Yoga Nidra review

Inzicht en ontspanning dankzij Yoga Nidra

Of je nu een beginnend of ervaren yogi bent, de kans is groot dat je ooit wel eens van Yoga Nidra hebt gehoord.

Yoga Nidra is een speciale yogatechniek waarmee je tot diepe ontspanning komt.

Als beginneling ben ik er een aantal maanden geleden mee begonnen. Alhoewel ik in het begin vrij sceptisch was, moest ik daar al gauw op terugkomen.

Traditionele yogi’s zien deze vorm van yoga als een essentieel element voor een betekenisvol leven. Je komt ermee tot ontspanning, maar gaat ook veel meer stilstaan bij wat je wilt en waar je grenzen liggen.

Het gebrek aan ontspanning vandaag de dag

Al jarenlang liep ik rond met het gevoel geleefd te worden in plaats van zelf de touwtjes in handen te hebben. Het dagelijks leven stelt veel eisen aan ons.

We hebben maar nauwelijks tijd voor ontspanning. En heb je dat wel, dat is het vaak nog niet eens echte ontspanning. Aan het eind van de dag plofte ik vaak uitgeput neer op de bank.

Energie om een van mijn hobby’s uit te oefenen, had ik niet. Maar van televisie kijken kom je eigenlijk ook niet tot rust. Je brein wordt nog steeds geprikkeld.

Wat doe je precies met Yoga Nidra?

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’s’. De yogavorm werd in 1950 ontwikkeld, met als doel personen in een staat te brengen die tussen bewustzijn en slaap ligt.

Je hanteert hierbij geen zittende of staande houding, maar bevindt je in de savassana. Dat is de liggende houding waarmee elke andere yogales mee afsluit.

yoga oefening

Een stem begeleidt je door de oefening heen. Yoga Nidra is een heel systematische methode waarbij je naar volledige fysieke, mentale en emotionele ontspanning toewerkt. ‘Slaapyoga’, zoals Yoga Nidra ook wel wordt genoemd, wordt vaak vergeleken met een powernap.

Waar kan Yoga Nidra bij helpen?

Yoga Nidra kan bij een heel scala een lichamelijke en geestelijke problemen helpen. Ik koos voor deze yogalessen omdat ik het gevoel had mijn stress moeilijk onder controle kon houden en vanwege de onbalans in mijn leven af en toe last had van somberheid en angsten.

Maar behalve bij deze klachten is Yoga Nidra ook bewezen effectief bij posttraumatische stress, slapeloosheid, chronische pijn en vermoeidheid en een hoge bloeddruk.

Yoga Nidra brengt het autonome zenuwstelsel in balans en versterkt je immuunsysteem. En geloof me, dat voel je al heel gauw.

De herkomst van het woord Yoga Nidra

Met Yoga Nidra kun je dus op een effectieve wijze gauw ontspannen, zodat je meer energie krijgt.

De benaming Yoga Nidra komt uit het Sanskriet, een oude, heilige taal die zijn oorsprong in India vindt. Sanskriet was een van de rijkste talen ter wereld, maar net als Latijn wordt het inmiddels niet meer gesproken.

Het Sanskriet is nog wel de taal van de yogi’s. Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’ en Nidra betekent ‘slaap’. Je balanceert bij deze vorm van yoga dus op de grens tussen slapen en wakker zijn.

De impact van stress op de huidige samenleving

De stress die ik al jarenlang ervoer, is een vorm van stress die veel andere mensen ook kennen. Misschien is het ook wel de reden dat jij Yoga Nidra overweegt.

Wie in het dagelijks leven veel en langdurig stress ervaart, kan rekenen op ongunstige gevolgen. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Het grootste deel van de bezoeken aan de huisarts heeft op een of andere manier ook met stress te maken, blijkt uit onderzoek.

Eén op de tien Nederlanders vertoont symptomen van burn-out. En dat was wel het laatste waar ik tegenaan wilde lopen.

Stress: van functioneel tot belemmerend mechanisme

Stress is op zich een nuttig mechanisme: het was er vroeger al om onze verre voorouders voor mogelijk gevaar te alarmeren.

Maar vandaag de dag staan we constant op scherp, er wordt van alle kanten aan ons getrokken. Ikzelf had in sommige periodes het gevoel dat ik constant de marathon aan het lopen was. Stress was bij mij altijd aanwezig.

Net als de zorgen die ik me overal om maakte. Het gevolg? Het hielp me niet om problemen op te lossen, maar zorgde ervoor dat ik nog angstiger werd en mijn lichaam niet meer functioneerde zoals voorheen.

Yoga Nidra, een specifieke vorm van yoga

Toen ik op internet zocht naar manieren van ontspanning, dacht ik eigenlijk niet meteen aan yoga. Een van mijn vriendinnen beoefende yoga, net als mijn tante, maar zelf vond ik het altijd maar een beetje zweverig.

Toch ging ik er meer over lezen. Toen ik eenmaal over Yoga Nidra las, wilde ik ook echt de stap zetten om het uit te proberen.

Het zijn namelijk niet zomaar oefeningen, er zit een hele filosofie achter. En je rust er zo ontzettend van uit!

Indrukken (samskara’s) verwerken met Yoga Nidra

Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar bij Yoga Nidra nemen samskara’s een centrale plaats in.

Behalve dat je dagelijks veel indrukken opdoet die in ons onderbewustzijn worden opgeslagen, zijn er ook dieper gewortelde ervaringen.

Yoga Nidra ziet deze lang bestaande, negatieve ervaringen als een belangrijke bron van stress en ziekte. Om deze kwijt te raken, is het dus zaak om je tijdens Yoga Nidra helemaal te ontspannen.

Je luistert alleen nog naar de stem die je door de oefening leidt. Tijdens de sessie laat je zo echt los.

Doelen stellen met sankalpa

Maar Yoga Nidra heeft nog een gunstige uitwerking: behalve dat je negatieve ervaringen kunt loslaten, kom je door deze vorm van yoga ook in een staat waarin je ontvankelijk wordt voor veranderingen.

Tijdens Yoga Nidra bepaal je je sankalpa, oftewel een positieve intentie die je in de toekomst wilt nastreven.

De oefeningen van deze Yoga Nidra cursus van Happy with Yoga hebben me ook echt geholpen in het structureren en nastreven van mijn doel.

Ik kan eerlijk zeggen dat Yoga Nidra mij heeft geholpen zichtbare veranderingen in mijn leven te realiseren.

Het verschil tussen yoga en meditatie

Yoga Nidra is een specifieke vorm van yoga die volgens velen wel heel erg op meditatie lijkt. Alhoewel ze veel gemeen hebben, kun je ze niet helemaal met elkaar vergelijken.

Yoga Nidra is namelijk, net als de andere vormen van yoga, een echte levenswijze. Je probeert beter voor jezelf, je medemens en je omgeving te gaan zorgen.

De verschillende yogastijlen verschillen van elkaar wat betreft fysieke inspanning, mate van spiritualiteit en geestelijke ontspanning.

Meditatie helpt je om anders met gedachten om te gaan en is een onderdeel van yoga.

Hoe gaat het beoefenen van Yoga Nidra in zijn werk?

Yoga Nidra bestaat uit vaste stappen. Elke les Yoga Nidra begint met naar binnen leiden van je aandacht. Je schakelt alle zintuigen behalve je gehoor uit. Met je ademhaling kom je daarna nog dieper bij jezelf.

De stem van de docent leidt je langs de verschillende lichaamsdelen, waarna je je sankalpa bepaalt en verdergaat met de visualisaties.

Deze helpen je om onverwerkte indrukken te verwerken. Yoga Nidra zorgt ervoor dat je lichaam en geest het werk doen waartoe ze in staat zijn. Het werk dat gewoonlijk door stress in de weg wordt gestaan.

Wat houdt de cursus Yoga Nidra in?

De cursus Yoga Nidra, van Happy with Yoga, is een online programma met video’s, audiobestanden en tekstuele uitleg. Je krijgt toegang tot zeven Yoga Nidra sessies.

De korte sessies kun je doen als je weinig tijd hebt, de langere oefeningen gaan iets dieper. Ook krijg je gratis een e-book over Yoga Nidra, net als drie koste video’s.

Als je wilt, kun je via de besloten Facebook groep met andere beoefenaars van Yoga Nidra je ervaringen delen.  

Yoga Nidra is voor iedereen

Of je nu nog nooit yoga hebt beoefend, of je er al jarenlang mee bezighoudt, Yoga Nidra is een fijne vorm van yoga die door iedereen kan worden beoefend.

Zelf had ik geen ervaring, maar dat heeft me nooit in de weg gestaan. Yoga Nidra kun je op elk moment van de dag doen en is daarom makkelijk in je dagelijks leven te integreren.

foto met tekst

Heb je slaapproblemen, dan kun je voor het slapen gaan een Yoga Nidra sessie doen. In plaats van de reguliere prijs van €87,- kun je de cursus nu voor €37,- bestellen.

Rolf en Melanie van Happy with Yoga

Yoga Nidra is een van de cursussen die door Rolf en Melanie van Happy with Yoga worden aangeboden. Beiden zijn al jarenlang ERYT 200 en ERYT 500 yogadocent.

Jaren geleden ondervonden zij de gevolgen van stress en besloten daar samen iets aan te gaan doen. Rolf en Melanie hebben honderden uren aan training gevolgd om yogadocent te worden.

Niet alleen in Nederland, maar ook in Polen, Bali en Cambodja. Yoga Nidra is een van hun populairste cursussen, die zij via Happy with Yoga, het grootste yogaplatform van Nederland en België, aanbieden.

  Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

Yoga Nidra

  • Ben jij opzoek naar meer rust en ontspanning?
  • Je wilt meer energie en betere nachtrusten?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 1500 mensen zijn je al voor gegaan!
Ga direct na de geheime kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *