Niet kunnen praten over je gevoelens: oorzaken en oplossingen

We gaan er uitgebreid op in met deze 10 tips!

Niet kunnen praten over je gevoelens: het overkomt ons allemaal wel eens en is dan ook niet meteen iets om je zorgen over te maken.

Wel wanneer je regelmatig het gevoel hebt dat je geblokkeerd raakt.

In relaties en interacties van welke aard dan ook. Praten over je gevoelens doe je natuurlijk niet zomaar met iedereen.

Daar is een vertrouwensband voor nodig. Heb je ondanks die band last van het niet kunnen praten over je gevoelens, dan heeft dat vaak met zelfvertrouwen te maken. Personen die weinig zelfvertrouwen hebben, zijn bang om gekwetst te worden wanneer ze zich blootgeven.

Niet goed weten wat je nu eigenlijk voelt

niet weten wat je voelt

Niet kunnen praten over je gevoelens heeft voor iedereen een andere oorzaak.

Behalve een gebrek aan zelfvertrouwen kan het ook veroorzaakt worden door het feit dat je vaak eigenlijk niet goed weet wát je nu eigenlijk voelt.

Ook gebeurt het vaak dat personen, die in hun jeugd niet de ruimte hadden om over hun gevoelens en gedachten te praten, hebben geleerd hun gevoel weg te stoppen.

Dit vormt de basis voor het niet kunnen praten over je gevoelens, maar ook voor moeite met het herkennen daarvan.

Waarom is het zo belangrijk om over je gevoelens te spreken?

Niet kunnen praten over je gevoelens heeft verstrekkende consequenties voor je mentale, maar ook lichamelijke gezondheid.

Gevoelens spelen namelijk een belangrijke rol in de behoeftes die jij als mens hebt. Je gevoel bepaalt of iets goed of slecht, wenselijk of onwenselijk is. Op basis daarvan reageer je op een situatie. Ook zijn gevoelens belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling.

Niet kunnen praten over je gevoelens betekent ook moeizamer een gezondere leefstijl kunnen ontwikkelen. Door over je gevoel te spreken, bevrijd je jezelf nu, maar ook in de toekomst.

Gevoel is niet hetzelfde als emotie

Voor je verdergaat met het lezen van dit artikel over het niet kunnen praten over je gevoelens, is het belangrijk dat je weet dat er een duidelijk verschil tussen gevoel en emotie bestaat.

Emoties zijn natuurlijke reacties op allerlei positieve en negatieve gebeurtenissen om je heen en zorgen voor een chemische reactie in je lichaam. Gevoelens worden echter grotendeels gevormd op basis van je referentiekader.

Dit referentiekader beïnvloedt de manier waarop jij naar het leven kijkt. Daarom kunnen verschillende mensen heel verschillende gevoelens rapporteren wanneer zij met eenzelfde gebeurtenis worden geconfronteerd.

Tip 1: Luister naar je lichaam

Zoals je wellicht wel weet, zijn je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze beïnvloeden elkaar wederzijds en onafgebroken.

Je lichaam kan je dus ook veel informatie geven over hoe je je voelt. Is het niet kunnen praten over gevoelens iets wat kenmerkend is voor jou en vind je het misschien ook lastig om gevoelens te herkennen? Besteed dan eens wat aandacht aan het aandachtig naar je lichaam luisteren.

Veel lichamelijke signalen en klachten komen voort uit emotionele blokkades, die deels kunnen voortkomen uit het niet kunnen praten over je gevoelens.

Tip 2: Laat gevoelens toe wanneer je deze op voelt komen

Niet kunnen praten over gevoelens heeft ook niet zelden te maken met het vluchten voor gevoelens.

Zeker wanneer deze je overvallen, lijkt dit vaak de aantrekkelijkste optie. Echter bewijs je jezelf een veel grotere dienst door de aanwezigheid van bepaalde gevoelens te accepteren en bewust te gaan voelen wat deze met je doen.

een man die huilt

Probeer hierbij niet teveel aandacht te schenken aan de gedachten die hierbij opkomen. Adem rustig door je gevoelens heen en je zult zien dat deze na niet al te lange tijd zullen afzwakken. Dit helpt enorm bij het niet kunnen praten over emoties.

Tip 3: Analyseer waarom je je op een bepaalde manier voelt

Wie wordt geplaagd door het niet kunnen praten over gevoelens, vraagt zich vaak ook niet af waarom deze gevoelens er zijn. Vaak gebeurt dit uit zelfbescherming.

Komen er bepaalde gevoelens bij je op, stel jezelf dan vragen als ‘Wat is er gebeurd?’, ‘Waar was ik voor deze gebeurtenis mee bezig?’, ‘Is er eerder iets gebeurd dat hiermee een relatie heeft?’ of ‘Is er eerder iets met deze persoon gebeurd waardoor dit gevoel wordt getriggerd?’. Wees open en nieuwsgierig om dit ingewikkelde web te doorzoeken.

Tip 4: Zwak je gevoelens niet af

Is het niet kunnen praten over gevoelens kenmerkend voor jou? Wellicht ben je iemand die altijd luchtig met gevoelens probeert om te gaan en deze wat afzwakt. Gewoon, om er makkelijker mee om te gaan. Echter werkt het bagatelliseren ervan enorm in je nadeel.

Het niet kunnen praten over gevoelens wordt hiermee namelijk alleen maar versterkt en bovendien geef je jezelf niet de kans om met een lastige situatie en dus groeimoment om te gaan. Je ontneemt jezelf dus de ontwikkeling van je eigen potentieel.  

Tip 5: Reageer niet direct op wat je voelt

Het niet kunnen praten over gevoelens gebeurt vaak omdat we ons hierdoor overspoeld voelen. Gevoelens kunnen inderdaad behoorlijk krachtig zijn en zich in elke denkbare situatie voordoen.

Wanneer een situatie voor jou bepaalde negatieve gevoelens met zich meebrengt, is het dan ook verstandig om jezelf even de kans te geven het een en ander op een rijtje te zetten en jezelf te kalmeren.

Tel desnoods even tot tien. Tijd en kalmte geven inzicht, wat van ongekend belang is in het aanpakken van het niet kunnen praten over gevoelens.

Tip 6: Bewaak je eigen grenzen

Het niet kunnen praten over gevoelens wordt ook niet zelden versterkt wanneer iemand het gevoel heeft alles alleen te moeten doen. Wanneer je nooit nee durft te zeggen en de helpende hand niet durft te accepteren, kan het je op een gegeven moment allemaal teveel worden.

Als je vervolgens overspoeld raakt door allerlei emoties, is het niet kunnen praten over gevoelens dan ook niet zo vreemd. Door niet te veel hooi op je vork te nemen en je grenzen te bewaken, voorkom je dit.

Tip 7: Probeer je gevoel onder woorden te brengen

Is het niet kunnen praten over gevoelens iets wat jou ten voeten uit beschrijft? Probeer dan ook eens je emotionele vocabulaire uit te breiden. Wanneer jij naar je gevoel wordt gevraagd, is de kans groot dat je vaak niet verder komt dan ‘prima’ of ‘een beetje gestrest’.

Echter doe je jezelf daarmee tekort. Kun je je gevoelens preciezer beschrijven, dan lukt het ook beter deze met anderen te delen, waarna zij hier empathischer op kunnen reageren. Tegelijkertijd maakt dit ‘labelen’ de emotionele lading ook minder sterk.

Tip 8: Praat met iemand die je écht vertrouwt

Met het niet kunnen praten over je gevoelens kun je stap voor stap natuurlijk pas echt afrekenen wanneer je er met iemand over in gesprek gaat. Dit moet dan wel iemand zijn die je écht vertrouwt.

Vertel de ander ook vooral dat je het moeilijk vindt en dat je probeert een halt toe te roepen aan het niet kunnen praten over gevoelens. Logischerwijs zul je jezelf niet in één keer bloot durven geven. Elk stapje, hoe klein ook, is echter noemenswaardig.

Tip 9: Bereid jezelf voor op toekomstige situaties

Zoals al genoemd, wordt het niet kunnen praten over gevoelens nóg sterker wanneer er iets gebeurt waarop je totaal niet was voorbereid. Ook hierin kun je jezelf echter trainen. Denk aan een gebeurtenis in de toekomst en bedenk hoe je je daarbij zult gaan voelen.

Bedenk vervolgens een plan om ervoor te zorgen dat de impact van die gebeurtenis op je gevoelens een stuk minder zal zijn. Je zult al snel het gevoel hebben dat je meer grip hebt op de situatie en de consequenties ervan. Het niet kunnen praten over gevoelens zal zo steeds meer afzwakken.

Tip 10: Jezelf kalmeren en bemoedigend toespreken

De bovenstaande tip is gericht op het beter onder controle krijgen van je gevoelens, waardoor je indirect aan het niet kunnen praten over je gevoelens werkt. Nog een tip om je gevoelens beter te controleren is het diep in- en uitademen om zowel mentaal als lichamelijk kalmer te worden.

Zo raak je minder overspoeld en verklein je de kans op het niet kunnen praten over je gevoelens.

Ook is het belangrijk om jezelf bemoedigend toe te spreken en je kijk op bepaalde situaties wezenlijk te veranderen (bijvoorbeeld de lat minder hoog leggen of te focussen op iemands goede eigenschappen).

Niet kunnen praten over je gevoelens: de Senang Masterclass helpt

Heb jij last van het niet kunnen praten over je gevoelens? Dan is de Senang Masterclass wellicht iets voor jou.

Tijdens de zeven weken durende cursus ontvang je elke dag een video, 49 in totaal dus. Je leert onder andere je intuïtie en kalmerende ademhalingstechnieken te gebruiken, maar ook om negatieve energie te verwijderen.

Bij de cursus, die nu maar €377,- kost, ontvang je ook een jaar lang gratis lidmaatschap van de Senang Studenten Community en uitgebreide Senang muziek playlists.

Schaf je de cursus aan omdat je last hebt van het niet kunnen praten over je gevoelens? Dan kun je direct beginnen.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook weer leren om te praten over je gevoelens?
  • Je wilt misschien je gevoel kunnen uiten, maar tegelijkertijd sterk in je schoenen staan.
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil heel graag leren praten over mijn gevoelens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *