‘Mijn hoofd zit vol zorgen’ deze woorden zijn regelmatig terug te lezen in de berichtjes die ik stuur naar mijn vrienden of familie.
Ik kan mezelf zorgen maken over van alles: mijn baan, mijn lichaam, toekomstige partners, financiën, oud worden en zo kan ik nog wel even verder gaan.
Ik zal je mijn volledige waslijst echter besparen. Jezelf zorgen maken is heel gebruikelijk, ze komen eigenlijk heel vaak voor.
Alleen maken sommige mensen zich een stuk meer zorgen dan een ander. Soms zelf met hevige misselijkheid en buik- en hoofdpijn tot gevolg.
Inhoudsopgave
Iedereen heeft zorgen
Iedereen denkt wel eens ‘mijn hoofd zit vol zorgen’.
Zo maakt het kassameisje van de Albert Heijn aan de Stationsstraat zich druk of ze wel genoeg tijd heeft om voor haar tentamens van aankomende week te leren en maakt die altijd vrolijk ogende buurvrouw van drie huizen verderop zich zorgen of haar man haar nog wel aantrekkelijk genoeg vindt en hij er geen ander op na houd.
We maken ons allemaal wel eens zorgen, maar over verschillende dingen en op verschillende tijdstip. Jezelf af en toe een beetje zorgen maken is gezond en niet meer dan normaal.
De positieve kant van zorgen
Zorgen hoeven niet alleen maar negatief te zijn. In onze hersenen bevindt zich een deel, dat lijkt op een amandel en ook ongeveer deze grootte heeft, welke amygdala genoemd wordt.
Dit gedeelte van de hersenen is niet erg groot, maar kan wel erg snel schakelen wanneer je denkt dat er sprake is van gevaar.
In dit geval kun je dus zeggen dat zorgen zelfs nuttig kunnen zijn. Zo helpt de amygdala je klaar te maken om van elke vorm van gevaar weg te lopen.
Wanneer worden zorgen een probleem?
Zorgen worden daarentegen problematisch wanneer ze op onverwachte momenten opduiken en je ze niet meer kunt vergeten.
De zorgen kunnen zo in je hoofd blijven zitten dat je alleen maar kunt denken ‘mijn hoofd zit vol zorgen, mijn hoofd zit vol zorgen’.
Je voelt je er misselijk bij, buikpijn en hoofdpijn. In zulke situaties kan de amygdala ook getriggerd worden en je het gevoel geven dat je moet rennen terwijl er helemaal geen gevaar te bekennen is.
Mijn hoofd zit vol zorgen: maar waarom?
Veel mensen die herhaaldelijk voelen: ‘mijn hoofd zich vol zorgen’ zullen zich afvragen waarom dit komt. Experts zeggen dat jezelf veel zorgen maken, iets is waarmee je geboren wordt. Het kan in je genen zitten.
Zo merk ik zelf dat dit echt iets is wat mijn oma ook heel erg heeft. Ik houd onwijs veel van mijn familie, maar voor dit stukje genen ben ik ze toch echt net iets minder dankbaar!
Echter heb ik een tijdje terug wel eindelijk een punt van acceptatie bereikt. Jezelf meer zorgen maken dan een ‘normaal’ iemand is oké, je bent er mee geboren. De manier waarop je er mee om gaat is echter een ander verhaal.
Zorgen staan geluk in de weg
Wanneer je jezelf zorgen maakt, ben je onrustig en zit je niet lekker in je velletje. Je mist die sprankel, alles lijkt ineens een stuk moeilijker en je voelt je verre van gelukkig.
Het enige waar je jezelf op kunt focussen zijn die vreselijke zorgen, zorgen die je het liefst in de prullenbak wilt deponeren met nog wat aanstampwerk er achter aan ook. Je wilt er van af,
weg er mee! Alleen weet je niet hoe. Ook al denk je soms ‘mijn hoofd zit vol zorgen, er komt geen einde aan’.
Je hoofd leegmaken en de zorgen naar de achtergrond laten verdwijnen is heel goed mogelijk. Het kan echt, en geloof me, ik kan het weten!
Mijn hoofd zit vol zorgen: wat kan ik doen?
Zorgen, we hebben er allemaal wel eens last van. Belemmeren jouw zorgen je echter in het dagelijkse leven? Dan kan dit enorm vervelend zijn.
Waar ik zelf achter ben gekomen is dat het belangrijk is om jezelf de baas te maken over alle zorgen die je hebt.
Wanneer ik voel ‘mijn hoofd zit vol zorgen’ pas ik vrijwel direct één van de technieken toe die mij helpen mijn zorgen de baas te worden. En ze helpen niet enkel mij.
Iedereen heeft wel eens last van een hoofd vol zorgen. Zo geef ik onderstaande tips tevens vaak aan mijn vriendinnen welke er ook dankbaar gebruik van maken.
Schrijf de zorgen van je af
Mijn hoofd zit vol zorgen maar ik ga de zorgen van mij afschrijven. Oldschool met pen en papier of heerlijk op dat toetsenbord rammen.
Soms met spelfouten of een lekker onsamenhangend verhaal maar dat geeft niet. ‘Mijn hoofd zit vol zorgen maar waarom?’. Door je gedachten en zorgen op te schrijven, help je jezelf om orde te scheppen in die grote chaos in je bovenkamer.
Het is een therapeutische bezigheid die je vaak tijdens het schrijven, of na later teruglezen, tot bepaalde conclusies laat komen.
Ik dwing mezelf altijd om 15 minuten lang, alles wat ik denk en voel op te schrijven. Het resultaat zal je verrassen, zo bevrijdend!
Zoek afleiding
Mijn hoofd zit vol zorgen maar ik ga op zoek naar afleiding. Soms zit een hoofd zó vol dat even op schrijven er niet in zit. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeneeslijk zieke dierbare, iets wat we helaas allemaal wel eens meemaken.
Wat mij in dit soort situaties kan helpen is afleiding zoeken.
Zo vind ik het heerlijk om doelloos rondjes te rijden op mijn brommer en de frisse wind in mijn gezicht te voelen of ga ik iets ondernemen wat ik echt leuk vind om te doen zoals mijn nagels laten doen of een lekker hapje eten met een vriendin.
Door je hoofd met andere nieuwe, leuke dingen te vullen, geef je jezelf wat ruimte om de zorgen een plekje te geven.
Start met mediteren
Mijn hoofd zit vol zorgen, daarom ga ik mediteren. Eerlijk is eerlijk, wanneer ik mij veel zorgen maak, is het lastig om mijzelf hier soms toe aan te zetten.
Echter is het echt een onwijs effectieve manier om je hoofd leger te maken en je zorgen aan de kant te zetten. Wanneer je erg veel zorgen hebt, kan het wel lastiger zijn om te mediteren.
Om echt resultaat te zien, moet je het dan ook minimaal 20 minuten volhouden. Vooral tijdens de eerste minuten merk ik dat de zorgen in mijn hoofd het mij lastig maken om op mijn ademhaling te blijven focussen en mijn gedachten los te laten.
Toch vind ik na zo’n 20 minuten echt meer rust en merk ik dat mijn zorgen naar de achtergrond zijn verdwenen.
Praat met anderen over jouw zorgen
Mijn hoofd zit vol zorgen, ik ga mijn zorgen bespreekbaar maken. Dit is iets wat je enorm kan helpen.
Zo heb ik een heleboel mensen in mijn omgeving die graag naar mij luisteren. Lieve familieleden en de beste vrienden die dat ‘luisterend oor’ voor mij zijn wanneer ik ze het aller hardst nodig heb.
Vaak nodig ik zo’n iemand dan uit om wat bij me te komen drinken en vertel ik wat mij bezig houdt. Door over je zorgen te praten, kunnen ze een stuk duidelijker
worden. Het lucht op en daarbij kom je meestal tot belangrijke conclusies wanneer je in gesprek bent. Praten over de zorgen in je hoofd heeft hetzelfde effect als erover schrijven.
‘Mijn hoofd zit vol zorgen’ – de online NLP cursus helpt je
Blijven de zorgen in jouw hoofd je levensgeluk in de weg staan en wil het maar niet lukken je leven weer een positieve vibe te geven? Wellicht is de online NLP cursus dan iets voor jou.
Deze online cursus, bedacht door Dr. Richard Bandler, staat in het teken van Neuro Linguistisch Programmeren (NLP).
Zo leer je om negatieve patronen in je brein om te zetten naar positieve patronen. Dit zorgt er voor dat jij je snel weer goed zult voelen en leert om grip te krijgen op je brein.
Wanneer je deze cursus aanschaft krijg je direct toegang tot de site waar je levenslang gebruik van kunt maken.
Hier vind je onder andere video’s, ontspanningsoefeningen, stappenplannen en handleidingen die jou gaan helpen de zorgen in je hoofd onder controle te krijgen.
Met behulp van deze cursus zul jij jezelf niet vaak meer ‘mijn hoofd zit vol zorgen’ horen zeggen.
Nee, jij gaat jouw leven met behulp van eenvoudige technieken een stuk positiever maken. Vanaf nu neem jij de besturing van je brein weer over.
Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!
- Wil jij ook zo snel mogelijk van je zorgen af?
- Je wilt rust in je hoofd en je zorgen leren loslaten?
- Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
- 1500 mensen zijn je al voorgegaan!
Voor je weg gaat, hier krijg je 30 gratis tips voor meer ontspanning en minder stress!
Vul hieronder je naam en mailadres in en ontvang 30 gratis tips om meer te ontspannen en stressvrij te leven!