Niet kunnen slapen door piekeren

Niet kunnen slapen omdat je teveel piekert? Met deze tips krijg je weer een goede nachtrust!

Ken je dat, niet kunnen slapen door piekeren en eindeloos wakker liggen door negatieve gedachten?

Je bent zeker niet de enige die hiermee te maken heeft. Natuurlijk, de één heeft er veel meer last van dan de ander, maar uiteindelijk zijn we er allemaal wel een beetje bekend mee.

Niet kunnen slapen door piekeren wordt pas echt een probleem als je er zeer regelmatig, of gewoon altijd, mee te maken hebt. Ik vertel je graag meer over dit fenomeen en ik geef je praktische tips om voor eens en altijd af te rekenen met die slapeloosheid door piekeren.

Niet kunnen slapen door piekeren: hoe komt dat?

Laten we zeggen dat je 16 uur wakker bent en 8 uur slaapt op een etmaal. Je hebt dan dus 16 ‘wakkere’ uren om te piekeren. Waarom ben je dan de hele dag niet aan het piekeren en komen die zorgen ineens boven borrelen als je net wilt gaan slapen voor een uurtje of 8?

Het antwoord zit vaak in ‘afleiding’. Overdag werk je of je gaat naar school, je spreekt meerdere mensen, je hebt huishoudelijke taken of huiswerk te doen, je kijkt je favoriete serie, je gaat koken of schuift aan bij het avondeten..

Je dag is ongemerkt vrij goed gevuld. Eigenlijk heb je helemaal niet de tijd en de rust om te piekeren. Je bent met andere dingen bezig. Je hebt afleiding, ook als dat geheel onbewust is.

En als je dan naar bed gaat.. dan is het raak!

niet kunnen slapen

Als je dan eenmaal naar bed gaat, dan krijgen je hersenen de tijd om even stil te staan bij de zorgen die je hebt. Er is niemand die je stoort als je in bed ligt.

Niemand om naar te luisteren of om iets tegen te zeggen. Je bent één met stilte en duisternis. Zo komen de piekergedachten op gang.  Sommige nachten is het alsof je je hersenen niet lang genoeg kunt laten zwijgen om in slaap te vallen.

Je bekijkt mentaal de dag die je zojuist hebt voltooid, terwijl je ook een voorbeeld van de komende dag bekijkt. Soms reikt je geest zelfs ver terug in de archieven en komt er iets gênants boven tafel dat je op de middelbare school hebt gedaan.

Je kunt ook ineens heel ver vooruit kijken. Ga je eigenlijk ooit nog wel de ware tegen het lijf lopen??? Bijvoorbeeld natuurlijk!

Niet kunnen slapen door piekeren? Dit zijn mijn tips!

Uiteindelijk kennen we het bijna allemaal wel, dat niet kunnen slapen door piekeren. Toch, de ene persoon ervaart dit misschien eens per jaar of nog minder, terwijl de ander er (bijna) dagelijks mee te maken heeft.

Wanneer je met grote regelmaat niet kunt slapen doordat je blijft piekeren in bed, dan gaat dit je belemmeren in het dagelijks leven.

Het gaat je dagelijks functioneren overdag in de weg staan. Op dit punt wordt het een probleem en dat betekent dat het tijd is om actie te ondernemen. Hier wil ik je graag bij helpen.

Hieronder geef ik je 7 belangrijke tips voor als jij niet kunt slapen door negatieve gedachten. Ga ermee aan de slag en ontdek welke oplossing goed bij jou past. Na de 7 tips geef ik je graag nog een bonustip die ik je echt aan wil raden, gewoon omdat het écht werkt. Daar gaan we!

1. Bedenk onbelangrijke opsommingen

Niet kunnen slapen door piekeren heeft voor het grootste deel te maken met de zaken waar je over piekert. Het heeft dus in de basis niets met het denken te maken, maar alles met het onderwerp van denken. Met het denken in bed op zich is helemaal niets mis.

Dit gegeven kun je gebruiken om van het piekeren voor het slapen gaan af te komen. Je kunt namelijk heel bewust aan andere, heel onbelangrijke en saaie dingen gaan denken.

Als jij de loterij zou winnen komende week, wat is dan jouw top 10 van dingen die je eerst zou gaan kopen of zou gaan doen? Als je over een uur je koffer moet pakken voor een onverwachte vakantie, welke 10 spullen ga je dan het eerst verzamelen?

Je snapt het principe, dat eigenlijk goed vergelijkbaar is met ‘schaapjes’ tellen. Start met het maken van opsommingen die supersaai en onbelangrijk zijn.

2. Zorg ervoor dat je het koud krijgt

Wat doe je als je niet kunt slapen door het piekeren? Lig jij zo stil als een plankje en staar je naar het plafond, terwijl je hersenen overuren draaien? Of ga jij je zo aan jezelf irriteren dat je blijft ronddraaien en worstelen?

Voor de meeste mensen geldt dat zij blijven woelen en daar krijg je het warm van. Je lichaamstemperatuur gaat omhoog, terwijl je lichaamstemperatuur juist omlaag moet om lekker in slaap te kunnen vallen.

Bij niet kunnen slapen door piekeren geldt dat je beter uit bed kunt stappen als het allemaal te lang duurt. Hoe langer het duurt, hoe warmer je het krijgt. Dat betekent dat je echt niet meer in slaap kunt komen.

Dus, ga je bed uit en ga even in een koele woonkamer, keuken of badkamer zitten tot je het koud krijgt. Ga vervolgens weer terug naar bed en denk aan onbelangrijke opsommingen (tip 1).

3. Vertel jezelf dat je wakker moet blijven

Weet jij wanneer je je het meest moe en slaperig voelt? Juist, om de momenten dat je niet kan of mag slapen.

Op je werk of in het verkeer kan en mag je niet slapen. Vaak wordt je toch overvallen door vermoeidheid. Het idee dat het niet mag maakt je slaperig. Gebruik dit om een einde te maken aan het niet kunnen slapen door piekeren.

Denk niet aan je zorgen, maar denk actief dat je niet in slaap mag vallen.

Als je jezelf de paradoxale instructie geeft om wakker te blijven, is de kans groter dat je in slaap valt.

Wanneer jij je op je gemak voelt bij het idee dat je wakker moet blijven, dan laat je vanzelf frustraties en angsten los. Hierdoor daalt je spanningsniveau en val je makkelijker in slaap.

4. Doe ademhalingsoefeningen

Stap je bed in, ga ontspannen op je rug liggen met je armen langs je zij. Zorg ervoor dat al je spieren zo ontspannen mogelijk zijn en sluit je ogen. Adem in terwijl je tot 3 telt. Houd dan een korte pauze en adem uit terwijl je tot 5 telt.

Zo haal je dieper adem en je haalt bewuster adem. Je blaast de zorgen uit, als het ware. Deze ademhalingsoefening zorgt ervoor dat je actief concentreert op je ademhaling en het bijbehorende tellen, waardoor nare gedachten geen kans krijgen.

Probeer de ademhalingsoefening een minuut of 10 vol te houden en neem dan een fijne positie aan om te gaan slapen.

5. Niet kunnen slapen door piekeren accepteren

Een heel belangrijke stap in het loslaten van slapeloosheid door piekeren is acceptatie. Je moet het niet kunnen slapen door piekeren accepteren voor je het kunt veranderen. Accepteer je het niet?

Dan blijf je vechten tegen je slapeloosheid en blijf je strijden tegen de gedachten die je wakker houden.

Hierdoor raak je meer gefrustreerd en worden de problemen alleen maar erger. Om de negatieve cyclus te overwinnen is het belangrijk om je worstelingen te observeren en te accepteren. Dit is niet eenvoudig, maar zeker wel mogelijk. Een veel gebruikte techniek is mindfulness.

6. Geniet halverwege de ochtend van de zon

Dit is een tip die je mogelijk nog niet eerder hebt gehoord, maar die zeker wel werkt. Ga eens halverwege de morgen in de zon zitten om er gewoon even van te genieten.

vrouw in de zon

Waarom? Meer blootstelling aan de zon in de ochtend zorgt voor een bijstelling van de interne klik van de hersenen.

Vreemd genoeg zorgt dit ervoor dat je in de avond makkelijker in slaap kunt vallen. Wat je in de morgen doet heeft dus invloed op je slaap in de avond. Probeer jezelf gedurende de dag, en zeker in de ochtend, zo veel mogelijk bloot te stellen aan natuurlijk daglicht.

7. Verschuif de zorgen naar morgen

Geef jezelf toestemming om niet meer piekeren. Dat kan morgen ook nog. Het hoeft niet vandaag.

Neem aan het einde van de dag, vlak voor je wilt gaan slapen, 20 minuutjes de tijd om alles waar je over piekert op te schrijven. Maak je je zorgen over die belangrijke presentatie? Verwacht je een negatieve reactie van een klant?

Ben je bang dat je kind gepest wordt op school? Het zijn jouw negatieve gedachten. Schrijf ze op. Vervolgens schrijf je onderaan je verhaal dat het oké is om je daar morgen pas zorgen over te maken. Het is nu tijd voor rust.  

Helemaal klaar met niet kunnen slapen door piekeren? (bonustip!)

Niet kunnen slapen door piekeren is vervelend, maar het is gelukkig geen probleem waar je niets aan kunt doen.

Heb je er al eens over nagedacht om mindfulness te proberen? Je kunt ook eens proberen te mediteren of yoga oefeningen doen om je gedachten tot rust te brengen. Ik heb een mooie bonustip voor je als jij wilt stoppen met piekeren en starten met lekker doorslapen.

Maak eens kennis met de Happy with Yoga Academy en schrijf je in voor een cursus. Dan behoort niet kunnen slapen door piekeren binnenkort al tot de verleden tijd. Succes!

 Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook weten wat mindfulness kan doen voor jou?
  • Je wilt het piekeren stoppen en direct in slaap vallen?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil stoppen met denken en direct in slaap kunnen vallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *