Waarom vind ik de liefde niet?

En wat moet ik doen om de ware te vinden? Deze tips kunnen jou verder helpen!

Ieder mens wil graag liefde ervaren en een leuke partner hebben waar je op kunt bouwen. Voor veel mannen en vrouwen kan het echter als een uitdaging aanvoelen om inderdaad een fijne relatie op te bouwen.

Vaak zijn dates of kortstondige relaties wel beschikbaar, maar wil het niet lukken om verder een relatie tot stand te brengen die langdurig duurt en werkelijk zekerheid geeft.

Misschien heb je al van alles geprobeerd, maar loop je telkens weer tegen een keerpunt aan. Een moment waarop je de aandacht van de ander ziet vervagen en je niet meer werkelijk tot je partner door kunt dringen.

Waar je zelf nog doordendert op mooie toekomstfantasieën, lijkt de ander al redelijk uitgecheckt en niet langer in de relatie geïnvesteerd. Op de vraag ‘Waarom vind ik de liefde niet?’ kun je dan eindeloos blijven door piekeren, vooral als je de oorzaak niet helder krijgt.

Wat als ik de liefde niet vind?

eenzame vrouw

Waar daten en het ontmoeten van verschillende leuke mannen of vrouwen in je jongere jaren nog leuk en uitdagend kan zijn, wil je naar mate je ouder wordt vaak liever settelen en die ene ware partner vinden om een leven mee te delen. Je wilt immers niet eenzaam oud worden en de liefde aan je voorbij zien gaan.

De kans om werkelijk met iemand samen te zijn, die om je geeft en waarbij je jezelf kunt zijn, kan zeldzaam overkomen. Zeker als je al meerdere teleurstellende ervaringen achter de rug hebt en eigenlijk het vertrouwen in de liefde begint kwijt te raken.

Wat als liefde werkelijk uitblijft? Welke invulling geef je dan aan je leven? Het is echter nooit te laat om nog een nieuwe liefde te ontmoeten.

Zeker als je lering uit eerdere relaties kunt trekken, dan weet je dat een volgende relatie mogelijk dichter zal aansluiten bij de kwaliteiten waarnaar je op zoek bent. En dit mag je uiteraard dan ook optimistisch maken en het vertrouwen geven dat het alsnog komt.

Wat zijn dingen die fout kunnen gaan?

Er zijn diverse aspecten te bedenken die kunnen leiden tot het niet kunnen vinden van liefde. Zo kun je zelf te wanhopig zijn en te veel moeite doen om de ander gelukkig te maken.

Vaak ten koste van jezelf of je eigen gevoel van waardigheid blijf je naar de andere uitreiken, in de hoop dat je vriend of vriendin op die manier blij is met de liefde die je toont en je hier eenzelfde mate van moeite of liefde voor terug gunt.

Vaak blijkt echter dat dit een averechts effect heeft, waarbij de ander juist meer afstand neemt, kil reageert of je aan het rennen houdt om zijn of haar liefde voor je te winnen.

De liefde is dan meer eenrichtingsverkeer en de balans tussen nemen en geven vanuit beide partners is zoek. Er zijn zeker enkele aspecten waar je bedachtzaam op kunt zijn als je het idee hebt: ‘waarom kan ik de liefde niet vinden?’.

Liefde komt niet vanzelf

Alhoewel menig sprookje of filmscript je anders doet geloven, komt liefde vaak niet vanzelf naar je toe. Je zult hier zeker het nodige voor moeten doen, zeker als je een nieuwe relatie kans van slagen wilt geven.

Op de vraag ‘Waarom vind ik de liefde niet?’ zijn uiteenlopende antwoorden te vinden, echter zul je voor jezelf moeten bepalen welke direct van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Toch zullen veel mensen dezelfde kenmerken of ervaringen met je delen, waardoor er duidelijke oorzaken en oplossingen kunnen worden aangereikt om je verder te helpen op jouw pad naar een nieuwe liefde.

Gelukkig zijn er tegenwoordig duidelijke coaching programma’s opgesteld, die jou precies de ins-and-outs rondom het vinden van nieuwe liefde kunnen aangeven. Uiteraard moet je wel zelf bereid zijn om je hierin te verdiepen en zo de weg vrij te maken om een nieuwe en succesvolle liefde aan de haak te slaan.

Openstellen voor de liefde

Menige vrouw of man voelt zich gekwetst of ontdaan na een zoveelste teleurstellende relatie. Het kan uiterst diep raken als je jouw ex kort na de breuk met een nieuwe vlam ziet en duidelijk wordt dat zij samen alle toekomstplannen tot uitvoering brengen, die je voor jezelf voor ogen had.

Waar hij of zij bij jou nog moeite leek te hebben om zich te binden, is deze bindingsangst blijkbaar vervlogen als sneeuw voor de zon. Je kunt hierdoor erg onzeker raken en je afvragen of er dan misschien toch iets mis is met jou of jouw manier van liefde geven.

hand geven

Om nieuw succes in de liefde te vinden, is het belangrijk dat je je alsnog durft open te stellen voor het idee van liefde. Als je deze deur immers dichthoudt, zul je nooit kunnen ervaren hoe het ook anders kan en kan de liefde die voor jou bestemd is bij voorbaat al niet naar je toe komen.

Bang voor de liefde

Als je teleurgesteld bent geraakt in de liefde, is het begrijpelijk dat je een zeker wantrouwen ontwikkelt jegens het vinden van een nieuwe geliefde. De gedachte ‘Waarom vind ik de liefde niet?’ kan je dan weerhouden om nog in de liefde te geloven.

Je gooit hiermee als het ware direct een muur op, doordat je verwacht dat het aan jezelf ligt dat alle potentiële ware kanshebbers uiteindelijk weer even snel van je weg lijken te rennen. Angst voor de liefde is een belangrijke trigger om niet werkelijk onbezorgd in een nieuwe relatie te stappen.

Het zorgt voor wantrouwen, weerstand en afstandelijkheid, doordat je niet open voor de ander durft te gaan. En hiermee kweek je als het ware een zelf vervullende voorspelling.

Voordat je een nieuwe relatie aangaat, is het verstandig om eerst je eigen angsten en gevoelens in kaart te brengen om zo te ontdekken waar nog wat herstelwerk verricht mag worden. Door eerdere ervaringen te verwerken, zul je weer gemakkelijker in de liefde gaan geloven en dit kunnen ontvangen.

Emotioneel onbereikbaar

Door je angstig op te stellen, kan het zijn dat je emotioneel onbereikbaar bent. Hierdoor wordt het voor je partner lastiger om zelf helemaal voor de relatie te kiezen. Uiteraard kan het ook zo zijn dat juist de man of vrouw met wie je in een relatie zit zich emotioneel gezien minder open opstelt.

Al je verwoede pogingen om de ander te bereiken, zullen dan tot niets leiden. Zelf kun je hier redelijk zenuwachtig door worden of juist overmatig je best gaan doen om jezelf zo leuk mogelijk te laten lijken voor de ander.

Terwijl je vriend of vriendin dan nauwelijks thuis geeft of warmloopt voor jouw wensen en verwachtingen. Dit zijn duidelijke signalen dat jij degene bent die meer in de relatie investeert en afstevent op wederom een teleurstelling in de liefde.

Door inzicht in je eigen patronen en manier van reageren te krijgen, kun je hier verandering in brengen en andere resultaten gaan verwachten.

Werk aan je zelfvertrouwen

Ondanks dat je mogelijk al flink wat deuken hebt opgelopen, is het nooit te laat om aan je zelfvertrouwen te werken. Hoe beter je over jezelf denkt, des te gemakkelijker wordt het om duidelijke grenzen te stellen.

In een relatie hoeft het zeker niet altijd bij jou te liggen om leuke dingen te bedenken, alle moeite te doen om de ander in beweging te krijgen of om aandacht te moeten smeken.

Als je over meer zelfvertrouwen beschikt, zul je vanzelf bemerken wanneer je over de fijne lijn van zelfrespect heen gaat om de ander voor je te winnen. Liefde hoeft niet zo zwaar te zijn en er hoeft zeker niet meer moeite aan te worden besteed dan dat je aan waardering ontvangt.

Hoe meer je eerst van jezelf houdt, des te waarschijnlijker wordt het dat je iemand zult ontmoeten die jouw waarde hoog in het vaandel houdt. De vraag ‘Waarom vind ik de liefde niet?’ wordt vaak beantwoord zodra je inzicht in je eigen benadering tot de liefde erkent en meer zelfvertrouwen ontwikkelt.

Zoek hulp via coaching

Er zijn gelukkig tegenwoordig veel onlinecursussen beschikbaar die je kunnen helpen bij herstel en geloof in de liefde.

In de trainingen ‘Conversatie Koning’ voor mannen en ‘De man van je dromen krijgen en houden’ voor vrouwen geven tal van bruikbare handvatten en tips om weer vertrouwen in de liefde te herwinnen.

Deze cursussen bieden meer inzicht, aanmoediging en steun bij vragen als ‘Waarom vind ik de liefde niet?’ en geven inspiratie voor een andere benadering vanuit zelfvertrouwen, zelfrespect en het aanleren van effectieve sociale vaardigheden. Ook jij vindt zo de liefde van je leven.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Heb jij nou ook moeite met het vinden van de liefde?
  • Je wilt heel graag, maar je weet niet hoe je dit goed aan moet pakken?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 1500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik ben een man en wil zo snel mogelijk de liefde vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *