator in Excel die je kunt gebruiken bij het opstellen en bijhouden van je voedingsplan.

Verder ontvang je verschillende trainingsschema templates die je kunt gebruiken om jouw persoonlijke trainingsplan mee op te stellen.

Last but not least krijg je ook nog toegang tot de supportgroep op Facebook waar je al je vragen / opmerkingen over krachttraining kwijt kunt. Afgezien van de waardes waarmee je gaat werken is het protocol hetzelfde voor mannen en vrouwen.

Ben je enthousiast geworden om met krachttraining te beginnen?

Je kunt vandaag nog starten met het Droog Trainen Protocol voor Mannen, of het Droog Trainen Protocol voor Vrouwen.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

 • Wil jij ook gaan sporten en snel vet verbranden?
 • Je bent opzoek naar een trainingsprogramma dat echt werkt?
 • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
 • 1500 mensen zijn je al voor gegaan!

 

Ja! Ik ben een vrouw en wil graag naar de pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *