Niet in contact staan met je gevoel: wat betekent dit en wat doe je eraan?

We gaan er uitgebreid op in met deze 8 tips!

Niet in contact staan met je gevoel levert een onprettig gevoel op. Het gevoel dat je jezelf niet bent en je gevoelens niet kunt bereiken.

Eerlijk is eerlijk: we hebben er allemaal wel eens last van.

Zeker in periodes van stress en drukte. Maar wanneer dit lang aanhoudt en het je niet lukt om de draad weer op te pakken, bestaat het risico dat je jezelf kwijtraakt.

Je weet niet meer wat je nu eigenlijk wilt met je leven of wie je als persoon precies bent. Het gevolg? Je leven op de automatische piloot leiden en nog verder verwijderd raken.

Het taboe doorbroken

Het niet in contact staan met je gevoel is iets wat steeds meer mensen ervaren. Of beter gezegd: wat steeds meer mensen erkennen.

Niet zo heel lang geleden rustte er nog enig taboe op om toe te geven dat je niet zo lekker in je vel zat, maar tegenwoordig is dat heel anders. Gelukkig maar, want het is niets om je voor te schamen als je niet in contact lijkt te staan met je gevoel.

Je zou ervoor naar een psycholoog, coach of hypnotherapeut kunnen gaan, maar er bestaat een laagdrempelige en minstens zo effectieve methode, waarover aan het eind van dit artikel meer.

Lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden

Zoals je wellicht weet, staan lichaam en geest met elkaar in verbinding. In tegenstelling tot vroeger weten we dat de twee onlosmakelijk zijn verbonden en wederzijdse invloed op elkaar uitoefenen.

lichaam en geest in balans

Dit betekent dat het niet in contact staan met je gevoel zich op zowel emotioneel als lichamelijk vlak kan uiten.

Het is dan ook van groot belang dat je de signalen leert herkennen. Én dat je jezelf meer ruimte geeft. De huidige maatschappij stelt immers al zoveel eisen aan ons, dat we soms haast vergeten wat voor onszelf nu eigenlijk van waarde is.

Wat doe jij voor jezelf?

Het niet in contact staan met je gevoel kan nooit in zijn geheel worden verklaard door de vele en hoge standaarden die de huidige maatschappij aan ons stelt, maar dit doet wel een belangrijke duit in het zakje.

Wanneer je eens rustig gaat zitten en jezelf afvraagt wat je allemaal in het dagelijks leven doet en wat je nastreeft, kom je, wanneer je het idee hebt niet in contact te staan met je gevoel, vaak tot de conclusie dat een groot deel daarvan ‘opgelegd’ is en dingen betreffen die je ook nog eens op de automatische piloot uitvoert.

Tip 1: Geniet van de natuur

Frisse lucht doet wonderen. Maar hoe verfrissend het wandelingetje naar de supermarkt op een thuiswerkdag soms ook voelt, écht buiten ben je natuurlijk niet.

Maak daarom zo nu en dan tijd vrij om in een park of een bos te gaan wandelen. Honderden onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat mensen door contact met de natuur minder emotionele en lichamelijke problemen ondervinden.

Ook bij het niet in contact staan met je gevoel kan Moeder Natuur van dienst zijn.

Tip 2: Zet jezelf eraan toe meer te bewegen

Wanneer je je ‘op’ of ‘leeg’ voelt, denk je vaak dat uitrusten in enge zin (lees: slapen of bankhangen) de beste oplossing is. En alhoewel een keertje wat langer slapen heus geen kwaad doet, werkt beweging nog veel beter.

Eerlijk is eerlijk, bewegen is lang niet altijd even aantrekkelijk. Het hoeft echter geen intensieve sport te betekenen. Een stukje wandelen of fietsen is ook goed.

En thuis kun je natuurlijk ook wat lichte oefeningen doen. Door te bewegen creëer je meer energie, wat het niet in contact staan met je gevoel helpt te verminderen.

Tip 3: Aan de slag met ademhalingsoefeningen

Spanning en het niet in contact staan met je gevoel leidt niet zelden tot een disfunctioneel ademhalingspatroon. Dat patroon kan op zijn beurt weer meer lichamelijke en emotionele spanning teweegbrengen. Een cirkel die je dus wilt doorbreken.

Ademhalingsoefeningen zijn een onderdeel van meditatie of yoga, maar zijn niet hetzelfde.

Je kunt ze ook los daarvan uitvoeren en daar is niets ‘zweverigs’ aan. Een goede oefening is het gedurende drie tellen door je neus inademen, je adem één tel vast te houden en dan gedurende vijf tellen uit te ademen.

Tip 4: Wees eens wat aardiger voor jezelf

Ken je dat? Tegenover anderen ben je altijd vriendelijk en meelevend, maar wanneer het op jezelf aankomt ben je kritisch en soms zelfs snoeihard.

Ook dan ligt het niet in contact staan met je gevoel op de loer. Probeer jezelf elke keer dat je zelfkritiek uit, hiervan bewust te maken. Je zult ervan schrikken hoe vaak dit zelfs gebeurt zonder dat je het doorhebt!

Voorkom dat de gedachten bezit van je nemen en wees dus eens wat aardiger voor jezelf.

Tip 5: De motor hoeft niet altijd op hoge toeren te draaien

Deze tip verwijst naar wat in het begin al even werd gezegd: door alle impliciete en expliciete eisen die je omgeving en de samenleving in het algemeen aan je stellen, lijk je bijna altijd ‘aan’ te staan.

De opkomst van mobiele telefoons en sociale media heeft dat niet makkelijker gemaakt.

Integendeel zelfs. Je moet constant beschikbaar zijn en wordt ook nog eens geconfronteerd met de tot perfectie bewerkte foto’s die je nog meer aan jezelf doen twijfelen. Niet in contact staan met je gevoel en je eigen wensen is daar een heel logisch gevolg van.

Tip 6: Voeg ‘nee’ toe aan je woordenboek

Niet in contact staan met je gevoel treedt ook vaak op wanneer je jezelf geen tijd gunt om na te denken over wat je nu eigenlijk echt wil. Ben jij iemand die zich laat opslokken door allerlei taken en al snel te veel hooi op zijn vork neemt?

Of iemand die geen ‘nee’ durft te zeggen uit angst de ander teleur te stellen of boos te maken?

In het begin zal het best even slikken zijn, maar voor jezelf opkomen is een belangrijke factor om te kunnen afrekenen met het niet in contact staan met je gevoel.

Tip 7: Stop met uitleg geven

In het verlengde van bovenstaande tip geldt ook: onthoud dat je anderen niet altijd hoeft uit te leggen waarom je iets wel of niet doet, kunt of wilt doen. Doe je dit namelijk wel steeds, dan gaat het eigenlijk voelen alsof je je verontschuldigt.

En ga je je verontschuldigen voor de dingen waar jij voor staat, dan ligt het niet in contact staan met je gevoel op de loer. Waarschijnlijk ben je iemand die anderen niet zomaar bekritiseert. Waarom zou je dit andersom dan wel laten gebeuren?

Tip 8: Uit je emoties in creativiteit

Het niet in contact staan met je gevoel en het niet kunnen uiten van je emoties kunnen je flink blokkeren. Wist je dat creatieve activiteiten je hiermee kunnen helpen? Creativiteit zorgt ervoor dat je je emotie op een non-verbale manier kunt uiten.

Bovendien krijg je van creatieve activiteiten een goed gevoel, wat ook erg fijn is wanneer je eens wat minder goed in je vel zit.

Op welke manier je je creatief uit, maakt daarbij niet zoveel uit. Jij kiest hetgeen waarbij je je het beste voelt om langzaam met het niet in contact staan met je gevoel af te rekenen.

Niet in contact staan met je gevoel: laat je innerlijke kompas spreken

Het niet in contact staan met je gevoel is iets waarvan bij iedereen van ons vandaag de dag in meer of mindere mate sprake is. Je dagelijks leven wordt namelijk grotendeels beheerst door zaken die ‘moeten’ en die logica van je vergen.

Vaak genoeg moet je je emoties even wegstoppen. Voor de een kan dit lastiger zijn dan voor de ander. Zie het niet in contact staan met je gevoel echter niet als falen, maar als een teken dat je je innerlijke kompas meer mag laten spreken.

De Senang Masterclass

Die laagdrempelige maar effectieve methode om het niet in contact staan met je gevoel aan te pakken die we in het begin even benoemden?

Dat is de Senang Masterclass. De 49 videolessen (gedurende 7 weken krijg je elke dag een video toegestuurd) zijn ontwikkeld door een healingmeester met jarenlange ervaring.

Werken aan het niet in contact staan met je gevoel doe je met deze masterclass succesvol omdat je intuïtie, spiritualiteit en emotie centraal staan.

De cursus kost nu slechts €377,- en is daarmee ook nog eens veel goedkoper dan de meeste andere.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook weer in contact komen met je gevoel?
  • Je wilt direct van dat rotgevoel af en weer een diepe connectie met jezelf krijgen?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 1500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct weer in contact komen met mijn gevoel!

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *