Puistjes door stress

Wat kun je er tegen doen en kan ik er vanaf komen? In deze blog gaan we er uitgebreider op in!

Puistjes kunnen door verschillende factoren ontstaan. Een van de mogelijke oorzaken van acne is stress.

Misschien ervaar je zelf weleens momenten van stress als je een belangrijke afspraak hebt. Er bestaat dan een kans dat er opeens puistjes op je gezicht ontstaan. Zo’n plotselinge uitbraak van acne is erg vervelend. Als je een slechte huid hebt, kan dit namelijk invloed hebben op je zelfvertrouwen.

Het is dus van belang om je puistjes te gaan bestrijden. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over puistjes door stress.

Waarom ontstaan puistjes door stress?

Tijdens stressvolle situaties gebeuren er verschillende dingen in je lichaam waardoor puistjes kunnen ontstaan.

Er zijn twee vormen van stress. Enerzijds kun je stress ervaren tijdens bijvoorbeeld een toetsweek of belangrijke week op het werk. Deze stress ervaar je automatisch door je lichaam. Onze voorouders konden zich vroeger hierdoor beter verdedigen, en dus overleven. Anderzijds kun je stress hebben door frustraties, depressie en prestatiedruk. Het nadeel van deze stress is dat je niet alerter wordt, maar het juist moelijker wordt om ‘normaal’ te functioneren.

In beide situaties gaan de talgklieren meer talg aanmaken waardoor er puistjes zullen ontstaan. In een stressvolle situatie maakt je lichaam namelijk hormonen aan, zoals cortisol. Door de grote hoeveelheid cortisol gaan de talgklieren overproduceren en zullen er ontstekingen ontstaan.

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens stress?

vrouw met puisten

Naast de aanmaak van hormonen zijn er nog meer factoren waardoor je puistjes kunt krijgen door stress. Zo maakt je lichaam meer neuropeptiden en testosteron aan als je stress hebt.

Door het verhoogde aantal neuropeptiden stijgt de insulinespiegel en gaan je talgklieren meer talg aanmaken. Je hebt dan dus meer kans op acne.

Meer testosteron zorgt ervoor dat het enzym 5-alfareductase vrijkomt. Door dit enzym wordt het goede positieve testosteron omgezet in de negatieve vorm, de dilhydrotestosteron. Ook hierdoor zullen de talgklieren verstoppen en zullen er dus sneller puistjes ontstaan.

Bovendien kun je om de volgende externe factoren puistjes krijgen door stress:

– Een slecht slaapritme door stress.

– Vaker aan je gezicht zitten door stress of een zenuwachtig gevoel. Door het aanraken van je gezicht met vieze vingers gaan de bacteriën zich verspreiden met meer puistjes als gevolg.

– Bovendien krijg je meer zin om te eten door stress. Slechte voedingsmiddelen kunnen vervolgens acne veroorzaken.

Hoe kun je de stress puistjes behandelen?

Stress acne ontstaat vaak op het gezicht. Vooral vrouwen hebben er last van. Je kunt een regulier huidverzorgingsroutine gebruiken om de puistjes te behandelen.

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat je de puistjes niet mag uitknijpen. Er kunnen dan namelijk nieuwe puistjes ontstaan. Daarnaast kun je zelfs littekens krijgen, vooral in het geval van een hardnekkige onderhuidse puist. Die putjes en gaatjes kunnen de rest van je leven zichtbaar blijven. Mocht je al littekens hebben en hierdoor last hebben van een laag zelfvertrouwen kun je overwegen de littekens te laten verwijderen of vervagen door een dermatoloog.

Hieronder zal ik een voorbeeld geven van een eenvoudige huidverzorgingsroutine.

Ik raad je aan om tweemaal per dag je gezicht te reinigen met een mild reinigingsmiddel. Hierdoor blijven de poriën schoon en ontstaan er geen nieuwe ontstekingen.

Na het wassen van je gezicht kun je een serum aanbrengen. Een serum helpt bij het verwijderen van de bestaande puistjes en het verstevigen van de huid. Vervolgens kun je een gezichtscrème aanbrengen om de huid te laten kalmeren van het krachtige serum.

Ook kun je eens per twee weken een gezichtsmasker aanbrengen op je huid. Hierdoor zullen de huidcellen vernieuwen en de diepe huidlagen worden schoongemaakt.

Pak de oorzaak van je stress aan!

Een huidverzorgingsroutine is belangrijk om je puistjes te verwijderen. Het is echter nog veel belangrijker om de onderliggende oorzaken van acne, zoals stress aan te pakken. Anders blijven de puistjes simpelweg terugkomen en is een duur verzorgingsproduct zonde van je geld.

Als je veel stress hebt, is het mogelijk dat de acne plekjes worden veroorzaakt door stress. Je kunt dan ook naar oplossingen zoeken om stress te verminderen. Hierdoor zullen jij en de processen in je huid tot rust komen.

Probeer de volgende tips om stressklachten minder kans te geven:

  • Bedenk wat spanning oplevert en waar je juist energie van krijgt
  • Blijf praten over je problemen met je vertrouwelijke omgeving
  • Blijf goed voor jezelf zorgen. Blijf dus letten op je voeding, beweeg voldoende en ga niet uit frustratie puistjes uitknijpen.
  • Zoek professionele hulp of een (online) zelfcursus

Zo kom jij gegarandeerd van je puistjes af!

Na het lezen van dit artikel weet je dat puistjes kunnen ontstaan door stress. Hormonen die je lichaam aanmaakt tijdens een stressvolle situatie zijn onder andere de oorzaak hiervan.

Ook heb je al enkele tips gekregen om de puistjes te verwijderen en afstand te leren nemen van stress. Je moet echter niet vergeten dat er meerdere onderliggende oorzaken van acne kunnen zijn. Naast stress kunnen er namelijk nog veel meer factoren meespelen.

Ik raad je dan ook aan om de website van Fleur te bezoeken. Fleur is de autoriteit op het gebied van puistjes en acne. Ze heeft het e-book “Leven Zonder Acne” geschreven met complete routines en oplossingen voor puistjes door hormonen, voeding, hygiëne, levensstijl, stress en nog veel meer!

Ik weet zeker dat dit een grote impact gaat hebben op je acne en zelfvertrouwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *