Wie ben ik als persoon? Ontdek hier meer van jezelf!

Wie ben jij als persoon? Wat jou wel en niet verder helpt? Ontdek het hier!

Je vertrekt ’s ochtends naar je werk, haalt aan het eind van de dag de kinderen op van het kinderdagverblijf, eet een maaltijd en brengt de avond al hangend voor de televisie voor.

Zomaar een voorbeeld van een leven dat velen van ons leiden. Je dagen zijn vol, je hebt je handen vol, maar toch voel je geen voldoening.

Wat je in plaats daarvan wel voelt, is de vraag ‘Wie ben ik als persoon?’. Een grote vraag waarop het antwoord niet zomaar klaarligt.

Je bent meer dan wat er aan de buitenkant zichtbaar is

We denken de vraag ‘Wie ben ik als persoon?’al gauw te kunnen beantwoorden. Je antwoordt met je leeftijd, wat je in het dagelijks leven doet, wat je hobby’s zijn en schetst je persoonlijkheid.

Een oppervlakkig antwoord op de vraag ‘Wie ben ik als persoon?’ hebben we al gauw klaar. Maar wanneer we dieper kijken, geeft deze informatie in de verste verte niet het antwoord.

Een omschrijving van jou als persoon gaat veel verder dan een omschrijving van hetgeen zichtbaar is.  

Zonder échte zelfkennis kun je niet groeien als persoon

Je kent de situatie vast wel: bij aanvang van een cursus wordt er een voorstelrondje gemaakt waarin iedereen kort iets over zichzelf vertelt. Een ijsbreker.

Je vertelt over je studieachtergrond, welke functie je nu vervult en benoemt daarna nog vluchtig dat je een kat hebt en in de weekenden graag op de racefiets zit.

Genoeg informatie om de nieuwsgierigheid van je medecursisten te stillen wellicht, maar hoe ben je nou als persoon?

Een dieper antwoord formuleren is vaak moeilijk. En dat terwijl die zelfkennis zo essentieel is om als persoon te kunnen groeien.

Wat is nou eigenlijk identiteit?

Niet alleen jij, maar bijna iedereen vindt het moeilijk om zijn persoonlijke identiteit te verwoorden. Maar door goed te kunnen antwoorden op de vraag ‘Wie ben ik als persoon?’ weet je wel veel beter wat je wilt.

open boek

En daar doe je in de toekomst je voordeel mee. Dus gaan we op zoek naar informatie in de diepere laag. Identiteit staat voor hoe je jezelf ziet en hoe je de wereld om je heen ervaart en deze benadert.

Je identiteit vormt zich door je karakter, de ervaringen die je in je leven opdoet en de sociale contacten met anderen.

’Wie ben ik als persoon?’ Je karakter als basis

In de zoektocht naar het antwoord op de vraag ‘Wie ben ik als persoon?’ is je karakter een onvermijdelijke component. Het is het biologische fundament van je persoonlijkheid.

Een stabiel gegeven dat je met je geboorte meekrijgt en in enige mate kan worden beïnvloed door wat je gedurende je leven meemaakt. Je karakter wordt echter grotendeels gezien als onveranderlijk.

Waarom onderzoek onder eeneiige tweelingen resultaten toont die veel meer overeenkomen dan onder gewone broers en zussen? Juist, de biologie speelt hier een rol. Jezelf in de basis veranderen is dus een illusie.

’Wie ben ik als persoon?’Je ontwikkeling van jongs af aan

kleuter met een boek

Toen je nog maar een baby was, had je geen benul van het onderscheid dat er tussen jou en je omgeving bestond. Als peuter zijnde begon je dat langzaam aan te ontdekken.

Je realiseerde je stukje bij beetje dat elke persoon zijn eigen gevoelens heeft. En dus ook dat jij uniek bent. Het proces van identiteitsvorming was begonnen.

Langzaam maar zeker veranderde je van een egocentrische peuter –want ja, op die leeftijd draait de wereld toch om jou?- tot een kind met een steeds bewuster wordende eigen wil.

’Wie ben ik als persoon?’ De rol van je opvoeding

Het klinkt cliché, maar natuurlijk speelt ook opvoeding een rol. Een beperkte echter, want je karakter vormt de basis en vervolgens ontwikkel je je vooral onder invloed van leeftijdsgenoten: school, vrienden, leeftijdsgenoten in de buurt.

Maar natuurlijk is er ook voor opvoeding een rol weggelegd. Heb jij als kind liefde en veiligheid van je ouders ontvangen, dan heb je ook het gevoel kunnen ontwikkelen dat jij het waard bent.

Dat is belangrijk voor een positief zelfbeeld. Andersom hebben kinderen die negatief worden benaderd, op latere leeftijd een lager zelfbeeld.

’Wie ben ik als persoon?’ De invloed van je sociale omgeving en ervaringen

Met je karakter als basis en je opvoeding die een bescheiden duit in de zak doet, zijn we aangekomen bij de laatste bepalende factor voor jouw identiteit: je sociale omgeving, en dan in het bijzonder de omgang met andere kinderen.

Dit heeft veel meer dan opvoeding een invloed op de ontwikkeling van de vijf bekende persoonlijkheidskenmerken: extraversie, vriendelijkheid, neuroticisme, stiptheid en openheid.

De ervaringen die jij buitenshuis opdoet, zorgen voor de onder wetenschappers zo genoemde ‘unieke omgeving’.  Een belangrijke factor in de ontwikkeling van identiteit.

Een beetje van alles

Ga je dus aan de slag met de vraag ‘Wie ben ik als persoon?’, dan weet je nu waar je identiteit op is gebaseerd. Sommigen gebruiken het feit dat het karakter een vast gegeven is als excuus om nooit te veranderen.

Daarmee houd je jezelf voor de gek. Binnen dat kader blijven er nog genoeg manieren over om jezelf te ontplooien als individu.

Alle factoren bij elkaar hebben geleid tot de persoon die jij nu bent. Of zoekt. Want ja, ‘Wie ben ik als persoon?’ is de vraag die jou als lezer van dit artikel bezighoudt.

Het gevoel jezelf kwijt te zijn

Het gevoel geen antwoord te kunnen geven op de vraag ‘Wie ben ik als persoon?’ voelt voor velen als verontrustend. Leef je op de automatische piloot en sluit je elke dag af met een leeg of zelfs een naar gevoel?

Dan is de kans groot dat je ook jezelf op den duur niet meer positief gaat kunnen zien. Met boosheid, verdriet en teleurstelling tot gevolg.

Heb je het gevoel te worden geleefd en zelf geen keuzes te maken? Doe dan een stapje terug en ga op zoek naar jezelf als persoon.

Probeer te ontdekken wat jij echt wilt in het leven

papier

‘Waar doe ik het allemaal nog voor?’ Een vraag waarop je jezelf weleens betrapt wanneer het concept ‘Wie ben ik als persoon’ voor jou niet helemaal duidelijk is.

Probeer dan regelmatig eens bewust stil te staan bij wat jij echt wilt in het leven. Mensen die weten wat ze willen bereiken, hebben ook het gevoel beter te weten wie hun ware ik is.

Het ontdekken van je doelen en wensen helpt je in de ontdekkingstocht naar het antwoord op de vraag ‘Wie ben ik als persoon?’

Erken je eigen kwaliteiten

De kans is groot dat het gras bij de buren altijd groener is. En dat die buren zelf over veel meer capaciteiten beschikken dan jij. Althans, in die veronderstelling verkeer jij.

Maar ga nu eens na wat jouw kwaliteiten zijn. Personen met een laag zelfbeeld hebben vaak een heel ander (negatiever) beeld van zichzelf dan dat hun omgeving daadwerkelijk heeft.

Lukt het je zelf niet om erachter te komen wat jouw kwaliteiten zijn, schakel dan eens de hulp van de omgeving in. Je zult verbaasd staan van wat zij allemaal over jou te zeggen hebben!

Sta stil bij hoe jij de dingen ervaart

Ben je op zoek naar het antwoord op de vraag ‘Wie ben ik als persoon?’, dan is de manier waarop je dingen om je heen in het dagelijks leven ervaart, ook van essentieel belang. Hoe kijk jij naar de wereld?

Mindfulness kan je op dit vlak helpen de vraag ‘Wie ben ik als persoon?’ te beantwoorden. Het doel van deze methode is het stilstaan bij dingen en deze bewust ervaren.

Door je aandacht te gebruiken, kijk je beter naar je omgeving én naar jezelf. Het gaat niet om oordelen, maar om bewustwording.

Past het leven dat je leidt bij jou?

De bovenstaande tips kunnen je al een heel eind helpen bij het vinden van het antwoord op de vraag ‘Wie ben ik als persoon?’.

Wanneer je na een tijd tot een conclusie bent gekomen en inzichtelijk hebt wie jij nu echt bent en wat je zou willen in het leven, is het tijd om misschien tot actie over te gaan en dingen te veranderen.

Want uiteindelijk leidt de vraag ‘Wie ben ik als persoon?’ ook tot het antwoord op de vraag wat jou gelukkig maakt in het leven.

De Sleutels van Geluk en Succes

Houd jij je bezig met de vraag ‘Wie ben ik als persoon?’, dan kan het e-book ‘De Sleutels van Geluk en Succes’ voor jou een wezenlijk verschil maken.

Het boek helpt je jezelf te ontdekken en zo ook meer uit het leven te halen. De inzichten die dit boek je geeft, leiden tot het bereiken van een groter geluksgevoel in de nabije toekomst.

Het boek bestaat uit 21 hoofdstukken, die elk afsluiten met vragen om in de praktijk toe te passen. ‘De Sleutels van Geluk en Succes’ werd geschreven door een professionele coach Frank de moei met jarenlange ervaring.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij meer van jezelf komen te weten?
  • Ontdekken wat echt belangrijk is voor jou?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • Duizenden profiteerden vóór jou!
Ga direct na de pagina!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *