Jezelf afsluiten voor de emoties van anderen?

Dat leer je met deze 9 waardevolle tips!

Je kunnen afsluiten voor de emoties van anderen is voor sommige mensen een belangrijke eigenschap.

Zeker voor zeer empathische, hoog-sensitieve personen komen emoties sterker binnen.

Om jezelf te kunnen blijven en je emotioneel vrij te kunnen blijven voelen, is het belangrijk af en toe een schild op te kunnen trekken. Anders raak je overbetrokken, zeker wanneer het personen betreft die dezelfde problemen doormaken als waarmee ook jij mee te maken hebt of had.

Jezelf afsluiten voor emoties van anderen doe je niet uit desinteresse, maar uit liefde en bescherming voor jezelf.

Waarom zou je je willen afsluiten voor de emoties van anderen?

Iemand die niet met dit probleem kampt, zou al gauw geneigd kunnen zijn te denken dat dit juist iets egoïstisch is. Je afsluiten voor de emoties van de anderen klinkt hen in de oren alsof je geen interesse in anderen hebt. Daar heeft het echter helemaal niets mee te maken.

Integendeel zelfs; jij bent iemand die zich erg snel betrokken voelt. Afsluiten doe je juist omdat je je de dingen zo aantrekt, dat je jezelf en je energieniveau daartegen moet beschermen.

Waar kan het absorberen van andermans emoties toe leiden?

Jezelf afsluiten voor de emoties van anderen betekent dat je de wereld beter buiten jezelf kunt houden.

Om je te verzetten tegen die spons die je je af en toe voelt, een spons die haast volautomatisch andermans emoties absorbeert, niet meer loslaat en deze als ‘eigen’ ervaart. Niet zelden komen mensen die hierdoor gekenmerkt worden terecht in de geestelijke hulpverlening, waar ze vervolgens een geheel verkeerd label opgeplakt krijgen.

Wat er echt aan de hand is? Je vindt het moeilijk te bepalen welke emoties van jou zijn en welke van een ander.

Jouw emotie, mijn emotie

Misschien moet ik je even een voorbeeld geven. Ik heb al jaren een fijne relatie. Mijn partner heeft een nogal stressvolle baan en komt daardoor vaak gefrustreerd, gestrest of met een in het algemeen negatieve houding thuis.

Alhoewel dit niet veel later verdwijnt, heeft dit wel heel veel invloed op mij.

emotie

Ik voel zijn emoties zo sterk, dat ze bijna de mijne worden. Ik voel ze als het ware gewoon naar binnen sluipen en bezit van me nemen. Waardoor ik me somber of gestrest voel. Jezelf kunnen afsluiten voor de emoties van anderen is dan belangrijk.

Tip 1: Neem letterlijke afstand

Met afstand nemen wordt vaak bedoeld dat je iets vanuit een ander perspectief en een minder betrokken houding bekijkt. Wil je jezelf afsluiten voor de emoties van anderen, dan is het ook minstens zo belangrijk om af en toe letterlijke afstand te nemen.

Door afstand tussen jezelf en de bron van de heftige emoties te creëren, zul je vanzelf voelen dat je minder emoties absorbeert. Je kunt gewoon subtiel van plaats wisselen zonder dat een ander de reden doorheeft.

Tip 2: Concentreer je op je ademhaling

Het belang van een juiste ademhaling wordt maar al te vaak onderschat. Ook wanneer het gaat om je afsluiten voor de emoties van anderen. Door diep in te ademen en je adem even vast te houden, voel je de kalmte binnenstromen.

Met het uitademen verwijder je ook de heftige emoties uit je lichaam. Dit voel je nog sterker wanneer je dit ook visualiseert. Al door een paar minuten ademhalingsoefeningen te doen, kun je een merkbaar resultaat bereiken.

Tip 3: Visualiseer een schild om je heen

Soms zou je willen dat je een muurtje zou kunnen optrekken of een schild zou kunnen gebruiken om jezelf te beschermen tegen alle negatieve invloeden van buitenaf. Je kunt dit gevoel heel dicht benaderen door dit te visualiseren.

Beeld jezelf een schild in dat de negatieve invloeden tegenhoudt, maar de positieve vibraties wel accepteert.

Het vergt wat oefening, maar wanneer je hier vertrouwd mee raakt, kun je dit in vrijwel elke situatie toepassen. Je zult merken dat je de negatieve vibraties wel opmerkt, maar dat deze niet tot je doordringen.

Tip 4: Zoek de interactie met positieve mensen op

Net zoals het feit dat negatieve vibraties een invloed op je hebben, werkt ook een positief humeur aanstekelijk. Voor het jezelf afsluiten van emoties van anderen is het dan ook belangrijk om jezelf met positieve mensen te omringen.

Dit kan familie zijn, goede vrienden of vriendinnen, maar ook collega’s of een buurman of -vrouw.

Omgaan met positieve mensen heeft niet alleen zijn effect op het moment dat je daadwerkelijk door hen wordt omringd; het werkt ook daarna nog door en is zo een effectieve manier om je te kunnen afsluiten voor de emoties van anderen.

Tip 5: Zorg ervoor dat je gegrond bent

Misschien dat je niet helemaal zeker bent van wat het betekent om gegrond te zijn. In feite wordt er niets meer mee bedoeld dan verbonden zijn met de aarde onder je voeten én met jezelf.

Grondingsmeditatie helpt je jezelf te kunnen zijn en werkt het beste wanneer je het aan het begin van de dag uitvoert.

Dit versterkt je in het je kunnen afsluiten voor emoties van anderen. Het fijnst is om deze meditatie zittend uit te voeren, maar je kan het ook gewoon onder de douche doen! Het belangrijkste is dat je voeten op de grond staan.

Tip 6: Sta vaker stil bij hoe je lichaam zich voelt

Hoofdpijn? We slikken even een aspirientje. Voor pijn in onze rug idem dito. Concentratieproblemen? Een flinke kop koffie zal ons wel helpen. We hebben vandaag de dag tal van -feitelijk destructieve- manieren om met onze lichamelijke problemen en pijntjes om te gaan.

Manieren die we achteloos inzetten om onze dag vervolgens onveranderd voort te zetten. Maar wil je je structureel afsluiten voor de emoties van anderen, dan zul je vaker moeten stilstaan bij wat je lijf je vertelt. Probeer jezelf een aantal keer per dag te vragen hoe je je eigenlijk voelt.

Tip 7: Het gebruiken van affirmaties

Wil je je afsluiten voor de emoties van anderen, dan kan het ook enorm helpen om affirmaties uit te spreken. Affirmaties zijn korte, positieve en bekrachtigende boodschappen die je naar of over jezelf uitspreekt.

Des te vaker je ze toepast, des te meer ze geïntegreerd raken in je gedachtepatroon. Een waardevolle affirmatie voor iemand die zich wil afsluiten voor de emoties van anderen is ‘Ik laat los wat niet van mij is’. Affirmaties kun je nog sterker maken door ze met visualisaties te combineren.

Tip 8: Spreek uit wat lastig voor je is

Vaak vinden we het extra moeilijk om ons te kunnen afsluiten voor emoties van anderen omdat we niets durven uitspreken. Jij kent jezelf het beste en weet dus ook wat het beste voor je is. Dit niet verdedigen is eigenlijk als verraad naar je eigen lichaam.

Goed, dat klinkt misschien heftig, maar als je weet dat je linksaf moet slaan om thuis te komen, neem je toch ook niet de afslag naar rechts? Wil je je afsluiten voor de emoties van anderen, probeer dan bij belangrijke mensen aan te geven wat moeilijk voor je is.

Tip 9: Stel je grenzen

Wil je je afsluiten voor de emoties van anderen, dan is het stellen van grenzen daarvoor een belangrijke voorwaarde. Sterker nog, het is een van de belangrijkste dingen die je hiervoor kunt doen.

Wees dus heel kritisch naar wat er allemaal van jou wordt gevraagd en bepaal wat nu echt belangrijk voor je is en wat niet.

Wanneer je hier steeds meer naar gaat leven, lukt het je automatisch ook steeds beter om je grenzen aan te geven. Zo houd je meer persoonlijke tijd over. Iets waar je je vanzelf een stuk beter door zult voelen!

De regie in eigen handen

Zich kunnen afsluiten voor de emoties van anderen is belangrijk voor de zeer empathische en gevoelige personen die stress en andere emoties makkelijk van anderen overnemen zonder dat hier een bewust proces aan ten grondslag ligt.

Het zich leren afsluiten voor de emoties van anderen is echter wel een bewust proces.

Je moet jezelf waardevolle strategieën aanleren die je in de toekomst beschermen tegen het constant overweldigd raken door externe factoren. Zo krijg je zelf de regie weer in handen. Bovenstaande tips hebben mij enorm geholpen, maar de meeste baat had ik bij een cursus die ik heb gevolgd.

Senang Masterclass

Wil jij je beter kunnen afsluiten voor de emoties van anderen? De Senang Masterclass kan je daarbij helpen. De videocursus, gemaakt door een healingmeester met ruim tien jaar ervaring, volg je dagelijks op het moment dat het jou uitkomt.

Geen groepsbijeenkomsten en geen reistijd dus. Gedurende 49 dagen ontvang je elke dag een video.

Over het voelen van energie, het opheffen van blokkades, het gebruik van ademhalingstechnieken en nog veel meer.

Je betaalt er slechts €377,- voor en kunt direct beginnen. Ook krijg je een jaar lang gratis lidmaatschap voor de Senang Studenten Community.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij jezelf ook afsluiten voor de emoties van anderen?
  • Je wilt leren om je energie niveau sterk te houden?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct na de geheime kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *