Rare gedachten door stress

Heb jij ook rare gedachten door stress? Wat kun je dan het beste wel of niet doen?

Ervaar jij regelmatig rare gedachten door stress?

Je bent niet de enige Uit recent onderzoek bleek dat meer dan een derde van de werkende bevolking regelmatig stress ervaart.

Takenlijsten die nooit lijken te eindigen, de hele dag door multitasken en ā€™s avonds voor het slapen gaan toch nog even op een paar mailtjes reageren.

Om van de zorg voor de kinderen en het huishouden nog maar niet te spreken. Naast al die verantwoordelijkheden wil je natuurlijk ook tijd voor jezelf en je sociale contacten onderhouden.

Zaten er maar meer uren in een dag! Geen wonder dat je wel eens geplaagd wordt door rare gedachten door stress.

Inhoudsopgave

Wat is stress precies?

afbeelding van stress

Al het bovenstaande veroorzaakt bij vrijwel ieder van ons stress. Maar wat betekent dit woord nu precies?

Een van de gebruikelijkste verklaringen klinkt als volgt: ā€˜ā€™Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reactiesā€™ā€™.

Waar deze verklaring zich vooral op de fysiologische kant richt, is de betekenis ā€˜ā€™ Een verschil tussen de eisen die aan iemand gesteld worden door de omgeving (of zichzelf) en de eigen inschatting van de mogelijkheden om aan deze eisen te voldoenā€™ā€™ er een die zich meer op de psychologische kant ervan richt.

Stress als positief mechanisme

Ervaar je rare gedachten door stress, dan kan dat erg vervelend zijn en een impact op je dagelijks leven hebben. Sommige mensen roepen dat ze het liefst een stressvrij leven zouden willen leiden. Dat is echter onmogelijk, en dat is maar goed ook.

Tot op zekere hoogte is stress namelijk iets positiefs. Het is een systeem dat je in een lichamelijke of emotionele noodsituatie helpt zo goed mogelijk te functioneren. Wanneer het gevaar voorbij is, kom je tot rust.

Is er geen balans tussen stress en herstel, dan kunnen rare gedachten door stress zich gaan ontwikkelen.

Waarom ervaart de een meer stress dan de ander?

Heb jij last van rare gedachten door stress terwijl een ander schijnbaar fluitend door een soortgelijke situatie weet te fietsen?

Daar hoef je je niet voor te schamen. Ieder persoon is anders en zodoende ervaart ook iedereen stress op een andere manier. Waar de een er niet zo snel last van heeft, kan de ander het al snel in behoorlijke hevigheid ervaren.

Rare gedachten door stress hangen nauw samen met jouw eerdere ervaringen, je genetische aanleg en het copingmechanisme dat je gebruikt.

Wat is het copingmechanisme?

Ervaar jij rare gedachten door stress? Het kan zijn dan je copingmechanisme niet adaptief oftewel niet functioneel is.

Coping is een term die enkele tientallen jaren geleden door psychologen werd geĆÆntroduceerd om te verwijzen naar de manier waarop iemand met problemen en lastige situaties omgaat.

Zo zijn het zoeken van steun en afleiding en het creƫren van momenten van ontspanning voor jezelf adaptieve methoden die de ontwikkeling van rare gedachten door stress beperken.

Het bagatelliseren van je probleem, of misschien zelfs middelen gaan gebruiken om dit te vergeten, doet juist het tegenovergestelde.

Rare gedachten door stress en andere gevolgen

Hersendelen die betrokken zijn bij emotieregulatie raken negatief beĆÆnvloed door stress. Dat verklaart het ontstaan van rare gedachten door stress.

Behalve dat rare gedachten door stress kunnen komen, kan voortdurende stress en een gebrek aan herstel nog meer gevolgen hebben.

Op lichamelijk gebied geven veel mensen die rare gedachten door stress hebben aan dat zij problemen met hun spijsvertering hebben.

vrouw ligt op de bank

Ook is het afweersysteem vaak verzwakt en bestaat er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Op emotioneel vlak heeft stress bewezen ons rationele systeem onderuit te schoffelen. Angst en depressie liggen op de loer.

De rol van hormonen bij rare gedachten door stress

Mensen met stress hebben meer slaapproblemen, gevoelens van angst en depressieve klachten. Een deel van hen heeft zelfs suĆÆcidale gedachten.

Veel hiervan heeft te maken met de reactie van je hormonen in je lichaam op een stressvolle periode. Wanneer je last hebt van stress, wordt er adrenaline aangemaakt, welke ook het langetermijngeheugen activeert.

Heb je veel negatieve herinneringen, dan activeert dit nog eens extra de rare gedachten door stress. Ook cortisol speelt een rol. Dit stresshormoon heeft een negatieve impact op je geheugen en je concentratie. Dit maakt je behoorlijk onzeker.

Pas op voor een burn-out

Heb je al een lange tijd last van rare gedachten door stress, reken er dan maar op dat de stresshormonen adrenaline en cortisol door je lichaam gieren. Hun functie is snel reageren wanneer er iets belangrijks of gevaarlijks gebeurt.

Maar wanneer deze hormonen te lang actief zijn, loop je het risico op een burn-out. Word je dus al een flinke poos geplaagd door rare gedachten door stress?

Dan is het belangrijk om een actieve houding aan te nemen en het probleem bij de hoorns te vatten om erger te voorkomen.

Vaak voorkomende gedachten door stress

Rare gedachten door stress verschillen sterk per persoon. Zo had ik zelf altijd het gevoel dat ik niet goed genoeg was en dat anderen dat ook wel zouden merken.

Op een gegeven moment geloofde ik totaal niet meer in mezelf, wat mijn prestaties in werkelijkheid natuurlijk ook niet goed deed.

Andere rare gedachten door stress kunnen zijn dat je de hele dag wilt slapen omdat je toch niets voor elkaar krijgt, of dat alle dingen die je doet uiteindelijk toch tot een mislukking zullen leiden.

De vicieuze cirkel: hoe rare gedachten door stress weer extra stress veroorzaken

Alsof het ontstaan van rare gedachten door stress nog niet vervelend genoeg is, veroorzaken deze rare gedachten door stress zelf ook weer voor een extra portie spanning. De kans is groot dat je je hierin herkent als je dit artikel leest.

Toen ik op een gegeven moment al een hele tijd last had van rare gedachten door stress, kreeg ik er ook steeds minder vertrouwen in dat dit ooit zou weggaan.

Een normaal leven was waarschijnlijk niet voor mij weggelegd. Gelukkig heb ik uiteindelijk het tegendeel bewezen.

Denkstrategieƫn die je kwetsbaarder maken voor rare gedachten door stress

Wanneer je stress ervaart en veel rare gedachten hebt door stress, lijkt je wereld steeds kleiner te worden.

Misschien herken je het ook wel, dat gevoel dat je haast geĆÆsoleerd raakt.

Lachen kon ik op een gegeven moment nog nauwelijks en als het gebeurde al lang niet meer zo uitbundig als vroeger. Ook was er van de avontuurlijke ik die ik ooit was vrij weinig over.

Rare gedachten door stress komen grotendeels voort uit negatieve denkpatronen.

Voorbeelden hiervan zijn zwart-wit denken (het is fantastisch of helemaal niks), mentaal filteren en alleen op de negatieve dingen focussen, negatieve gebeurtenissen uitvergroten, zelfverwijten maken en je toekomst steeds proberen te voorspellen.

Des te sterker deze denkpatronen bij jou aanwezig zijn, des te groter is het risico op rare gedachten door stress en de intensiteit daarvan. Het is belangrijk om deze structuren bij jezelf te identificeren.

Begeleiding door een professional

Wie rare gedachten door stress ervaart, heeft af en toe een ontzettend sterke behoefte aan een goed gesprek met iemand die ze begrijpt.

Een familielid bijvoorbeeld, of een dierbare vriend of vriendin. Een goed gesprek kan behoorlijk opluchten, maar wil je de rare gedachten door stress structureel aanpakken, dan is er een professional nodig.

Ook anno nu voelen veel mensen echter nog schroom om de stap naar de hulpverlening te zetten.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel programmaā€™s die je thuis op eigen tempo kunt volgen, waarover zometeen meer.

NLP: neurolinguĆÆstisch programmeren

Ik besloot om mijn rare gedachten door stress middels neurolinguĆÆstisch programmeren, kortweg NLP, aan te pakken.

NLP is een methodiek om onder andere de communicatie te verbeteren en is gebaseerd op kennis uit verschillende wetenschappen.

NLP hanteert een aantal uitgangspunten die afkomstig zijn van modellen die succesvolle mensen kenmerken.

De uitgangspunten die door deze mensen worden gehanteerd, maakt ze succesvol. Zo leert NLP je jouw gedachtenpatronen te herkennen en deze te veranderen om zo de kans op rare gedachten door stress terug te dringen.

Rare gedachten door stress aanpakken met een online NLP cursus

Een tijd geleden heb ik de online NLP cursus van Marco Honkoop gevolgd om zo mijn rare gedachten door stress te kunnen tegengaan.

Deze training bestaat uit krachtige NLP oefeningen die plezier en ontspanning hebben geherintroduceerd in mijn leven.

De technieken die Marco Honkoop in zijn cursus toepast, zijn dezelfde als die hij in zijn praktijk 1-op-1 gebruikt. Voor ā‚¬149,- ontvang je elf videoā€™s, een handleiding inclusief stappenplan, ontspanningsoefeningen en levenslange toegang tot de ledensite.

Bovendien geldt er een niet goed, geld terug garantie.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij nou ook van deze rare stress gedachten af?
  • Je wilt positiever denken en de stress direct aanpakken?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 1500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct na de pagina!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.