Je verleden niet kunnen verwerken: iedereen krijgt er op een bepaald punt in zijn of haar leven mee te maken.
Vaak beschrijven mensen het als het gevoel hebben vast te lopen en niet te weten hoe verder te moeten. Dit kan gebeuren wanneer je een dierbare verliest, een ernstige ziekte hebt doorgemaakt of je baan bent verloren.
Behalve het niet meer weten hoe het nu verder moet, overheerst vaak de gedachte dat het niet meer goed gaat komen. Heb je je verleden niet kunnen verwerken? Daar ga je je erg somber, moe en lusteloos van voelen.
Inhoudsopgave
Wissen kan niet, maar actief aanpakken wel
Heb jij het gevoel je verleden niet te kunnen verwerken? Daarin ben je niet de enige. Tal van mensen zouden bepaalde gebeurtenissen het liefst uit hun geheugen wissen, maar we weten allemaal dat dat onmogelijk is.
Dat betekent echter niet automatisch dat het verleden niet kunnen verwerken iets is wat je moet accepteren.
Integendeel: om te voorkomen dat jouw geschiedenis de oorzaak wordt van de problemen die nu en in de toekomst op je pad komen, is het belangrijk dit gevoel aan te pakken.
Je verleden niet kunnen verwerken: dit zijn de signalen
Heb je het gevoel je verleden niet te kunnen verwerken, maar vraag je je af of dit in een mate is die belemmerend voor je is of zou kunnen worden? Ga dan bij jezelf na hoe vaak je
- bepaalde herinneringen hebt waaraan je het liefst helemaal niet terugdenkt
- nog boos of verdrietig wordt om iets wat in het verleden is gebeurd
- met een gevoel van heimwee aan bepaalde perioden van je leven terugdenkt, omdat het toen allemaal beter was
- patronen bij jezelf herkent die in het verleden ook al disfunctioneel zijn gebleken
Herken je jezelf in bovenstaande punten? Waarschijnlijk heb je je verleden dan niet kunnen verwerken en blijft dit je op dagelijkse basis of in elk geval zeer regelmatig dwarszitten.
Het klinkt wellicht als een cliché, maar het is echt waar: het zijn niet de negatieve gebeurtenissen alleen, maar ook grotendeel de manier waarom we hiermee omgaan, die hun invloed op ons dagelijks leven en onze gedachten bepalen.
Je verleden niet kunnen verwerken heeft dus grotendeels te maken met de strategieën die wij zelf in lastige situaties toepassen.
Zwart-wit denken
Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Vaak had ik het gevoel nooit goed genoeg te zijn.
Zo had ik het gevoel dat mijn moeder nooit zoveel aandacht voor mij had als voor mijn oudere zus, op de middelbare school altijd het mikpunt van spot was en dat mijn partner me nooit voldoende complimenten gaf omdat hij nu eenmaal niet trots op me was.
Inmiddels weet ik dat dit allemaal zwart-wit denken genoemd kan worden. En dat het besef mijn verleden niet te kunnen verwerken hier enorm mee was verweven.
Positieve effecten van stressvolle perioden
Een ander voorbeeld van wat je niet moet doen als je het gevoel hebt je verleden niet te kunnen verwerken, is het altijd terugdenken aan moeilijke periodes als enkel gitzwarte momenten.
Want ook al heb je je verleden niet kunnen verwerken, je merkt vaak dat er ook wel iets positiefs uit is voortgevloeid.
Toen ik me op de middelbare school totaal niet geaccepteerd voelde, stortte ik me op mijn favoriete sport tennis.
Regionaal heb ik op redelijk niveau gespeeld, iets wat me zonder die toewijding niet zou zijn gelukt. Nog steeds beoefen ik de sport met veel plezier.
Onthoud: het leven hoeft niet alleen maar mooi te zijn
Denk je het verleden niet te kunnen verwerken en ben je hierdoor haast tot wanhoop gedreven?
Realiseer je dan dat het streven naar het compleet afsluiten ervan een illusie is. Je verleden is nu eenmaal een deel van wie je bent, of je dat nu wilt of niet.
Met andere woorden: het verleden niet kunnen verwerken is erg vervelend en iets waar je zeker mee aan de slag moet, maar niet met de doelstelling je leven daarna enkel rozengeur en maneschijn te maken. Blijf dus realistisch.
De rol van je gedachten
Heb jij je verleden niet kunnen verwerken en heb je het gevoel dat mensen in je omgeving je een zeurpiet vinden? Alhoewel hun houding je niet verder helpt, is er een verklaring voor.
Wie zegt zijn verleden niet te kunnen verwerken, heeft vaak al een houding van aangeleerde hulpeloosheid aangenomen. Een houding die zegt: de dingen zijn me onterecht overkomen en ik kan er niks aan doen.
En hoe kan een ander je dan helpen? Toen ik onder begeleiding aan de slag ging met mijn verleden, schrok ik van de grote rol van mijn eigen gedachten.
Heb je je verleden niet kunnen verwerken? Doorbreek het patroon!
Wie aangeeft zijn verleden niet te kunnen verwerken, hanteert eigenlijk altijd disfunctionele gedachtepatronen die diegene vasthouden in zijn huidige situatie. Zolang je gedachten blijft wegdrukken, zal je je verleden niet kunnen verwerken.
Ook als je altijd een schuldige zoekt voor je vroegere of huidige situatie, zal je je verleden niet kunnen verwerken.
Je moet dus jouw patronen doorbreken om die onzichtbare tralies om je heen te laten verdwijnen. Alleen zo krijg jij weer grip op je emoties in plaats van zij op jou.
Je bent veel meer dan alleen je overlevingssysteem
Als je je verleden niet hebt kunnen verwerken, heeft dat een duidelijke impact op je functioneren en geluksgevoel.
Ook als er later iets gebeurt wat gelijkenissen vertoont met die vroegere gebeurtenissen, kan je aanzienlijk sterker reageren dan gewoon is. Dit komt omdat je overlevingssysteem als het ware weer geactiveerd wordt.
Je kunt vluchten, vechten of bevriezen. Heb je je verleden niet kunnen verwerken? Dan kan een nieuwe gebeurtenis uiteindelijk leiden tot gevoelens van somberheid en incompetentie, uitstelgedrag, burn-out en conflicten met je omgeving.
Heb je je verleden niet kunnen verwerken? NLP kan je helpen
Het jarenlange gevoel mijn verleden niet te kunnen verwerken heeft er bij mij uiteindelijk toe geleid dat ik besloot daarin professionele begeleiding te zoeken (waarover in de laatste alinea meer).
Deze hulp vond ik in NLP, wat staat voor neurolinguïstisch programmeren. NLP heeft modellen en technieken uit verschillende (psychologische) stromingen gebruikt om een techniek te creëren die ook wel ‘de techniek van de mind’ wordt genoemd.
NLP kent diverse uitgangspunten die zijn gebaseerd op de manier waarop succesvolle mensen in het leven staan.
Met NLP je gedachte- en gedragspatronen identificeren en effectief veranderen
Makkelijker gezegd wordt NLP gebruikt om jouw gedachte- en actiepatronen te identificeren, te begrijpen welke invloed dit heeft en hoe je dit zou kunnen veranderen.
In neurolinguïstisch programmeren wordt gebruikgemaakt van het NLP communicatiemodel, welke in kaart brengt hoe het interne proces tussen zintuiglijke waarneming en communicatie en gedrag in elkaar zit.
Heb je het gevoel je verleden niet te kunnen verwerken, dan helpt NLP je je waarnemingen en gedrag te begrijpen, disfunctionele patronen te veranderen en zo weer vooruit in plaats van achterom te kijken.
Word de schrijver van je eigen verhaal
Wie constateert zijn verleden niet te kunnen verwerken, lijkt er doorgaans -bewust of onbewust- van uit te gaan dat de dingen des levens hem of haar nu eenmaal overkomen en dat daar niets aan te doen is.
Echter zijn levensgebeurtenissen dingen waarop je meer invloed hebt dan je zelf tot nu toe waarschijnlijk hebt gedacht.
Toen ik concludeerde mijn verleden niet te kunnen verwerken en hiermee aan de slag ging, ging er echt een deur naar een nieuwe wereld open toen ik mijn gedachten leerde bloot te leggen.
De online NLP cursus van Marco Honkoop
Dankzij de online NLP cursus van Marco Honkoop heb ik ontzettend veel geleerd en is het me gelukt om mijn disfunctionele gedachtepatronen en strategieën om met zaken om te gaan, drastisch te veranderen.
Ik zou iedereen die zijn verleden niet heeft kunnen verwerken, dan ook aanraden om deze cursus uit te proberen.
Marco Honkoop biedt krachtige NLP oefeningen zoals hij deze ook 1-op-1 bij de cliënten in zijn praktijk uitvoert. In totaal leer je zeven verschillende strategieën.
De online NLP cursus kost eenmalig €149,-. Hiervoor krijg je elf video’s, handleidingen inclusief stappenplan, ontspanningsoefeningen (zelfhypnose) en levenslange toegang tot de ledensite.
Bovendien geldt er een niet goed, geld terug garantie van dertig dagen.
Met de cursus leren mensen die hun verleden niet kunnen werken onder andere om slechte ervaringen te neutraliseren, meer plezier te beleven en meer te ontspannen, het piekeren te verminderen, negatieve denkpatronen te doorbreken en een positiever zelfbeeld op te bouwen.
Heb je je verleden niet kunnen verwerken? Het is nooit te laat om ermee te beginnen!
Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!
- Wil jij ook je verleden gaan verwerken?
- Je wilt positief denken en vrolijk in het leven staan?
- Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
- 1500 mensen zijn je al voorgegaan!
Voor je weg gaat, hier krijg je 30 gratis tips voor meer ontspanning en minder stress!
Vul hieronder je naam en mailadres in en ontvang 30 gratis tips om meer te ontspannen en stressvrij te leven!