Overdag moe en ’s avonds niet kunnen slapen: wat doe je eraan?

Slaap is essentieel voor je gezondheid.

Zowel je lichaam als je geest hebben slaap nodig. Niet alleen om zomaar te ontspannen, maar om echt te kunnen herstellen.

Overdag moe en ’s avonds niet kunnen slapen?

De kans is groot dat je overdag een aantal koppen koffie nodig heeft om erbij te blijven, aan het eind van de middag en het begin van de avond je ogen met moeite openhoudt en ’s avonds, wanneer je eindelijk onder de wol kruipt, zelfs na het tellen van duizend schaapjes de slaap nog niet kunt vatten.

Misvattingen over slaap

Overdag moe en ’s avonds niet kunnen slapen: het overkomt ons allemaal weleens. Belangrijk is het om hierbij op te merken dat dit, wanneer dit incidenteel gebeurt, geen reden tot zorg hoeft te zijn.

Bovendien heeft niet iedereen dezelfde slaapbehoefte. Dat jij zes uur slaapt en je partner acht, betekent misschien gewoon dat hij of zij nu eenmaal meer uur slaap nodig heeft.

En zelfs wanneer je het gevoel hebt ’s nachts veel wakker te liggen, slaap je veel meer dan je denkt. Zolang je je overdag fit voelt, kan er van slaapproblemen niet worden gesproken.

Typerende problemen voor personen die overdag moe zijn

Anders wordt het dus, wanneer je een periode aanzienlijk slechter slaapt dan je gewend bent en hiervan overdag de consequenties ondervindt.

Overdag moe zijn en ’s avonds niet kunnen slapen kan gedurende de dag allerlei problemen opleveren. Je voelt je moe en futloos en hebt het gevoel dat veel zaken je veel meer energie kosten dan gewoonlijk. Ook ben je vaak prikkelbaarder en kun je je minder goed concentreren.

Tot slot kunnen ook reacties meer moeite kosten en langer duren. Bij de uitoefening van sommige beroepen kan dit probleemsituaties opleveren.

De oorzaken van ’s nachts niet kunnen slapen

niet kunnen slapen

Overdag moe zijn en ’s avonds niet kunnen slapen kan door uiteenlopende oorzaken worden verklaard. Slaapproblemen kennen namelijk tal van onderliggende factoren. Veel gehoorde factoren zijn natuurlijk spanningen en zorgen.

Over je werk, je relatie of je gezondheid of die van een dierbare bijvoorbeeld. Om van angst en depressie nog maar niet te spreken.

Ook kunnen lichamelijke klachten ervoor zorgen dat je ’s nachts minder makkelijk de slaap vat en doorslaapt en zo het overdag moe zijn en ’s avonds niet kunnen slapen, verklaren.

Slaapstoornissen uitsluiten

Overdag moe zijn en ’s avonds niet kunnen slapen kan door een of meerdere van bovenstaande beschreven factoren worden veroorzaakt. Van belang is het echter altijd om een diagnosticeerbare slaapstoornis uit te sluiten.

Een van die stoornissen is bijvoorbeeld slaapapneu, waarbij de ademhaling ’s nachts af en toe stopt.

Bij narcolepsie val je overdag steeds weer in slaap, zelfs als je ergens mee bezig bent. Ben je er zeker van dat er geen slaapstoornissen ten grondslag liggen aan het overdag moe zijn en ’s avonds niet kunnen slapen? Dan kun je aan de slag met enkele tips.

Tip 1: Vermijd beeldschermen voor het slapengaan

Deze tip zal je ongetwijfeld niet zijn ontgaan. De laatste jaren is er namelijk steeds meer aandacht voor.

Zeker vlak voordat je naar bed gaat, kun je het beste niet meer naar een beeldscherm kijken. Waarom? Beeldschermen produceren blauw licht, wat de productie van het slaaphormoon melatonine remt.

Daardoor heb je ’s nachts meer moeite om in slaap te vallen. Om een zo goed mogelijk dag-nachtritme in je leven aan te brengen, is het dus belangrijk om het gebruik van beeldschermen voor het slapengaan tot een absoluut minimum te beperken.

Tip 2: Gebruik je bed enkel voor het slapen

Dat schermtijd in bed ten zeerste wordt afgeraden, dat mag dus duidelijk zijn. Maar wist je dat je beter ook geen andere dingen in bed kunt doen? Zelfs activiteiten als het lezen van een boek zou je tot een minimum moeten beperken.

Je bed moet je namelijk associëren met slaap. Ben je een halfuur wakker en kun je de slaap maar niet vatten? Om diezelfde reden is het dan het beste om op te staan, je bed te verlaten en pas terug te komen wanneer je het gevoel hebt dat je moe genoeg bent.

Tip 3: Beperk cafeïne- en alcoholconsumptie voor het slapengaan

Het klinkt misschien als een open deur, maar er zijn nog meer dan genoeg mensen die hun drinkgewoonten niet aanpassen, ondanks het feit dat ze overdag moe zijn en ’s avonds niet kunnen slapen. Koffie voor het slapengaan zorgt ervoor dat je wakker blijft.

Probeer die warme kop koffie in de avonduren, wanneer je er echt geen afscheid van kunt nemen, door een cafeïnevrije variant te vervangen. Ook alcohol kun je beter laten staan. Het helpt je weliswaar beter in slaap te vallen, maar bevordert het doorslapen gedurende de nacht geenszins.

Tip 4: Vermijd het doen van middagdutjes

Middagdutjes, in tal van warme landen zweren ze erbij. Jaloersmakend, zul je wellicht denken wanneer je weer eens achter je bureau zit en haast luciferstokjes nodig hebt om je ogen open te houden.

Een power nap doet je stresslevels dalen en je concentratievermogen toenemen. Een echte oppepper dus! Maar een middagdutje doet lang niet iedereen goed.

Heb je last van overdag moe zijn en ’s avonds niet kunnen slapen, dan zouden ze weleens averechts kunnen werken. Power naps kunnen de duur en kwaliteit van het ’s nachts slapen dan juist op negatieve wijze beïnvloeden.

Tip 5: Sport, maar doe dat niet te laat

Sporten is voor iedereen gezond, dan kan niet worden erkend. Ook niet wanneer je last hebt van het overdag moe zijn en ’s avonds niet kunnen slapen.

Echter moet je niet te laat gaan sporten. Doe je dit relatief kort voor het slapengaan, dan blijft je lichaam nog hangen in een staat van activiteit, terwijl het eigenlijk in de ruststand moet.

Probeer dus overdag of vroeg in de avond te sporten. Zo bevorder je de juiste mentale en fysieke vermoeidheid aan het eind van de dag.

Tip 6: Hanteer een vast slaapritme

Heb je last van het overdag moe zijn en ’s avonds niet kunnen slapen? Hopelijk draai je geen wisselende diensten, want die gooien alleen nog maar meer roet in het eten. Een vast slaapritme is namelijk van essentieel belang.

Dit betekent dat je moet proberen elke avond rond hetzelfde tijdstipje bed in te stappen en de volgende ochtend rond een vaste tijd op te staan. Dit vergt vooral in het begin wat doorzettingsvermogen, maar je zult al gauw merken dat je er de vruchten van plukt.

Tip 7: Houd een slaapdagboek bij

Behalve het hanteren van een vast ritme kan ook het bijhouden van een slaapdagboek bijdragen aan verbetering wanneer je last het van het overdag moe zijn, maar ’s avonds niet kunnen slapen.

In een slaapdagboek noteer je dagelijks hoe laat je ging slapen, hoe laat je bent opgestaan, hoe lang je hebt geslapen, of en hoe vaak je wakker bent geworden, maar ook wat je overdag en laat in de avond deed en wat je toen consumeerde.

Zelf je slaapproblemen aanpakken

Het overdag moe zijn en ’s avonds niet kunnen slapen kent vaak psychische oorzaken.

Er bestaan vandaag de dag dan ook genoeg cursussen, websites en apps waarmee je kunt werken aan je slaap-, stress- en piekerklachten. Je hoeft je lang niet altijd meteen te laten begeleiden door een huisarts of praktijkondersteuner.

Zelf kun je veel meer dan je denkt. Heb je last van overdag moe zijn en ’s avonds niet kunnen slapen, dan ben je er ook bij gebaat je energie te leren voelen, negatieve energieën te identificeren en hier iets aan te doen.

Op tijd in actie komen

Heb je overdag last van het moe zijn en ’s avonds niet kunnen slapen? Wees dan op tijd met het in actie komen, want des te langer je slaapprobleem duurt, des te moeilijker het wordt om deze adequaat aan te pakken.

Als je nacht na nacht niet in slaap kunt komen en maar in je bed ligt te woelen, dan gaan je hersenen dat gedrag onbewust associëren met het bed. Dit wordt ook wel conditionering genoemd. Duurt dit probleem langer, dan groeit het uit tot een gewoonte. Dat wil je absoluut voor zijn.

Senang Masterclass

Het doorbreken van die gewoonte en het leren voelen en beheersen van de energiestromen in je lichaam is iets wat je tijdens het volgen van de Senang Masterclass tot in de puntjes leert.

Deze zevenweekse masterclass, waarbij je elke dag een video toegestuurd krijgt, leert je alle principes die je nodig hebt om weer meester van je energie te worden.

Behalve de video’s, waartoe je levenslang toegang hebt, krijg je ook een jaar lang gratis lidmaatschap voor de Senang Studenten Community en uitgebreide muziek playlists. Dit alles nu voor slechts €377,- en tegen een zevendaagse ‘Niet goed, geld terug’ garantie.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij meer energie overdag en ’s avonds betere nachtrust krijgen?
  • Ben jij het ook zo zat dat er niks helpt, je wilt direct een oplossing voor dit probleem?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil meer energie en betere nachtrusten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *