Spanning in lichaam kwijtraken

Wil jij ook spanning in het lichaam kwijtraken? Deze 9 tips helpen je verder!

Spanning in je lichaam kwijtraken is heel belangrijk. Wanneer je de spanning niet los kunt laten, dan gaat het zich opbouwen.

Dit kan een tijdje goed gaan, maar uiteindelijk leidt dit tot gevoelens en klachten van overspannenheid.

Lukt het je dan nog niet om de spanning in je lichaam kwijt te raken? Dan groeit de overspannenheid uit tot een burn-out.

Dit kan ervoor zorgen dat je weken tot maanden of zelfs jaren uit de running bent. Spanning in het lichaam kwijtraken is dé manier om klachten door overspannenheid en burn-out te voorkomen.

Lees meer over het effectief kwijtraken van spanning in je lichaam en maak gebruik van de tips om weer lekker in je vel te zitten.

Wat is het verschil tussen overspannenheid en burn-out?

Er wordt wel eens gedacht dat het hebben van een burn-out eigenlijk hetzelfde is als overspannen zijn. Dit is niet het geval.

Wanneer we de twee op een ladder zouden zetten, dan zien we dat de burn-out een tree hoger ligt dan overspannenheid. Wanneer je overspannen bent, dan heb je rust nodig. Je hebt de ruimte nodig om spanningen los te laten en een plek te geven.

De hersteltijd is relatief kort. Je kunt snel weer aan de slag. Los je de klachten van overspannenheid niet op en laat je de spanningen verder opbouwen?

Dan leidt dit tot een burn-out. Bij een burn-out kún je gewoon niet meer. Je kunt niet verder. De herstelperiode is vele malen langer. Sommige mensen moeten langer dan een jaar herstellen van een burn-out. Dergelijke lange herstelperioden komen bij overspannenheid niet voor.

Waar komen de spanningen vandaan?

spanning

Het is goed om eerst eens voor jezelf te gaan ontdekken waar alle spanningen vandaan komen. Ervaar je spanningen door je thuissituatie, door een te hoge werkdruk of misschien wel door iets wat je hebt meegemaakt?

Het is belangrijk om te weten waar de spanningen vandaan komen, zodat je ook goed kunt beoordelen wat er nodig is om te voorkomen dat de spanningen verder opbouwen.

Wat kun jij veranderen? Wat moet er aan een situatie veranderen?

Wie zijn erbij betrokken? Som alles op voor jezelf en ontdek welke oplossingen mogelijk zijn.

Schakel de juiste hulp in

Bouwen de spanningen zich op door een (te) hoge werkdruk? Leg het probleem dan voor aan je werkgever en ontdek samen wat de mogelijkheden zijn om de werkdruk te verlichten. Ligt het probleem aan de sfeer in huis?

Leg het probleem neer bij je partner en praat er samen over. Probeer een weg te vinden om de spanningen een halt toe te roepen. Het is goed om de juiste hulp en ondersteuning in te schakelen, zodat je er niet alleen voor staat.

Spanning in je lichaam kwijtraken: 9 tips!

Ben je spanning in je lichaam aan het opbouwen? Dan is het belangrijk om nu stappen te nemen.

Onderneem stappen om te voorkomen dat de spanningen verder opbouwen, maar ook om de inmiddels opgebouwde spanningen af te breken. Hieronder vind je 9 handige tips om je verder te helpen.

1. Doe ademhalingsoefeningen

Spanning in je lichaam kwijtraken begint met een goede ademhaling. Veel mensen halen onbewust op de verkeerde manier adem.

Hierdoor kan de spanning in je lichaam juist opbouwen en dat wil je natuurlijk niet.

Een goede, langzame en diepe ademhaling kan de hartslag en de bloeddruk verlagen, waardoor je minder spanningen ervaart. Concentreer je op je ademhaling en laat al je andere gedachten los.

2. Maak een wandeling door de natuur

Weet je dat de natuur een kalmerende werking heeft? Als je elke dag minimaal 20 minuten in de natuur doorbrengt, dan voel je je gelukkiger, meer ontspannen, beter gefocust en productiever. Dit zijn nog maar een paar van de belangrijke voordelen.

Het is dus eigenlijk altijd goed om door de natuur te wandelen, maar zeker als je spanning in je lichaam wilt kwijtraken. Het is nog beter als de zon ook nog schijnt. De zon heeft namelijk een positief effect op je gemoedstoestand en je energie. Je voelt je beter als je bewust van de zon geniet.

3. Masseer je handen

Over het hele lichaam zitten drukpunten die iets voor je doen. Onder de voet zitten bijvoorbeeld drukpunten, maar ook in je handen. Door je handen te masseren en druk uit te oefenen kun je de hartslag vertragen en kom je tot rust.

De handen zijn in staat om veel spanning te dragen, maar het is wel belangrijk om deze spanning ook te verlichten. Het mag zich niet gaan opstapelen. Neem af en toe even een momentje om je handen te masseren en je zal merken dat je je minder gespannen voelt.

4. Besteed aandacht aan je voeten

We noemden het net al even. Ook onder de voet zijn meerdere belangrijke drukpunten aanwezig. Nu kun je natuurlijk niet zomaar overal je voeten gaan zitten masseren. Dit voelt vaak toch wat ongemakkelijk, bijvoorbeeld als je omringd wordt door collega’s.

Een goede manier om toch te zorgen voor het kwijtraken van de spanning is het heen en weer rollen van een golfbal onder je voet. Plaats een golfbal, of andere harde bal, onder je voet en beweeg je voet van voren naar achteren en weer terug.

Op deze manier kun je de spanning in je lichaam kwijtraken en voel je je weer meer gefocust.

5. Tel tot 10 en weer terug

Je kent de uitspraak wel: ‘even tot 10 tellen’. We zeggen het vaak als we ergens gefrustreerd over raken of als we ons boos voelen.

Dit tot 10 tellen helpt ook bij spanning in het lichaam kwijtraken. Ga ontspannen zitten, sluit je ogen en tel langzaam tot 10. Als je bij 10 bent aangekomen, dan tel je af naar 0. Herhaal dit tot je je rustiger en meer ontspannen voelt.

Het is goed om vervolgens op te staan en even goed te rekken en strekken. Dit geeft een boost aan je energie en voorkomt dat je direct weer begint met het opbouwen van spanning.

6. Span je spieren en laat los

Voel je de spanning in je lichaam opbouwen? Dan kun je de spanning in je lichaam kwijtraken door juist al je spieren aan te spannen.

Vind je dit te lastig? Dan kun je je ook op één spier focussen. Span je spier(en) aan en houd vast tot je het echt gaat voelen. Vervolgens laat je los en voel je alle spanning letterlijk wegtrekken. Dit helpt je om ook de spanning in je hoofd te verlichten.

7. Neem even tijd voor jezelf

Als je veel spanningen ervaart, dan kun je overal door geprikkeld worden. Hierdoor bouwt de spanning alleen maar verder op. Het zijn niet alleen dingen die je verder prikkelen, maar ook mensen. Neem even afstand.

Ga alleen zitten en zorg ervoor dat je niemand hoort of ziet. Even tijd alleen voor jou. Dit is het moment, en de manier, om je gedachten te ordenen en je hoofd leeg te maken.

8. Ruim alle rommel op

Rommel in je hoofd zorgt voor rommel in je omgeving, maar rommel in je omgeving zorgt ook voor rommel in je hoofd.

Dat is heel wat rommel bij elkaar! De boodschap? Ruim je omgeving op. Neem aan het einde van je werkdag vijf minuten de tijd om je bureau leeg te maken, zodat je de volgende morgen kunt starten aan een leeg en schoon bureau.

Door op te ruimen kun je de spanning in je lichaam kwijtraken en voorkom je dat het zich weer op gaat bouwen vanaf het moment dat je weer plaatsneemt aan je bureau voor een nieuwe werkdag.

9. Start met yoga en meditatie

Yoga helpt goed om spanningen in je lichaam kwijt te raken. Er zijn meerdere oefeningen mogelijk. Zet je voeten tegen de muur (yogapositie van Vipariti Kirani) en ga plat op de grond liggen, terwijl je je voeten tegen de muur aan laat rusten.

Het geeft het lichaam niet alleen een goede rek, maar het helpt ook om gemoedsrust te creëren. Daarnaast kan mediteren je ook helpen om spanningen in je lichaam kwijt te raken. Vijf minuten rust is voldoende om de vruchten van meditatie te plukken.

Spanning in je lichaam kwijtraken? Zo doe je dat!

Ben jij ook helemaal klaar met het voelen van zoveel spanning in je lichaam dat het je functioneren beïnvloedt?

Wil je een oplossing waar je écht mee geholpen bent? Maak eens kennis met de Happy with Yoga Academy en leer hoe je effectief spanningen loslaat.

Ga weer genieten van rust en vrijheid!

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij direct spanning loslaten met mindfulness?
  • Je bent benieuwd wat mindfulness kan doen voor jou?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 1500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct van mijn spanning af in mijn lichaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *