Het leven niet meer aankunnen: hoe ga je om met dit gevoel?

We gaan er uitgebreid op in met deze 9 tips!

Iedereen gaat wel eens door een periode waarin hij of zij het gevoel heeft langzaam de controle te verliezen.

Vaak is hier wel een duidelijk oorzaak voor aan te wijzen: een belangrijke tentamenperiode, ziekte, een hoge werkdruk zijn slechts enkele voorbeelden.

Maar wat als het leven niet meer aankunnen een gevoel is dat niet meer weggaat en je steeds meer overheerst? Alsof je wilt rennen en niet vooruit komt. De machteloosheid die hiermee gepaard gaat, kun je, net als andere gevoelens, met enkele tips bestrijden.

Inhoudsopgave

Hoe bekijk jij het leven?

moeilijk denken

Het kan zijn dat negatieve gebeurtenissen en levensomstandigheden hebben geleid tot het gevoel het leven niet meer aan te kunnen.

Stress en ingrijpende veranderingen hebben vaak meer impact op je dan je denkt. Maar ook kan het de manier waarop je denkt zijn die aan het gevoel bijdraagt. Wanneer je enkel inzoomt op de negatieve aspecten van je leven, zul je dagelijks nog meer worstelen.

Terwijl je je, als je vooral naar de positieve kant kijkt, een stuk beter zult voelen. Je hebt nu eenmaal geen controle over alles wat er in je leven gebeurt.

Andere factoren van belang

Het leven niet meer aankunnen is een gevoel dat niet alleen met cognities (gedachten) te maken heeft, maar ook door andere factoren kan worden versterkt. Onzekerheid speelt daarin een niet te verwaarlozen rol van belang.

Onzekerheid zorgt ervoor dat je anderen gaat pleasen, je beslissingen laat afhangen van wat anderen denken én faalangst.

Maar misschien ben je ook wel perfectionistisch. Wie de lat continu te hoog legt, garandeert zichzelf een grote kans op faalervaringen. Tot slot kunnen ook pessimistische personen in je omgeving het gevoel van het leven niet meer aankunnen, versterken.

Het leven is een feest, maar je moet de slingers zelf ophangen

Maak van je leven zo veel mogelijk een feestje. Een feestje dat je wel echt zelf moet bouwen, want het leven gaat nu eenmaal niet altijd over rozen.

Soms gebeuren er dingen die je niet had verwacht of niet op had gehoopt.

Die kunnen je behoorlijk uit balans brengen. Maar af en toe een obstakel op de web maakt je alleen maar sterker. Zo lang je het heft in eigen handen houdt en je dromen en doelen duidelijk voor je blijft zien.

1. Probeer niet aan de realiteit te ontsnappen

Het gevoel van het leven niet meer aankunnen kan een flinke last op je schouders betekenen. Want als je het niet meer aankunt, hoe ziet je toekomst er dan uit? Veel mensen die met deze gedachten en gevoelens worstelen, proberen aan de realiteit te ontsnappen.

Vaak op manieren die helemaal niet constructief zijn, zoals het gebruik van alcohol of pijnstillers en series bingen vanuit je bed.

Aan de realiteit proberen te ontsnappen is je kop in het zand steken: doen of er niets aan de hand is terwijl de problemen zich alleen maar verder opstapelen.  

2. Pak de zaken stap voor stap aan

Het gevoel van het leven niet meer aankunnen grijpt je haast naar de keel wanneer je je in een chaotische situatie bevindt. Het liefste wil je met een knip in de vingers orde scheppen en met je problemen afrekenen. Maar zelfs in sprookjes gebeurt dat niet.

Om met het gevoel van het leven niet meer aankunnen langzaam maar zeker af te rekenen, is het belangrijk dat je stap voor stap te werk gaat. Zo kun je je goed concentreren en zul je steeds kleine successen boeken. Je zult steeds sterker het gevoel krijgen dat het je wel gaat lukken.

3. Beweeg

Wie te maken heeft met het gevoel van het leven niet aankunnen, heeft wel iets anders aan zijn hoofd dan bewegen of sporten. Maar alhoewel dit wellicht het laatste is waar je aan wilt denken, zou het juist hoog op je prioriteitenlijstje moeten staan.

Bewegen kost weliswaar energie, maar levert je daar nog veel meer van op! Beweeg het liefst een half uur per dag, als het even kan buiten.

Door te bewegen verminder je de aanmaak van stresshormonen als adrenaline en cortisol en stimuleer je de aanmaak van positieve stoffen. Je voelt je blijer én daadkrachtiger.

4. Ruim je leefomgeving op

Het gevoel van het leven niet meer aankunnen wordt vaak versterkt wanneer je je in een rommelige omgeving bevindt.

Misschien heb je de uitspraak ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ al talrijke keren naar het land der fabelen verwezen, maar er schuilt toch echt een waarheid in. Uit onderzoek blijkt dat een rommelige leefomgeving tot hogere cortisolniveaus en dus meer stress leidt.

Ook geeft het mensen het gevoel dat ze geen controle hebben. Met opruimen bereik je dus het tegenovergestelde. Het gevoel van het leven niet meer aankunnen wordt zo ook minder intens.

5. Verminder de verplichtingen die je ongelukkig maken

Als je een blik in je agenda werpt, staat deze bol van zaken die je er eigenlijk liever niet in zou zien.

Aan sommige verplichtingen valt nu eenmaal niet te ontkomen, maar er zullen genoeg zaken zijn die je wel kunt schrappen. Verantwoordelijkheden en verplichtingen waarvan je ongelukkig wordt, moet je zoveel mogelijk verwijderen.

Voel je ook niet verplicht tegenover anderen om altijd maar ‘ja’ te zeggen. Ze zullen hun oordeel over jou echt niet aanpassen wanneer je eens een keer een andere mening hebt.

6. Stop met ‘moeten’ en zwart-witdenken

Ben jij iemand die zich herkent in het gevoel van het leven niet meer aankunnen? De kans is groot dat je veel dingen van jezelf moet en daarbij ook nog eens zwart-wit denkt. Iets is helemaal goed óf compleet fout. Voorbeelden van dit soort dwangmatige gedachten zijn:

· ik moet mijn werk altijd perfect afleveren

· chips eten is slecht, daar kom je alleen maar van aan

· ik moet ook een mooie woning kopen, anders tel ik niet mee

· ik heb tien kilo overgewicht en zal dus nooit een partner vinden

Wanneer je jezelf dingen als de bovenstaande vertelt, leg je jezelf onbewust een enorme druk op. Een druk die je er niet bij kunt hebben als je al rondloopt met het gevoel van het leven niet meer aankunnen.

Wees dus eens wat liever voor jezelf en probeer het ‘moeten’ waar mogelijk te beperken.

7. Denk in oplossingen

Overweldigt jou het gevoel het leven niet meer aan te kunnen? Dit wordt mede veroorzaakt, maar ook in stand gehouden wanneer je niet in oplossingen denkt. Soms overweldigt een situatie je zo, dat de stress je denkvermogen haast uit lijkt te zetten.

In plaats daarvan verzink je in zelfmedelijden en beklag. Zelfmedelijden wordt vaak bekritiseerd, maar schaam je er niet voor.

Het is een heel natuurlijke reactie. Maar geen reactie die helpt. Probeer vooral in oplossingen te denken om zelf een nieuwe wending aan een ontstane situatie te geven.

8. Maak van goede zelfzorg een prioriteit

Overweldigt jou het gevoel van het leven niet meer aankunnen? Nu er al zo veel op je afkomt en van je gevraagd wordt, is het extra belangrijk goed voor jezelf te zorgen.

Misschien dat je daar helemaal geen zin in hebt nu je hoofd ergens anders naar staat, maar het is wel noodzakelijk.

Zorg er onder andere voor dat je dagelijks voldoende slaapt en minstens anderhalve liter water drinkt. Eet gezond, plan voldoende tijd in voor dingen die je leuk vindt en sluit de dag af met een ontspannen douche.

9. Praat met anderen

Al heb je soms wel dat gevoel, je bent echt niet de enige die met het gevoel van het leven niet meer aankunnen te kampen heeft. Het is dus ook niets om je voor te schamen. Wanneer het leven lastig is, voelt het alsof je een zware last op je schouders meedraagt.

Die last kun je verlichten door je zorgen en gedachten met anderen te delen.

Dit lucht enorm op en maakt de situatie waarin je je bevindt een stuk draaglijker. Behalve met geestelijke steun kunnen ze je ook helpen met praktische adviezen waar je iets aan hebt.

De Senang Masterclass

Begint het gevoel van het leven niet meer aankunnen jou steeds meer te overheersen? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

De Senang Masterclass kan je hierbij enorm helpen. De 49 videolessen die je in 7 weken doorloopt helpen je het heft weer in eigen hand te nemen, je intuïtie te gebruiken en je energie te herstellen.

De kracht ligt namelijk in jouzelf. De cursus kost nu slechts €377,- en komt met diverse extra’s, zoals een senang muziek playlist.

Na aanschaf van de cursus kun je direct beginnen. Je behoudt levenslang toegang tot het lesmateriaal.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Voel jij ook dat je het leven niet meer aan kunt?
  • Je bent er moe en helemaal kappot van?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil mijn leven weer op de rit krijgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.