Ik durf het niet uit te maken: wat nu?

Durf jij het niet uit te maken? Wat kun je het beste wel of niet doen?

Als een relatie al een tijdje niet meer botert, kan het verstandig zijn om hier een eind aan te maken.

Zo kunnen jullie beiden weer een eigen kant op, zonder dat je elkaar tegenhoudt om te groeien en nieuwe ervaringen op te doen.

Mentaal kan dit al langere tijd in je zijn opgekomen, echter lukt het je niet om je hier emotioneel toe te zetten. Verschillende redenen kunnen je zeker in een relatie houden, zelfs als je doorhebt dat dit niet meer is wat je wilt.

Uit eigen ervaring weet ik hoe het is om in een relatie te blijven en me te realiseren: “ik durf het niet uit te maken”. Toch is dat een eerste waardevolle stap naar een nieuwe fase in je relatie waarbij je je bewust wordt van gevoelens die bij je spelen.

Vaak heb je het in eerste instantie namelijk niet door dat je niet goed andere keuzes durft te maken. Terwijl je al enige tijd niet meer gelukkig bent in je relatie en zeker ook beter verdient.

Samen gaan we hier bekijken wat je tegenhoudt om het geluk voor jezelf te kiezen en wat je mogelijk kan helpen om alsnog de knoop door te hakken.

Realiseren dat het over is

Voordat je komt tot een keuze in het beëindigen van je relatie, zul je je eerst moeten realiseren dat dit een optie is. Vaak ben je al zo verweven met de ander, dat je niet goed meer weet wie je bent zonder die persoon.

Toch heb je unieke persoonlijke eigenschappen die je meeneemt, ook na het beëindigen van een relatie. Vaak leven er zelfs weer nieuwe dingen in je op, die ondergesneeuwd lijken als je nog in de relatie zit.

Mogelijk kom je al enige tijd niet meer volledig tot je recht en ben je jezelf een beetje uit het zicht verloren. Binnen een relatie word je immers toch een beetje een twee-eenheid, waarbij jouw leven en je karakter zich vormen naar de ander.

Je zult bemerken dat een bepaalde gewenning optreedt, die ervoor zorgt dat je niet nadenkt over hoe het zal zijn als je niet in deze relatie bent.

Mogelijk geef je ook nog gewoon om je partner, waardoor je vooral door wilt zetten en de relatie in stand houdt. Door je te realiseren dat een relatie ook over mag zijn, komt er ruimte voor verandering.  

Waarom durf je het niet uit te maken?

gebroken hart

Zodra de gedachte over het beëindigen van de relatie in je opkomt, ga je ontdekken welke redenen je tegenhouden om daadwerkelijk die stap te zetten.

Zolang je hier nog niet naar durft te kijken, wordt het lastig om aan te geven dat je het uit wilt maken. Het is nodig om voor jezelf helder te krijgen wat je weerhoudt om een stap te zetten in het beëindigen van je relatie.

Enkel dan krijg je door: ‘ik durf het niet uit te maken’. En kun je gaan onderzoeken waardoor dit komt en wat je nodig hebt om wel die volgende beweging te maken.

Inzicht in de redenen die ervoor zorgen dat je het niet uit durft te maken, zul je eerst door moeten werken. Anders blijf je jezelf voor de gek houden en geloven dat de relatie nog een langer leven geschonken is.

Zelfs als dit niet meer goed voelt, blijf je zo verkleefd aan de ander en leef je niet meer je grootste potentieel. Een relatie kan je zeker achterhouden op je pad naar geluk.

Bang om alleen te zijn

Net als voor mij en menig ander zeker geen onbekende reden: je bent bang om alleen achter te blijven. Zodra je in een relatie zit, hoop je in eerste instantie natuurlijk dat dit blijvend is en dat je het grote geluk gevonden hebt.

Een partner om de rest van je leven gelukkig mee te delen. Doordat je zoveel met elkaar gedeeld hebt, kan het beangstigend overkomen als dit wegvalt.

Je blijft alleen over en zult weer als single man of vrouw vorm moeten geven aan je dagelijkse realiteit. Een grote verandering die uitwerking heeft op je gemoedstoestand en hoe je jezelf ziet.

Je kunt je afvragen of er ooit nog wel weer iemand zal zijn om liefde bij te vinden.

De angst om alleen te zijn en vooral ook te blijven, kan een duidelijke reden zijn om je huidige relatie nog niet te willen beëindigen. Je weet immers niet wat er komen gaat en wat de toekomst voor je in petto heeft.

De enige zekerheid die je hebt, is dat je niet meer in een relatie zit. En dit kan erg beangstigend zijn.

Angst dat het niet beter wordt

Ondanks dat je je waarschijnlijk nu ook niet op je gelukkigst voelt, kan het beëindigen van de relatie je geen zekerheid geven. Wie weet immers of je wel het beter zult treffen bij een ander straks.

Het idee van gewenning in weten wat je hebt, maar niet in wie je verder nog zult ontmoeten, zorgt er vaak voor dat je langer in een relatie blijft hangen dan wenselijk is.

Veel mensen zijn geneigd te wachten totdat iets beters voorbijkomt, voordat ze blindelings in het diepe springen en reeds voor het single leven kiezen.

De gedachte dat dit alles is wat je kunt krijgen en dat er mogelijk niets beters voor je is weggelegd, kan een hoge drempel zijn om voor jezelf te kiezen.

Toch is de twijfel of je wel bij je huidige partner past al reden genoeg om serieus naar je situatie te kijken. Vastzitten in een relatie waarin je niet gelukkig bent, kan zeker je kans op geluk belemmeren.

Vaak is kiezen voor beëindiging al een goede stap in de juiste richting om je beter te voelen over jezelf.

Vasthouden aan wat was

Zodra je voelt dat de relatie niet goed meer werkt, kun je de neiging hebben om hier juist nieuw leven te willen inblazen. Vaak hecht je te veel waarde aan wat eerder voor jullie gold en houd je vast aan eerdere ervaringen, die nu niet meer op eenzelfde manier beleefd worden.

Alles wat je samen met de ander hebt doorgemaakt wat waarde voor jou had, kan door je hoofd spoken.

Ergens overtuig je jezelf hiermee dat je relatie nog een kans van slagen heeft. Immers als het eerder zo kon zijn, dan kan het toch weer diezelfde gevoelens geven?

In je fantasie blijft je relatie zo nog wat langer intact, zelfs als je al langere tijd niet meer nieuwe mooie momenten hebt beleefd samen. Het onderliggende gevoel van “Ik durf het niet uit te maken” kan zeker aanleiding geven om juist nog even extra stevig aan je relatie vast te willen houden.

Wat is geweest, biedt echter geen garantie voor wat in de toekomst nog voor jullie is weggelegd.

Als het eerder enkel in gedachten leeft, dan in de werkelijkheid van elke dag, durf je hoogstwaarschijnlijk nog niet aan het beëindigen van je relatie te denken.

Je bent bezorgd om de ander

Als je lange tijd met iemand je leven hebt gedeeld, kan het lastig zijn om een einde aan de relatie te maken. Het gevoel ‘ik durf het niet uit te maken’ kan komen doordat je bezorgd bent over wat het voor je partner zal betekenen.

Je wilt de ander niet kwetsen als je zelf geen heil meer in de relatie ziet.

Wellicht wil de ander de relatie nog wel gewoon een kans geven. Je doet jezelf echter tekort als je in een relatie blijft die voor jou niet meer werkt.

Je kunt niet vasthouden aan wat je hebt, als dit je hierin geen geluk meer vindt. Ook de ander is dan uiteindelijk beter af, zonder jou.

Het is belangrijk dat je je eigen gevoelens vooropstelt en de knoop doorhakt. Ook als je verwacht dat dit de ander veel verdriet doet, bewijs je hem of haar geen dienst om in de relatie te blijven, als je zelf hierin niet meer gelukkig bent.

Wat kan je helpen?

Nu vraag je je wellicht af wat je kan helpen bij het gevoel: “Ik durf het niet uit te maken”. Zelf heb ik veel gehad aan de informatie en cursussen op de website Liefdesverdriet.nl.

Michelle van den Berghe heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van online cursisten op gebied van liefde en liefdesverdriet.

Ze weet dan ook precies welke cursus jou het beste gaat helpen om over je angsten heen te komen, zodat jij die moeilijke stap kunt zetten en je relatie durft uit te maken.

Je wilt immers niet blijven hangen in een relatie als deze allang niet meer goed voor je is. Je kunt deelnemen aan cursussen die je motiveren om meer in eigen kracht te gaan staan en bijdragen aan het vergroten van je zelfvertrouwen.

Ook is er de mogelijkheid om 1-op-1 sessies met haar te boeken, voor nog meer aanmoediging en inzicht in het pad dat je mag gaan.

Je werkt zo effectief aan jouw probleem en durft voorbij te gaan aan alles wat je tegenhoudt om je relatie te beëindigen.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Durf jij het ook niet uit te maken, omdat je bang bent voor een hoop ellende?
  • Je bent opzoek naar een goede manier om dit te doen?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • Duizenden profiteerden vóór jou!

 

Ja! Ik wil het uitmaken zonder al te veel gedoe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *