Voel je al een tijdlang die knagende twijfel? Lijkt de chemie tussen jullie te verdwijnen en begin je zelfs te flirten met anderen?
‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ is een veelgehoorde vraag die partners zich na verloop van tijd maar wat vaak vertwijfeld stellen.
Wanneer moet je vechten voor jullie relatie en wanneer is het beter om er een punt achter te zetten?
Uiteindelijk kan niemand anders dan jij het antwoord geven op de vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’. Maar misschien kun je daarbij wel een steuntje in de rug gebruiken.
Wat zijn kenmerken van een goede relatie en welke zijn er juist alarmerend?
In dit blog lees je meer over een aantal goede en slechte tekenen en hoe je je relatie kunt redden als je dit wilt. Want onthoud: liefde is een mooi geschenk, maar wel een geschenk waarvoor je zelf altijd hard moet blijven werken.
Inhoudsopgave
Mogelijke tekenen van een slechte relatie
Veel mensen die zich afvragen ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ twijfelen over wat nu eigenlijk de tekens aan de wand zijn. Wanneer zit een relatie goed en wanneer niet?
Alhoewel dat voor iedereen natuurlijk anders kan zijn, zie je in relaties die zich in risicogebied bevinden vaak dat er geen diepgaande gesprekken meer worden gevoerd, partners zich aan kleine dingen ergeren en dat er veel wordt bekritiseerd en geruzied.
Ruzies die vaak niet worden bijgelegd, en dat terwijl wrok funest is voor een relatie. Ook wanneer de seks op een laag pitje komt te staan en je stiekem denkt aan een leven als single, kun je je afvragen ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’.
Hoe ziet een gezonde relatie eruit?
Laten we het nu eens andersom stellen: hoe herkennen we een gezonde relatie? Want soms komt de vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ voort uit een ongegronde twijfel.
Wanneer beide partners in een relatie vertrouwen tonen, een open en eerlijke communicatie hanteren en inlevingsvermogen en interesse in elkaar hebben, is het belangrijkste fundament aanwezig.
Ook is het belangrijk dat elk voldoende eigen ruimte heeft. De vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ komt niet zelden voort uit het verstikkende gevoel geen eigen identiteit meer te hebben.
Vechten of je koffers pakken?
Moet je na het stellen van de vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ concluderen dat het niet (meer) goed zit? Dan heb je verschillende opties.
Hebben de irritaties, de verschillen en de ruzies al lang gesudderd, dan kan het zijn dat je een resoluut besluit.
Maar doe dat alleen als je er echt zeker van bent, als er geen sprankje hoop meer is en je geen affectie meer voelt voor je partner zoals het hoort. De tweede reactie op de vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ is werken aan je relatie.
De rol van externe factoren
Vraag je jezelf af ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ Bedenk dan ook in hoeverre je twijfel wordt veroorzaakt door persoonlijke factoren, of door externe stoorzenders.
Zo is het bekend dat samengestelde gezinnen de druk op de ketel behoorlijk kunnen opvoeren.
Net als drukke banen waardoor jullie tijd samen in het geding komt. Vraag je je af ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’,wees je er dan dus van bewust dat je de persoon los moet zien van de situatie.
Weg met de schuldvraag
Besluiten jullie na het stellen van de vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ dat jullie alles op alles gaan zetten om deze nieuw leven in te blazen, dan is het belangrijk dat jullie niet met vingers naar elkaar gaan wijzen.
Een schuldvraag roept alleen maar negatieve emoties op en die helpen jullie niet om uit die cirkel te komen. Bovendien heeft nooit één persoon schuld aan een relatie die zich op woeste wateren bevindt.
Een positief antwoord op de vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ heeft alleen waarde zonder wrokgevoelens.
Moet ik mijn relatie verbreken of niet? De eerste stap
Wie zich afvraagt ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ doet er ook goed aan zichzelf af te vragen of hij wel gelukkig is. Niet in de relatie, maar als persoon.
Het is bekend dat partners die om uiteenlopende redenen niet lekker in hun vel zitten, zich vaker de vraag stellen ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’. Wie het geluk vindt in zichzelf, wordt vanzelf ook veel minder angstig om zijn relatie kwijt te raken.
Wat heeft je partner nodig?
De vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ wordt gesteld door personen die in hun relatie iets missen. Een logische reden, want alleen ‘houden van’ is niet genoeg.
Elk mens heeft specifieke behoeften en verlangens die ook in intieme en langdurende relaties helaas lang niet altijd worden uitgesproken. We willen geliefd, maar ook erkend worden. Maar weet je ook wel wat je partner wil?
Wie zich afvraagt ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ voelt zich vaak niet gezien door de ander.
Afstand?
Voor sommige mensen kan een relatie op den duur een beklemmend gevoel geven, een gevoel dat er voor het individu geen plaats meer is.
Ze kunnen zich dan de vraag gaan stellen ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’. Veel mensen kiezen ervoor om eerst wat afstand van elkaar te nemen. De een gaat bijvoorbeeld ergens logeren.
Afstand kan inzicht scheppen wanneer de vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ opspeelt. Ook een relatiepauze kan helpen. Let wel, dit geldt niet voor alle stellen.
Plan leuke activiteiten
Is de sleur jullie relatie binnengetreden en vraag je je steeds vaker af ‘Moet ik mijn relatie verbreken?’ omdat de intimiteit steeds minder wordt?
Probeer de passie en het gezamenlijke geluksgevoel dan terug te brengen door samen dingen te ondernemen. Doe bijvoorbeeld één keer per week iets wat jullie allebei leuk vinden.
Dit kan van alles zijn. De kans is groot dat jij en je partner door deze momenten samen weer een stuk dichter naar elkaar toe groeien.
Toon je liefde aan je partner
Tsja, het klinkt misschien als een open deur, maar wanneer je jezelf afvraagt ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’, vraag jezelf dan ook eens af hoeveel liefde jij je partner de laatste tijd hebt getoond en andersom.
Dit kan met een simpel ‘ik hou van je’, maar ook met een complimentje. Of door je partner af en toe in het zonnetje te zetten.
Bijvoorbeeld middels een klein presentje, zijn of haar favoriete eten te bereiden of een leuk uitje te organiseren.
Zoek fysiek contact
‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ is ook een veelgehoorde vraag in relaties waarin de fysieke intimiteit grotendeels is verdwenen.
Daarmee bedoelen we overigens niet alleen seks, maar ook zoenen en liefdevolle aanrakingen.
Met fysieke intimiteit toon je je affectie en komen er tal van gelukshormonen vrij. Niet voor niets wordt dan ook vaak gezegd dat een aanraking nog vele malen krachtiger is dan woorden.
Vraag je je af ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’, ga dan altijd na hoe het met het fysieke contact tussen jullie zit.
Relatietherapie
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar in sommige gevallen kan het antwoord op de vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ worden verhelderd door relatietherapie.
Een therapeut kan je helpen met het verkrijgen in inzicht in de kern van het probleem en de communicatie tussen jou en je partner faciliteren.
Natuurlijk bestaat er ook een aantal situaties waarin het geen zin heeft om met de vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ naar een relatietherapeut te stappen.
Bijvoorbeeld wanneer je gevoel helemaal weg is, er sprake is van geweld of een van de partners er niet achter staat.
Wat als je partner de problemen niet ziet?
Wat als de vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ alleen in jouw hoofd rondspookt? Vaker dan je denkt is het slechts één partner die in een relatie het probleem ziet.
De ander staat er niet bij stil, neemt de situatie voor lief, of lijdt minder onder de ingeslopen sleur en disfunctionele patronen.
Toch hoeft dit je niet te beletten om aan het vraagstuk ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ te werken. Een goede relatie begint namelijk altijd bij jezelf.
‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’: het e-book ‘relatie verbeteren’ helpt je
De vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ kan je behoorlijk parten spelen.
De website Liefdesverdriet.nl, opgezet door gediplomeerd relatietherapeute Michelle van den Berghe, kan je hierin ondersteunen.
Met de vraag ‘Moet ik mijn relatie verbreken of niet?’ kan bijvoorbeeld het e-book ‘relatie verbeteren’ je een eind helpen.
Het e-book bevat oefeningen en video’s en is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Na je online aanschaf heb je er meteen beschikking toe.
Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!
- Ben jij ook aan het twijfelen over je relatie?
- Je bent misschien bang om de verkeerde keuze te maken?
- Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
- 1500 mensen zijn je al voorgegaan!