Assertiever worden? Hier lees je hoe je assertiever word voor meer zelfvertrouwen. Wil je meer respect van anderen of meer vertrouwen winnen in jouw leven? Je leert het hier!
Ben jij haantje de voorste met het nemen van initiatief? Grijp jij een kans die zich aandient, en behandel je daarmee je omgeving met respect?
Of kijk je liever de spreekwoordelijke kat uit de boom, net zo lang tot de problemen zich hopelijk vanzelf oplossen? In deze blog zoomen we in op assertiviteit.
Wat is assertiviteit? En in hoeverre is het belangrijk voor ons zelfvertrouwen en geluk?
Inhoudsopgave
Ik doe het wel!
Stel: er gaat iemand trouwen binnen je vriendengroep. De bruiloft is ergens in het buitenland, waardoor het een logische stap is om met z’n allen een hotelovernachting te boeken.
Er moet ook een cadeau worden gekocht. Wie ben jij, doorgaans? De persoon die als eerste Google afstruint en de opties voorlegt?
Of de persoon die tot het laatste wacht tot alle opties zich op de groeps-What’s App hebben aangediend en jij alleen nog maar hoeft te reageren met: ‘Akkoord!’?
Assertiviteit en zelfvertrouwen
Als je mensen zou vragen wat zij zien als een ‘assertief persoon’, dan zullen ze waarschijnlijk iemand aanhalen die zelfverzekerd is. Toch is het goed om stil te staan bij het feit dat zelfvertrouwen en assertiviteit twee verschillende dingen zijn.
Iemand kan bijvoorbeeld een heel positief, gezond zelfbeeld hebben, en op een realistische en blijmoedige manier naar zichzelf en de wereld kijken, maar alsnog terughoudend zijn ingesteld ten opzichte van zijn omgeving.
Uit onverschilligheid, of uit angst. Assertief ben je pas, als je durft uit te spreken wat je vindt en accuraat handelt ten opzichte van de gebeurtenissen om je heen.
Gebrek aan assertiviteit is belemmerend
Als je op bepaalde momenten niet assertief genoeg bent, kan dat invloed hebben op je hele leven.
Je hebt vast weleens meegemaakt dat je een belangrijk gesprek had – een discussie binnen de familie of een salarisonderhandeling op werk – waarvan je achteraf denkt: “Had ik maar dit en dat gezegd…”
Je bent het niet eens met de situatie, maar je klapt dicht. Of je raakt juist opgejaagd en reageert emotioneel.
Op dat moment heeft je assertiviteit je misschien in de steek gelaten. In plaats daarvan voelde je je onzeker, en klein, of juist grootmoedig en woedend.
Het is de typische ‘vluchten, vechten of bevriezen’-reactie waar je niet op hoopte. Wat zich vertoont, is een opstapeling aan primaire emoties, in plaats van een weloverwogen en kalme houding.
Waarom is assertiviteit belangrijk?
Juist om bovenstaande ‘vluchten, vechten of bevriezen’-reacties te vermijden, is het zo belangrijk dat we een assertieve houding aan te nemen.
Dat houdt in: met zelfverzekerde beheersing en weloverwogen beslissingen, en eerlijkheid ten opzichte van je eigen en andermans gevoelen.
Als jou bijvoorbeeld op werk wordt gevraagd om “ook nog even dat op te pakken”, terwijl je het idee hebt dat jij die week al te veel taken opgelegd hebt gekregen, is het belangrijk om je hier over uit te spreken.
Zodat je later tevreden terugkijkt op de beslissingen die je hebt gemaakt en grotere problemen voorkomt.
Lange termijn
Wat zijn die grotere problemen van een gebrek aan assertiviteit? Niet alleen is het schadelijk voor je psychische gezondheid. Immers, als je niet voor jezelf durft op te komen, kan dat leiden tot langdurige stressklachten die ontstaan uit onuitgesproken gevoelens en gebrek aan interactie.
Maar ook heeft een gebrek aan assertiviteit vaak een negatief effect op relaties.
Als jouw vrienden bijvoorbeeld opmerken dat je nooit een keer het idee oppert om af te spreken, nooit een keer de rekening oppakt of iets leuks bedenkt dat georganiseerd moet worden, kan dat niet bevorderlijk zijn voor de manier hoe ze over je denken.
Weg muurbloem!
Bescheidenheid is dan wel goed, maar niet zolang het assertiviteit in de weg zit. Kom op voor jezelf en voor anderen, hierdoor krijg je betere relaties met iedereen.
Alle goede dingen in de geschiedenis zijn altijd gebeurd doordat iemand zijn stem liet horen. Doordat iemand de taken oppakte die anderen lieten liggen.
Door vooruitstrevendheid, niet door passiviteit. Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Als je introvert bent aangelegd, heb je waarschijnlijk weinig aan deze beredenering.
Trainen
Gelukkig kun je jezelf trainen in assertiviteit, in kleine dingen. Dat doe je door jezelf te complimenteren als het je is gelukt om assertiviteit te tonen.
Vind je het bijvoorbeeld soms spannend om mensen een hand te geven, geef dan geen slappe handjes uit onzekerheid.
Geef juist een goede, stevige hand, en zeg achteraf tegen jezelf: “Nou, dat heb ik toch maar mooi even gedaan!” Op de lange termijn zul je zulke kleine, positieve gedachtes steeds meer om kunnen zetten in iets positiefs.
Assertiviteit versus agressiviteit
Toch is er ook nog een ander belangrijk verschil te noemen. Een actieve houding waarbij je kunt opkomen voor je eigen geluk en dat van anderen, is belangrijk.
Maar assertiviteit is nog altijd wat anders dan agressie. Een persoon met een kort lontje, die doorgaans zijn stem verheft indien hij zijn zin niet krijgt, niet naar anderen luistert, door hen heen praat met een felle toon, denkt misschien dat hij daar op het gebied van assertiviteit en doeltreffendheid goed aan doet.
Maar dit heeft weinig te maken met op een respectvolle manier met de wereld omgaan en initiatief tonen. Dit heeft te maken met agressie. En dat is alleen goed wanneer het andere agressie tegenhoudt.
Wees assertief
We hoeven dus niet te vrezen voor een stukje initiatief. ‘Een brutaal mens heeft de halve wereld’, moet je maar denken. Zolang je die stelling hanteert, maak je je leven een stuk interessanter, waardevoller en leuker.
Durf te vragen naar die promotie, durf op te komen voor je omstanders, durf te kiezen voor je geluk.
Mits je nooit over andermans grenzen heengaat en de veiligheid in gevaar brengt, is assertiviteit één van de mooiste eigenschappen die je kunt hebben voor een gezond en gelukkig leven.
Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!
- Assertiever worden maar je weet niet hoe?
- Al vele mensen hebben deze ervaringen mee mogen maken!
- Wil jij dit nou ook?
- Gegarandeerd resultaat!
Voor je weg gaat, hier krijg je 30 gratis tips om zelfverzekerd door het leven te gaan!
Vul hieronder je naam en mailadres in en ontvang 30 gratis tips om zelfverzekerd door het leven te gaan!