Wat te doen bij kortademigheid?

We gaan er uitgebreid op in met deze 8 tips!

Wanneer je kortademig bent, betekent dit dat je het gevoel hebt dat je moeilijk kunt uitademen. Het wordt ook wel benauwdheid genoemd.

Wie ermee te maken heeft, kan kampen met onder andere een branderig gevoel in de borststreek, druk op de borst, een gevoel van zuurstofgebrek en snel buiten adem zijn.

Omdat ook een probleem met hart, longen of luchtwegen hieraan ten grondslag kan liggen, is het ten eerste altijd belangrijk om een bezoek aan de dokter te brengen. Is een medische reden uitgesloten?

Lees dan hier verder om antwoorden op de vraag ‘wat te doen bij kortademigheid’ te vinden.

Hyperventilatie

hyperventilatie

Vraag je je af wat er te doen is bij kortademigheid, dan kan hyperventilatie een antwoord zijn.

Hyperventilatie is onschuldig en doorgaans het gevolg van angst of stress. Deze factoren zorgen ervoor dat je sneller gaat ademhalen.

Hierdoor staat het bloed in de longen te snel koolzuurgas af en ontstaat er, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, een zuurstofoverschot.

De zuurstof kan door het verlies van koolstofdioxide alleen niet goed worden opgenomen. Dit veroorzaakt het benauwde gevoel. Hyperventilatie kan ook gepaard gaan met pijn op de borst en andere zaken, zoals het gevoel flauw te gaan vallen.

Voorkom chronische ademhalingsproblemen

Het heeft vast geen uitleg nodig dat stress, en zeker burn-out, je lichaam en dus ook je ademhaling geen goed doen. Je ademhaling wordt autonoom aangestuurd, afhankelijk van de behoeften van je lichaam. Bij stress of angst wordt dit systeem geprikkeld en wordt je ademhaling sneller.

Ook kan het zijn dat je je adem inhoudt wanneer je gespannen bent. Wanneer er sprake is van chronische stress, raakt je lichaam aan deze toestand gewend en je ademhaling chronisch ontregeld. Stel jezelf de vraag ‘wat te doen bij kortademigheid’ dus op tijd, om te voorkomen dat zaken uit de hand lopen.

Wat te doen bij kortademigheid: paniek als oorzaak

Vraag je je af ‘wat te doen bij kortademigheid’ en ga je op zoek naar de redenen ervan, dan kunnen ook paniekaanvallen daaraan ten grondslag liggen. Hyperventilatie en paniekaanvallen zijn niet hetzelfde, maar hyperventilatie is wel een symptoom van paniek.

Overigens raakt de term hyperventilatie steeds meer uit de gratie en kies men in plaats daarvan liever voor de term ‘disfunctionele ademhaling’. Bij paniekaanvallen heb je mogelijk last van snel ademen, een benauwd gevoel, een verhoogde hartslag, duizeligheid, zweten, trillen en tintelingen.

Wat te doen bij kortademigheid: een vraag die steeds meer mensen zich zullen stellen

Vraag jij jezelf af wat te doen bij kortademigheid? Je bent, in tegenstelling tot wat je wellicht denkt, lang niet de enige. Steeds meer mensen zullen hier last van krijgen wegens de eisen die het moderne dagelijks leven aan ons stelt.

Heb je ook vaak het gevoel dat je de hele dag aan een uitputtende marathon bezig bent?

Ren je van hot naar her, heb je constant afspraken en verplichtingen en heb je het gevoel dat je alsmaar met je neus achter de feiten aanloopt? Dit opgejaagde gevoel zorgt voor een constant hoge ademhaling en gevoel van benauwdheid.

Tip 1: Ga aan de slag met ademhalingsoefeningen

Wanneer je je afvraagt ‘wat te doen bij kortademigheid’, lijken ademhalingsoefeningen een open deur.

Ondanks dat zijn ze niet minder succesvol in het aanpakken van dit probleem. Een goede en eenvoudige ademhalingsoefening luidt als volgt: ga in een comfortabele houding zitten en plaats je voeten op de grond, één hand op je borstkas en één hand op je onderbuik.

Adem diep in door je neus en let op dat alleen je onderbuik naar voren komt. Uitademen doe je via je mond, waarbij wederom je borst vrijwel onbewogen blijft.

Vaker oefenen betekent meer effect

Heb je last van chronische stress, dan bestaat de kans dat hoog en snel ademhalen een gewoonte voor je wordt.

Zeker in dat geval zul je je afvragen ‘wat te doen bij kortademigheid’. Des te belangrijker wordt het dan, om de ademhalingsoefeningen regelmatig te doen. Neem hier de tijd voor.

Voor de een is ’s ochtends bij het opstaan het ideale moment, de ander doet dit het liefst aan het eind van de dag of tussen de werkzaamheden door. Des te vaker je de oefening doet, des te meer zal deze zijn vruchten afwerpen.

Tip 2: Las regelmatig ontspanningsmomenten in

Om je lichaam en geest tot rust te laten komen, is het ontzettend belangrijk om regelmatig een moment van ontspanning in te lassen. Wellicht denk je nu meteen ‘daar heb ik helemaal geen tijd voor’, maar het hoeft helemaal niet zo lang te duren.

Schenk bijvoorbeeld eens een kop koffie voor jezelf in en staar eens vijf minuten lekker uit het raam.

Maak een korte wandeling. Voer de vogels in de tuin. Bel kort met een vriend(in) of familielid. Jij weet het beste wat jou ontspanning brengt en dus wat het beste antwoord is op de vraag ‘wat te doen bij kortademigheid’.

Tip 3: Ga de natuur in

Zoals je misschien wel weet, heeft de natuur een kalmerend effect en versterkt het je psychologische weerbaarheid. Door middel van wandelen onthaast je en prikkel je je zintuigen op een aangename manier.

De beweging van het wandelen zorgt er bovendien voor dat er meer zuurstof naar je hersenen wordt vervoerd, waardoor de aanmaak van nieuwe hersencellen wordt gestimuleerd en gevoelens van angst, stress en depressie afnemen.

Ook het risico op lichamelijke aandoeningen wordt door wandelen in de natuur een stuk lager.

Tip 4: Richt je aandacht op iets anders

Vraag je je af wat te doen bij kortademigheid, dan kun je op het moment dat het je overkomt proberen direct afleiding te zoeken.

Vaak zorgt het focussen op je ademhaling er namelijk voor dat het benauwde gevoel alleen maar verergert. Door je aandacht ergens anders op te richten, zul je niet in paniek raken.

Doe wat simpele oefeningen, neurie je favoriete liedje, bel naar een persoon met wie je een vertrouwensband hebt of doe iets anders waarvan je weet dat het je afleiding biedt.

Tip 5: Ga na welke situaties benauwdheid veroorzaken

Wanneer je je afvraagt wat te doen bij kortademigheid, is het tevens belangrijk om na te gaan op welke momenten je hier last van krijgt. Indien dit je helpt, kun je deze op papier noteren. Schrijf telkens op wat er is gebeurd, waar en wanneer dit was.

Hoe voelde je je verder op die dag en welke andere dingen had je gedaan? Ook dit geeft indirect antwoord op de vraag ‘wat te doen bij

kortademigheid’, omdat je zogeheten triggers analyseert en hier in de toekomst beter op kunt inspringen.

Tip 6: Mediteer

Bij dit antwoord op de vraag ‘wat te doen bij kortademigheid’ reageren veel mensen wat sceptisch. Meditatie associeert men nog altijd met iets zweverigs, terwijl dit eigenlijk juist het tegenovergestelde is. Middels mediteren train je jezelf zonder gedachten in het hier en nu te leven.

Mediteren doe je op een moment wanneer jij je het fijnst voelt.

Kies ook een prettige plek uit waar je niet zomaar door anderen kunt worden gestoord. Neem een prettige houding aan en focus je op je ademhaling. Elke keer dat je door je gedachten wordt afgeleid, keer je terug naar je ademhaling.

Tip 7: Maak meer tijd vrij voor ontspannende activiteiten

Ben je op zoek naar wat er te doen is bij kortademigheid? Behalve bovenstaande tips mag ook deze niet ontbreken. Ontspannende activiteiten zijn voor iedereen belangrijk, maar des te meer wanneer je het gevoel hebt dat het water je tot aan de lippen staat.

Ontspannende activiteiten bestaan er in allerlei soorten. Het gaat er echter om dat je datgene doet, wat echt bij jou past en ontspanning brengt. Ook als dit voor veel anderen niet werkt.

Tip 8: Doe aan lichaamsbeweging

Wie rondloopt met de vraag ‘wat te doen bij kortademigheid’ doet er ook goed aan te starten met lichaamsbeweging, als je je daar al niet mee bezighoudt.

Je zult wellicht denken dat je door lichaamsbeweging een nog groter beroep doet op je ademhaling en de klachten daarmee misschien verergert, maar het tegenovergestelde is waar.

Door te bewegen verwijder je spanning uit je lichaam en gebruik je je energie op een gezonde manier. Ook met angst en depressieve gevoelens wordt afgerekend. Zo werk je aan een gezonde geest in een gezond lichaam.

Wat te doen bij kortademigheid: de Senang Masterclass

Tot slot is de Senang Masterclass een absolute aanrader voor eenieder die zoekt naar wat te doen bij kortademigheid. De zevenweekse cursus, die uit 49 videolessen bestaat, werd door een healing meester met ruim tien jaar ervaring ontwikkeld.

Wat je leert? Het herwinnen van je energie, het doorbreken van negatieve energetische verbindingen, het ontwikkelen van een functionele ademhaling en nog veel meer. De Senang Masterclass kost nu slechts €377,- en na je betaling kun je direct beginnen.

Je ontvangt extra’s zoals Senang music playlists en een jaar lang gratis lidmaatschap van de Senang Studenten Community.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook beter leren ademhalen en je kortademigheid direct aanpakken?
  • Je wilt je niet meer zo benauwd voelen?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil direct van mijn kortademigheid af!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *