Wat kun je doen aan een gevoel van leegte en depressie?

We gaan er uitgebreid op in met deze 8 tips!

Verschillende situaties kunnen ertoe leiden dat je een gevoel van leegte of depressie ervaart. Het verlies van je baan, financiële problemen, relatieproblemen, ziekte, overlijden van een dierbare.

Soms zijn er specifieke factoren aan te wijzen die tot dit gevoel hebben geleid. Andere keren bouwt de spanning zich stukje bij beetje op, omdat je al jarenlang in een lastige situatie leeft. Een gevoel van leegte en depressie ontstaat niet zomaar en gaat ook niet zomaar over.

Hoe is dit gevoel bij jou ontstaan en wat kun je doen om je weer beter te voelen?

Kenmerken

Een gevoel van leegte en depressie gaan vaak hand in hand. Ben je depressief of erg somber, dan voel je je vaak eenzaam en heb je een gebrek aan energie. Ook heb je vaak te weinig vertrouwen om dingen te ondernemen. Alsof dat nog niet genoeg is, speelt ook een gevoel van schaamte daarbij vaak een rol.

Na een bepaalde tijd lijkt het gevoel van verdriet te verdwijnen en gaat voornamelijk een gevoel van leegte de depressie kenmerken. Je voelt je richtingloos, gevoelloos en hebt het idee geen toekomst te hebben. Je gedachten nemen langzaam maar zeker de controle over.

Oorzaken van somberheid

depressie

Lastige situaties die zich in je leven voordoen zijn natuurlijk niet de enige aanleiding voor het ontstaan van een depressie.

Sommige mensen zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van een gevoel van leegte en depressie. Dit is gedeeltelijk erfelijk. In sommige families komt dit vaker voor.

Maar ook biologische factoren als een verstoord hormoonsysteem kunnen hiervoor aanleiding vormen, net als het gebruik van medicijnen en/of verdovende middelen en ingrijpende levensgebeurtenissen op jonge leeftijd.

Daarnaast kunnen depressie en een gevoel van leegte met je persoonlijkheid te maken hebben: weinig zelfvertrouwen, perfectionisme, faalangst en negatief denken kunnen hieraan bijdragen.

Leegte

Zoals al even genoemd gaan een depressie en een gevoel van leegte vaak hand in hand. Een gevoel van leegte kan voorkomen na een groot verlies, vaak wanneer je je in een rouwfase bevindt.

Ook traumatische gebeurtenissen kunnen hiervoor zorgen; omdat deze eigenlijk te heftig zijn om bij stil te staan, druk je deze weg. Hierdoor kun je ook de verbinding met jezelf kwijtraken.

Weer anderen vinden het erg moeilijk om emoties te ervaren. Dit lijkt soms handig uit te komen, maar leidt er ook toe dat je zaken moeilijker verwerkt en problemen hebt met het begrijpen wat je precies voelt.

Tip 1: Roep ongezonde gewoonten een halt toe

Wie te maken heeft met een gevoel van depressie en leegte, is vaak geneigd zich enkel op mentale aspecten daarvan te richten. Lichaam en geest zijn echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met roken en drinken kun je dan ook beter stoppen. Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk.

Maar je bewijst jezelf er een belangrijke dienst mee. Voor ongezond eten geldt hetzelfde. Tal van onderzoeken hebben bevestigd dat gezonde voeding positieve effecten heeft op de psychische

gezondheid. Alhoewel het natuurlijk geen tovermiddel is om je gevoel van leegte en depressie mee te overwinnen, levert het een belangrijke bijdrage.

Tip 2: Beweeg

Net zoals het positieve effect van gezonde voeding op je psychische gezondheid vaststaat, geldt dat ook voor bewegen. Het allerbeste is om dit buiten te doen. Daglicht en buitenlucht dragen bij aan een positief gevoel. Tegelijkertijd verbeter je er ook je conditie mee.

wandelen in de natuur

Heb je erg veel last van een gevoel van leegte en depressie, vraag dan iemand om samen met jou te gaan bewegen. Dit is niet alleen gezellig, maar biedt je ook een stok achter de deur. Probeer verschillende activiteiten uit en houd je vervolgens bij degene die volgens jou het beste bij je past.

Tip 3: Hanteer een vast dag- en nachtritme

Voor degenen die onregelmatige werktijden kennen en bijvoorbeeld ook nachtdiensten draaien, is dit een wat lastigere tip om op te volgen.

Maar wanneer je kampt met een depressie en een gevoel van leegte, is het belangrijk om te weten dat een vast ritme en een vaste dagindeling een zeer gunstige invloed op je herstel hebben.

Probeer dan ook op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan en op gezette tijdstippen te eten. Houd je activiteiten (opleiding, werk, vrijwilligerswerk) ook zo veel mogelijk vast. Een actieve houding en een zinvolle dagbesteding zijn van ongekend belang.

Tip 4: Onderhoud je sociale contacten

Kamp je met gevoelens van leegte en een depressie, dan zul je het lastig vinden om sociale contacten te onderhouden. Misschien heb je zelfs wel de neiging om je te isoleren. Voor velen wordt dat isolement zelfs hetgeen wat de depressie het meest kenmerkt.

Eigenlijk heb je het gevoel dat er een denkbeeldige muur om je heen bestaat en dat er geen verbinding met de buitenwereld meer bestaat.

Daarom is het ontzettend belangrijk om je sociale contacten zo veel mogelijk te onderhouden. Dit kan lastig zijn, maar zelfs kleine contactmomentjes kunnen een grote positieve impact hebben.

Tip 5: Maak een klein takenlijstje

Een depressie en een gevoel van leegte betekenen niet zelden dat je jezelf nutteloos voelt. Je vraagt je af welk doel het leven heeft en wat de toekomst nu eigenlijk te brengen heeft. Je voelt je daarnaast beperkt in je capaciteiten om ook maar kleine dingen te doen.

Maak het jezelf daarin wat makkelijker; schrijf op een briefje kleine taken die je zou kunnen uitvoeren.

De was opvouwen bijvoorbeeld, of dat digitale fotoalbum afmaken dat je al een tijdje hebt laten liggen. Elke keer dat je iets kunt afvinken, geeft dit je zelfvertrouwen een kleine boost. Bovendien zorgt een lijstje ervoor dat je je minder snel overweldigd voelt.

Tip 6: Houd een positiviteitsdagboek bij

Wist je dat alles groeit, zolang je er maar energie in stopt? Hetzelfde geldt voor een gevoel van leegte en depressie.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het je eigen schuld is dat je deze gevoelens hebt, integendeel. Niemand vraagt daarom. Maar het zegt wel dat je je bewust kunt gaan focussen op de dingen die wél goed gaan.

Probeer je negatieve gedachten en overtuigingen dus eens wat meer plaats te laten maken voor positieve. Het helpt een depressie en een gevoel van leegte langzaam minder worden.

Tip 7: Vecht niet tegen je gevoelens, maar laat ze toe

Een gevoel van leegte en depressie, daarmee word je liever niet geconfronteerd. Het negeren ervan lijkt vaak een interessante optie.

Totdat je je realiseert dat het opkroppen van gevoelens alleen maar averechts werkt. Ook schaamte speelt bij velen een rol. Bedenk echter dat de depressie niet jou als persoon definieert, maar slechts iets is waarmee je kampt.

Iets waar je zelf ook van af wilt komen.

Met tegen je gevoelens vechten of ervoor vluchten help je jezelf dan ook niet.

Tip 8: Mediteren

Ervaar je een gevoel van leegte en lijkt depressie zijn stempel op je dagelijks leven te drukken? Mediteren helpt veel mensen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dit geen zweverige bezigheid.

Meditatie is dé manier om mindful te worden, met andere woorden: om in het hier en nu te leven in plaats van in het verleden en de toekomst. Middels meditatie oefen je in het richten van je aandacht op bijvoorbeeld je ademhaling, zodat je je aandacht naar het heden kunt verplaatsen.

Hulp bij zelfmoordgedachten

Wanneer je je erg somber voelt, zie je het leven vaak als uitzichtloos. Misschien vraag je je wel eens af hoe je je ooit beter kunt gaan voelen.

Uit een gevoel van leegte en somberheid kan ook de gedachte ontstaan om er een eind aan te maken. Een nooduitgang om het nare gevoel voor eens en altijd te kunnen stoppen.

Hoe uitzichtloos je leven op het moment ook lijkt te zijn, realiseer je dat er ook minder definitieve oplossingen zijn. Heb je zelfmoordgedachten? Zoek dan hulp. Dit kan bij je huisarts zijn, maar ook bij iemand in je omgeving.

Senang Masterclass

De Senang Masterclass is voor velen een effectief hulpmiddel gebleken in het omgaan met een gevoel van leegte en depressie. De zeven weken durende cursus, die uit 49 video’s bestaat, is ontwikkeld door een healing meester met meer dan tien jaar ervaring.

Je leert je energie beter te voelen en begrijpen, jezelf spiritueel te reinigen en ademhalingstechnieken toe te passen waarmee je een stuk rustiger in je hoofd wordt.

Na betaling van de cursus, die nu slechts €377,- kost, kun je direct beginnen. Je ontvangt daarbij ook nog een extra’s, zoals de Senang Playlist en een jaar lang gratis toegang tot de Senang Studenten Community

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Voel jij je ook nog steeds depressief en neerslachtig?
  • Je bent opzoek naar een oplossing voor deze problemen?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 1500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct van dat nare gevoel af!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *