Oefeningen om dichter bij je gevoel te komen?

Dat doe je met deze 10 waardevolle tips!

Oefeningen om dichter bij je gevoel te komen: bemerk jij dat je het moeilijk vindt om je gevoel te vinden en ernaar te luisteren, dan kunnen deze je enorm helpen.

De oefeningen zijn bedoeld om je onderbuikgevoel te leren herkennen, vertrouwen en inzetten in het maken van beslissingen, hoe groot of klein die ook zijn. Oefeningen om dichter bij je gevoel te komen zijn er natuurlijk niet om je verstand helemaal uit te schakelen.

Maar wel om je te verhinderen te veel na te denken en niet naar je gevoelens en gedachten te luisteren.

Hoofd en hart; verstand en gevoel

Voorheen was ik zo iemand die alle beslissingen op basis van verstand nam. Mijn logisch redeneringsvermogen won het altijd.

Dat maakte dat ik me redelijk zeker voelde over mijn beslissingen, maar toch nooit echt tevreden was. Want waarom ging ik altijd maar voor veilig, voor standaard en voor zo ver mogelijk bij het risico vandaan? Alles wat eng en moeilijk was, ging ik het liefst uit de weg.

Gevoelens werden dus gewoon op de lange baan geschoven. Oefeningen om dichter bij je gevoel te komen hebben me gelukkig geholpen het roer om te gooien.

Je hersenen kunnen zoveel meer

hersenen

Oefeningen om dichter bij je gevoel te komen zijn er eigenlijk om je jezelf je innerlijke kompas weer te laten gebruiken.

Elke dag worden er tal van vragen en beslismomenten op je afgevuurd. Je beantwoordt vragen en maakt beslissingen vooral op basis van denkprocessen. Je denkt dat je daarmee je brein optimaal benut, maar het tegengestelde is waar. Je hart en je brein zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Door de een uit te schakelen en slechts de ander te gebruiken, baseer je je op een incompleet mechanisme. Je hersenen kunnen zoveel meer als je stopt met altijd maar denken!

Tip 1: Creëer bewust kalmte

Een van de beste oefeningen om dichter bij je gevoel te komen, is de oefening in het creëren van kalmte.

Pas wanneer je je gedachten kunt kalmeren, kun je horen wat je hart je eigenlijk te vertellen heeft. Je moet het eigenlijk vergelijken met een discussie waarin iemand de hele tijd de boventoon voert.

Je vraagt deze persoon expliciet om zijn woord even te onderbreken om naar de ander te luisteren. Je hersenen roepen graag al te hard, terwijl je hart stilletjes fluistert. Geef hem een stem!

Tip 2: Wees creatief

In de zoektocht naar oefeningen om dichter bij je gevoel te komen lijkt het stimuleren van je creativiteit zo op het eerste gezicht misschien maar een rare tip. Toch werkt hij bijzonder effectief.

Door creatief aan de slag te gaan, doe je een beroep op je hart en je gevoel en niet zozeer op je verstand.

Je moet jezelf namelijk uiten. Creatieve oefeningen om dichter bij je gevoel te komen zorgen ervoor dat je dingen maakt waartoe je hoofd alleen nooit in staat zou zijn geweest. Geef je gevoel de ruimte, het maakt er dankbaar gebruik van!

Tip 3: Leid je leven zoals jij dat wilt

Je leven leiden zoals jij dat wilt, behoort dat echt tot de oefeningen om dichter bij je gevoel te komen? Ja! Dat is namelijk heel iets anders dan egoïsme.

Wil je die goedbetaalde baan verruilen voor iets waarin je je veel meer thuis voelt? Grote kans dat je ouders hier tegenin zullen gaan. Wil je op reis om de meest afgelegen plekken ter wereld te ontdekken? Men zal je wijzen op de risico’s ervan. Begrijpelijke reacties, maar je leven is van jou.

Tip 4: Laat je niet beheersen door angst

Oefeningen om dichter bij je gevoel te komen zijn soms gericht op de invloed van anderen, zoals het geval is bij de vorige tip, maar vaker op jouzelf. Remmende factoren komen lang niet altijd je omgeving, ze kunnen net zo goed in jou aanwezig zijn. Angst is daar zo een voorbeeld van.

We hebben er allemaal last van. Het is iets wat je niet kunt voorkomen. Maar wel iets waarmee je op de juiste manier kunt leren omgaan. Een van de beste oefeningen om dichter bij je gevoel te komen is om angst toe te laten.

Tip 5: Onthoud dat je anderen geen uitleg bent verschuldigd

Heb jij ooit iemand bekritiserend gevraagd waarom hij in godsnaam aan kinderen is begonnen? Zijn studie niet heeft afgemaakt? Of die carrièrekans in het buitenland heeft afgewimpeld om bij zijn partner te blijven? Wanneer je anderen -terecht- niet bekritiseert, waarom jou je dit zelf dan wel accepteren?

Waarom ben jij anderen uitleg verschuldigd voor de beslissingen die jij in je leven neemt? Laat je vooral niet overtuigen door hoe anderen hun zaken aanpakken. Oefeningen om dichter bij je gevoel te komen betekent ook jezelf als uniek persoon accepteren.

Tip 6: Train jezelf met mindfulness

In het lijstje met oefeningen om dichter bij je gevoel te komen mag mindfulness natuurlijk niet ontbreken. Mindfulness betekent het leven in het hier en nu en minder in je hoofd.

Ben je goed getraind in mindfulness, dan kun je gedachten erkennen, zonder dat je er direct in wordt meegesleept.

Ook leer je gevoelens beter te ervaren. Oefeningen om dichter bij je gevoel te komen zijn binnen de mindfulness onder andere regelmatig mediteren. Mediteren is overigens geen hogere wiskunde, maar iets wat iedereen kan leren.

Tip 7: Beweeg!

Oefeningen om dichter bij je gevoel te komen kunnen soms ook letterlijk lichamelijke oefeningen zijn.

Door te bewegen raak je beter in contact met je lichaam. Of je nu wandelt, danst of intensief sport, dit gaat voor alle typen beweging op. Wanneer je lichaam wakker wordt, komt ook je gevoelsleven op gang.

Voelen doe je namelijk met je hele lijf en wanneer je je lijf niet gebruikt, is het ook moeilijker om te voelen. Een van de beste oefeningen om dichter bij je gevoel te komen is volgens velen dansen, omdat het zo’n natuurlijke bewegingsvorm is.

Tip 8: Houd een dagboek bij

Het klinkt misschien als een van de meest tuttige oefeningen om dichter bij je gevoel te komen, maar het bijhouden van een dagboek kan je enorm helpen. Vaak zijn we geneigd dag in, dag uit door te gaan met wat van ons verwacht wordt.

Nooit eens trap je op de rem, nooit sta je stil bij wat je écht voelt en nodig hebt. Het bijhouden van een dagboek dwingt je om op dagelijkse basis op je dag te reflecteren. Zo heb je tijd om vanaf een afstandje naar dingen te kijken, je gevoelens toe te laten en deze onder woorden te brengen.

Tip 9: Stop negatieve gedachten

In het lijstje met oefeningen om dichter bij je gevoel te komen mag ook het aanpakken van negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld niet ontbreken. Kijk je negatief naar jezelf, dan bekijk je de wereld door een donkere bril.

Je kunt niet relativeren wat je bereikt hebt en focust je op de wat in jouw ogen mislukkingen zijn. Dit verhindert je om met een open blik naar jezelf en je leven te kijken. Een van de beste oefeningen om dichter bij je gevoel te komen door je zelfbeeld aan te pakken is je gedachten uitdagen.

Tip 10: Doe de bodyscan

Heb jij het gevoel echt compleet in je brein te leven en zoek je naar oefeningen om dichter bij je gevoel te komen? De bodyscan uit de mindfulnesstraining zal je enorm op weg kunnen helpen. Net als de tip om meer te gaan bewegen helpt ook de bodyscan je beter in contact te komen met je eigen lichaam.

Tijdens bodyscan oefeningen om dichter bij je gevoel te komen maak je een reis door je lichaam door telkens de aandacht naar een ander lichaamsdeel te verplaatsen.

Wat brengt je juist niet dichter bij je gevoel?

Naast bovenstaande oefeningen om dichter bij je gevoel te komen, wil ik je ook nog attenderen op een paar dingen die echt niet helpen.

Het vermijden van situaties die gevoelend oproepen bijvoorbeeld.

Denk aan afscheid nemen van je favoriete collega of het voeren van een pittige discussie met iemand. Ook is het jezelf anders voordoen dan je werkelijk bent geen goed idee. Vind je iets niet leuk of ben je het ergens niet mee eens? Spreek het uit in plaats van die sociaal gewenste glimlach te laten zien.

De Senang Masterclass

Wat ik absoluut nog met je wil delen is de Senang Masterclass, ontwikkeld door een healingmeester met ruim tien jaar ervaring.

Ik heb de cursus, die uit 49 videolessen bestaat, onlangs gevolgd. Het heeft me veel handvatten gegeven, net als oefeningen om dichter bij je gevoel te komen. Je intuïtie, emotie en spiritualiteit staan centraal. Gedurende zeven weken ontvang je elke dag een videoles.

Die kun je lekker in je eigen omgeving volgen. De masterclass kost slechts €377,-, veel goedkoper dan de meeste andere masterclasses die worden aangeboden!

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook dichter bij je gevoel komen?
  • Je bent jezelf misschien niet meer en je wilt dit veranderen?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct dichter bij mijn gevoel komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *