Hoe kun je de problemen van anderen loslaten?

We gaan er uitgebreid op in met deze 8 tips!

Empathisch vermogen is een belangrijke eigenschap, misschien wel de allermooiste menselijke eigenschap die er bestaat.

Het betekent dat je je in anderen kunt verplaatsen en klaarstaat wanneer iemand het moeilijk heeft. Empathie versterkt de band met anderen.

Echter schuilt er in die mooie eigenschap ook een gevaar, voor jezelf welteverstaan. Wanneer andermans gevoelens effect hebben op jou, raakt ook jouw eigen leven beïnvloed. Het is ook nog eens moeilijk om van dat gevoel af te komen.

Hoe kun je de problemen van anderen loslaten zonder je empathie te verliezen?

Empathie: een veelbesproken eigenschap

Empathie is een veelbesproken eigenschap. Er zijn boeken over volgeschreven. Vaak heeft men er een uitdrukkelijke mening over.

Empathie is belangrijk om de wereld door de ogen van een ander te kunnen zien en zo een prettige samenleving te kunnen bewerkstelligen. Anderzijds wordt gesteld dat empathie een slechte raadgever is en dat je in plaats daarvan enkel op rationeel denken zou moeten vertrouwen.

Zoals zo vaak is het de gulden middenweg die echter tot de beste uitkomst leidt. Enkel wanneer er een balans bestaat, kun je de samenleving én jezelf een dienst bewijzen.

Sensitieve waarneming en verwerking

Onder empathie verstaan we het herkennen, begrijpen en waarderen van gevoelens van anderen. Ben je empathisch, dan heb je het snel door wanneer er bij iemand iets speelt. Dit stelt je in staat hierop in te spelen en een helpende hand te bieden.

mee leven

Ben je té empathisch, dan komen de problemen van anderen wel heel dichtbij.

Of beter gezegd: ze komen binnen en gaat niet meer weg. Dit gebeurt nog eens extra bij personen die hoogsensitief zijn en een diepgaandere zintuiglijke waarneming én verwerking hebben. De problemen van anderen loslaten kan dan een behoorlijke uitdaging zijn.

Waarom het voor hoogsensitieve personen nog moeilijker is om problemen van anderen los te laten

Hoogsensitiviteit wordt nogal eens als een aandoening gezien, maar niets is minder waar. In feite hebben we het hier over een persoonlijke eigenschap met als een van de grote valkuilen dat je moeite hebt met de problemen van anderen loslaten.

Hoogsensitieve personen hebben een extra gevoelig zenuwstelsel. Je filter staat als het ware wijder open, waardoor veel meer informatie binnenkomt. Dit maakt je extra gevoelig voor prikkels uit je omgeving, waaronder de gevoelens en problemen van anderen.

Hoe ontstaat hooggevoeligheid?

Wanneer je moeite hebt met problemen van anderen loslaten als gevolg van hoogsensitiviteit, kunnen daar verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Eén daarvan ligt in de jeugd.

Ben je in een onveilig gezin opgegroeid, waar je onvoldoende aandacht en liefde kreeg om je te ontwikkelen?

Dan heb je op jonge leeftijd al een scherp afgestelde radar moeten ontwikkelen om je onvoorspelbare omgeving te kunnen aftasten om zo vervelende situaties en interacties te voorkomen.

De stress die je als kind hebt ervaren, zorgt ervoor dat je nog gevoeliger wordt voor alles wat er om je heen gebeurt.

Tip 1: Onthoud dat jij niet degene bent die het probleem moet oplossen

Heb jij moeite met problemen van anderen loslaten? Dan zul je je wellicht herkennen in het feit dat veel empathische mensen meteen in een modus schieten om problemen voor anderen op te lossen. Je hebt nu eenmaal het beste met ze voor.

Echter sla je hiermee een doodlopende weg in. Degene met het probleem wil vaak namelijk alleen maar gehoord worden én het is toch echt de persoon zelf die de touwtjes in handen moet nemen.

Heb je moeite met problemen van anderen loslaten? Onthoud dan dat jij niet verantwoordelijk bent voor de oplossing.

Tip 2: Pas de techniek van omgekeerde empathie toe

Wanneer je wordt geconfronteerd met iemands problemen, zorgen en emoties, zijn deze voor jou hypothetisch. Jij staat namelijk niet in zijn of haar schoenen. Dit leidt er echter ook toe, dat je de kwestie naar je toe gaat trekken om deze beter te begrijpen.

En zo komt alles nog veel sterker bij je binnen, zonder dat je je daar bewust van bent.

Probeer jezelf een volgende keer te herinneren hoe jij je voelde toen je in een vergelijkbare situatie verkeerde. Welke gedachten had je? Wat had je nodig? Zo blijf je empathisch, maar raak je zelf minder beïnvloed.

Tip 3: Werk aan een sterke connectie met je lichaam

We hoeven je niet te vertellen dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en wederzijds een sterke invloed op elkaar uitoefenen. Het is van groot belang dat je lichaam ‘gegrond’ is wanneer je moeite hebt met de problemen van anderen loslaten.

Des te sterker je verbonden bent met je lichaam, des te sneller herken je of een bepaald gevoel van jou of van iemand anders is. Een goede tip is om ook te mediteren. Door de sterke band die je met je lichaam ontwikkelt, zul je je vanzelf ook minder kwetsbaar voelen.

Tip 4: Bied niet al te veel weerstand aan emoties

Heb je moeite met de problemen van anderen loslaten? Wellicht denk je dat je zou moeten proberen je compleet voor anderen af te sluiten. Echter ligt daarin niet de oplossing. Afsluiting betekent namelijk weerstand en dat is negatieve energie.

Energie die de balans in jouw chakra’s dusdanig zal verstoren, dat je hier zowel mentaal als lichamelijk minstens zoveel last van krijgt. Het beste is om de negatieve energie van anderen, inclusief hun problemen, toe te laten en weer via de achterdeur te laten verdwijnen.

Tip 5: Analyseer je gevoelens

Heb je moeite met de problemen van anderen loslaten? Dan zul je het vaak moeilijk vinden om bepaalde gevoelens thuis te brengen. Zijn ze nu eigenlijk van jou of van iemand anders? Vraag jezelf dit dan ook letterlijk af om de oorzaak van die gevoelens te ontdekken.

Gevoelens hoeven niet per se te komen van iemand waarmee je interactie hebt gehad. Ook wanneer je bijvoorbeeld in een restaurant naast een ongelukkig stel aanschuift, kan het zijn dat ook dat op jou ‘overwaait’.  

Tip 6: Zorg ervoor dat je zelf lekker in je vel zit

Moeite met de problemen van anderen loslaten is vaak het sterkst wanneer je zelf ook niet lekker in je vel zit.

Wanneer je je niet goed voelt, ben je beïnvloedbaarder. Het filter gaat als het ware nog wijder openstaan en er komt nog meer bij je binnen. Andersom werkt het gelukkig ook zo: voel je je goed, dan kun je je beter inleven in een ander zonder dat dit moeilijkheden geeft in het kunnen loslaten van de problemen van anderen.

Zorg voor een zo prettig mogelijk leefpatroon.

Tip 7: Oefen met ademhalingstechnieken

Kost het jou grote moeite om de problemen van anderen los te laten? Probeer dan eens een beproefde ademhalingstechniek. Verbeeld je tijdens het inademen dat er kalmte binnenkomt en tijdens het uitademt dat je van zware emoties afscheid neemt.

Inademen doe je door je neus en uitademen door je mond. Dit zal ook je chakra’s zuiveren. Problemen van anderen loslaten wordt, wanneer je vaak genoeg oefent, vanwege je kalmte een stuk makkelijker.

Tip 8: Ga om met positieve personen

Heb jij moeite met het loslaten van de problemen van anderen? Probeer situaties waarin negatieve emoties ongefilterd bij je binnenkomen dan zoveel mogelijk uit de weg te gaan en in plaats daarvan contact te zoeken met mensen die positieve energie uitstralen.

Zij geven je de energie die je nodig hebt. Ook activiteiten die je van positieve energie voorzien, bijvoorbeeld een wandeling in de natuur of het luisteren naar je favoriete muziek, zijn van belang.

Wat zijn de voor jou meest effectieve strategieën?

Wanneer je het moeilijk vindt om de problemen van anderen los te laten, werkt de ene tip waarschijnlijk beter voor je dan de andere. Misschien heb je zelf inmiddels ook nog iets bedacht waarmee je jouw positieve energie versterkt en met negatieve energie weet af te rekenen.

Probeer het uit en blijf de strategieën die voor jou werken, oefenen.

Zo kun je beter reageren op stressvolle situaties, je grenzen bewaken en lukt het je beter om de problemen van anderen te kunnen loslaten. In het begin kan het wat onwennig voelen, maar je zult de positieve effecten al snel bemerken.

Senang Masterclass

Wie moeite heeft met problemen van anderen loslaten, is ook gebaat bij de Senang Masterclass, een zeven weken durende cursus waarbij je elke dag een videoles toegezonden krijgt door een ervaren coach.

Hij leert je hoe je de negatieve energie van anderen een halt kunt toebrengen en energetische verbindingen te verbreken, zodat deze emoties geen vat meer op je hebben. De chakra’s spelen hierin een grote rol.

De cursus kost nu slechts €377,- en je ontvangt daarbij ook nog eens extra’s, zoals een jaar lang gratis lidmaatschap voor de Senang Studenten Community.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook direct de problemen van anderen kunnen loslaten?
  • Je bent het zat om steeds de last van anderen op je schouders te dragen?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct de problemen van anderen loslaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *