Nare gedachten die niet waar zijn: waar komen ze vandaan en hoe kom je ervan af?

We gaan er uitgebreid op in met deze 9 tips!

Bijna iedereen heeft wel eens nare gedachten die niet waar zijn. Daar hoef je je dus niet meteen zorgen om te maken.

Komen deze echter veel vaker voor, dan is het een ander verhaal. Nare gedachten die niet waar zijn kunnen je dagelijks leven behoorlijk beheersen en je zelfbeeld sterk beïnvloeden. Je komt zo in een vicieuze cirkel terecht en raakt zo steeds dieper in de negativiteit verzonken.

Nare gedachten komen bij de meest gewetensvolle personen voor

Heb je last van nare gedachten die niet waar zijn, dan hoef je niet aan jezelf te twijfelen.

Wist je namelijk dat deze veelvuldig voorkomen bij personen die over bewonderenswaardige eigenschappen beschikken en een gewetensvol leven proberen te leiden?

Nare gedachten die niet waar zijn, zoals ‘mijn partner kan beter krijgen’, ‘ik zal ontslagen worden omdat ik mijn werk niet goed genoeg doe’ en ‘mijn vrienden willen liever niet meer met me omgaan’ hebben veel te maken met onzekerheid en opvoeding. Ze kunnen je behoorlijk in hun greep houden.

Nare gedachten die niet waar zijn: angst als grote boosdoener

angst gedachten

Wie last heeft van nare gedachten die niet waar zijn, heeft vaak ook te maken met angst. Angst voor onbekende dingen, angst voor controleverlies, angst voor falen.

Angst kan zelfs voortkomen uit de reeds aanwezige angsten: lijden onder het vrezen voor het lijden noemen we dat ook wel.

Nare gedachten die niet waar zijn en die lang duren, leren je onbewust twee foutieve dingen: piekeren zorgt voor verminderen van angst en piekeren zorgt ervoor dat de dingen die ik vrees, niet gebeuren.

Piekeren kan zo deel van je persoonlijkheid worden.

Stressvolle gebeurtenissen als oorzaak van nare gedachten die niet waar zijn

Behalve angsten kunnen ook vervelende gebeurtenissen de aanleiding zijn voor het ontstaan van nare gedachten die niet waar zijn.

Denk bijvoorbeeld aan problemen op je werk, strubbelingen in je relatie, het zakken voor een belangrijk examen, ruzie met een goede vriend of familielid, financiële problemen en problemen met je psychische of mentale gezondheid.

De ene persoon kan hier beter mee omgaan dan de ander. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je schuld hebt aan de nare gedachten die niet waar zijn.

Tip 1: Buig nare gedachten bewust om in positieve gedachten

Om af te rekenen met nare gedachten die niet waar zijn, kun je verschillende tips toepassen.

Een van de belangrijkste is het bewust aannemen van positieve gedachten. Positief zijn betekent niet dat je het negatieve negeert, maar dat je het accepteert en weet ermee om te gaan. Je zult al gauw merken dat je je hierdoor opgewekter voelt en dat je zelfbeeld verbetert.

Probeer om dit te bereiken, elke keer dat je een negatieve gedachte hebt, deze te vervangen voor een positieve.

Tip 2: Focus op de dingen waarvan je je goed gaat voelen

Heb je nare gedachten die niet waar zijn, dan is het lang niet altijd even makkelijk om hier positieve gedachten tegenover te plaatsen. Dit vergt nu eenmaal veel oefening. Waar je jezelf ook mee helpt, is met het opstellen van een lijst met zaken waarvan je gelukkig wordt.

Dit hoeven geen grote dingen te zijn, maar kan ook zoiets als het luisteren van je favoriete muziek betekenen. Het maakt dus niet uit wat je doet, als het jou maar een geluksgevoel oplevert.

Tip 3: Blijf met je gedachten in het heden

Heb je nare gedachten die niet waar zijn, dan gaan deze lang niet altijd over zaken die in het heden spelen.

Ga maar eens na hoe vaak je denkt aan zaken die in het verleden hebben plaatsgevonden, of die in de toekomst (wellicht) zullen gebeuren.

Echter help je jezelf met vooruit en achteruit kijken totaal niet, ondanks dat het heel natuurlijk is. Blijf dus in het hier en nu en houd je enkel bezig met het heden.

Tip 4: Geef je nare gedachten op gezette tijden een klein beetje ruimte

Heb je last van nare gedachten die niet waar zijn? Probeer ze dan nooit te onderdrukken. Dit heeft een averechts effect. Gebruik liever een van de tips die je hier leest, of geef de gedachten even de tijd om rond te spoken.

Geef jezelf hiervoor een paar keer per week maximaal een kwartier. Je zult zo ook merken dat je er meer grip op krijgt en dat je beter kunt beoordelen hoe reëel ze nu eigenlijk zijn.

Tip 5: Met beweging afrekenen met nare gedachten die niet waar zijn

Wil je de hoeveelheid nare gedachten die niet waar zijn en de impact die deze op je hebben, beperken? Dan is het ook raadzaam om aan beweging te doen. Misschien dat je van de gedachte alleen al moe wordt. Wees getroost: je bent niet de enige.

En bovendien hoeft beweging echt geen topsport te betekenen. Ook door dagelijks een half uurtje te gaan wandelen kun je beter omgaan met de nare gedachten die niet waar zijn.

Tip 6: Kruip niet in andermans hoofd

Nare gedachten die niet waar zijn komen ook vaak voort uit het feit dat je andermans gedachten probeert te lezen. En dat is nooit in je eigen voordeel. Je voelt de angst dat anderen je niet goed genoeg vinden, niet met je willen omgaan of iets anders.

Je kunt daar dus ten onrechte heel erg onzeker van worden. Kruip dus niet in andermans hoofd, maar houd het bij jezelf. De mening van anderen ontdek je alleen door iemand daarnaar te vragen.

Tip 7: Stel haalbare doelen en ga daarmee aan de slag

Dwalen er nare gedachten die niet waar zijn rond in je hoofd?

Dit heeft een negatief en soms zelfs verwoestend effect op je zelfvertrouwen. In plaats van enkel het aanpakken van de gedachten zelf, ga je ook aan de slag met je doelen. Dit kunnen reeds bestaande, maar ook nieuwe doelen zijn.

Wil je over een tijd vijf kilometer kunnen hardlopen? Een reis maken? Een muziekinstrument leren spelen? Ga ermee aan de slag en geniet van elk succes, hoe klein of groot ook, tijdens dit traject.

Tip 8: Maak de negatieve gedachten lachwekkend

De nare gedachten die niet waar zijn vaak strenge stemmen die je toespreken. Of misschien je eigen stem.

Hoe kinderachtig het ook klinkt, probeer er eens een andere stem van te maken, Donald Duck bijvoorbeeld. ‘Ik ben niet goed genoeg voor deze baan’ of ‘Mijn partner zal me verlaten’ klinken dan ineens heel lachwekkend.

Door dit te doen, kun je meer afstand nemen van deze negativiteit. Bedenk een figuur met een vreemde stem en roep deze af en toe eens op wanneer je je bewust bent van de negatieve gedachten.

Tip 9: Deel je gedachten met anderen

Heb je last van nare gedachten die niet waar zijn? Ongetwijfeld is er iemand in je omgeving die je hierover in vertrouwen wilt nemen.

Zoek die persoon eens op om je hart bij hem of haar te kunnen luchten. Dit lucht echt enorm op en zorgt ervoor dat je je een stuk minder eenzaam voelt. Bovendien zul je vaak te horen krijgen dat iemand de zaken echt heel anders ziet en ook dat zal je zelfvertrouwen goeddoen.

Het is in het begin spannend om nare gedachten die niet waar zijn met anderen te delen, maar je zult merken hoe fijn dit eigenlijk is!

Zet de dingen voor jezelf op een rijtje

Het is altijd belangrijk om niet alleen de tips te hanteren, maar ook op zoek te gaan naar de oorzaken van de nare gedachten die niet waar zijn.

Kun je je nog herinneren wanneer je de gedachten voor het eerst had? Vaak zijn ze gekoppeld aan een specifieke situatie die in het verleden heeft plaatsgevonden.

Het gevoel dat deze voortbracht, sluimert echter nog steeds voort. Vergelijk het met een angst voor honden omdat je tijdens een vakantie ooit eens door een zwerfdier bent gebeten. Dat incident staat los van alle andere honden.

Senang Masterclass

Heb je last van nare gedachten die niet waar zijn, dan zal ook de Senang Masterclass je een heel eind op weg kunnen helpen.

De cursus richt zich op je emotie, je intuïtie en je spiritualiteit en geeft je inzicht in de redenen waarom je je voelt zoals je je nu voelt.

Gedurende 7 weken ontvang je elke dag een video, in totaal zijn dat er dus 49. In de video spreekt een ervaren healingmeester, die je deze masterclass nu voor maar €377,- inclusief een jaar lang gratis toegang tot de Senang Studenten Community aanbiedt.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Heb jij ook nare gedachten en wil je er direct van af?
  • Je wilt negatieve gedachten stoppen en positiever gaan denken?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil leren om mijn gedachten onder controle te krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *