In de loop van de afgelopen jaren is gebleken dat het waarnemen van pijn die een ander lijdt dezelfde hersencellen activeert als de hersencellen die actief zijn wanneer je zelf pijn ervaart.
Deze cellen worden spiegelneuronen genoemd en zijn in belangrijke mate betrokken bij de eigenschap empathie. Waar de meesten, mede dankzij deze neuronen, in staat zijn om zich in anderen te verplaatsen, gaat dit voor een kleine groep mensen verder.
Overempathische mensen kunnen de pijn van andere mensen bijna voelen. Dit heeft een sterke impact op hun eigen functioneren.
Inhoudsopgave
Empathie
Empathie is het vermogen om je in de gevoelens van een ander te verplaatsen. Het is een belangrijke, maar ook heel mooie eigenschap. Wie empathisch is, zal in zijn omgeving op veel vertrouwen kunnen rekenen en vaak hechte banden met anderen kunnen onderhouden.
Wanneer je erg empathisch bent, kun je je erg goed in andermans positie verplaatsen.
Het is haast alsof je in andermans schoenen staat. Dat kan soms overweldigend zijn en zijn tol eisen. Ben jij iemand die zich veel dingen aantrekt en de pijn kunt voelen van andere mensen? Dan kunnen de tips in dit artikel je wellicht helpen.
Bewonderenswaardige eigenschappen waarmee je jezelf in de vingers kunt snijden
Mensen die empathisch zijn, zijn doorgaans ook erg sensitief.
Sensitiviteit is eveneens een persoonlijkheidskenmerk dat te bewonderen is, maar in de praktijk vaak een negatieve impact heeft op de betreffende persoon.
Je kunt namelijk last krijgen van de vraagstukken van anderen, te weinig afstand houden zodat het probleem bijna de jouwe wordt, overprikkeld raken omdat er te veel signalen op je afkomen en je dusdanig op anderen focussen, dat je jezelf compleet over het hoofd ziet.
Hoogsensitiviteit
En dan kun je ook nog eens hoogsensitief zijn.
Dat is geen afwijking, maar een eigenschap. Hoogsensitieve personen zijn bovengemiddeld in staat de pijn te voelen van andere mensen. Je hebt een diepere zintuiglijke waarneming en verwerkt prikkels ook nog eens extra diep. Je hebt een sterk empathisch vermogen, bent gevoelig en betrokken, oprecht en integer. Je kunt slecht tegen onrecht en oneerlijkheid.
Herken je je in deze beschrijving? Je kunt je door deze kenmerken behoorlijk in de emoties van een ander verliezen. Wanneer je wordt meegesleurd in het verdriet van een ander, raak je ook jezelf kwijt.
Tip 1: Maak keuzes, je kunt er niet voor iedereen zijn
Kun jij de pijn voelen van andere mensen en heb je het gevoel dat dit zijn tol van je eist? Verschillende psychologen spreken over het streven naar een ‘werkbare onverschilligheid’. Waarom? Omdat het nu eenmaal niet mogelijk is om met iedereen mee te voelen.
Onverschilligheid voorkomt overbelasting. Dat betekent niet dat je minder empathisch hoeft te worden, maar wel dat je je empathie het beste voor een select aantal mensen kunt inzetten. Zo doe je wat je kunt, zonder je het leed van de hele wereld op je nek te halen.
Tip 2: Maak meer tijd voor jezelf vrij
Kun je de pijn voelen van andere mensen? Des te empathischer je bent, des te meer tijd je voor jezelf nodig hebt. Personen die door sterke empathie worden gekenmerkt, gebruiken een groot deel van hun energie voor het meeleven met anderen en het er voor hen zijn.
Deze energie zul je weer moeten aanvullen om overeind te kunnen blijven. Vind je het lastig om tijd voor jezelf te gebruiken? Plan dit dan in je agenda in. Door op vaste momenten in de week iets te doen waarmee je jezelf oplaadt, draag je in belangrijke mate bij aan zelfbescherming.
Tip 3: Doe aan yoga of meditatie
Wanneer je de pijn kunt voelen van andere mensen, is het des te belangrijker om in contact met jezelf te blijven staan. Je neemt de pijn van anderen namelijk mee naar huis en blijft er maar over piekeren.
Voor je het weet, vervagen je grenzen en verlies je het contact met jezelf.
In balans met jezelf blijven kun je onder andere bereiken door aan yoga of meditatie te doen. Je hoeft hiervoor niet naar een sportschool; ook op internet kun je tal van oefeningen en instructievideo’s vinden waarmee je zelf aan de slag kunt.
Tip 4: Luister naar je lichaam
Personen die de pijn voelen van andere mensen lopen het risico hun eigen emotionele grenzen te overschrijden. Dit kan tot stressklachten leiden. Deze uiten zich bij iedereen weer anderen.
Sommigen die de pijn voelen van andere mensen hebben vooral last van hoofdpijn, anderen ervaren problemen met hun spijsvertering, voelen zich benauwd of hebben hartkloppingen.
Stress kan zich op de meest uiteenlopende manieren in je lichaam uiten. Wees alert op deze signalen; ze vertellen je dat je even een stapje terug moet doen.
Tip 5: Plan momenten in waarop je kunt ontladen
Des te meer de spanning zich in je opbouwt, of dit nu bewust of onbewust is, des te meer zul je de behoefte hebben om te ontladen.
Door op zoek te gaan naar een manier om te ontladen, zorg je ervoor dat de druk niet te groot wordt.
Ontladen betekent je letterlijk ontdoen van de opgebouwde spanning. Goed ontladen lukt de meeste personen die de pijn van andere mensen voelen door te sporten. Zeker wanneer dit een sport is waarbij je korte, felle bewegingen maakt, zoals bij boksen, heeft dit effect.
Tip 6: Houd een dagboek bij
Wanneer je begaan bent met anderen en de problemen waar zij tegen aanlopen, zul je het lang niet altijd doorhebben wanneer dit een negatief effect op je eist. Maar die flinke hoofdpijn, slapeloze nachten en teruggelopen energieniveau hebben er wel degelijk mee te maken.
Door een dagboek bij te houden en daarin te noteren hoe je je voelt, maar ook welke interactie je met wie hebt gehad, worden structuren daarin beter duidelijk. Wederom geldt: de pijn voelen van andere mensen is een sterke eigenschap, maar alleen wanneer je ook jezelf weet te beschermen.
Tip 7: Wees ook empathisch naar jezelf toe
Hoe empathisch je ook naar anderen bent en hoe goed je de pijn ook kunt voelen van andere mensen, aan compassie richting jezelf schiet het vaak tekort. Sterker nog: de meeste mensen die zeer sensitief zijn, zijn juist ontzettend kritisch op zichzelf. Steekt deze kritische stem weer eens de
kop op, probeer deze dan tegen te spreken.
Doe dit op een manier waarvan je weet dat die voor jou werkt. Vertroetel jezelf met een warm bad, je favoriete eten of door iets te kopen wat je al tijden op het oog hebt.
Tip 8: Zorg voor een goed slaappatroon
Wanneer je namelijk empathisch bent en de pijn van andere mensen kunt voelen, doet dit iets met je energieniveau. Soms lijkt het wel alsof je het leed van anderen als een spons opneemt. En net als een echte spons, die steeds meer water opneemt, zul je jezelf alsmaar zwaarder en zwaarder gaan voelen.
Tot op het punt dat je het gevoel krijgt zelf niet meer vooruit te kunnen.
Een punt dat je absoluut dient te proberen te voorkomen. Een stabiel slaappatroon is dan ook van essentieel belang voor degenen die de pijn van andere mensen voelen.
Tip 9: Stap letterlijk uit een situatie wanneer dat nodig is
Wie de pijn van andere mensen kan voelen, zal zich regelmatig in beslag genomen voelen door de problemen waarmee hij of zij zich bezighoudt.
Wanneer iets je in beslag neemt, voelt het alsof het probleem de jouwe wordt en weet je even niet hoe je hiermee moet omgaan. Kom je er niet uit?
Laat de boel dan even de boel en stap uit de situatie door even iets heel anders te gaan doen. Een vriend of vriendin bellen, een ommetje maken of een huishoudelijk klusje uitvoeren bijvoorbeeld.
Tip 10: Oefen met nee zeggen
Wanneer je hoogsensitief bent en graag voor anderen klaarstaat, zijn zij wellicht gewend om altijd bevestigende antwoorden van jou te horen. Herken je dat ook, dat je al ja hebt gezegd voordat het helemaal duidelijk is wat iemand eigenlijk van je vraagt?
En dat je daar af en toe spijt van hebt, omdat het bijt met je eigen dagelijks leven?
Ook wanneer je de pijn kunt voelen van andere mensen en moeilijk nee kunt zeggen, is het belangrijk om dit woord toch eens vaker te gebruiken. Ook het vragen van bedenktijd kan daarbij helpen.
Senang Masterclass
Wordt het voelen van de pijn van andere mensen jou soms te veel? Met de Senang Masterclass word je weer meester van je eigen energie. Het lukt je beter om te voelen wat er in je omgaat en te begrijpen waarmee dit te maken heeft.
De zevenweekse cursus, die uit 49 videolessen bestaat en nu slechts €377,- kost, reikt je verschillende handvatten. Ook met ademhalingsoefeningen ga je aan de slag.
De ervaren healing meester die de cursus heeft ontwikkeld, biedt je daarnaast nog eens extra’s als een playlist en een jaar lang gratis toegang tot de Senang Studenten Community.
Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!
- Voel jij ook pijn van anderen mensen?
- Je wil er graag mee om kunnen gaan, maar je weet niet hoe?
- Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
- 2500 mensen zijn je al voorgegaan!
Voor je weg gaat, hier krijg je 30 gratis tips voor meer ontspanning en minder stress!
Vul hieronder je naam en mailadres in en ontvang 30 gratis tips om meer te ontspannen en stressvrij te leven!