De energie van anderen overnemen: hoe roep je dit een halt toe?

We gaan er uitgebreid op in met deze 7 tips!

Ken je dat gevoel? Het ene moment voel je je prima, maar niet veel later lijken andermans negatieve emoties haast bezit van je te nemen.

Ben jij ook zo sterk in de energie van anderen overnemen? Dan sta je ongetwijfeld bekend als een empathische persoon.

Dit heeft ook minder prettige kanten. Negatieve emoties dringen zich ongestoord bij je binnen en zelfs lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Degenen die de energie van anderen overnemen, zijn vaak HSP, oftewel hoogsensitief.

Dit label is echter niet nodig om je in het onderstaande te kunnen herkennen.

Meer dan intuïtie

De energie van anderen overnemen is iets wat vrijwel altijd onbewust gebeurt.

Soms voel of weet je gewoon dingen, zonder dat je weet waar dit precies vandaan komt. Dit is meer dan enkel intuïtie. Ben jij iemand die de energie van anderen kan overnemen?

Je ervaart de emoties van anderen dan als die van jezelf.

Het heeft geen uitleg nodig dat dit een flinke impact op je dagelijks leven en functioneren kan hebben. Je kunt door emoties behoorlijk van slag raken. Ook wanneer je op plekken bent waar veel mensen bij elkaar komen, hebben impact op je.

Wat zijn de oorzaken van hooggevoeligheid?

Vraag je je af hoe het komt dat jij de energie van anderen zo sterk kunt overnemen, dan is dat in feite hetzelfde als je afvragen waar je hooggevoeligheid vandaan komt.

Hier bestaan verschillende verklaringen voor, waarvan de een wat meer door onderzoek wordt onderbouwd dan de ander.

Zo word je in de baarmoeder al beïnvloed door de emoties en energie van je moeder. Het onveilige gevoel dat deze kunnen veroorzaken, kunnen bijdragen aan hooggevoeligheid.

Ook opvoeding, sociale interacties, trauma’s en pesten kunnen (mede)oorzaken zijn. Uit onderzoek blijkt ook dat HSP’ers een zeer verfijnd zenuwstelsel hebben.

Het verschil tussen voelen en overnemen

Er zijn veel mensen die denken dat ze de energie van anderen kunnen overnemen.

Echter bestaat er een groot verschil tussen het voelen en het overnemen. Voelen lukt de meeste mensen wel, omdat gedachten, emoties en stemmingen nu eenmaal op energetisch niveau zijn waar te nemen.

energie overnemen

Het voelen van energie gaat automatisch. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve energieën.

Bij een beperkte groep is er sprake van het overnemen van energie van anderen. Geldt dit voor jou, dan kan dit in allerlei verschillende settings gelden: thuis, op het werk, maar ook bij familie of vrienden.

Hoe weet je of je voelt of overneemt?

Het voelen van emoties is erg nuttig: je kunt je inleven in wat iemand anders doormaakt en beschikt zo over extra informatie over die persoon. Dit vergemakkelijkt de communicatie.

Bij het overnemen van de energie van anderen blijf je met de emoties zitten, ook nadat het contact is afgelopen.

Je weet dat er sprake is van het overnemen van emoties wanneer je door een bepaald gevoel overmand wordt, wanneer je humeur 180 graden draait zonder dat je daarvoor een aanleiding kunt aanwijzen of wanneer je wel een zwaar gevoel hebt, maar daar geen bijbehorende gedachten bij ervaart.

De energie van anderen overnemen: waarom?

Ben jij iemand die de energie van anderen makkelijk kan overnemen, dan is daar vaak wel een reden voor.

Doorgaans ben je je hier niet van bewust, totdat je dit bij jezelf gaat afvragen. Weet je waarom het gebeurt, dan wordt het ook makkelijker om er iets aan te veranderen.

Als hoogsensitieve persoon heb je het gevoel dat anderen en situaties je energie en stemming overnemen, maar toch heb je daar zelf de macht over. Je moet dit alleen (weer) leren inzien en ervaren dat de macht bij jou ligt.

Tip 1: Zorg ervoor dat je ‘geaard’ bent

Wanneer je een ruimte betreedt of een interactie met een of meerdere personen start, ga dan na of er iets in je gevoel, gedachten of lichaam gebeurt. Voel je je onrustig? Ben je minder op je gemak? Ga je zweten of krijg je het juist koud?

Wanneer je deze ‘check’ regelmatig bij jezelf uitvoert, zul je veranderingen steeds makkelijker kunnen opmerken. Als je geaard bent, sta je niet alleen in verbinding met de aarde, maar ook met jezelf en je lichaam. Je voelt je dan meer in balans en minder kwetsbaar.

Tip 2: Durf vragen te stellen aan anderen

Is energie van anderen overnemen kenmerkend voor jou? Wanneer je met iemand in gesprek bent en doorhebt dat dit gebeurt, is het verstandig om bij diegene te controleren of er daadwerkelijk iets speelt en of hulp geboden is.

Zo sla je twee vliegen in één klap: je geeft iemand anders de kans om zijn of haar probleem voor te leggen en hulp te vragen én je legt de zware energie buiten jezelf.

Tip 3: Sta regelmatig stil bij hoe je je voelt

Deze tip lijkt veel op de eerstgenoemde, maar toch bestaat er een wezenlijk verschil.

Het aarden doe je op het moment dat je een bepaalde ruimte of samenstelling van personen betreedt, terwijl het regelmatig stilstaan bij hoe je je voelt op elk gewenst moment kan worden uitgevoerd. Vraag jezelf dan ook enkele malen per dag eens af hoe je je eigenlijk voelt.

Ga na of je ergens fysieke spanningen ervaart en welke gedachten er in je aanwezig zijn. Hier hoef je niet over te oordelen, maar je er alleen bewust van te zijn.

Tip 4: Oefen in het beschermen van jouw ‘luchtbel’

Deze oefening helpt je bij het terugdringen van het overnemen van energie van anderen met behulp van visualiseren.

Stel je eens voor dat jij en je eigen energie door een luchtbel worden omringd. In deze bel voel je je vrij en jezelf. Probeer je nu eens de kleur van je luchtbel te visualiseren. Bestaan er ook kleuren in die niet van jou zijn?

Beweeg deze er dan met je handen uit om jouw ruimte vrij te maken. Het klinkt misschien wat vreemd, maar met deze tip voelen velen zich geholpen.

Tip 5: Gebruik affirmaties

Dreigen stress of emoties van anderen bij je binnen te komen? Sta je op het punt de energie van anderen over te nemen?

Pas dan een sterke affirmatie toe, zoals ‘Ik kies ervoor om los te laten wat niet van mij is’. Je kunt helemaal zelf bedenken welke affirmatie je wilt toepassen, zolang de woordkeuze maar bij jou past.

Een affirmatie is in feite gewoon een gedachte die we vaak uitspreken en er op deze manier in gaan geloven. Een selffulfilling prophecy dus. Des te vaker je een affirmatie gebruikt, des te meer deze zich zal manifesteren.

Tip 6: Leer loslaten

Ben jij iemand die de emoties van anderen snel kan overnemen? Het kan je ontzettend helpen door je te realiseren dat je hier niets mee hoeft als dit je gebeurt.

Bij het overnemen van de energie van anderen hoef je niet na te denken, je hoeft er niets aan te doen en je hoeft niets op te lossen.

De energie die binnenkomt laat je als het ware dus gewoon door je heen gaan en houd je niet vast.

Tip 7: Wees voorzichtig met het spiegelen van andermans lichaamshouding

Ben jij enorm empathisch en sta je erom bekend de energie van anderen over te nemen? Wanneer je met iemand meeleeft, spiegel je je houding onbewust aan die van de ander.

Dit heeft een helder communicatief en sociaal doel, de ander voelt zich zo namelijk nog meer door jou begrepen.

Echter leidt het aannemen van een vergelijkbare lichaamshouding er ook toe dat je in de emotie van een ander opgaat. Wil je de negatieve energie van anderen niet overnemen, wees je dan bewust van je eigen lichaamshouding.

Vermijd de valkuil

Energie van anderen overnemen is vandaag de dag haast niet te vermijden. Het dagelijks leven zit namelijk boordevol prikkels. Er zijn veel mensen om je heen en via internet en andere media komen er nog eens ontelbare prikkels op je af.

Bovendien worden de tijdsdruk én prestatiedruk alleen maar groter.

Ben je ook nog eens extra gevoelig, dan wordt het risico op energie van anderen overnemen alleen nog maar groter. Op den duur kan zelfs een burn-out op de loer liggen. Iets wat je koste wat kost wilt vermijden, want het herstel duurt lang en is een weg vol hobbels.

Stoppen met de energie van anderen overnemen met de Senang Masterclass

Wil jij een halt toebrengen aan energie van anderen overbrengen? De Senang Masterclass leert je energetische verbindingen te doorbreken zodat ze geen vat meer op je hebben.

Ook leer je onderzoeken welke chakra’s negatieve energie meedragen en wat je hieraan kunt doen.

De zevenweekse cursus leert je weer meester van je energie te worden. Je ontvangt elke dag een video, 49 in totaal dus. Ook krijg je een jaar lang gratis lidmaatschap van de Senang Studenten Community en Senang music playlists.

De cursus kost nu maar €377,- en je kunt meteen beginnen.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook leren om energie van anderen direct los te kunnen laten?
  • Je wilt jezelf beschermen tegen negatieve energie en meer positieve energie ervaren?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!
Ja! Ik wil energie van anderen voorgoed leren loslaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *