Het leven zit vol uitdagen en verrassingen. Dat je af en toe een nerveus gevoel in je lichaam ervaart, is daardoor niet opmerkelijk, maar juist heel logisch.
Tenminste, wanneer dit gevoel niet te lang zonder reden aanhoudt.
Spanning hoort na een belangrijke presentatie, een ruzie of een verhuizing weer weg te ebben. Is dat bij jou niet het geval?
Dan kan een nerveus gevoel in je lichaam je behoorlijk in de weg gaan zitten. Je kunt er lichamelijke klachten van krijgen, maar er bijvoorbeeld ook prikkelbaar van worden.
Inhoudsopgave
Stresshormonen
Wacht je op de uitslag van een medisch onderzoek? Sta je op het punt een doorslaggevend examen te maken?
Dan is het logisch dat de spanning door je lijf giert. Je kunt niet anders dan dat gespannen gevoel, dat een bijproduct is van de adrenaline die je lichaam aanmaakt, te accepteren.
Het stresshormoon maakt je klaar voor de befaamde vecht-of-vluchtreactie. Voor onze voorouders, die met andere stammen vochten of zo nu en dan op de vlucht moesten slaan voor een wild dier, was dit heel nuttig.
Echter ervaren wij spanning nu in contexten waarin dit minder adaptief is.
Het risico van overdrive
Stress brengt je lichaam in een staat van paraatheid. Je bloeddruk stijgt en je hartslag wordt hoger. Alhoewel dit vanuit de evolutie gezien zeer belangrijk was om te kunnen overleven, werkt het vandaag de dag nog vaker in ons nadeel.
Behalve van adrenaline heb je ongetwijfeld ook van cortisol gehoord.
Dit stresshormoon zorgt ervoor dat je gedurende langere tijd alert kunt blijven. Het risico is echter dat je in een overdrive raakt. Je kunt dan een continu opgejaagd en onrustig gevoel in je lichaam krijgen. Dit kan op den duur zelfs in burn-out of depressie resulteren.
Klachten die kunnen voortvloeien uit langdurige stress
Een langdurig verhoogd niveau van cortisol en dus een nerveus gevoel in je lichaam kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kan het zijn dat je slechter gaat slapen en je steeds vaker vermoeid voelt. Hoge cortisolwaarden kunnen je bijnieren uitputten.
Dit kan op zijn beurt tot chronische vermoeidheid leiden.
Daarnaast verzwakt cortisol je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor verschillende ziektes. Mogelijk merk je ook dat je een verminderd libido, meer zin in suiker en lichamelijke klachten als hoofdpijn en spijsverteringsproblemen ervaart.
Een nerveus gevoel in je lichaam is slecht voor je gezondheid
Wanneer je constant een nerveus gevoel in je lichaam ervaart en steeds meer moeite krijgt met het onder controle houden van deze zenuwen, heeft dit op den duur zijn weerslag op je gezondheid.
Wanneer je het ze vraagt, zullen de meeste mensen antwoorden dat ze eigenlijk niet weten waar dit gevoel vandaan komt.
Dit maakt het tegelijkertijd frustrerend. Maar wanneer je de tijd neemt om erover na te denken, zul je zien dat je vaak toch iets kunt benoemen. Pak deze dingen aan om erger te voorkomen.
1. Beweeg
Een eerste manier om met een nerveus gevoel in je lichaam te kunnen afrekenen, is bewegen. Een tip die velen de wenkbrauwen doet optrekken, want beweging betekent toch inspanning? Precies. Inspanning, maar op een positieve manier.
Wanneer je beweegt, zorg je ervoor dat je hersenen zich met andere dingen bezighouden dan met het piekeren over zaken die een nerveus gevoel in je lichaam opleveren. Inspanning betekent dus echt ontspanning.
2. Hanteer een gezond slaappatroon
Wist je dat slechte slapers te maken hebben met hogere cortisolniveaus? Te veel cortisol in je lichaam leidt ertoe dat je minder makkelijk in slaap komt. En wie te weinig slaapt, maakt ook weer meer cortisol aan. Zo beland je dus in een vicieuze cirkel.
Probeer een zo gezond mogelijk slaappatroon te hanteren om een nerveus gevoel in je lichaam te verminderen. Ga altijd rond dezelfde tijd naar bed en sta ook rond een vast tijdstip weer op. Vermijd alcohol, cafeïne en zware maaltijden, net als beeldschermen, voor het slapen gaan.
3. Durf eens wat vaker nee te zeggen
Een nerveus gevoel in het lichaam wordt niet zelden veroorzaakt door een stressvol dagelijks leven. Je agenda zit bomvol en je hebt maar weinig ruimte om even op adem te komen. Kijk eens kritisch naar je programma. Welke zaken hebben echt prioriteit?
De rest komt daarna. Laat je ook vooral niet verleiden om altijd maar ‘ja’ tegen anderen te zeggen. Veel belangrijker is het om georganiseerd door je dagelijks leven te gaan en voldoende tijd te hebben om tot rust te komen.
4. Eet gezond om de juiste bouwstenen binnen te krijgen
Uitspraken als ‘je lichaam is een tempel, dus behandel het ook zo’ klinken je misschien wat zweverig in de oren, maar verwoorden een absolute waarheid. Je hebt maar één lijf.
Om goed te kunnen presteren, gezond te zijn en je gelukkig te voelen, moet je daar goed voor zorgen. Eet dus gezond (voldoende granen, vitaminen, mineralen, gezonde vetten en dergelijke) en drink daarbij anderhalf tot twee liter water per dag.
Gezond eten betekent je lichaam van de juiste bouwstenen voorzien. Ook dit draagt bij aan het verminderen van een nerveus gevoel in je lichaam.
5. Werk aan manieren om je zelfvertrouwen te vergroten
Een nerveus gevoel in het lichaam gaat vaak hand in hand met een verminderd zelfvertrouwen. Wanneer je onzeker bent, voel je je al gauw zenuwachtig en niet op je gemak in tal van situaties. Deze eigenschap kan een enorme rem op je zelfontwikkeling betekenen.
Het is dus belangrijk om je zelfvertrouwen te vergroten. Begin eens met het identificeren van je sterke en minder sterke eigenschappen. Ontwikkel jezelf verder in de talenten die je hebt, hoe klein of onbelangrijk deze ook lijken.
6. Ademhalingsoefeningen
Heb je last van een nerveus gevoel in je lichaam, probeer dan ook eens ademhalingsoefeningen. Ook met de meest eenvoudige varianten zul je een verschil bemerken.
Ga eens rechtop op een stoel zitten en adem vijf tellen in en vijf tellen uit door je neus. Het is daarbij belangrijk dat je naar je buik ademt. Herhaal deze oefening enkele keren, totdat je voelt dat je je ademhaling onder controle hebt.
Een juiste buikademhaling zorgt ervoor dat je je beter zult kunnen ontspannen.
7. Doe eens een keer niets
De overdrive waarover je in het begin van het artikel al eens las, leidt ertoe dat je lichaam in constante staat van paraatheid is. Het is moeilijk om rust te nemen en dit leidt tot een nerveus gevoel in je lichaam. Ben jij ook zo iemand die niet stil kan zitten en altijd bezig is?
Probeer jezelf er dan eens toe te dwingen helemaal niets te doen. Dit doet je mentale gezondheid ontzettend goed. Begin eens met vijf minuten per dag. Je zult zien dat het je steeds meer bevalt.
8. Ontdek welke dingen jou ontspannen
Ben je constant maar bezig met de dingen die moeten en heb je geen tijd om stil te staan bij wat jij nu eigenlijk wilt of nodig hebt?
Geen wonder dat je een nerveus gevoel in je lichaam ervaart. Soms ben je al tijden zo druk bezig, dat je eigenlijk niet eens meer weet wat jou nu eigenlijk ontspanning brengt. Probeer dit voor jezelf eens na te gaan.
Schrijf op een papiertje van welke dingen jij nu echt ontspant. Heb je last van een nerveus gevoel in je lichaam, dan kunnen deze activiteiten verlichting bieden.
Een stress triggerende maatschappij
Stress is hard op weg volksziekte nummer één te worden. Sterker nog, de WHO heeft voorspeld dat dit in 2030 een feit zal zijn. Steeds vaker ervaren mensen een nerveus gevoel in hun lichaam. De huidige samenleving legt ons namelijk toenemende druk op.
Je moet studeren, een mooie carrière opbouwen, kinderen krijgen, reizen, in een luxe huis wonen en het liefst een mooie auto voor de deur hebben.
En oh ja, niet zomaar naar de sportschool gaan, maar uitblinken in een activiteit. Wees dus eens wat zachter voor jezelf om een nerveus gevoel in je lichaam te verminderen.
Senang Masterclass
Een constant nerveus gevoel in je lichaam denk je nu wellicht nog aan te kunnen, maar de boog raakt steeds verder gespannen. Wil jij leren hoe je meer rust in je leven kunt ervaren? De Senang Masterclass kan je daarbij helpen.
De zeven weken durende cursus biedt je in totaal 49 video’s, gemaakt door een healing meester met meer dan tien jaar ervaring.
Na betaling (de cursus kost nu slechts €377,-) kun je direct beginnen. Je ontvangt diverse extra’s, zoals een jaar lang gratis lidmaatschap van de Senang Studenten Community.
Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!
- Ben jij ook nog steeds nerveus en wil je daar direct van af?
- Je wilt meer in je kracht komen staan?
- Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
- 1500 mensen zijn je al voorgegaan!
Voor je weg gaat, hier krijg je 30 gratis tips voor meer ontspanning en minder stress!
Vul hieronder je naam en mailadres in en ontvang 30 gratis tips om meer te ontspannen en stressvrij te leven!