Niet kunnen slapen door stress

Kun jij ook niet slapen door stress? Een goede nachtrust krijg je met deze tips!

Niet kunnen slapen door stress is een duidelijk teken dat je stress moet gaan verwerken.

Weet je dat het ervaren van stress in de basis helemaal niet slecht voor je is? Het is pas slecht voor je als het stresslevel ongezond hoog is en / of als de stressgevoelens lange tijd aanhouden.

Iedereen heeft wel eens stress en gezonde stress biedt voordelen. Bij gezonde stressgevoelens kun je bijvoorbeeld beter focussen, presteer je beter en voel je je zelfverzekerder.

Niet kunnen slapen door stress, dat is een ander verhaal. Dat is namelijk geen gezonde stress meer. Tijd om actie te ondernemen! Ik vertel je meer over het niet kunnen slapen door stress en ik geef je graag een aantal belangrijke adviezen.

De combinatie van stress met andere emoties

Stress komt zelden alleen. Ervaar je stress door je werk? Dan ben je misschien bang dat je je baan verliest of dat je prestatiekwaliteit ondermaats is. Stress wordt zo gecombineerd met angst.

Heb je stressgevoelens omdat je kind op school gepest wordt? Dan word je vaak boos en verdrietig tegelijk. Je voelt je machteloos. Een golf van emoties komt samen en wordt omarmd door een gevoel van stress.

Ervaar je stressgevoelens door een presentatie die je op het werk moet houden? Dan voel je je waarschijnlijk onzeker en misschien wel onbekwaam. Zo zie je, stress komt zelden alleen. Vaak komen er veel emoties bij kijken die de stressgevoelens versterken.

Waardoor komt het niet kunnen slapen door stress?

slecht slapen

Het niet kunnen slapen door stress kan worden veroorzaakt door eindeloos veel factoren. In bepaalde situaties ben je je hier goed bewust van.

Misschien heb je net een nieuwe functie op het werk, ben je een dierbaar iemand verloren of heb je ontdekt dat je ziek bent en maak je je zorgen over de toekomst.

Dit zijn natuurlijk slechts voorbeelden. Het kan ook zijn dat je je onbewust heel veel zorgen maakt, waardoor je veel stress ervaart.

Je kunt je onbewust bijvoorbeeld nog veel bezighouden met iets dat in het verleden gebeurd is of iets traumatisch dat je hebt meegemaakt. In alle gevallen is het belangrijk om te ontdekken waar het niet kunnen slapen door stress precies vandaan komt.

Dan pas kun je toewerken naar de oplossing.

Blijf altijd goed voor jezelf zorgen!

Als belangrijkste tip wil ik je meegeven dat je goed voor jezelf moet blijven zorgen. Niet kunnen slapen door stress zorgt er vaak voor dat je je steeds neerslachtiger gaat voelen.

Je kunt er zelfs depressief van raken, waardoor je minder zin hebt om goed voor jezelf te zorgen.

Vertel jezelf dat dit de problemen alleen maar versterkt. Blijf goed eten, drink voldoende water, neem genoeg rust en beweeg minimaal een half uur per dag. Het zal je helpen om de stressgevoelens een plekje te geven en weer beter te kunnen slapen.

Niet kunnen slapen door stress start een vicieuze cirkel

Ben je op het punt gekomen van niet kunnen slapen door stress? Dan sta je nu op een punt waarop makkelijk een vicieuze cirkel ontstaat.

De stress zorgt voor slapeloosheid. De slapeloosheid zorgt voor stress. Je gaat steeds minder slapen en je gaat je steeds meer gestrest voelen. Als je eenmaal in deze cirkel terecht bent gekomen, dan wordt het steeds moeilijker om er weer uit te komen.

Probeer dus altijd te vermijden dat je in deze vicieuze cirkel terecht komt. Dit doe je vooral door direct actie te ondernemen als je merkt dat je stressgevoelens de overhand krijgen. Kun je al een paar dagen niet slapen door stress?

Onderneem dan nu actie! Ik geef je graag een aantal handige tips!

1. Houd je aan een vast slaap-waakritme

Het kan je goed helpen om een vast slaap-waakritme te ontwikkelen. Probeer zo veel mogelijk dagelijks op dezelfde tijd naar bed te gaan en ook op dezelfde tijd weer op te staan, dus ook in het weekend.

Dat is even wennen, maar het helpt je echt om beter te slapen. Uiteindelijk word je vanzelf al vermoeider wanneer het tegen bedtijd aan loopt. De vermoeidheid zorgt ervoor dat je je niet meer zo sterk kunt bezighouden met stressgevoelens.

2. Focus je eens op mindfulness

Mindfulness, yoga, ontspanningsoefeningen, diepe ademhalingsoefeningen..

mindfulness

Allemaal zaken die je echt helpen om stress van je af te zetten en je slaaptijd en –kwaliteit te verbeteren.

Je vindt rust, zowel lichamelijk als in je hoofd, waardoor je meer slaap te pakken krijgt.

Hoe meer je slaapt, hoe beter je in staat bent om stress een plekje te geven.

3. Ga voor het slapengaan in bad

Heb je een bad? Maak er gebruik van! Vul het bad met zo heet mogelijk water en neem plaats. Ontspan. Denk aan leuke dingen.

Kun je geen leuke dingen bedenken? Maak dan nutteloze opsommingen in je hoofd. Stel dat je morgen ineens 10 pups of kittens in huis krijgt, hoe zou je ze dan allemaal noemen?

Je snapt het principe! Vanuit bad ga je direct richting de slaapkamer. Je lichaam koelt af en dat betekent dat je slaperig wordt. Blijf aan je nutteloze lijstje denken en je valt een stuk gemakkelijker in slaap. Heb je geen bad? Dan is een hete douche natuurlijk ook prima!

4. Vermijd eten en drinken waar je wakker van blijft

Hoe langer je wakker ligt, hoe meer tijd je hebt om je stressgevoelens aan te wakkeren. Dat is niet de bedoeling.

Dat is precies waar het niet kunnen slapen door stress vandaan komt. Voorkom dat je eten of drinken nuttigt waar je wakker van blijf liggen.

Neem dus geen cafeïne voor het slapen gaan, om maar iets te noemen wat vrij voor de hand ligt, maar neem ook geen pittig voedsel dat maagzuur kan veroorzaken.

5. Kijk niet meer op je telefoon of tablet

Schermpjes houden je wakker. Het is prima om je telefoon of tablet in de avond uit te zetten. Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn.

Heb je het idee dat dit wel noodzakelijk is? Wees je er dan van bewust dat dit ook stress veroorzaakt. Gun jezelf ‘onbereikbaar zijn’. Dat mag! Het scherm zelf vormt ook een probleem voor het slapen gaan.

Het blauwe licht dat wordt uitgestraald door digitale apparaten, waaronder tv’s, telefoons, laptops en tablets, kan de interne klok van je lichaam verstoren. Hierdoor ben je niet moe als het wel tijd is om te gaan slapen.

Het vinden van een schermvrije manier om tot rust te komen kan helpen om stress te verminderen.

6. Schrijf het van je af!

Stressgevoelens zijn er in eindeloos veel varianten. Alle emoties, zoals woede, verdriet en rouw, kunnen zorgen voor hogere stressniveaus. Uiteindelijk leidt dit tot niet kunnen slapen door stress. Je kunt emoties beter verwerken wanneer je ze uit.

schrijven

Niet iedereen vindt het gemakkelijk om over gevoelens te praten. Dit hoeft ook niet. Je kunt ze ook opschrijven. Koop een dagboek en neem elke dag even de tijd om te schrijven over de zaken die jou stress bezorgen. Ben je uitgeschreven?

Geef dan duidelijk aan jezelf aan dat het nu goed is zo. Je hoeft je er de rest van de dag geen zorgen meer over te maken. Dat heb je nu gedaan. Het is klaar. Morgen weer een dag.

7. Bespreek het niet kunnen slapen door stress

De oplossing kan dichterbij liggen dan je denkt. Ervaar je veel stress door je werk? Dan is het een goed idee om dit met je chef, je leidinggevende of je werkgever te bespreken.

Wanneer je te lange tijd veel werkstress ervaart, dan leidt dit tot overspannenheid en uiteindelijk tot een burn-out. Je bent dan weken- tot maandenlang uit de running. Dit zal je werkgever zeker willen voorkomen.

Mogelijk kan hij of zij jou een passende oplossing bieden, waarmee de werkstress afneemt. Ervaar je stress door je thuissituatie?

Bespreek het en ontdek samen, met je partner of met het hele gezin, wat er gedaan kan worden om de stresslevels te laten zakken. Het probleem van het niet kunnen slapen door stress bespreken lost al de helft op.

Niet kunnen slapen door stress effectief oplossen!

Stress kan een zeer sterk effect hebben op alles wat je doet. Niet alleen op hoe je in slaap valt of in bed wakker ligt, maar ook op je gedachten, emoties en gedragingen overdag. Stressgevoelens kennen nare bijwerkingen en het is tijd om het los te laten.

Ben jij echt helemaal klaar met het niet kunnen slapen door stress?

Ga dan voor de meest effectieve oplossing en maak kennis met de Happy with Yoga Academy. Het zal je helpen om weer lekker te slapen, zonder stress en zorgen. Het is je gegund!

 Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij direct leren slapen en stress vaarwel zeggen?
  • Je wilt met mindfulness stress leren loslaten?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil weer stressvrij gaan slapen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *