Hoe ga je om met vastzitten in je hoofd?

We gaan er uitgebreid op in met deze tips!

Voelt het voor jou ook vaak alsof je enkel in je hoofd zit en maar niet kunt stoppen met nadenken, piekeren of overpeinzen?

Vastzitten in je hoofd is voor veel mensen zeker niet een onbekend verschijnsel. Een voortdurend malen over van alles en nog wat kan je onzeker en vermoeid maken. Wat vaak weer leidt tot nog verder bedenken hoe je met situaties om kunt gaan.

Verschillende oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je in hersens overuren maken en je maar niet lijkt te kunnen stoppen. Je voelt je gestrest en overladen, maar weet mogelijk niet goed hoe je dit kunt keren.

Gelukkig zijn er manieren te bedenken, die je kunnen helpen om minder in het denken te blijven steken.

Oplossingen die je ruimte geven voor ontspanning, ontlading en een meer bewuste beleving van alledag. Het hoofd wat rust gunnen, kan zeker bijdragen aan een hersteld gevoel van vreugde. Je zult bemerken dat je minder gejaagd door het leven heen beweegt wanneer je minder vastzit in je hoofd.

Waslijst met opdrachten

stress op het werk

Het dagelijks leven lijkt tegenwoordig wel gevuld met een oneindige hoeveelheid aan taken en bezigheden. Alles moet snel en effectief worden uitgevoerd en de ene taak lijkt de volgende al direct op te volgen.

Het kan zelfs zo zijn dat je door de bomen het bos niet eens meer kunt zien en je verdrinkt in een overlading aan bezigheden, die allemaal moeten worden afgehandeld. Ben je zelf niet druk bezig met verantwoordelijkheden op werk, binnen je vriendenkring of familie, dan vraagt het gezinsleven waarschijnlijk ontzettend veel van je.

Je hoofd wordt waarschijnlijk al moe als je bedenkt dat je kinderen naar school, clubjes of verjaardagsfeestjes moeten worden gebracht, op tijd eten moeten krijgen en wellicht wacht je nog een gesprek op een ouderavond waar je met geen mogelijkheid onderuit kunt.

Een continue plannen, regelen en afhandelen van een non-stop lijst aan taken, zorgen ervoor dat je onbedoeld blijft vastzitten in je hoofd. De pauzeknop lijkt volstrekt verdwenen te zijn.

Verstandig en verantwoordelijk zijn

Het is zeker niet verwonderlijk dat in de hedendaagse maatschappij veel mensen enkel gewend zijn om vanuit het denken te leven.

Vaak zijn mensen zich niet eens bewust dat ze nauwelijks ontspannen, simpelweg omdat ze geen andere manier van leven gewend zijn. Er is telkens wel iets dat de aandacht vraagt of waar je inzet voor wordt verlangd.

Een lijst met opdrachten is snel gemaakt en geeft sturing aan de dag, echter zorgt het er ook voor dat je maar blijft handelen vanuit het denken.

Verstandig en bedachtzaam handel je alles af wat moet worden gedaan, terwijl er nauwelijks tijd is om even gewoon stil te staan. Letterlijk rust te nemen, maar ook om stil te staan bij wat er werkelijk voor je toe doet. Jezelf af te vragen hoe het met jezelf gaat en wat je nodig hebt om je goed en vervuld te voelen.

Vastzitten in je hoofd kan je overtuigen dat je goed en verantwoordelijk bezig bent, echter geeft het eveneens ruimte om volledig aan jezelf voorbij te lopen. De kinderlijke onbezonnenheid heeft je naar jouw gevoel al jaren geleden verlaten en je in volwassen doelmatigheid doen storten.

Een uitstekend recept om te blijven vastzitten in je hoofd.

Jezelf overgeven aan het moment

Werkelijk ontspanning vinden, is voor veel mensen moeilijk. Het vastzitten in je hoofd zorgt ervoor dat je moeizaam tijd vrijmaakt om gewoon even niets te doen. Er is altijd wel iets wat nog gedaan moet worden, wat eerst moet worden afgehandeld voordat je jezelf rust of tijd af gunt.

Het malen over zaken die nog in het verschiet liggen, zorgt ervoor dat je denken je aanspoort om vooral nog meer te doen, zodat je later eindelijk de tijd verdiend hebt om even iets voor jezelf te doen. Vaak is je aangeleerd dat al je aandacht en zorg eerst aan een ander persoon of zaak gegeven moet worden,

voordat je voor jezelf een moment mag vinden om even bij jezelf te zijn. Dit leidt tot een gejaagdheid die je weghoudt bij zelfzorg en bezinning. Het is een doorgaan zonder einde in zicht, waardoor je je rusteloos en overspannen kunt voelen.

Altijd vanuit het hoofd handelen zorgt er op de langere termijn dan ook vaak voor dat je richting een gevoel van burn-out of depressie gaat.

Zeker iets wat je wilt vermijden. Toch is het vaak onduidelijk wat je precies kunt doen om los te komen van vastzitten in je hoofd. Want wat is er nodig om jezelf werkelijk over te geven aan het moment? Enkele tips kunnen je in de juiste richting wijzen, zodat ook voor jou meer geluk is weggelegd.

Tip 1: sta stil bij je gevoel

De beste manier om te leren omgaan met vastzitten in je hoofd is door juist naar je gevoel te gaan. Bewust ervoor te kiezen om het denken even op pauze te zetten en je hoofd rust te gunnen, geeft ruimte om meer in je gevoel te zakken.

Het hoofd kan je overtuigen dat je goed bezig bent en dat je volop in het leven staat, zonder dat je werkelijk het gevoel hebt dat je leeft. Door juist meer in je gevoelswereld af te dalen, zul je bemerken hoeveel werkelijk vervullend levensgevoel mogelijk nog in de koelkast geparkeerd staat.

Wat zou je willen doen als je hier de tijd en ruimte voor zou hebben? Als je denken niet zo afgeleid is door het najagen van en voldoen aan verwachtingen en plichten. Durven stilstaan bij hoe je je voelt, om een idee te krijgen van wat je verlangt of nodig hebt, kan je helpen om voorbij het denken te gaan.

Bewust je denken tot een halt brengen, haalt je uit het patroon van vastzitten in je hoofd en doorbreekt een voortdurend malen en gepieker. Je hoofd krijgt rust, waarna ook je lichaam steeds beter zal kunnen ontspannen.

Tip 2: Bewust ademhalen

Wellicht is het je weleens opgevallen hoe oppervlakkig de ademhaling wordt als je vastzit in je hoofd. Je ademt op automatische piloot, maar vaak is deze ademhaling hoog en vluchtig. Werkelijk bewust ademhalen, zorgt ervoor dat je aandacht zich hierop richt.

Diepe ademhalingen, waarbij je tot in je buik zuurstof inademt, brengt je meer in je lichaam.

Je bemerkt dat je lichaam zich snel aanpast en meer tot ontspanning kan komen wanneer je kiest om bewust dieper in te ademen. Door enkel je gedachten te focussen op je in- en uitademing en bewust ervaart hoe deze beweging door je lichaam trekt, komt je denken verder tot rust.

Je haalt jezelf uit de stroom aan gedachten, juist doordat je ervoor kiest om enkel je gedachten te richten op je ademhaling. Je lichaam en je denken vinden ontspanning en hierdoor voel je je snel aanzienlijk een stuk beter.

Tip 3: prioriteit aan jezelf stellen

Een andere goede manier om te voorkomen dat je blijft vastzitten in je hoofd, is door je eigen gezondheid en welzijn voorop te stellen.

Vaak is je aandacht zo gericht op alles wat voor anderen gedaan moet worden, dat je jezelf vergeet. Werk, familie en je sociale leven leggen ergens verwachtingen en plichten op je dagelijks handelen, waardoor het lastig wordt om ook tijd vrij te maken voor jezelf.

Je schiet dan al snel in een doorlopend patroon van doen en geven, zonder dat je denken je nog attendeert op zelfzorg. Er is altijd wel iets wat voorgaat, of nog even snel moet worden afgehandeld voordat je werkelijk aan je eigen behoeftes toekomt.

Door jezelf voorop te stellen, blijf je je bewuster van je eigen verlangens en bemerk je sneller op wanneer je denken met je aan de haal gaat.

Cursus ‘Mindfulness voor het Dagelijks Leven’

De cursus ‘Mindfulness voor het Dagelijks Leven – Happy with Yoga’ geeft je handvatten om de stress in goede banen te leiden. Door bewust met je gedachten en emoties aan de slag te gaan, hebben deze niet langer meer de overhand.

Zelf krijg je de teugels over je leven en gevoelswereld weer in handen, waardoor standvastig elke stressvolle situatie aankunt en naar je eigen potentieel kunt functioneren. Door technieken als bewuste ademhaling en meditaties leer je de waarde van ontspanning herkennen en versterken je focus en creativiteit.

Je voelt je meer ontspannen, kunt weer positiever in het leven staan en je krijgt een vernieuwde levensdrang. Waardevolle begeleiding geeft je het gevoel van community en saamhorigheid, wat bijdraagt aan heling van de gevolgen van stress.

Een absolute aanrader, voor een gelukkiger en authentiek leven. 

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Zit jij ook nog steeds vast in je hoofd?
  • Je bent constant aan het denken of piekeren en je wilt er direct van af?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct stoppen met piekeren en denken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *