Hoe kan ik de mening van anderen loslaten?

We gaan er uitgebreid op in met deze 7 tips!

Vanuit evolutionair perspectief is het begrijpelijk: voor een veilig en sociaal leven is het belangrijk om rekening te houden met wat anderen vinden.

Zo af en toe is het dan ook niet erg om je ergens naar te schikken. Sommige mensen doen echter niet anders.

Ben jij ook zo iemand die de mening van anderen niet kan loslaten? Die zoveel mogelijk rekening met anderen houdt? Die altijd een pleaser probeert te zijn? Die zich druk maakt om wat anderen vinden? Dan kun je voor jezelf een behoorlijk obstakel creëren.

Bij een groep willen horen

er bij willen horen

Voordat we verdergaan met de tips om hiermee om te gaan, is het goed om stil te staan bij het waarom.

Waarom is de mening van anderen zo belangrijk? We noemden het kort al even: hoorde je vroeger niet bij een groep, dan had dat directe gevolgen voor je veiligheid. Om diezelfde redenen heeft de mens zulke sterke voelsprieten ontwikkeld.

Op zich een mooie eigenschap, maar wanneer je je afvraagt of dit nu nog steeds zo belangrijk is, zul je hoogstwaarschijnlijk met ‘nee’ antwoorden. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te oefenen in het loslaten van de mening van anderen.

Pleasen uit onzekerheid

Het verlangen om aansluiting te vinden, is geen enkel mens vreemd. Maar sommige mensen hebben een nog veel sterkere neiging om ‘pleasegedrag’ te ontwikkelen. Wanneer je minder zelfvertrouwen hebt, trek je je meer van een ander aan.

Je onzekerheid doet je namelijk aan jezelf twijfelen, maar ook aan de dingen die je doet en de beslissingen die je neemt. Langdurige onzekerheid kan leiden tot:

· veel piekeren over of en hoe anderen je negatief beoordelen

· zwart-witdenken: iets is goed of fout, een middenweg bestaat niet

· perfectionisme: je vindt dat je absoluut geen fouten mag maken

· focus op alles wat je niet hebt en kunt in plaats van hetgeen waarin je wel bent geslaagd

· je laten leiden tot wat anderen van je vinden of mogelijk van je vinden

Waar komt onzekerheid vandaan?

Wil je de mening van anderen kunnen loslaten, dan is het dus ook zaak om na te gaan waar jouw onzekerheid uit is voortgekomen. Dit kan de manier zijn waarop je bent opgevoed, maar ook ervaringen die je in de loop der leven hebt opgedaan.

Wanneer je weet wat de basis vormt voor jouw onzekerheid, kun je hiermee gerichter aan de slag gaan. Een negatief zelfbeeld, maar ook een angstige en/of perfectionistische inslag kunnen leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen. Ook hieraan moet gewerkt worden om de mening van anderen te kunnen loslaten.

Aan je assertiviteit werken om je eigen dromen te realiseren

Heb jij een bepaalde studie gevolgd omdat je ouders daarop aandrongen? Ben je relaties aangegaan om je werkelijke geaardheid te verbloemen? Heb je geen tijd voor jezelf omdat je dagelijks overwerkt vanwege de extra taken waarmee je manager je belast? Een passieve en nederige

opstelling leidt ertoe dat mensen je grenzen overschrijden. Vaak doen ze dat niet eens bewust of met een nare intentie. Maar wanneer je de mening van anderen niet kunt loslaten en je leven niet zelf durft in te richten, zul je nooit je eigen dromen verwezenlijken. Tijd voor verandering!

1. Zorg ervoor dat je kleine succeservaringen opdoet

Om de mening van anderen beter te kunnen loslaten, is meer zelfvertrouwen nodig. Zeker wanneer je een perfectionistische inslag hebt en erg kritisch bent op jezelf, leg je de lat vaak te hoog. Je wilt te veel in één keer. Dit leidt alleen maar tot teleurstelling en een nog verdere afbreuk van je zelfvertrouwen.

Stel voor jezelf dus kleine, realistische doelen. Wanneer deze lukken, bereik je voor jezelf een klein succes. Een succes dat je motiveert een volgende stap te zetten en dat je laat zien dat je meer kunt dan je denkt.

2. Zeg wat je vindt en vraag wat je wilt

Er zijn van die mensen die nooit een blad voor hun mond nemen. Hun assertiviteit grenst bijna aan agressiviteit. Iets waar we ver vandaan willen blijven. Wat je echter wel wilt bereiken, is dat je je mening kunt geven zonder angst voor het oordeel van anderen.

En de enige manier om dat te doen, is door te oefenen. Doe dit eerst in de settings waarin je je het meest op je gemak voelt. Gaat het uiten van je mening, maar ook het vragen van iets wat je nodig hebt, beter? Dan kun je dit in een andere omgeving toepassen.

3. Vat feedback niet persoonlijk op

Wanneer je weinig assertief bent, zie je feedback al gauw als een persoonlijke aanval. Een aanval die je kwetst. Om de mening van anderen te kunnen loslaten, is het echter belangrijk dat je feedback nooit persoonlijk opneemt.

Goed gegeven feedback staat namelijk los van jou als persoon en de manier waarop mensen je als individu waarderen. Feedback heeft niets met aanvallen te maken, maar met het uiten van een mening of een inzicht. Ook jij kunt feedback geven zonder daarmee kwaad te willen.

4. Versterk je non-verbale communicatie

Het is misschien moeilijk om te geloven, maar het grootste gedeelte van je communicatie is non-verbaal. Je lichaamshouding is dan ook van groot belang wanneer je de mening van anderen wilt loslaten. Je hebt de non-verbale ondersteuning nodig om je woorden kracht bij te zetten.

Houd je rug recht, je kin omhoog én maak oogcontact. Zo komt je boodschap nog beter over. Probeer zo ontspannen mogelijk te bewegen en ondersteun hetgeen je zegt met gebaren. Doe dat laatste overigens niet té veel, want dat kan er juist voor zorgen dat je onrustig overkomt.

5. Zeg wat vaker nee

Wil je de mening van anderen kunnen loslaten, dan is het zaak om ook eens wat vaker nee te zeggen. Misschien doe je tot nu toe vrijwel altijd wat iedereen van je vraagt, om wrijving te voorkomen.

Stel je voor dat een vriendin je last-minute opbelt met de vraag of je op haar kinderen wilt passen.

Net nu je plannen hebt gemaakt om dat spannende boek verder te lezen. Je kunt ja zeggen en je eigen wensen aan de kant schuiven, maar diep vanbinnen is dat niet wat je wilt. Geef daar dan ook gehoor aan en besef dat niet willen ook een prima reden is om nee te zeggen.

6. Bekijk zaken vanuit een ander perspectief

Om de mening van anderen te kunnen loslaten, zul je ook moeten proberen vanuit andere perspectieven naar een situatie te kijken. Goed, het kwam je dus niet uit om op de kinderen van je vriendin te passen. Daardoor moest zij natuurlijk op zoek naar een andere oppas.

Misschien voel je je hier schuldig over. Maar bekijk het nu eens van de andere kant: als je wel voor oppas had gespeeld, zou je eigen dag in het water zijn gevallen en zou je weer boos zijn op jezelf omdat je niet assertief genoeg bent geweest.

7. Weet dat je niemand uitleg verschuldigd bent

Kun je de mening van anderen maar moeilijk loslaten, dan zul je ook maar wat vaak het gevoel hebben dat je jezelf moet verantwoorden.

Dat je moet uitleggen waarom je nee hebt gezegd.

Maar eigenlijk ben je helemaal geen uitleg verschuldigd wanneer je iets niet wilt, niet toestaat, andere prioriteiten stelt of andere persoonlijke waarden hebt.

De mening van anderen loslaten doe je dus ook door te stoppen met jezelf excuseren. Nee is voldoende.

Je gezondheid beschermen

Wil je leren om de mening van anderen los te laten omdat het pleasen de overhand krijgt en je steeds minder tijd hebt voor jezelf?

Een verstandige beslissing, want je eigen gezondheid komt met dit gedrag op den duur in het geding. Om de mening van anderen te kunnen loslaten, is het tijd om assertiever te worden: je grenzen aangeven terwijl je de behoeften van anderen respecteert.

Respect voor anderen heeft namelijk niets te maken met het moeten loslaten van jouw eigen prioriteiten. Assertiviteit is nodig om gevoelens van somberheid en zelfs een burn-out in de toekomst te voorkomen.

Senang Masterclass

Wil jij graag de mening van anderen kunnen loslaten?

De Senang Masterclass kan je daarbij helpen. De cursus, die uit 49 videolessen bestaat en door een healing meester met jarenlange ervaring is gecreëerd, leert je verschillende technieken waardoor je je beter kunt ontspannen, zelfverzekerder voelt en je energie kunt beschermen.

De cursus kost nu slechts €377,- en je kunt na aanschaf meteen beginnen. Gedurende 7 weken ontvang je dagelijks een videoles, die je kunt volgen waar en wanneer je maar wilt, zolang je over internet beschikt.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

 

  • Wil jij nou ook de mening van anderen kunnen loslaten?
  • Je wilt leren om weer in je eigen kracht te komen staan?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 1500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil de mening van anderen direct loslaten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *