Jezelf ziek maken door stress: hoe kan dit en hoe kom je ervan af?

Stress, we gebruiken het woord maar al te vaak. Wat het eigenlijk betekent? Dat de draaglast groter is dan je draagkracht.

Stress kan door allerlei dingen komen: een deadline op je werk, het voorbereiden van een kerstdiner voor de hele familie, een belangrijk examen of het wachten op de uitslag van een ziekenhuisonderzoek.

Stress hoort bij het leven en is er eigenlijk om in jouw voordeel te werken. Hoe kan het dan dat je jezelf ziek kunt maken door stress?

Waar stress eigenlijk voor is bedoeld

Acute stress is eigenlijk een heel fijn mechanisme: het zorgt ervoor dat je in een noodsituatie zo goed mogelijk functioneert.

Bijvoorbeeld wanneer er een gevaar dreigt. Vooral in de verre historie van de mens was dat erg handig, wanneer je je veilig moest stellen voor een roofdier bijvoorbeeld. Maar denk ook aan gevaarlijke situaties in oorlogsgebieden.

Na zo een situatie komt je lichaam weer in de ruststand. Tegenwoordig lijkt onze stressreactie eigenlijk altijd wel aan te staan. Zo kun je jezelf ziek maken door stress.

Jezelf ziek maken door stress: mentale en lichamelijke consequenties

Iedereen ervaart weleens stress, maar als je gedurende lange tijd last hebt van hevige stressklachten, draagt dit bij aan de ontwikkeling van een burn-out, depressie of angststoornis. Iets wat je koste wat kost wilt voorkomen.

Heb je het gevoel dat er geen balans bestaat tussen stress en herstel en continu onder spanning staat, dan is er sprake van chronische stress. Dit heeft een enorm negatieve invloed op hoe jij je voelt.

Je kunt jezelf zo letterlijk ziek maken door stress: onder andere hartritmestoornissen en een hoog cholesterolhalte liggen op de loer.

Lichamelijke klachten die je door stress kunt krijgen

buikpijn

Ben je jezelf ziek aan het maken door stress, hoe onbewust dit ook gebeurt, dan is dit aan tal van klachten te herkennen.

Zo kun je last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid, maar ook van duizeligheid en maag-darmklachten. Je bloeddruk zal omhoog gaan en bij tijden zul je ook een versnelde hartslag en/of ademhaling bij jezelf waarnemen.

Vanzelfsprekend zul je last krijgen van vermoeidheid en slaapproblemen kunnen dit nog verder verergeren. Met een aspirine, een vitaminepil of een power nap pak je het probleem niet bij de kern aan.

Emotionele klachten die door stress worden veroorzaakt

Jezelf ziek maken door stress kan zoals gezegd ook op emotioneel niveau plaatsvinden. Stress kan ervoor zorgen dat je je angstig gaat voelen en prikkelbaarder wordt. Je reageert dan heftiger op zaken die je normaal gesproken niet zoveel zouden doen.

Chronische angst is overigens altijd aanwezig, zonder dat hier een directe oorzaak voor hoeft te bestaan. Daarnaast kun je last krijgen van vergeetachtigheid, concentratieproblemen en overmatig piekeren.

Misschien merk je ook wel dat je meer conflicten hebt met je omgeving. Jezelf ziek maken door stress kan zo ook in je sociale leven doorwerken.

Jezelf ziek maken door stress: de vicieuze cirkel

Jezelf ziek maken door stress is dus niet zomaar een gevoel, maar een situatie die zich door tal van symptomen kan laten kenmerken.

Zou je jouw gestreste hersenen aan een hersenscan onderwerpen, dan zou je ook kunnen vaststellen dat je brein daadwerkelijk anders functioneert. Sterker nog, bepaalde hersengebieden zoals de hippocampus, die verantwoordelijk is voor het geheugen, kunnen beschadigd raken. Jezelf ziek maken door stress levert een vicieuze cirkel op.

Stress beschadigt bijvoorbeeld je hippocampus, maar dit spoort je lichaam nog sterker aan om het stresshormoon cortisol aan te maken.

Persoonlijke kenmerken die beïnvloeden hoe je met stress omgaat

Iedereen ervaart stress op een andere manier. Misschien reageer jij er sneller op dan anderen.

Hieraan kunnen diverse factoren ten grondslag liggen. Je bent wellicht wat pessimistisch ingesteld, hebt faalangst (in combinatie met hoge ambities), hebt moeite met het aangeven van grenzen of bent misschien wel hoogsensitief.

Ook perfectionisme en een zeer sterk verantwoordelijkheidsgevoel kunnen ertoe bijdragen dat je meer risico loopt op het jezelf ziek maken door stress.

De in de maatschappij heersende opvattingen

Vermoed jij dat je jezelf ziek aan het maken bent door stress? Dan heb je misschien ook wel ondervonden dat anderen daar lang niet altijd evenveel begrip voor hebben.

Bovendien heerst in de huidige maatschappij nog steeds de opvatting dat ziekte en symptomen door psychische factoren als stress minder serieus zijn dan lichamelijke klachten. Dit zorgt er tevens voor dat men schroomt voor het zoeken van hulp hierbij.

Werpt dit bij jou dezelfde drempel op? Gelukkig bestaan er effectieve en laagdrempelige methoden, waarover aan het eind van dit blog meer.

Tip 1: Beweeg meer

Ook kun je zelf alvast gaan starten met het aanbrengen van kleine veranderingen die een grote positieve impact op je leven zullen hebben.

Een heel belangrijke tip is het integreren van het regelmatig bewegen in je dagelijks leven.

Dit hoeft niet te betekenen dat je intensief een sport moet gaan beoefenen. Het kan ook betekenen dat je dagelijks een halfuur wandelt, de trap in plaats van de lift neemt, in de tuin gaat werken of af en toe een boswandeling maakt.

Tip 2: Ga mediteren

Heb jij het gevoel dat je jezelf ziek aan het maken bent door stress? Meditatie is bewezen effectief gebleken in het kunnen verminderen van stress. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dit totaal niet zweverig.

Je kunt meditatie op tal van plekken uitvoeren en hebt maar een paar minuten nodig om jezelf wat tot rust te brengen. Tijdens het mediteren gebruik je de juiste ademhalingstechnieken: inademen door je neus, je adem even vasthouden en uitademen door je mond.

Tip 3: Neem een pauze van sociale media

Jezelf ziek maken door stress doe je soms ook door gedrag dat je als heel natuurlijk of plezierig ervaart. Plof jij ’s avonds ook op de bank neer met je telefoon in je hand om vervolgens door je sociale media apps heen te scrollen?

Pas wanneer je erbij stilstaat, ontdek je wat de invloed van sociale media is. Sociale media houden je een ideaalbeeld voor waaraan je eigenlijk niet kunt voldoen. Verre reizen, dure etentjes en gefotoshopte lichamen; je kunt er beter afscheid van nemen.

Tip 4: Houd een vast ritme aan

Heb jij het gevoel dat je jezelf ziek aan het maken bent door stress? Hoogstwaarschijnlijk ben je iemand die de lat voor zichzelf hoog legt en zichzelf een hoop verplichtingen oplegt en dit misschien ook door anderen laat doen. Klinkt dit herkenbaar?

Schrap dan de zaken uit je planning die onnodig zijn en extra veel druk (en dus stress) op je dagelijkse programma uitoefenen. Je zult zien dat veel zaken die je als verplichting voelt, dit eigenlijk helemaal niet zijn. Zorg er bovendien voor dat je een vast dag- en nachtritme aanhoudt.

Tip 5: Ruim je huis en daarmee ook je hoofd op

‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’: je hebt de uitdrukking ongetwijfeld gehoord. Je doet er goed aan deze niet in de wind te slaan, want onderzoek wijst uit dat personen die in een opgeruimde woning leven, zich beter kunnen concentreren en zich rustiger voelen.

Bovendien hebben personen met een rommelige woning vaker last van een negatieve stemming. Ook doe je er goed aan eens kritisch te zijn op de spullen die in je woning aanwezig zijn. Minder spullen zorgen voor minder rommel in je hoofd.

Tip 6: Realiseer je dat absolute controle niet bestaat

Het werd al even eerder genoemd: jezelf ziek maken door stress komt vaker voor bij personen met faalangst en/of een perfectionistische inslag. Wanneer je probeert alles te controleren, zul je vaker met teleurstellingen worden geconfronteerd.

Hetzelfde geldt wanneer je de lat consequent te hoog legt. Probeer je dan ook te realiseren dat absolute controle niet bestaat en dat het leven vaak nu eenmaal doet wat het wil, zonder met jou rekening te houden. Laat je dus eens wat vaker gewoon meevoeren.

Jezelf ziek maken door stress: stop het met de Senang Masterclass

De beste tip die er bestaat? De Senang Masterclass. Nu kun je er voor maar €377,- aan deelnemen. De zevenweekse cursus leert je gebruik te maken van je intuïtie en spirituele gaven. Zo leer je de negatieve energie te verwijderen.

Dat gaat dus veel dieper dan alleen een ademhalingstraining of mindfulness. Met de Senang Masterclass word je weer meester van je eigen energie.

Gedurende de zeven weken ontvang je dagelijks een video, waartoe je je leven lang toegang blijft houden. Bovendien krijg je een jaar lang gratis lidmaatschap van de Senang Studenten Community en een uitgebreide muziek playlist.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij ook voorkomen dat stress je leven beïnvloed?
  • Je wilt jezelf genezen en weer meester worden van je eigen energie?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 1500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil mezelf genezen en stress voorgoed laten verdwijnen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *