Jezelf beschermen tegen mensen die energie kosten

We gaan er uitgebreid op in met deze 9 tips!

Sommige mensen hebben een zogeheten positieve vibe. Ze stralen positieve gevoelens uit en weten deze zo ook op jou over te brengen.

Anderen hebben het tegenovergestelde effect. Mensen die energie kosten, vermoeien je en beïnvloeden op negatieve wijze je gemoed en je functioneren.

Met andere woorden: mensen die energie kosten hebben een negatieve impact op jouw energieniveau. Iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan; het leven gaat nu eenmaal niet over rozen.

Maar wanneer dit gedrag zich bij iemand structureel voordoet, is er sprake van een probleem. Hoe bescherm je jezelf daartegen?

Energie zuigen uit onzekerheid en emotionele wonden

Mensen die energie kosten worden gekenmerkt door uiteenlopende eigenschappen: ze praten veel over zichzelf, luisteren niet naar hun gesprekspartners, doen zaken overdreven dramatisch voorkomen, zijn kritisch, zeuren, roddelen, zijn jaloers, hebben een negatieve houding en duiken snel in de slachtofferrol.

Diep van binnen zijn ze onzeker. Bovenstaande eigenschappen, of misschien beter gezegd: gedragingen, passen te toe om die onzekerheid het hoofd te kunnen bieden.

Hun gedrag komt voort uit emotionele wonden. Het wil dus niet zeggen dat iemand als persoon niet goed is.

Je grenzen beschermen

Zeker wanneer je je beseft dat mensen die energie kosten hun eigen mentale en lichamelijke gezondheid geen goed doen, ben je wellicht geneigd de helpende hand toe te steken. Of om meegesleurd te raken in hun kijk op het leven.

Hoe liefdevol je reactie om te willen helpen ook is, dit is echter geen goed idee.

Je zult namelijk al snel over je eigen grenzen heen gaan. Bovendien ben jij niet degene die verantwoordelijk is voor de problemen van mensen die energie kosten. Het is belangrijk om je eigen energieniveau te beschermen en voldoende afstand te nemen wanneer dit nodig is.

Waarom zitten mensen die energie kosten in die slachtofferrol?

Mensen die energie kosten hebben een zogeheten externe locus of control. Dit wil zeggen dat zij alles wat er in hun leven gebeurt toeschrijven aan anderen of het lot. Dit leidt ertoe dat ze al gauw met een beschuldigende vinger wijzen en zelf geen verantwoordelijkheden nemen.

Een externe locus of control hangt samen met een laag zelfbeeld. Door te klagen en onzekerheid op andere manieren te uiten, zoeken mensen die energie kosten naar bevestiging van anderen.

Behalve onzekerheid kunnen soms ook dominantie en narcisme ten grondslag liggen aan het gedrag van mensen die energie kosten.

Het effect op relaties

Mensen die energie kosten passen niet tot nauwelijks zelfreflectie toe, wat ook een relatie geen goed doet.

Je zult merken dat mensen die energie kosten een gesprek in een handomdraai weer een geheel andere richting te geven. Dit maakt ze moeilijk in de omgang.

Wanneer je kunt, bijvoorbeeld op de werkvloer, zou je deze mensen zoveel mogelijk moeten proberen te vermijden om jezelf in bescherming te kunnen nemen. Vermijden is echter niet altijd mogelijk. Hieronder lees je tips die je mogelijk helpen wanneer dat het geval is.

Tip 1: Stel mensen die energie kosten gerichte vragen

Alhoewel je soms het gevoel zult krijgen dat je tegen mensen die energie kosten in moet gaan, is het belangrijk dit vooral niet te doen.

Wanneer je geforceerde positiviteit als reactie geeft, versterkt dit bij de ander namelijk de neiging om negatief te zijn. In plaats daarvan kun je beter gerichte vragen stellen om de ander uit de slachtofferrol te krijgen.

Zo kun je diegene vragen wat hij of zij tegen een bepaalde situatie gaat doen, of welke stappen er gezet kunnen worden om het probleem minder te maken.

Tip 2: Probeer de tijd met mensen die energie kosten, te beperken

Zoals al even kort benoemd, is het zaak de tijd die je doorbrengt met mensen die energie kosten zoveel mogelijk te beperken. Des te meer je met personen als deze omgaat, des te meer ze van jouw energie zullen wegnemen.

mensen die energie kosten

Door de tijd te beperken, houd je de relatie werkbaar. Probeer, indien mogelijk, ook niet één op één te zijn met mensen die energie kosten. Beter is het om in contact met ze te zijn wanneer ze zich in een groep bevinden.

Tip 3: Vat vervelende opmerkingen niet persoonlijk op

Uit het contact met mensen die energie kosten, vloeit nogal eens een opmerking voort die niet helemaal fijn bij je valt. Onthoud echter, dat je deze niet persoonlijk moet opnemen.

Verdedig jezelf ook vooral niet, want dit is voor mensen die energie kosten, hetzij onbewust, hetgeen wat hem of haar triggert om een eventueel conflict uit te breiden. Blijf helder denken en reageer vooral kalm, waardoor de ander in verwarring raakt.

Tip 4: Probeer jezelf zo goed mogelijk te gronden

Om jezelf en je eigen energie zo goed mogelijk te beschermen tegen mensen die energie kosten, is het belangrijk goed gegrond te zijn.

Het gronden kun je visualiseren: stel je voor dat er vanuit je voeten stengels groeien die de aarde in gaan en dat de energie van de aarde via die stengels elke cel van je lichaam binnenkomt. Alleen al door jezelf dit voor te stellen, neemt je energie toe.

Probeer tijdens de interactie met mensen die energie kosten ook zoveel mogelijk letterlijke afstand te houden, indien dit mogelijk is.

Tip 5: Laat je niet meetrekken in de negatieve energie

In de omgang met mensen die energie kosten is het makkelijk om meegetrokken te worden in geklaag en geroddel.

Je kunt je na een gesprek met zo iemand zelfs een stuk onzekerder voelen. Probeer je niet mee te laten trekken in die negatieve energie en wees dit zoveel mogelijk voor.

Bijvoorbeeld door het gesprek regelmatig een andere wending te geven, of door een luchtige opmerking of een grapje te maken. Het gesprek onderbreken (om een kopje koffie te halen of naar het toilet te gaan) helpt vaak ook.

Tip 6: Maak gebruik van je verbeeldingskracht

Deze tip wordt vooral gegeven aan HSP’ers, oftewel hoogsensitieve personen, maar kan ook succesvol worden toegepast door personen die te maken hebben met mensen die energie kosten. Merk je dat jouw gesprekspartner ervoor zorgt dat je energie verliest?

Stel je dan voor dat er een spiegel tussen jou en de ander staat. De gespiegelde kant is gericht naar de ander en reflecteert alle negativiteit die anders bij jou terecht zou komen. Zo kan jouw positieve energie niet worden aangetast.

Tip 7: Houd je eigen energielevel constant op peil

Heb je regelmatig te maken met mensen die energie kosten, zorg er dan voor dat je eigen energie constant op peil blijft. Hoe je dit het beste doet, weet jij.

Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen, bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren, aan yoga te doen, te tuinieren, te sporten, in de natuur te wandelen en nog veel meer.

Jij weet het beste wat bij  jou past en voor jou werkt. Voor sommigen is een middagdutje van een kwartier tot een half uur al voldoende om het energieniveau niet te laten beïnvloeden door mensen die energie kosten.

Tip 8: Leef zo gezond mogelijk

Je energie op peil houden doe je ook door zo gezond mogelijk te leven. Lichaam en geest zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bedenk maar eens hoeveel minder veerkrachtig je bent op een dag waarop je te weinig hebt geslapen.

Of wanneer je je lunch twee uur geleden al had willen nuttigen, maar er nog steeds niet aan toe bent gekomen.

Daarom is het belangrijk om zo vers en puur mogelijk te eten, voldoende te slapen en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Dit hoeft geen intense sportieve activiteiten te betekenen, maar kan ook een aangename wandeling zijn.

Tip 9: Zet een positieve toon aan het begin van de interactie

Communiceer je met mensen die energie kosten? Probeer die ander dan eens voor te zijn, voordat hij of zij losbarst in geroddel, klaagzang of beschuldigingen.

Zorg ervoor dat je de toon voor het gesprek zet, zodat het voor de ander moeilijker wordt om de negatieve kant te kiezen. Probeer positiviteit uit te stralen, geef de ander een complimentje en houd het gesprek zo luchtig mogelijk.

Wanneer mensen die energie kosten in een echt slechte bui zijn, zal het waarschijnlijk niet helpen. In alle andere gevallen zul je duidelijk een verschil bemerken.

De Senang Masterclass

Je wordt ontzettend moe van mensen die energie kosten en merkt dat je eigen functioneren erdoor beïnvloed raakt. Dit komt omdat je chakra’s beïnvloed zijn.

In de Senang Masterclass leer je onder andere hoe je ontdekt welke van je chakra’s negatieve energie bevatten en wat je kunt doen om dit op te heffen. Je leert negatieve energetische verbindingen te doorbreken en weer meester van je eigen energie te worden.

De zevenweekse cursus bestaat uit 49 videolessen, waarmee je na aanschaf direct kunt starten. Tijdelijk kost de Senang Masterclass slechts €377,-.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wordt jij ook zo moe van de energie van anderen?
  • Je wilt negatieve energie van anderen loslaten en je eigen energie positiever maken?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct energie van anderen leren loslaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *