Partner verliefd op een ander: de schrik in elke relatie!

Is jou partner verliefd op een ander? Wat kun je beter wel of niet doen?

Het kan je zomaar overkomen: je partner is verliefd op een ander.

Dit kan als een schok aankomen, zeker als je in de veronderstelling was dat alles goed zat in jullie relatie.

Vaak is het ook een teken dat er iets juist niet helemaal meer goed botert tussen jullie, waardoor er ruimte komt voor gevoelens voor iemand anders. Het is een kwetsbaar gegeven waar jullie samen mee om moeten zullen gaan.

Als dit nog mogelijk is dan is het zeker nodig om te bekijken wat ertoe heeft geleid dat je partner interesse heeft gekregen in een ander.

Vaak hangt de mate waarop onderling begrip kan worden opgebracht, af van de manier waarop bekend is geworden dat er sprake is van een derde partij binnen jullie relatie.

Uiteraard zijn er veel emoties bij gemoeid als je ontdekt dat je partner zijn liefde aan iemand anders geeft en jullie relatie in zwaar water is beland. Uit eigen ervaring weet ik hoeveel verdriet hierbij komt kijken.

Toch zijn er zeker manieren om hier mee om te gaan. Inzicht in het waarom en wat het voor jouw relatie betekent, helpt hierbij.

Waarom is je partner verliefd op een ander?

slechte relatie

Elke relatie is uniek en kent een eigen verloop en dynamiek. Mensen zitten graag in een relatie, omdat we behoefte hebben aan genegenheid, steun, gezelschap en liefde.

Binnen een relatie wordt vaak verwacht dat bepaalde behoeften van wederzijdse partners vervuld worden. Wanneer je niet voldoende voeding haalt uit je relatie, ga je dit automatisch zoeken buiten de relatie.

Je wilt het gemis aan vervulling compenseren door je te richten op andere zaken of op andere mensen. In eerste instantie zal het werk een goede uitlaatklep zijn om je goed in te voelen, door druk bezig te zijn.

Doordat er ergens een gemis is gevormd, ontstaat er vanzelf ruimte voor interesse in andere mensen. Ineens ontmoet je iemand die wel deze behoefte in je kan voldoen en lijkt het alsof deze persoon een geschenk uit de hemel is.

Er is direct een klik, omdat iets aan die ander tegemoetkomt aan wat je zelf zo nodig hebt. Dit maakt het mogelijk dat je partner verliefd wordt op een ander.

 

Onbedoeld verliefd op een ander

Onbewust vervulling zoeken voor iets wat in de huidige relatie ontbreekt, kan ervoor zorgen dat je partner verliefd wordt op een ander. Als hier niet tijdig aandacht aan wordt geschonken, holt dit de verbinding tussen jou en je partner steeds verder uit en groei je steeds verder uit elkaar.

Waar het uiterlijk nog goed lijkt, is het in de grondvesten mogelijk al enige tijd niet meer stabiel. Het hoeft daarbij helemaal niet zo te zijn dat je partner hier bewust naar op zoek was.

Het is goed mogelijk dat gevoelens voor een ander hem of haar volstrekt overviel en dat hij of zij hier zelf evenmin blij over is.

Het kan zijn dat je zelf problemen hebt om je te binden aan je partner of dat er veranderingen in jullie leven hebben plaatsgevonden, die leiden tot verschil in perspectief.

Als je druk bent met tal van andere bezigheden, kun je elkaar eveneens uit het oog verliezen. De spanning ontbreekt mogelijk zelfs een beetje, waardoor de deur naar een andere ervaring als vanzelf op een kier komt te staan.

Gevoelens hebben voor iemand anders dan voor jou, kan bij je partner opkomen zonder dat hij of zij hier erg in heeft. Het is zeker niet altijd een bewuste keuze als je partner verliefd op een ander wordt. 

Niet de schuld bij partner leggen

Hoe moeilijk dit ook zal zijn, het is vaak geen goed idee om de schuld bij je partner te leggen. Het is zeker begrijpelijk dat je gevoelens hoog oplopen en dat je vindt dat je partner een dergelijk knelpunt in de relatie heeft gebracht.

vrouw met megafoon

Toch zijn er altijd twee personen in eenzelfde relatie en spelen er vaak verschillende factoren mee, waar je zelf ook bij betrokken bent. De relatie heeft alsnog een veel grotere kans van slagen als je durft te vermijden om in schuld te denken.

Er zal gekeken moeten worden naar de dynamiek die ruimte heeft gegeven voor interesse in anderen. Door elkaar aan te kijken en te zien hoe jullie relatie ervoor staat, neem je verantwoordelijkheid en ontdek je de kwaliteit van jullie verbinding.

Uiteraard zal er tijd overheen gaan voordat vertrouwen hersteld is en hiervoor zullen individuele en onderlinge behoeften moeten worden besproken. Iets wat mogelijk al enige tijd niet meer vanzelfsprekend was. 

Eerlijk zijn over emoties

Uiteraard lopen de emoties hoog op als je ontdekt dat je partner verliefd op een ander is. Juist dan is het belangrijk om hier eerlijk over te zijn. Zo weet je partner wat het met je doet nu hij of zij gevoelens heeft voor een ander.

Het is hierbij wel verstandig om je boosheid of verdriet op de juiste manier te verwoorden, om verdere weerstand of verwijdering onderling te vermijden.

Als je de ander verwijten maakt, zal het een stuk moeizamer worden om een goede communicatie op gang te brengen, waarbij beide partners hun gevoelens en gedachten kunnen delen.

Toch is het belangrijk te achterhalen hoe het tot een verliefdheid op een ander heeft kunnen komen. Ook je partner zal met emoties en schuldgevoelens worstelen en willen vertellen wat ervoor heeft gezorgd dat hij of zij verliefd is geworden op een ander.

Om samen verder te gaan, zal vergeving nodig zijn. En om dit te verkrijgen, zul je beide kanten van het verhaal onder ogen moeten komen en ook je eigen aandeel hierin moeten erkennen. 

Pijn uit het verleden loslaten

Om verder te gaan als koppel, is het nodig om opgebouwde pijnstukken uit het verleden los te laten. Als je vasthoudt aan alles wat is geweest en wat niet goed werkte voor je relatie, zul je enkel een vervolg hiervan bemerken.

En blijft de deur om verliefd te worden op een ander een waarschijnlijkheid. Je kunt niet vasthouden aan pijnlijke gevoelens van verwijt of teleurstelling, aangezien je zo niet aan een gezonde relatie kunt werken.

Je wilt het gemis aan verbinding juist vullen met vertrouwen, aandachtigheid en vergeving. Als je partner verliefd op een ander wordt, doet dit uiteraard veel pijn.

Daarom is het nodig om hier samen uit te komen en te bekijken wat ervoor gezorgd heeft dat dit mogelijk was. Zodra je dit hebt doorwerkt, komt er een moment waarop je het moet laten rusten.

Anders blijft het als element in jullie relatie aanwezig en zal er uiteindelijk weer verwijdering en afstand gecreëerd worden. De kans op een nieuwe verliefdheid buiten de relatie om, is dat een geloofwaardig gevolg.

 

Zoek de juiste begeleiding

Uiteraard hoef je het niet allemaal alleen te doen. Als je partner verliefd op een ander wordt, heeft dit grote gevolgen voor jullie relatie. Je voelt je mogelijk verraden en al het vertrouwen dat er was, is met één bekentenis verdwenen.

Het helpt om hiervoor in therapie te gaan. Iemand die deskundig opgeleid is of beschikt over veel ervaring op dit gebied kan jullie zeker helpen om door deze verwoestende emotionele rollercoaster heen te navigeren.

Om uiteindelijk te bekijken wat er nog mogelijk is om weer nader tot elkaar te komen en een vernieuwde liefde te doen opbloeien.

Tegenwoordig zijn hier tevens onlinecursussen voor beschikbaar, die je zelf in eigen tempo met elkaar kunt doorlopen.

Zo vind je precies die hulp die is afgestemd op waar jullie je nu bevinden. En vind je handvatten om met dit pijnlijke gegeven om te gaan.  

Op cursus voor behoud van relatie

Zelf heb ik veel steun gekregen door de cursussen die op de website Liefdesverdriet.nl worden aangeboden.

Michelle van den Berghe is een ervaren coach op liefdesgebied en heeft enkele hooggewaardeerde cursussen ontwikkeld die helpen bij liefdesverdriet en relatieproblemen.

Met stap-voor-stap handleidingen leer je je relatie te verbeteren en ontvang je coaching in het omgaan met thema’s als ‘waarom is mijn partner verliefd op een ander?’. Je kunt kiezen uit programma’s voor zelfhulp, maar uiteraard ook een afspraak maken voor persoonlijke coaching sessies met Michelle zelf.

Zo werken jij en je partner samen aan jullie relatie en weet je dat er volop begrip is voor jullie situatie. Je ontvangt de steun, aanmoediging en inzichten die je nodig hebt bij omgaan met verliefdheid buiten je relatie.

De onlinecursussen zijn ontwikkeld op basis van jarenlange ervaring en expertise, waardoor je uitstekende hulp en begeleiding zult ontvangen. Op de website staat precies vermeld welke opties tot je beschikking staan.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij je partner weer voor je terug winnen?
  • Je wilt met deze gevoelens kunnen omgaan?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 1500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil mijn partner direct terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *