Te veel bezig zijn met anderen: hoe stop je daarmee?

We gaan er uitgebreid op in met deze 7 tips!

Hoe vaak wordt er wel niet geroepen dat iedereen gewoon zichzelf moet zijn?

Maar hoe vaak heb je inmiddels al meegemaakt dat dat helemaal niet zo eenvoudig is als het klinkt?

Andere mensen zullen altijd een mening hebben. Soms positief, soms negatief. Ben jij iemand die te veel bezig is met anderen?

Die zich laat leiden door andermans mening? Of zich anders gedraagt om kritiek te voorkomen? De kans is groot dat je je dan behoorlijk vermoeid én gefrustreerd voelt. Wie te veel bezig is met anderen, kan immers niet zijn eigen plan trekken.

Het vergrootglas

Zelfs als volwassenen trekken we ons te vaak nog te veel aan van wat anderen vinden.

Van een beslissing die we nemen, een opmerking die we maken of zelfs de kleding die we dragen. Net zo vaak vorm je in je hoofd al ‘theorieën’ over andermans mening. Ook dat is een teken dat je te veel met anderen bezig bent.

Eigenlijk komt dit vooral voort uit je eigen onzekerheid. Anderen hebben namelijk helemaal niet de tijd en de energie om altijd maar met jou bezig te zijn. Je draagt onbewust dus ook bij aan het gevoel dat je onder een vergrootglas ligt.

De menselijke behoefte aan harmonie

Te veel bezig zijn met anderen. We doen het omdat we weten dat mensen van nature de neiging hebben om te oordelen. Die neiging herken je in jezelf misschien ook wel. Ook heeft de mens van nature behoefte aan harmonie en vrede.

Wrijving en afwijkende meningen dragen daaraan niet bij.

Evolutionair, maar ook sociaal gezien, is de mening van anderen dus wel van enig belang. Het is een soort overlevingsmechanisme. Maar wanneer je een pleaser bent en alles doet om de lieve vrede te bewaren, ontneem je jezelf een hoop kansen en ontwikkelingsmogelijkheden.

Onzekerheid

onzeker

Behalve de hierboven beschreven sociaal-evolutionaire factor speelt ook onzekerheid een rol in het te veel bezig zijn met anderen. Iedereen krijgt wel eens te maken met onzekerheid, vooral in situaties waarin er iets extra’s wordt gevraagd.

Maar wanneer onzekerheid je dagelijks leven en je zelfbeeld gaat beheersen, is er sprake van iets anders.

Je kunt dan te veel bezig raken met anderen om kritiek te vermijden. Mensen met een laag zelfbeeld kunnen hier namelijk niet goed tegen. Vaak ben je ook subassertief, waardoor het je niet lukt om goed voor jezelf op te komen.

Wees jezelf

Wanneer je te veel bezig bent met anderen, word je enorm beperkt in je vrijheid om jezelf te zijn.

Het is natuurlijk belangrijk om relaties met anderen te onderhouden, maar deze behoefte zou jou geenszins mogen beperken. Wat anderen van je denken, mag nooit de doorslag geven.

Zoals Oscar Wilde ooit mooi formuleerde: ‘Be yourself; everyone else is already taken’. Het is zaak om assertiever te worden: eerlijk en vol zelfvertrouwen voor jezelf opkomen.

Hoe je dit doet en stopt met te veel bezig zijn met anderen? Hieronder staan enkele van de belangrijkste tips op een rijtje.

1. Onthoud dat veel oordelen losstaan van jou als persoon

Een mening naast je neerleggen hoeft niet altijd; mensen die het beste met je voorhebben en opbouwende kritiek uiten, doen dit vanuit liefde.

Maar wanneer je het gevoel hebt dat een oordeel niet terecht is of om de verkeerde reden wordt gegeven, moet je in staat kunnen zijn om deze het ene oor in en het andere oor weer uit te laten gaan.

Bedenk je in deze gevallen dat de opmerking meer te maken heeft met de persoon die hem heeft gemaakt dan met jou als persoon.

Mensen oordelen uit onzekerheid

Ben jij te veel bezig met anderen? Onthoud dan ook dat personen die vaak (harde) oordelen over anderen hebben, zelf ook een verminderd gevoel van eigenwaarde kunnen hebben. Wanneer je jezelf niet accepteert, kun je een ander namelijk ook niet accepteren.

Het vellen van een oordeel levert hen simpelweg een gevoel van controle op.

Daarnaast reflecteren mensen hun eigen onzekerheden op anderen. Ben jij van plan een grote reis of een onverwachte carrièreswitch te maken? De afwijzende reacties van je ouders komen zeer waarschijnlijk voort uit hun eigen angst; zij zouden dit zelf nooit durven.

2. Onthoud dat niet iedereen je aardig hoeft te vinden

Sterker nog, feitelijk gezien is het onmogelijk dat iedereen je aardig vindt. Er zijn nu eenmaal zoveel verschillende mensen en zoveel verschillende karakters. Ben je te veel bezig met anderen, dan is dit om kritiek te voorkomen en het gevoel te hebben geaccepteerd te worden.

Maar wanneer je je het bovenstaande realiseert, weet je dat dit in veel gevallen moeite is die zijn vruchten niet zal afwerpen. Niet iedereen hoeft jou ook aardig te vinden. Jij bepaalt zelf wiens mening belangrijk voor je is.

3. Andermans problemen zijn niet jouw problemen

Heb jij besloten om veganistisch te gaan eten en is je partner het daar niet mee eens? Dat is niet jouw probleem. Als je niet wilt dat de kinderen van je vrienden met hun schoenen op je bank klimmen en zij vinden dat vervelend, dan is dat hun probleem.

Met de reacties van anderen hoef jij niets te doen. Je kunt ze op een respectvolle manier naast je neerleggen. Wanneer je te veel bezig bent met anderen, wordt het tijd je eens wat minder druk te maken.

4. Stop met het invullen van andermans gedachten

Te veel bezig zijn met anderen uit zich vaak in het -we noemden het eerder al even- het invullen van hun gedachten. Je beeldt je in wat een ander denkt en vindt, en dat is meestal niet in je voordeel.

piekeren over wat anderen van je denken

Jammer, want door die aannames kun je jezelf ook op een manier gaan gedragen die een relatie geen goed doet.

Het invullen van gedachten vormt de slechtste basis voor interactie. Wist je dat in werkelijkheid juist vaak het tegenovergestelde waar is van hetgeen jij invult?

5. Ga conflicten aan

Hiermee bedoelen we natuurlijk niet het oorlogspad kiezen. Maar wanneer je een zogeheten pleaser bent en te veel bezig bent met anderen, is het goed om een conflict af en toe eens aan te gaan in plaats van uit de weg te gaan.

Een wereld zonder wrijving of conflicten is zelfs onmogelijk. Een illusie. Je hoeft niet te exploderen en onaardig te worden, maar je mag wel voor jezelf opkomen. Je zult merken hoe goed dit je bevalt en hoe fijn het is om wenselijkheid niet altijd voorop te stellen.

6. Doe jezelf voor zoals je bent

Ben je te veel bezig met anderen, dan betekent dit ook vaak dat je een rol moet spelen die helemaal niet bij je past. Dit voelt niet goed; je veroorzaakt daarmee namelijk een discrepantie tussen dat wat je voelt en dat wat je zegt en hoe je je gedraagt.

Voor iedereen is het beter als je jezelf laat zien zoals je bent.

Mensen kunnen daarvan in eerste instantie schrikken. Ze zijn het nu eenmaal niet van je gewend. Maar wil je dat ze jouw echte ik ontdekken, dan ontkom je hier niet aan.

7. Stop met het jezelf verdedigen

Ben je te veel bezig met anderen en een echte ‘pleaser’, dan kan het erg moeilijk zijn om te starten met assertiever worden en ‘nee’ zeggen. Vaak zul je het gevoel hebben dat je je gesprekspartner een uitleg verschuldigd bent. Of jezelf moet verdedigen.

Maar wanneer je dit doet, zul je ook altijd tegenargumenten te horen krijgen. Ben je onzeker, dan is de kans groot dat je alsnog buigt. Probeer dus eens vaker nee te zeggen zonder hier een uitleg of verdediging aan toe te voegen. Je hoeft niet altijd een reden te geven.

Oefenen met nee zeggen

Vind je het spannend om nee tegen anderen te moeten zeggen, dan draait die spanning vooral om de confrontatie. Ben jij iemand die te veel bezig is met anderen en bang is zijn antwoord uiteindelijk toch in ‘ja’ te veranderen?

Oefen dan gewoon met nee zeggen! Noteer bijvoorbeeld wat je precies zou kunnen zeggen, oefen je reactie met iemand die je vertrouwt, of oefen het eens voor de spiegel. Oefening zorgt ervoor dat het je in echte situaties ook veel makkelijker afgaat.  

Senang Masterclass

Ben jij te veel bezig met anderen en heb je het gevoel je leven door anderen te laten leiden? De Senang Masterclass is een effectief hulpmiddel in het verkrijgen van meer rust en het ontwikkelen van assertiviteit.

Je oefent onder andere met ademhalingstechnieken en het gebruiken van je intuïtie, maar leert ook hoe je met negatieve energie omgaat.

De cursus duurt zeven weken, waarin je dagelijks een videoles ontvangt. Je betaalt nu slechts €377,- en kunt direct beginnen. Je kunt rekenen op diverse extra’s, zoals ontspannende muziek playlists en een jaar lang gratis lidmaatschap van de Senang Studenten Community.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • ben jij ook nog teveel bezig met andere mensen?
  • Je wilt je meer focussen op jezelf, maar het lukt je steeds niet?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 1500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil niet meer teveel bezig zijn met anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *