Geen energie meer na het werk: hoe kom je ervan af?

Heb jij geen energie meer na het werk? Krijg meer energie met deze 8 tips!

Het gevoel na het werk geen energie meer te hebben: het overkomt ons allemaal weleens. Ongeacht of we nu gek zijn op ons werk of al tijden hunkeren naar een andere baan.

Inmiddels zijn we er met zijn allen van uitgegaan dat het er nu eenmaal bij hoort en dat het gevoel geen energie meer na het werk te hebben een logisch gevolg is van hard werken.

Echter is het zo normaal niet, zeker niet wanneer dit langer aanhoudt. Is hier structureel sprake van? Dan wordt het tijd om de mouwen op te stropen.

Werk is meer dan alleen een baan buiten de deur

Heb je geen energie meer na het werk? Dan is de kans groot dat je vaak gebukt gaan onder spanningen, teveel hooi op je vork neemt en geen tijd hebt voor de dingen waarvan je je juist goed gaat voelen. Overigens hoeven we ‘geen energie meer na het werk’ niet te letterlijk op te vatten.

Ook wanneer je een student bent, of thuis bent voor de verzorging en opvoeding van de kinderen, kan het je teveel worden. ‘Geen energie meer na het werk’ geldt dus voor iedereen die aan het eind van de dag uitgeput is.

De constante overbelasting van je brein

Psychologen, psychiaters en coaches roepen het al jaren, maar merken dat ze nog te weinig gehoord worden. De huidige maatschappij zorgt niet goed genoeg voor zijn brein.

We zijn de hele dag druk bezig met van alles en nog wat en laten ons dan ook nog eens een keer afleiden door onze telefoons.

een overbelast brein

Nieuwe informatie komt met een interessant klinkend bliepje binnen en op appjes willen we zo snel mogelijk reageren. We zijn nu eenmaal sociale wezens, toch? Onze hersenen krijgen geen moment rust, ook niet aan het eind van de dag.

De meesten van ons kampen ermee

Heb je geen energie meer na het werk? De vermoeidheid die je voelt, is vrijwel altijd mentale vermoeidheid. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat de gemiddelde Nederlander met een gebrek aan energie kampt en ’s avonds als een zoutzak op de bank neerploft.

Onze avonden brengen we al zappend door, of met een film of serie op Netflix, overigens ook niet de beste manier om je brein tot rust te brengen. Heb je geen energie meer na je werk? Gelukkig is er ook goed nieuws; het is met de juiste technieken terug te winnen.

Oppassen voor een burn-out

In de vervelendste gevallen mondt dit uit in een burn-out. Heb je al tijden geen energie meer na het werk en verzuim je hieraan iets te doen, dan zal je accu langzaam maar zeker leeglopen.

Een eerste fase waarin je belandt, is die van overspannenheid. In deze fase is de situatie nog wat makkelijker omkeerbaar.

Mondt deze echter uit in een burn-out, dan val je in een behoorlijk gat en heb je een lange terugweg voor de boeg. Nogmaals, geen energie meer na het werk hebben hoeft niet naar ‘werk’ in enge zin te verwijzen.

Tip 1: Het afbakenen van je tijd en routines volgen

Heb je geen energie meer na het werk? Een eerste stap is het creëren van een situatie waarin prikkels zoveel mogelijk beperkt worden. Prikkels kunnen van alles zijn, van binnenkomende e-mails tot de buurman die aanbelt om te vragen of je even wilt helpen met zijn internetprobleem.

Oké, de buurman kun je niet uitschakelen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je gedurende de dag zo weinig mogelijk prikkels, waarop je zelf invloed hebt, laat binnenkomen.

Tip 2: Beperk de aandacht voor sociale media en je telefoon in het algemeen

De meeste van ons hebben hun telefoon de hele dag aanstaan. Van elk appje of mailtje dat binnenkomt worden we meteen op de hoogte gesteld. Dit triggert je om meteen te reageren, terwijl je wellicht in ontspannen modus zit.

Doe je dit niet, dan kan dit stress opleveren. Heb je geen energie meer na het werk en wil je niet nog overprikkelder raken? Zet dan je telefoon uit of blokkeer ten minste de meldingen een tijdje.

Tip 3: Vind een leuke hobby om je na het werk mee bezig te houden

Heb jij vaak geen energie meer na het werk? Wanneer je een leuke hobby hebt waarmee je je graag bezighoudt, zul je zien dat je energie zienderogen stijgt. Zolang een hobby maar echt iets is waarvoor je een passie hebt en waarvan je blij wordt, voel je veel meer kracht om hiermee aan de slag te gaan.

Bezig zijn met dingen waaraan je plezier beleeft, verbetert bovendien je stemming en doet je zelfvertrouwen toenemen. Zomaar twee ingrediënten waarmee je nóg meer energie zult creëren!

Tip 4: Pak het sporten op

sporten

Uit onderzoek blijkt dat sporten, in tegenstelling tot wat je wellicht zult vermoeden, de vermoeidheid juist doet verminderen. Heb jij geen energie meer na het werk? Probeer jezelf er dan toch toe te zetten om nog even in beweging te komen.

Dit hoeft geen hevige workout in de sportschool te zijn; dertig minuten middelmatig bewegen per dag is al meer dan voldoende om het disfunctionele patroon te doorbreken.

Sporten leidt tot gezonde, fysieke vermoeidheid en de aanmaak van ‘feel good’ hormonen, waardoor je ook mentaal flink opknapt.

Tip 5: Eet gezond en regelmatig

Heb jij regelmatig geen energie meer na het werk? Dan kan het ook geen kwaad om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen.

Wanneer je de hele dag door de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt, voel je je ook ’s avonds een stuk fitter.

Vermijd voedsel waarvan je energiedips krijgt en eet zoveel mogelijk natuurlijk in plaats van bewerkt. In het begin kan dit als een behoorlijke omschakeling worden ervaren, maar je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Tip 6: Breng meer tijd door in de frisse buitenlucht

Studie na studie toont aan dat de effecten van meer tijd in de buitenlucht talrijk zijn. Een wandeling in de natuur of zelfs een snelle lunch buiten de deur doet wonderen.

De buitenlucht weet je cortisol en je hartslag te verlagen, waardoor de spanning in je lijf vermindert. Ook ervaar je meer mentale rust. Onder de invloed van daglicht maakt je lichaam namelijk serotonine aan. Een verhoogde concentratie van dit stofje leidt tot een beter niveau én minder vermoeidheid.

Heb je geen energie meer na het werk? Ga dan eens naar buiten!

Tip 7: Drink voldoende water

Het drinken van voldoende water wordt doorgaans genoemd in een lijstje met tips voor personen die een gezondere leefstijl willen hanteren.

Maar ook wanneer je geen energie meer na het werk hebt, is dit een tip die niet mag worden vergeten. Het drinken van voldoende water gaat vermoeidheid en futloosheid tegen.

Want wist je dat al een klein beetje minder water in je lijf al grote effecten op je humeur, energieniveau en hersencapaciteit kan hebben? Je lichaam moet namelijk veel harder werken om van zuurstof te kunnen worden voorzien.

Tip 8: Reken af met rommel in je woning

Dat overprikkeling kan leiden tot een slechter slaappatroon en het gevoel geen energie meer na het werk te hebben, was al duidelijk. Maar wist je dat ook rommel in je omgeving voor diezelfde overprikkeling kan zorgen?

Je hersenen krijgen namelijk veel meer prikkels te verwerken, wat ze extra moe maakt. Het is dus belangrijk om in een opgeruimde omgeving te kunnen leven. Probeer zo nu en dan dus eens wat op te ruimen én reken af met zaken die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Geef de balans in je leven de hoogste prioriteit

Heb jij geen energie meer na het werk en heb je het gevoel dat dit een grote impact heeft op de kwaliteit van jouw dagen? Dan verdient het herstellen van de balans en het terugkomen in je flow de hoogste prioriteit. Overdag hard werken is op zich niet het probleem.

Althans, zolang er maar voldoende zaken tegenover staan die jou energie geven en je over de juiste tactieken beschikt om je energie in balans te houden.

Weer meester van jouw energie worden met de Senang Masterclass

Heb je geen energie meer na het werk en heb je het gevoel dat al je kostbare tijd verloren gaat?

Het herstellen van de energiebalans en het herpakken van de controle over jouw energie leer je in de Senang Masterclass, een 49 dagen durende cursus waarbij je op elke dag wordt voorzien van een inspirerende video.

Tot die video’s blijf je overigens levenslang toegang houden. En dat voor nu maar €377,-. Bovendien krijg je bij het volgen van de cursus enkele gratis extra’s, zoals een jaar lidmaatschap tot de Senang Studenten Community.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook meer energie en je fitter voelen na het werk?
  • Je wilt je krachtiger voelen en meer uithoudingsvermogen krijgen?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct meer energie na het werk krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *