Een oplossing vinden bij blijven hangen in emoties

Deze info gaat je verder helpen!

Als je een gevoel van voortdurend blijven hangen in emoties nauwelijks tot niet kunt kwijtraken, dan vraag je je wellicht af wat hiervoor nodig is.

Onbeheersbare emoties kunnen je leven namelijk onnodig zwaar en bedrukt maken en je grip op dagelijkse uitdagingen aanzienlijk verminderen. Je wordt vatbaarder voor indrukken om je heen en trekt je opmerkingen of gedragingen van anderen sneller persoonlijk aan.

Hierdoor kun je je kwetsbaar voelen en bevind je je al snel in een neerwaartse spiraal, waarbij je nauwelijks nog kunt ervaren hoe het is om niet compleet door emoties te worden geleefd.

Gelukkig zijn er manieren te bedenken om met emoties te leren omgaan en kun je gaan ervaren hoe het is om minder overgeleverd te zijn aan emotionele reacties, wanneer die willekeurig lijken te blijven opspelen.

Kleur aan emoties

Vanuit psychologisch oogpunt is lang vastgehouden aan het idee dat er slechts een zestal hoofdcategorieën bestaan, waarin emoties kunnen worden onderverdeeld. Je kunt emotioneel wisselen tussen emoties als blijdschap, angst, boosheid, verdriet maar ook afschuw of verbazing ervaren.

Het menselijk spectrum aan emoties reikt echter nog een stuk verder. Je kunt ook blijven hangen in emoties als jaloezie, nostalgie, ongemak, bewondering, plezier, sympathie, verveling of verwardheid. Daarnaast bestaan nog andere gevoelsmatige uitdrukkingen van innerlijke belevenissen en observaties.

Elk geeft net een eigen dimensie aan hoe je een ervaring beleefd en dit in jezelf verwerkt. Het is zelfs zo dat je vaak moeiteloos beweegt van de ene emotie in de volgende en lijken ze met elkaar te verweven.

Het is dan ook niet verwonderlijk hoe emoties zich in soms ogenschijnlijk onsamenhangende logica op elkaar opvolgen. Emoties zijn menselijk en geven kleur aan het leven. Minder aangenaam wordt het als je zelf nauwelijks iets te zeggen lijkt te hebben over hoe je op bepaalde gebeurtenissen reageert.

Triggers uit het verleden

het verleden loslaten

In de loop van je leven maak je heel wat mee, de één net wat meer dan de ander. Toch zorgen indrukken en ervaringen er bij iedereen voor dat je op een bepaalde manier leert reageren op situaties. Vaak ben je je niet eens bewust van het waarom en heb je er daarom nauwelijks grip op.

Toch kan het zijn dat een bepaald incident je herinnert aan iets wat eerder is gebeurd en als vanzelf schiet je in een emotie. Deze kleurt vervolgens je huidige kijk op die situatie en laat je op een bepaalde manier reageren, ondanks dat je dit niet had voorzien.

Je gevoel en je verstand kunnen ddn heel verschillend handelen en niet op één lijn liggen, waardoor een reactie mogelijk volstrekt onlogisch of zelfs ongepast kan overkomen. Onbedoeld geeft dit een indruk over wie je zou zijn, zonder dat dit werkelijk jouw ware ik weerspiegelt.

Door te blijven hangen in emoties, vinden onverwerkte indrukken telkens weer een weg in je leven. Het wordt het lastig om voorbij die gekleurde blik te kijken om zelf je manier van reageren te kunnen aansturen. Emoties die gelinkt zijn aan onverwerkte herinneringen kunnen zo blijvend met je aan de haal gaan.

Emoties geven waardevolle informatie

Je lichaam is ergens een ware roadmap aan ervaringen. Zowel vreugdevolle gebeurtenissen als vervelende indrukken worden als herinnering in je energieveld opgeslagen. Zelfs in de cellen van lichaam wordt informatie over wat je hebt meegemaakt opgeslagen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze informatie direct wordt aangeraakt, zodra je je in een nieuwe situatie bevindt. De herinnering aan eerdere gebeurtenissen wordt direct geactiveerd, vanuit een goedbedoelde poging om je te helpen met nieuwe situaties om te gaan. Hierdoor gaan alle sluizen als

het ware open om te tonen waar je mogelijk alert op dient te zijn. Emoties zijn zo onderdeel van een ingenieus overlevingsmechanisme, bedoeld om je te voorzien van de informatie zodat je veilig en beschermd je weg kunt navigeren.

Door te blijven hangen in emoties kan dit echter ook leiden tot onbedoelde reacties, die je niet meer werkelijk van dienst zijn. De nieuwe situatie is immers niet meer hetzelfde als de ervaring die je eerder hebt beleefd.

Waarom blijf ik in emoties hangen?

Emoties dienen zich vaak onverwachts aan. Hoe zeer je ook probeert om jezelf een houding te geven, die blijk geeft van jouw zelfverzekerde of professionele houding, je bepaalt niet altijd zelf welke emoties opspelen. Het wegdrukken van emoties zorgt er bovendien voor dat ze in alle hevigheid hun aanwezigheid kenbaar zullen maken.

Er is vaak een duidelijke reden waarom emoties ontstaan, zelfs als je hier niet zelf volop bewust over bent.

Emoties vinden het fijn om alle aandacht te krijgen. Dit is ook waarom blijven hangen in emoties zo’n vaak voorkomend verschijnsel is. Zodra een emotie zich voordoet, vraagt het al je aandacht en geeft het de indruk dat dit het enige is wat je zou moeten aannemen als waarheid.

Wanneer dit vaker minder aangename emoties zijn, word je voortdurend teruggetrokken in gevoelens van somberheid, verdriet of boosheid. Het geeft vorm aan je zelfbeeld en ook weer hoe je door anderen wordt beschouwd. Het blijven hangen in emoties geeft zo kans aan een leefstijl die je mogelijk niet meer volop eer aan doet.

Emoties zijn van jou

Een hoopvolle gedachte kan dan zijn dat je zeker iets kunt doen om niet meer al je tijd te blijven hangen in emoties. Oude gevoelens mogen in het verleden blijven en niet telkens weer hun aanwezigheid doen gelden.

Het is daarbij goed om je te realiseren dat emoties van jou zijn. Je hebt ze eens aangeleerd gekregen en in je lichaam opgeslagen als naslagwerk voor toekomstige keuring van nieuwe ervaringen die je in je leven opdoet. Door hier actief mee aan de slag te gaan, kun je deze informatie meer in een passief archief plaatsen.

Je kunt jezelf aanwennen om voor nieuwe situaties niet direct op automatische piloot terug te grijpen naar opgeslagen indrukken uit het verleden. Nu is nu en je bent niet langer dezelfde persoon als dat je was in eerdere gebeurtenissen. Je hoeft er dus ook niet meer hetzelfde op te reageren.

Door emoties te erkennen, kun je ze een plek geven. Een verwerking van eerdere emoties vindt plaats, waarna ze niet langer meer continu de aandacht vragen, die ervoor zorgen dat in emoties blijft hangen.

Eerbied geven aan emoties, maar vervolgens duidelijke grenzen stellen, geeft ruimte om ze een gepaste plek binnen je levensloop te geven.

Emoties zijn verslavend

Je zou het wellicht niet verwachten, maar ook emoties hebben een verslavende werking. Je kunt vasthouden aan je verhaal, waarbij je telkens opnieuw teruggrijpt naar eerdere gebeurtenissen om je gevoel van nu te rechtvaardigen.

Of om alsnog de aandacht voor die ervaringen te krijgen, die je eerder mogelijk gemist hebt. Met emotie komt vaak veel drama mee; het is immers een oproep om gehoor te geven aan je gevoelens.

Je kunt ervoor kiezen om er opnieuw in te zakken en opnieuw de heftigheid aan emoties toe te laten. Echter is het ook mogelijk om ervoor te kiezen dit werkelijk achter je te laten. Het mag dan wel vastgezet zijn in je systeem, toch heb je zelf de kracht en zeggenschap om hieruit te stappen, uit een verhaal dat als een vicieuze cirkel zich telkens weer bij je aandient.

Wanneer je er echt aan toe bent om deze verslaving aan emoties en hun uitwerking op je leven los te laten, dan zijn er zeker mogelijkheden om je hierbij te ondersteunen. Het kan een onmogelijke opgave lijken, aangezien emoties zo krachtig op je inwerken. Toch kun je hier de juiste aanmoediging in vinden.

Tips en oplossingen: cursus ‘Innerlijke Meester’

Anderen zijn je voorgegaan en hebben jaren besteed aan het overwinnen van patronen en onverwerkte emoties.

Laat je inspireren en begeleiden waar mogelijk, om ook zelf meester te worden van je eigen gevoelswereld. De cursus ‘Innerlijke Meester’ van de Senang School, opgericht door Broer Rasta, geeft je de juiste tools en handvatten om met jouw emoties aan de slag te gaan.

Onnodig lang blijven hangen in emoties is zeker niet nodig en draagt niet bij aan een vervuld leven. Met de juiste richtlijnen en oefeningen kun je jouw emoties een plek geven en zullen ze zich niet langer meer overweldigend aandienen.

De verslavende aantrekking die emoties hebben, zijn zo tot een minimum te beperken. Word meester van je emoties, zonder zweverig gedoe. Door jouw energie weer vrij te maken, kun je een rijk en vervullend leven creëren. Net als vele enthousiaste cursisten kan ook jij met deze Senang Masterclass controle krijgen over hoe je je voelt en hoe je jezelf wilt profileren.

Word net als andere gemotiveerde levensgenieters ‘Innerlijke Meester’ van je eigen leven. Voor slechts €377,- ontvang je toegang tot de zeven weken durende cursus, opgesteld uit 49 video, playlists en ademhalingstrainingen.

Ook ben je gratis een jaar lang lid van de Senang Studenten Community. Een kans die je niet mag missen.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Blijf jij ook constant hangen in je emoties?
  • Je wilt er vanaf, maar je weet niet hoe?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct mijn emoties onder controle krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *