Ik voel me rot, maar weet niet waarom. Hoe ga ik hiermee om?

We gaan er uitgebreid op in met deze 8 tips!

‘Ik voel me rot, maar weet niet waarom.’ Is dit een gedachte die vaak door jouw hoofd spookt? Iedereen zit wel eens wat minder lekker in zijn vel.

Dat is logisch en geen reden tot ongerustheid.

Je voelt je door verschillende omstandigheden, maar wellicht ook hormoonschommelingen wat somber, hebt weinig energie en voelt je gestrest. Duurt dit gevoel echter langer en weet je eigenlijk niet goed waar het vandaan komt? Dan wordt het tijd om daar eens iets aan te doen.

De negatieve gedachtenspiraal

denken

Schiet de gedachte ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom’ vaak door je hoofd?

Ongetwijfeld pieker je vaak over de reden van dit gevoel. Wanneer het je niet lukt om hier een duidelijke oorzaak voor aan te wijzen, kan het piekeren ervoor zorgen dat je in een negatieve gedachtenspiraal terechtkomt.

En dat terwijl je feitelijk geen reden hebt om over te klagen: je hebt een leuke partner, fijne vrienden, een prima baan en bent gezond.

Schaamtegevoelens over je somberheid maken die laatste alleen nog maar erger.

Verloren energie door gebrekkig zelfvertrouwen

Wie vaak rondloopt met de gedachte ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom’, heeft in de meeste gevallen te maken met constante spanning. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken bestaan. Verminderd zelfvertrouwen is hét ingrediënt dat nodig is om iemand ongelukkig te maken.

Heb je weinig zelfvertrouwen, dan heb je het gevoel dat je nooit goed genoeg bent.

Ook houd je te veel rekening met wat anderen vinden, waardoor je eigen vrijheid beperkt raakt. Piekeren doe je over het verleden, maar ook over je toekomst. Terwijl je op beiden met deze gedachten geen effect zult hebben.

Gestuurd worden door onbewuste, negatieve energie

Je zult het ongetwijfeld hebben gemerkt: wanneer je rondloopt met de gedachte ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom, heerst er vaak een soort van negatieve energie in je lichaam. Deze onbewuste energie zorgt ervoor dat je ontzettend veel piekert.

Maar ook dat er, elke keer dat er iets kleins voorvalt, sterke negatieve gevoelens worden getriggerd. De negatieve energie -ontstaan uit ervaringen, aannames en negatieve interactie met anderen- neemt steeds meer en meer van je over. Het wordt tijd om de touwtjes weer in eigen handen te nemen.

‘Ik voel me rot, maar weet niet waarom’: de vicieuze cirkel

Wie gekenmerkt wordt door de gedachte ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom’, zal misschien bij zichzelf wel merken dat je er makkelijk door in een negatieve spiraal belandt. Door je rotgevoel wordt je energieniveau lager, maar ook je motivatie een stuk minder.

Ook je interactie met anderen zal hierdoor beïnvloed raken. Dit levert op sociaal gebied minder prettige ervaringen, wat je nog meer doet twijfelen aan de manier waarop mensen over je denken. Een rotgevoel levert kort gezegd dus negatievere ervaringen op. Hoe ga je hiermee om?

1. Identificeer de dingen die jou een rotgevoel bezorgen

Wanneer de gedachte ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom’ jou in sterke mate bezighoudt, is het zaak naar de redenen te zoeken die jou dit gevoel bezorgen. Pak er eens pen en papier bij en schrijf alles op wat er in je opkomt.

Zelfs wanneer dit onbelangrijk lijkt. Ben je van nature onzeker, dan kan zelfs goedbedoelde feedback van een collega je nog een tijd achtervolgen. Dit lijstje helpt je op twee manieren:

· je verkrijgt inzicht in de zaken die een negatieve impact op je stemming hebben

· je ziet dat sommige zaken eigenlijk helemaal niet zo erg zijn als ze in je hoofd lijken

2. Kom in beweging

De gedachte ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom’ betekent dat je niet lekker in je vel zit. Alhoewel we met die uitdrukking op onze mentale gezondheid doelen, mag de lichamelijke gezondheid daarbij ook niet over het hoofd worden gezien.

Aangezien lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, zal mentale spanning zich ook fysiek uiten.

hardlopen

Je helpt zowel je hoofd als je lichaam door te bewegen. Dit hoeft niet per se in de sportschool, maar ook buiten. Middels een wandeling bijvoorbeeld. Door te bewegen maak je gelukshormonen aan; de perfecte middeltjes tegen een rotgevoel!

Het antidepressieve effect van bewegen

Bewegen helpt je op verschillende manieren. Het verbetert je lichamelijke conditie en door de fysieke vermoeidheid die ermee ontstaat, zul je ook nog eens beter slapen. Ook je hersenen raken beter doorbloed. Zo zul je op verschillende gebieden beter functioneren. Je motivatie is er daar één van.

Een belangrijk aspect wanneer je rondloopt met de gedachte ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom’. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat bewegen zelfs een beter antidepressief effect kan hebben dan pillen.

3. Zorg voor je lichaam

man in de sauna

Loop je rond met de gedachte ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom’? De kans is groot dat deze -in ieder geval voor een groot gedeelte- is veroorzaakt door een gebrek aan tijd voor jezelf.

Daarvoor betaal je op den duur de tol.

De gedachte ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom’ ebt vaak weg wanneer je de tijd uittrekt om eens goed voor jezelf en je lichaam te zorgen. Neem een warm bad, bezoek een sauna of geniet van een heerlijk masker.

Dit helpt ook nog eens je hoofd leeg te maken.

4. Neem minder hooi op je vork en werk in kleinere stappen

De gedachte ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom’ kan extra opspelen wanneer mensen in je omgeving -bewust of onbewust- te veel van je vragen. Ga je altijd over de grenzen van je eigen energie heen, dan brand je op den duur op.

Zelfs een burn-out ligt dan op de loer. En wanneer je constant met je neus achter de feiten aanloopt en de zaken niet redt, loopt je zelfvertrouwen nog een extra deuk op. Plan dus eens wat minder dan normaal en werk in kleinere stappen. Wanneer het je lukt kleine taken af te werken, zul je voldoening voelen.

5. Plan leuke dingen

Zoals al even genoemd is een gebrek aan tijd voor jezelf vaak een belangrijke factor die bijdraagt aan het piekeren over ‘ik voel me rot, maar ik weet niet waarom’. Daarom is het belangrijk om altijd iets leuks in het vooruitzicht te hebben.

Maak daar ook echt tijd in je agenda voor vrij als dat nodig is. Juist door die leuke dingen, hoe simpel die ook zijn, krijgt je leven meer kleur.

6. Accepteer dat het leven niet over rozen gaat

Zeker wanneer je perfectionistisch bent, ligt het piekeren over ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom’ op de loer. Als perfectionist leg je de lat hoog en heb je een ideaalbeeld voor ogen. Zelfs wanneer je weet dat dit beeld eigenlijk niet realistisch is. Maar besef dat het leven niet altijd over rozen gaat.

Dit betekent niet dat je je moet neerleggen bij een situatie waarmee je niet gelukkig bent, maar dat je er het beste van moet maken totdat je mogelijkheden voor verandering ziet.

7. Geniet van de frisse buitenlucht

De natuur heeft een ongekend herstellend vermogen. Zelfs wetenschappelijk onderzoek heeft het kunnen aantonen. De natuur heeft een positief effect op bijvoorbeeld je immuunsysteem, maar ook je geluksgevoel. Het helpt stress te verminderen en je gedachten te ordenen.

Loop jij rond met de gedachte ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom’? De natuur weet je aandacht daar vanaf te leiden. Dit vermindert gespannenheid en heeft zodoende een helende werking.

8. Omring jezelf met positieve mensen

De laatste tip voor wanneer de gedachte ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom’ je overheerst, is jezelf te omringen met positieve mensen. Mensen van wie je weet dat ze er voor je zijn, dat je op ze kunt vertrouwen én dat ze positieve energie uitstralen.

Energie waar ook jij je sterker en blijer van zult gaan voelen.

Het is heerlijk om met dit soort mensen in contact te zijn. Ze voelen als een veilig thuis, wat het ook nog eens makkelijker maakt om over persoonlijke zaken te spreken.

De Senang Masterclass

De Senang Masterclass helpt je weer balans in jouw energie te brengen, je gedachten op orde te krijgen en je eigen gaven te ontdekken en in te zetten. Je kunt zoveel meer dan je denkt!

Wanneer de gedachte ‘ik voel me rot, maar weet niet waarom’ je overheerst, is deze cursus (nu slechts €377,-) een absolute aanrader. Je ontvangt gedurende 7 weken 49 videolessen van een healing meester met jarenlange ervaring.

Een jaar lang lidmaatschap tot de studenten community en gratis playlists zijn enkele van de extra’s die je erbij ontvangt.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook van dat rotgevoel af?
  • Je wilt de oorzaak direct aanpakken en oplossen?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 1500 mensen zijn je al voorgegaan!
Ja! Ik wil direct van dat rotgevoel afkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *