Angst om de controle over jezelf te verliezen?

Voorkom dit direct met deze 6 tips!

Heb jij angst om de controle over jezelf te verliezen?

Om de touwtjes niet meer in handen te hebben en je leven geleid te laten worden door allerlei factoren behalve je eigen wil?

Je bent niet de enige. Mentale druk en de angst die daaruit voortvloeit zijn kenmerkend voor dit tijdperk. Niet zo vreemd, want zowel impliciet als expliciet vraagt de maatschappij van alles van je.

Ga je daar teveel in mee, dan sta je niet meer stil bij wat jij nu eigenlijk wilt en ontstaat de angst om de controle over jezelf te verliezen.

Hoe angst stiekem onze levens overneemt

Angst om de controle te verliezen komt in toenemende mate voor. Het lijkt niet alleen tot ons tijdperk te behoren, maar ook een cultureel fenomeen van deze tijd te zijn.

Daar wordt dan ook flink op ingespeeld. Steeds vaker vind je online en in fysieke winkels middeltjes als sapjes en oliën die je allerlei dingen beloven.

Ook meditatie-apps worden steeds vaker gebruikt en sociale media accounts die zich op angst en manieren om hiermee om te gaan richten, kunnen op een groeiend aantal volgers rekenen. Maar zijn dat wel de juiste manieren?

Het probleem van een individualistische samenleving

Verschillende filosofen en psychologen hebben het al eens uitgelegd. Angst om controle over jezelf te verliezen is een heel begrijpelijke angst. Feitelijk heeft alle angst met controleverlies te maken.

Het feit dat het in toenemende mate onder twintigers en dertigers voorkomt, kan vooral worden verklaard door de manier waarop de samenleving de afgelopen tientallen jaren is veranderd.

Er is minder gemeenschapsgevoel, deze heeft namelijk plaatsgemaakt voor individuele verantwoordelijkheid. Dit laat mensen denken dat alles haalbaar is, zolang je hard genoeg werkt. Dat leidt tot een enorme faalangst en de angst om controle over jezelf te verliezen.

Voldoen aan het ideaalbeeld

Daar komt ook nog eens bij dat er een heel sterk ideaalbeeld bestaat. Terwijl de keuzes overweldigend zijn en je alle kanten op kunt, bestaat tegelijkertijd de gedachte dat je wel de goede keuzes moet maken om succesvol te zijn.

Je moet carrière maken, een mooi lichaam hebben, verre reizen maken en het liefst twee voorbeeldige koters op de wereld zetten. Aan zo een ideaalbeeld kan geen normaal mens echter voldoen. En dat sterkt de angst om controle over jezelf te verliezen alleen maar meer.

De vicieuze cirkel van vermijding

Angst voor controleverlies leidt niet zelden tot vermijding. Geen enkel mens heeft trek in faalmomenten en dus is het soms makkelijker om je terug te trekken en de gehele situatie uit de weg te gaan.

En des te vaker je een potentieel griezelig scenario uit de weg gaat, des te vaker trek je je terug en des te spannender wordt het wanneer je ergens niet onderuit kunt.

Zodra je in deze vicieuze cirkel belandt, wordt het nog moeilijk om met die angst af te rekenen. Maar met de juiste hulp is dit nog steeds goed mogelijk.

De invloed van sociale media

En laten we ook niet vergeten wat de invloed van de smartphone en sociale media is.

Ze zorgen ervoor dat je onrealistische verwachtingen creëert. Een perfecte vakantie net zoals die influencer op een prachtig Caribisch eiland viert, bestaat niet. En als die verwachtingen vervolgens niet uitkomen, word je met een faalmoment geconfronteerd.

Zelfs als je van tevoren eigenlijk al wist dat je niet in je designerjurk naar de hipste beachbar zou gaan om daar met een perfect kapsel aan een dure cocktail te nippen.

Zoek naar manieren om dichter bij jezelf te komen

De angst om controle over jezelf te verliezen zal na verloop van tijd alleen maar groeien wanneer je er niets aan doet.

Zeker wanneer je naar de buitenwereld een ander beeld ophoudt. Eenvoud en zelfreflectie zijn dan ook elementen die aan geen elk mensenleven zouden mogen ontbreken. Zonder deze zul je nooit dichter bij jezelf komen.

We geven je in dit blog enkele tips die voor veel mensen nuttig zijn gebleken en dat voor jou hopelijk ook zijn.

Tip 1: Plan!

Plannen, het klinkt misschien als een open deur wanneer je last hebt van de angst om de controle over jezelf te verliezen, maar het is eigenlijk het eerste waar je mee zou moeten beginnen. Plannen zorgt voor overzicht, wat je in een chaotische wereld als deze zeker kunt gebruiken.

planning maken

En overzicht zorgt op zijn beurt weer voor controle. Bovendien krijg je met een planning van tevoren al inzicht in mogelijke knelpunten in de loop van de week. Pas ze aan of schrap zaken die niet strikt noodzakelijk zijn.

Tip 2: Ga na wat jij echt belangrijk vindt

Angst om controle te verliezen heeft te maken met twee zaken: het gevoel hebben niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen die aan jou gesteld worden, maar ook met het gevoel dat er geen ruimte is voor wat jij echt belangrijk vindt.

Denk eens rustig na over dingen die jou plezier en energie geven. Pak een oude hobby weer op of ontdek een nieuwe passie en plan hiervoor tijd in, ook als dit betekent dat je zo nu en dan nee moet zeggen tegen andere zaken of personen.

Tip 3: Kom voor jezelf op

Heb je de angst om controle over jezelf te verliezen, dan herken je je misschien ook wel in het feit dat veel andere mensen die dit ook ervaren, moeite hebben met het uitspreken van wat ze willen.

Je houdt je mening voor je om andere mensen tevreden te houden of negatieve reacties te vermijden.

Maar wat je daarmee feitelijk doet, is constant je eigen verlangens onderdrukken. Onthoud: voor jezelf opkomen is echt heel iets anders dan egoïstisch zijn en dus niets om voor te schromen.

Tip 4: Focus op je ademhaling

Word je plotseling overweldigd door de angst om controle over jezelf te verliezen? Om met dat moment zo goed mogelijk te kunnen omgaan, is het van belang de juiste ademhalingstechnieken te gebruiken.

Daarmee kun je namelijk de noradrenaline (een hormoon dat je aanmaakt wanneer je je angstig voelt) in je lichaam reguleren. Adem diep in en uit en voel jezelf tot rust komen. Je kunt dit toepassen waar je ook bent.

Tip 5: Besef dat absolute controle niet bestaat

Voel jij de angst om de controle over jezelf te verliezen? Een van de belangrijkste stappen om dit gevoel te kunnen loslaten is beseffen dat absolute controle niet bestaat. Situaties komen nu eenmaal vaak op je pad, zonder dat je hierom gevraagd hebt.

Waar je wel controle over hebt, is de manier waarop je ermee omgaat. Dingen waarop je geen invloed hebt, kun je het beste meteen loslaten. Situaties die wel een oplossing van jou vergen verdienen je aandacht.

Tip 6: Neem vanaf het hier en nu zelf de verantwoordelijkheid

Deze tip ligt in het verlengde van bovenstaande. Dat anderen veel invloed op ons hebben, valt niet te ontkennen. Dat verandert echter niets aan het feit hoe jij er vervolgens mee om kan gaan.

Met andere woorden; je kunt de situatie accepteren zoals deze is en doorgaan als altijd, of kiezen voor verandering en daarmee je verantwoordelijkheid nemen.

Kies je voor het laatste, dan zul je jezelf ook een stuk krachtiger voelen en zal je angst om controle te verliezen daarmee verminderen.

Blokkades in je energiebanen aanpakken

Afrekenen met de angst om de controle over jezelf te verliezen heeft alles te maken met de energie in je lichaam en geest. Zonder dat je je ervan bewust bent, stromen er allerlei positieve en negatieve energieën door je heen.

Deze kunnen van buitenaf, maar ook van binnen komen.

Een eerste stap is je bewuster worden van alles wat invloed heeft. Pas dan kun je de blokkades in je energiebanen gericht gaan aanpakken.

Senang Masterclass

Iets wat je enorm kan helpen in het vinden van de balans en het afrekenen met de angst om controle over jezelf te verliezen, is de Senang Masterclass, die je alle technieken leert om weer meester van je energie te worden.

Tijdens de zevenweekse masterclass ontvang je dagelijks een inspirerende video, gemaakt door een healing meester die zelf een reis van meer dan tien jaar achter de rug heeft.

Je betaalt nu slechts €377,- en krijgt direct (en levenslang!) toegang tot de video’s. Bovendien krijg je gratis uitgebreide muziek playlists om je senang te voelen en een jaar lang toegang tot de Senang Studenten Community.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook weer controle over jezelf krijgen?
  • Je wilt zonder angst en twijfel direct meer resultaat?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct weer controle over mezelf!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *