Moe, futloos, geen energie, nergens zin in…

Deze tips kunnen je wellicht verder helpen!

Je voelt je moe, futloos, je hebt geen energie en je hebt nergens zin in.

Wat is er met je aan de hand?

Zeker als je normaal gesproken bruist van de energie en al je dagen vol plant met leuke dingen kan dit gevoel van futloosheid ineens rauw op je dak vallen. Waar komt dat ineens vandaan?

Belangrijker nog: hoe kom je er van af? Lees meer over mogelijke oorzaken, maar vooral ook over wat je kunt doen om een einde te maken aan dat vermoeide en futloze gevoel.

Waar komt dat gevoel ineens vandaan?

Soms kun je zelf precies de vinger op de zere plek leggen. Je hebt een flinke griep gehad en al je energie is weggevloeid tijdens je herstel.

Je bent een dierbare verloren of er heeft een andere ingrijpende gebeurtenis plaatsgevonden, waardoor je emoties al je energie opvreten. Zomaar wat voorbeelden… Toch kan het ook zijn dat je zelf echt geen idee hebt waar dat gevoel nu vandaan komt.

Waardoor voel jij je ineens moe, futloos, heb je geen energie meer en nergens zin in? Het kan je van het ene op het andere moment overvallen, zonder aanwijsbare reden. Misschien heb je ongemerkt langere tijd te veel van jezelf gevraagd. Oorzaken kunnen in alle hoeken liggen.

Moe, futloos, geen energie, nergens zin in.. en nu?

Probeer altijd eerst of je de oorzaak kunt vinden. Is er in de laatste dagen iets gebeurd en komt dat nu ineens bovendrijven in de vorm van emoties? Als je er even over nadenkt, dan kan er ineens iets boven komen wat de oorzaak zou kunnen zijn.

In bepaalde gevallen is het nodig om wat dieper te graven. Weet je dat de oorzaak zelfs in je jeugd kan liggen?

Denk aan een traumatische gebeurtenis die je nooit hebt verwerkt, maar gewoon hebt ‘weggestopt’ zonder er verder aandacht aan te besteden. Op een bepaald moment komt het bij je terug om alsnog verwerkt te worden.

Ga op ontdekkingsreis door je gedachten en emoties. Probeer de oorzaak te vinden.

Wat als je de oorzaak niet kunt vinden?

Voor heel veel dingen is een reden te vinden, maar helaas niet voor alles. De reden is er dan wel, maar je ziet het niet.

Is dit bij jou het geval? Dan raden wij je aan om verder te lezen en aandacht te besteden aan de tips.

Mogelijk vind je daartussen toch iets wat de reden zou kunnen zijn. In alle gevallen is het goed om de tips op te volgen.

Moe, futloos, geen energie, nergens zin in… herkenbaar?

Voel jij je ook vaak moe en futloos? Het gevoel dat je geen energie meer over hebt en nergens zin in hebt?

Dan is het tijd om er iets aan te doen!

Hieronder vind je 9 handige tips om je te helpen je energie terug te vinden en de vermoeidheid kwijt te raken!

1. Gezondheidsproblemen uitsluiten

Het eerste wat nodig is, is het uitsluiten van gezondheidsproblemen als oorzaak. Vermoeidheid is een veel voorkomend symptoom van veel ziekten, waaronder diabetes, hartaandoeningen, artritis, bloedarmoede, schildklieraandoeningen en slaapapneu.

Laat door je huisarts controleren of je in goede gezondheid verkeert. Veel medicijnen kunnen bijdragen aan vermoeidheid. Deze omvatten bepaalde bloeddrukmedicijnen, antihistaminica, diuretica en andere medicijnen.

Voel je je ineens moe en futloos, heb je geen energie meer en nergens zin in, nadat je bent begonnen met een nieuw medicijn? Leg dit dan aan je arts voor.

2. Zorg voor meer lichaamsbeweging

Wanneer je de gezondheidsproblemen hebt uitgesloten, dan is het tijd voor een volgende stap. Zorg voor meer lichaamsbeweging.

Daar heb je natuurlijk eigenlijk helemaal geen zin in. Toch is het belangrijk om je er wel toe te zetten. Meer bewegen helpt je namelijk om je energie weer te boosten. Je energieniveau verhoogt wanneer je je bezighoudt met fysieke activiteiten.

Daarnaast verbetert ook de werkefficiëntie van spieren, je longen en je hart. Dit samen zorgt ervoor dat je je minder moe en futloos voelt. Je krijgt weer meer energie en je krijgt ook weer zin om dingen te gaan doen.

3. Drink voldoende water

water drinken

Veel mensen vinden het erg lastig om voldoende water te drinken op een dag.

Wanneer je onvoldoende water drinkt, dan zakt je energieniveau en nemen je fysieke prestaties af. Je wordt dus moe, futloos, je hebt geen energie meer en nergens zin in.

Het drinken van meer water op een dagelijkse basis verhoogt je concentratie en alertheid, geeft je meer energie en je ervaart het gevoel dat je veel gezonder in het leven staat.

Je gaat er ook nog eens veel beter uitzien als je veel water drinkt. Voldoende water drinken is een gewoonte. Houd het een tijdje vol en na verloop van tijd gaat het vanzelf.

4. Slaap voldoende

Slaapgebrek behoort tot de belangrijkste oorzaken van moe en futloos zijn, van geen energie meer hebben en nergens zin in hebben.

Als je in de nacht niet voldoende rust en je hersenen niet voldoende gelegenheid geeft om de informatie van de dag te verwerken, dan krijg je hier op den duur overdag last van. Je energie komt op een steeds lager pitje te staan.

Ga op tijd naar bed en probeer een vast slaap-waakpatroon te ontwikkelen voor jezelf. Niet meer te laat naar bed, maar ook niet meer te lang uitslapen op je vrije dag. Regelmaat in je slaap is de sleutel tot succes.

5. Doe iets waar je van ontspant

Het vinden van ontspanning is voor veel mensen een lastige opgave. Even een boekje lezen.. en na een paar regels zit je alweer naar buiten te turen of sta je toch weer met die stofzuiger in je handen.

Dwing jezelf om iets te doen waar je van ontspant. Ga een wandeling in de natuur maken, pak een hengel en ga eens vissen.

wandelen in het bos

Neem tijd voor jezelf en vul deze tijd met iets waar jij heel relaxt van wordt. Over vissen gesproken.. Omega-3 oliën helpen je ook om je energie te boosten!

6. Pas je aan je eigen ritme aan

Er zijn ochtendmensen, middagmensen en avondmensen. Ben jij een ochtendmens? Dan verbruik je in de morgen veel energie.

In de avond ben je moe, futloos, heb je geen energie en nergens zin in. Plan jij vervolgens juist veel dingen in de avonden in?

Dan loop je jezelf tegen het lijf. Het valt niet mee om je biologische klok te saboteren. In plaats daarvan kun je beter zorgen voor een dagelijkse planning die aangepast is aan jouw biologische ritme, ook wel je circadiaanse ritme genoemd.

Neem je energie op de momenten waarop je de meeste energie te verbruiken hebt.

7. Eet vaker op een dag

Ben jij iemand die het ontbijt overslaat of die de lunch skipt? Iemand die voornamelijk leeft op het avondeten? Goede kans dat je in de avond dan veel meer eet dan noodzakelijk is, gewoon omdat je gedurende de dag te weinig gegeten hebt.

Hierdoor voel je je moe, futloos, heb je geen energie en nergens zin in. Je lost het op door vaker op een dag te eten.

Plan 6 eetmomenten in. Dat betekent, je ontbijt, je lunch en je avondeten. Tussen deze momenten plan je 3 momenten in voor een tussendoortje. Je zal zien dat je energieniveau stijgt.

8. Probeer wat af te slanken

afslanken

Gewicht verliezen kan een krachtige energieboost opleveren.

Bedenk wel, deze tip werkt alleen voor mensen die wat extra lichaamsvet hebben. Probeer niet af te slanken als je al weinig lichaamsvet hebt.

In dit geval kan het juist tegen je gaan werken. Heb je (iets) te veel lichaamsvet?

Probeer dan een paar kilootjes te verliezen en je merkt dat je stemming, vitaliteit en kwaliteit van leven verbeteren. Zo maak je een einde aan het gevoel van moe en futloos zijn.

9. Stimuleer je energie met yoga

Yoga is goed voor heel veel dingen, waaronder het effectief stimuleren van de energie. Door de juiste yoga oefeningen te doen krijg je niet alleen meer energie, maar ook meer zelfvertrouwen en meer helderheid in je hoofd.

Dit is precies wat jij nodig hebt om je weer fit en vol van energie te voelen. Je krijgt weer zin om dingen te doen!

Moe, futloos, geen energie en nergens zin in? Klaar ermee!

We voelen ons allemaal wel eens moe en futloos. Het idee dat we nergens energie voor hebben en ook helemaal nergens zin in hebben.

Voor een dagje is dat prima, maar als het langer duurt is het tijd om er iets aan te doen.

Je wilt voorkomen dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Tijd voor actie? Maak dan online eens nader kennis met de Happy with Yoga Academy en je ontdekt de oplossing die werkt voor jou!

 Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook meer energie en weer zin krijgen in je leven?
  • Ben jij benieuwd wat mindfulness kan doen voor jou?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct meer energie krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *