Wat te doen tegen steenpuist?

Wat kun je doen tegen steenpuisten? En welke dingen kunnen mij wel of niet helpen?

Wat je precies tegen een steenpuist kunt doen lees je in dit artikel. Een steenpuist wordt in de medische wereld een furunkel genoemd.

Nu we de medische naam weten, weten we natuurlijk nog niet wat dat dan precies inhoudt.

Een steenpuist is een infectie in je huid. De infectie ontstaat doordat er een haarzakje of talgklier ontsteekt. Je huid zit vol met haarzakjes, vanzelfsprekend de plek waaruit je haren groeien.

De ontsteking ontstaat diep in de huid onder in het haarzakje en wordt meestal veroorzaakt door stafylokokken, een soort bacterie. Hierdoor ontstaat dan een ophoping van pus.

Mensen die veel last hebben van steenpuisten kunnen zo’n stafylokok met zich meedragen. Dit vergroot de kans op ontstoken haarzakjes en daarmee steenpuisten. Door een steenpuist kun je je koortsig of ziek voelen.

Inhoudsopgave

Wat zijn karbunkels of negenogen?

Een steenpuist kan zich alleen ontwikkelen, maar ook met meerdere steenpuisten te gelijk. Wanneer dit gebeurt kunnen de steenpuisten onderling samenkomen. Meerdere steenpuisten bij elkaar worden karbunkels of negenogen genoemd.

Een karbunkel of negenoog is gevaarlijker dan een ‘normale’ steenpuist. Ze liggen dieper in de huid en hebben meer dan één pus-kop. Doordat de karbunkel of negenoog dieper in de huid ligt, kan het omliggende weefsel worden beschadigd.

Naast antibiotica kan ook een operatie worden voorgeschreven. Karbunkels of negenogen komen meestal voor in de nek en vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Hoe kun je een steenpuist herkennen?

verschillende steenpuisten

In eerste instantie zal je de steenpuist herkennen als een rode vlek op de huid. Deze rode vlek wordt steeds groter naarmate de tijd vordert. De plek zal niet alleen groter worden in omtrek, maar zal ook dikker worden. Dit zorgt ervoor dat de plek pijnlijk kan gaan aanvoelen.

Bovendien zal de bult harder worden. Dit verklaart ook de naam van een ‘steen’ puist. Mensen met steenpuisten ervaren de pijn als brandend of kloppend. Vervolgens zal er in het midden van de rode bult een gele pus-kop ontstaan.

Dit betekent dat de steenpuist zich volledig heeft ontwikkeld. Hierna zal een zwart korstje op de plek van de gele pus-kop komen. De steenpuist kan openbarsten, maar dit hoeft niet te gebeuren.

Hoe ontstaan steenpuisten?

Zoals al eerder is uitgelegd ontstaan steenpuisten door een ontsteking van een haarzakje of talgklier door een binnengedrongen bacterie. Er zijn verder nog andere factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van steenpuisten.

Zo kan het hebben van een verminderde hygiëne of het dragen van strakke kleding welke schuurt langs de huid van het lichaam een grotere kans tot het ontwikkelen van een steenpuist met zich meedragen.

Huid die al kwetsbaar is, door bijvoorbeeld te krabben, is ook kwetsbaarder voor het ontstaan van steenpuisten.

Is een steenpuist besmettelijk?

Wat iedereen zich natuurlijk afvraagt is of een steenpuist besmettelijk is? Helaas is het antwoord hierop, ‘ja’. Een steenpuist is zelfs erg besmettelijk.

Wanneer de puist openbarst, kan de pus op andere plekken op de huid terechtkomen. Dit heeft een nadelig gevolg. De verspreidde pus bevat namelijk erg veel bacteriën en kan er daarom voor zorgen dat op die plekken waar pus is opgenomen door de huid nieuwe steenpuisten ontstaan.

Bovendien kunnen ook andere mensen besmet worden door de gelekte pus. Wanneer je drager bent van een stafylokok kun je ook andere mensen besmetten via je speeksel. Mensen met een verminderd afweermechanisme zijn vatbaarder voor besmetting.

Hoe lang duurt het hebben van een steenpuist?

Steenpuisten zijn er in verschillende soorten en maten, maar meestal gaan de steenpuisten vanzelf weg. Wanneer de steenpuist openbarst zal de genezing meestal al binnen een week voldaan zijn. Wanneer de steenpuist niet openbarst heeft deze nog iets meer tijd nodig voor genezing.

Dit duurt dan enkele weken. Soms maakt de huisarts een insnijding in de puist om de pus te helpen sneller uit de steenpuist te kunnen komen.

Het kan zo zijn dat de huid na het hebben van een steenpuist niet goed hersteld of dat er sprake is van een karbunkel. Wanneer dit gebeurt zal er een chirurgische behandeling plaatsvinden.

Veroorzakers van steenpuisten?

vrouw met een steenpuist

Zoals eerder al is vastgesteld kan een steenpuist makkelijker ontstaan bij een slechte hygiëne of kwetsbaardere huid, door bijvoorbeeld het dragen van strakke kleding. Er zijn echter nog een aantal andere factoren die mee kunnen spelen bij het krijgen van een steenpuist.

Zo hebben mensen met overgewicht een grotere kans op het ontwikkelen van een steenpuist. Ook mensen met een huidaandoening zoals eczeem hebben een grotere kans op het krijgen van een steenpuist, doordat je geneigd bent aan je huid te gaan krabben.

Het hebben van diabetes, een verminderde afweermechanisme of een stafylokok-bacterie zijn bovendien indicatoren voor het sneller verkrijgen van een steenpuist.

Puisten en puberteit

Vaak denken mensen dat het in de puberteit zijn gepaard gaat met het ontwikkelen van puisten, maar let op! Een steenpuist is geen gewone puist. Een gewone puist, acne genoemd, is minder groot, minder rood en minder pijnlijk dan een steenpuist.

Bovendien ligt acne minder diep in de huid dan een steenpuist. Acne ontstaat doordat talgklieren verstopt raken. In de puberteit wordt er veel talg geproduceerd en dit is dan ook de reden dat pubers meer puistjes hebben. Pubers hebben dus niet per se een grotere kans op steenpuisten dan volwassenen.

Wat kun je tegen een steenpuist doen?

Het is erg belangrijk dat je de steenpuist niet aanraakt. Een tip zou dan ook zijn om de puist geen aandacht te geven.

een puist

Raak de puist niet aan en probeer niet te krabben of de puist uit te knijpen. Hygiëne is erg belangrijk. Als de pus-kop is opengebroken is het belangrijk om de pus zo min mogelijk te laten verspreiden. Je kunt je huid afspoelen met water en er een pleister op plakken.

Gebruik elke dag een schone handdoek en zorg ervoor dat alleen jij die handdoek gebruikt. Gebruik antibacteriële zeep voor je handen.

Tips om steenpuisten te voorkomen

Zoals al meerdere keren gezegd is, kan iedereen een steenpuist krijgen. Dit betekent echter niet dat er niks is waardoor je de kans op een steenpuist krijgen kan verminderen. Wanneer iemand waarmee je vaak omgaat een steenpuist heeft, zorg dan extra goed voor je eigen hygiëne.

Zorg ervoor dat je immuunsysteem zo goed mogelijk is. Dit betekent dat je een gezonde levensstijl moet ontwikkelen waarbij je genoeg fruit eet, weinig alcohol consumeert en genoeg beweegt. Ook is het belangrijk dat je probeert te zorgen voor weinig stress.

Langdurige stress kan ook slecht zijn voor je immuunsysteem. Hoe sterker je immuunsysteem hoe groter de kans dat je steenpuisten kunt voorkomen.

Leven zonder puisten!

Er zijn natuurlijk ontelbare zalfjes en behandelingen die worden aangeboden om iets tegen puisten te doen. Zowel als je acne of steenpuisten in een zoekmachine intypt krijg je vele resultaten over wat je er tegen kan doen. Zelf besloot ik om het e-book: Een leven zonder acne te kopen.

Dit boek is geschreven door Fleur die zelf haar hele jeugd geworsteld heeft met puistjes. Ze heeft ontzettend veel behandelingen geprobeerd, maar niets hielp. Haar onzekerheid groeide en ze besloot zelf op zoek te gaan naar de oplossing.

Met behulp van haar boek kun je aan de hand van een uitvoerig beschreven stappenplan op zoek gaan naar de beste oplossing voor jou, zonder chemische middeltjes. Het boek bevat huidverzorgingsadvies, dieetadviezen en overige levensstijl ideeën.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook op een natuurlijke manier je puisten verwijderen?
  • Je bent op zoek naar een bewezen methode die echt werkt?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 3500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! ik wil ook een leven zonder puisten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.