Tips tegen puistjes op je gezicht

Heb jij puisten op je gezicht? En kan ik mijn puisten wel of niet stoppen?

Je kent het vermoedelijk wel: uitgerekend wanneer je er op je best uit wil zien voor een belangrijke afspraak, doemt er een gigantische pukkel op, midden in je gezicht.

Tips tegen puistjes op je gezicht zijn dan welkom, want je wil hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf.

Iedereen heeft in meer of mindere maten wel eens last (gehad) van puistjes. Meestal is de kans op puistjes het grootst bij jongeren tussen de 12 en 24 jaar oud, hoewel oudere mensen er ook nog last van kunnen hebben.

Vijftien tot twintig procent van de jongeren ontwikkelt een ernstige vorm van puistjes op het gezicht.

Of je nu sporadisch geteisterd wordt door een plotseling opdoemende krent op je voorhoofd, of dat je hele hoofd regelmatig in een krentenbol verandert, er is gelukkig wel iets aan te doen. In dit artikel lees je hoe je van je puistjes af komt en of er manieren zijn om te voorkomen dat je ze krijgt.

De oorzaak van puistjes op je gezicht

Puistjes zijn niets meer dan ontstoken bultjes die vlak onder de huid schuilen. Ze ontstaan wanneer de poriën verstopt raken met overtollig talg. Deze verstopping zorgt ervoor dat bacteriën zich in een rap tempo kunnen vermenigvuldigen wat tot een ontsteking kan leiden.

Vaak vormen puistjes zich daarom rondom de talgklieren. Talg is een natuurlijke beschermer van de huid die wordt aangemaakt in de talgklieren.

Wanneer de talgklieren overactief zijn (een veel voorkomend probleem bij pubers) kan er dus al snel een overschot aan talg ontstaan en zit je binnen de kortste keren onder de pulserende pukkels.

Maar wat veroorzaakt nu die over activiteit in de talgklieren? Je hormoonhuishouding heeft een grote invloed op de werking van je talgklieren. Dat verklaart ook waarom vooral pubers last hebben van acne.

Naast de overmatige aanmaak van talg is een bijkomende factor bij pubers dat hun huid dikker aan het worden is, wat tot gevolg heeft dat de poriën in de huid nog sneller verstopt kunnen raken. Natuurlijk hebben niet alleen pubers last van puistjes.

Stress is namelijk ook een veelvoorkomende oorzaak van puistjes. Als je langdurig wordt blootgesteld aan stress, maak je meer hormonen aan die ook weer zorgen voor een toename in de talg aanmaak.

een vrouw met puisten

Dit kan dus op latere leeftijd ook nog voorkomen. Wanneer je puistjes op je kin krijgt, heeft dit meestal te maken met hormoonschommelingen en niet zozeer met een toename in de hormoonaanmaak.

Het is misschien een open deur, maar naast hormonale schommelingen en stress, kunnen je poriën ook verstopt raken als je er een slechte, of suboptimale persoonlijke hygiëne op na houdt. Wanneer je jouw huid niet genoeg schoonmaakt, stapelt het overtollige talg zich verder op, waardoor je poriën nog verstopten raken.

De bacteriën die hierop afkomen kunnen dan ongestoord hun gang gaan met onderhuidse ontstekingen, oftewel puisten tot gevolg. Vooral wanneer je aanleg hebt om acne te ontwikkelen is het dus belangrijk dat je jouw huid goed schoon houdt.

Tips om puistjes op je gezicht tegen te gaan

Een effectieve oplossing tegen puistjes op je gezicht is tijd. Als je niet aan je puistjes op je gezicht zit en wacht zal deze binnen twee of drie dagen weer verdwenen zijn.

Dit is echter geen ideale oplossing voor mensen die kampen met chronische acne, of mensen die sneller van hun puist(en) af moeten. Vandaar hieronder enkele tips om puistjes tegen te gaan.

De belangrijkste oorzaak van puistjes op je gezicht is dus het verstopt raken van je poriën. Je zult er dus voor moeten zorgen dat je je poriën zoveel mogelijk vrij en schoon houdt.

Was daarom iedere dag je gezicht met lauw water en dep voorzichtig je gezicht droog met een handdoek. Als je make up draagt, gebruik dan bij voorkeur make-up op waterbasis. Dit is beter voor je huid en is ook weer gemakkelijk te verwijderen met lauwwarm water. Make-up remover wordt afgeraden, maar als je dit toch graag wil gebruiken, zorg er dan voor dat ook de remover op waterbasis is gemaakt.

Naast het schoonhouden van je huid zelf, is het van belang dat je je kussensloop regelmatig verschoont. De afvalstoffen van je gezicht komen hier namelijk ook op te liggen.

Door te lang gebruik te maken van dezelfde kussensloop doe je je gezichtsreiniging ritueel weer teniet. Het is niet nodig om iedere dag een nieuw kussensloop uit de kast te pakken, maar als je om de twee of drie dagen je kussensloop verschoont is het al voldoende.

Wat je beter niet kunt doen in je strijd tegen puistjes

Wanneer je in de spiegel naar je bonkende gezwel staart, is de verleiding groot om dat gedrocht eens lekker uit te knijpen. Dit is echter niet aan te raden. Door een puist uit te knijpen, kun je namelijk de huid eromheen beschadigen.

Zo loop je het risico dat je uiteindelijk met kraters in je gezicht rond moet lopen en dat zou natuurlijk zonde zijn. Bovendien is dat helemaal niet nodig.

Veel mensen met puistjes zijn zodanig ten einde raad dat ze gebruik maken van een grote verscheidenheid aan zalfjes en middeltjes tegen puistjes.

Vaak wordt er bij dergelijke producten beweerd dat je puistjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit klinkt te goed om waar te zijn en dat is het in veel gevallen ook.

Onthoud dat iedereen huid anders is en dat er niet een zalfje bestaat die voor iedereen werkt. De kans dat je puisten juist erger worden is aanwezig. Dit is een onnodig risico, aangezien er andere manieren zijn om van je pukkels af te komen.

Als je toch van mening bent dat je grof geschut nodig hebt, kun je het beste met jouw huisarts overleggen wat voor middeltjes voor jou kunnen helpen.

Puistjes in de toekomst voorkomen

Als je eenmaal van je puisten af bent, zou het natuurlijk geweldig zijn als ze nooit meer terugkomen.

Het is nu zaak dat je je huid in optimale conditie houdt, zodat je poriën schoon blijven en je bacteriën geen kans (meer) biedt om een partytent op je gezicht te kunnen bouwen. Dit bereik je door de volgende stappen te volgen:

  • Reinig regelmatig je gezicht met lauwwarm water en zo min mogelijk zeep
  • Drink voldoende water (+ twee liter per dag). Hiermee voer je afvalstoffen af.
  • Er is geen bewijs dat bepaalde voedingsstoffen puistjes veroorzaken, maar er zijn wel degelijk voedingsstoffen die kunnen helpen bij het gezonder houden van je huid zoals producten waar zink en vitamine C in zit.

Permanent van je puisten af met een stap-voor-stap gids

Als je van je puisten af wil, is het dus belangrijk dat je je bewust bent van de oorzaken ervan. Natuurlijk kun je met allerlei middeltjes en tijdelijke oplossingen in de weer gaan, maar als je voor goed van je puisten af wil, zul je de oorzaken van de puisten weg moeten nemen.

2 vrouwen

Wil je meer weten over hoe je dit kunt bereiken? In het e-book Leven zonder Acne staat een glashelder stappenplan omschreven die jou voor eens en voor altijd aan een gezonde, egale huid zal helpen.

In het e-book leer je de grondoorzaken van acne te herkennen en tegen te gaan, zodat je hardnekkige probleem niet telkens weer terug komt.

Voel je emotioneel en fysiek vrijer en zekerder en schaf vandaag nog het e-book aan! Op het e-book geldt een 30 dagen niet goed geld terug garantie, dus je hebt niets te verliezen.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook direct van je puisten afkomen?
  • Je wilt voorgoed van je puisten afkomen?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!
Ja! Ik wil voorgoed van mijn puisten afkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *